Slovenija

Ustavni sodniki razumejo, da je treba varčevati, vendar …

Ljubljana, 17. 09. 2012 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Pličanič pravi, da bi pri nekaterih institucijah morali manj zategovati pas, ena takih pa je tudi ustavno sodišče. Reforma tega sodišča ni letošnja prioriteta, Petrič pa opozarja na pasti pretiranega varčevanja.

Minister Pličanič
Minister Pličanič FOTO: POP TV

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je obiskal ustavno sodišče. V kriznih časih je tekoče in gladko delovanje ustavnega sodišča še posebej pomembno, zato se bo minister, kot je napovedal, tudi v prihodnje zavzemal za to, da bi bilo finančno in kadrovsko delovanje ustavnega sodišča čim manj okrnjeno.

Po njegovih besedah so nekatere institucije, tudi ustavno sodišče, za to državo tako zelo pomembne, da bi morali pri njih manj zategovati pas. Minister podpira prizadevanja predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, da bi bila sredstva in število kadrov, potrebnih za delovanje ustavnega sodišča, čim manj okrnjena.

Ustavno sodišče se po Petričevih besedah zaveda potreb po varčevanju, vendar na določeni točki "naša dobra volja in pripravljenost sodelovati pri naporih, da se finance naše države spravijo v red, pridemo do tega, ko ne moremo več, ne da bi to pomenilo tveganje za naše učinkovito delovanje".

Kot je povedal Pličanič, sta govorila o reformi ustavnega sodišča, kar je ena od nalog, ki je zapisana v koalicijski pogodbi in jo namerava izpeljati v tem mandatu. Vendar to ni letošnja prioriteta in jo bodo začeli po ministrovih besedah uresničevati v začetku leta 2013.

Ernest Petrič
Ernest Petrič FOTO: Ustavno sodišče republike Slovenije

Na kakšen način bodo dosegli razbremenitev ustavnega sodišča, ali bo to možnost izbire ali neki drug način, je po Petričevih besedah stvar nadaljnjega dogovarjanja. Če ustavno sodišče ne bo dobilo možnosti izbire zadev, ki jih bo obravnavalo, bo treba razmisliti o spremembah zakona o ustavnem sodišču, je pojasnil.

Med reforme, ki jih Pličanič načrtuje na področju sodstva, spada povečanje pristojnosti sodstva. Po ministrovih besedah je sodstvo tisto, ki bi moralo biti edino odgovorno za stanje v sodstvu, zato bo vladi predlagal, da se izvršilna veja oblasti odpove tem pristojnostim v korist predsednikov sodišč oz. predsednika vrhovnega sodišča.

Ni dobro, da se ustavno sodišče na leto ukvarja z več kot 2000 zadevami, je opozoril predsednik ustavnega sodišča. Po njegovih besedah bi bil za ustavno sodišče zelo sprejemljiv predlog sprememb ustave za razbremenitev ustavnega sodišča, ki je pred približno štirimi leti nastal na pobudo predsednika republike Danila Türka, a postopek sprejemanja v DZ ni bil končan.

Pličanič je povedal, da on kot minister popolnoma podpira ta predlog, vlada pa o njem še ni razpravljala.

Po Petričevih besedah je bil pogovor z ministrom zelo koristen in pomemben. Izpostavil je skupna prizadevanja, da bi pravosodje delovalo čim bolj učinkovito in da bi "naši ljudje vendarle imeli občutek, da živijo v pravni državi".

Sicer sta Pličanič in Petrič ob robu srečanja komentirala tudi poročanja o spornem prijateljevanju med sodniki in stečajnimi upravitelji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 09. 2012 00.03
+2
sodnikom res ni treba varčevati,imajo postranskih zaslužkov vsepreveč,milijon sem,milijon tam,\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'?????????
kleopatra-1
17. 09. 2012 21.59
+2
zakaj se sodniki, tožilci in odvetniki v kapitalizmu tako omaškarajo? Da prikrijejo svojo podkupljivost pod masko? V stari Jugi so bili oblečeni normalno in sodili pošteno.
odpisan2x
17. 09. 2012 18.02
+3
vsi birokrati v tej državi vedo da je pomembno biti pomembn-pa se mi ne da pisat obrazložitve
24uric
17. 09. 2012 17.22
+9
"Po Petričevih besedah je bil pogovor z ministrom zelo koristen in pomemben. Izpostavil je skupna prizadevanja, da bi pravosodje delovalo čim bolj učinkovito in da bi "naši ljudje vendarle imeli občutek, da živijo v pravni državi". no sedaj pa od besed k dejanju,kot prvo imate en kup tajkunov za polovit....
kleopatra-1
17. 09. 2012 22.01
+3
da naši ljudje imeli občutek - občutek? Občutek ni dovolj, izjava poštenega človeka bi bila: da bi naši ljudje končno zaživeli v pravni državi ...
odpisan2x
17. 09. 2012 17.20
+2
če so zakonu v skladu z evropskimi-zakaj kar nekaj
Milan Koleznik
17. 09. 2012 16.16
+8
saj sodišča lahko varčujejo,nekaj država nekaj pa skrompirani odvetniki in sodniki,pa bo denarja dovolj za vse in slovenija ima sodišča na repu demokarcije oziroma so sodišča prilagojena kešu ki mu ga posameznik ponudi,tako če nimaš boš obsojen če imaš se lahko igraš,naj ne tarnajo in javkajo kako nimajo denarja.
Danijel Fric
17. 09. 2012 16.39
+5
Pa to je ja korupcija, mater jim solzno !!!
gordo
17. 09. 2012 14.48
+2
ka se kr neki vsi grejo brezvezneži eni