Slovenija

Zadeva Patria razveljavljena: Janša ostaja na prostosti, Črnkovič in Krkovič zapustila zapor na Dobu

Ljubljana, 23. 04. 2015 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/J.S.
Komentarji
1945

Ustavno sodišče je razveljavilo obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Obrazložitev sodišča objavljamo v celoti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ustavno sodišče razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria
    02:57
    Iz SVETA: Ustavno sodišče razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria
  • Iz SVETA: Afera Patria
    03:51
    Iz SVETA: Afera Patria
  • Iz SVETA: Zastaranje zadeve Patria
    01:03
    Iz SVETA: Zastaranje zadeve Patria
  • Iz 24UR: 11 let se Slovenija ukvarja z oklepniki
    01:52
    Iz 24UR: 11 let se Slovenija ukvarja z oklepniki
  • Iz 24UR: Črnkovič: Ne verjemite, da je sodba, tudi če pride iz svete hiše, prava
    01:49
    Iz 24UR: Črnkovič: Ne verjemite, da je sodba, tudi če pride iz svete hiše, prava
  • Iz 24UR: Janša se še ni odzval
    01:02
    Iz 24UR: Janša se še ni odzval
  • Iz 24UR: Sodba Patria padla
    01:27
    Iz 24UR: Sodba Patria padla

Ustavno sodišče je je ponovno obravnavalo ustavne pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi Patria in razveljavilo sodbe zoper Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča, zadevo pa vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. Krkovič in Črnkoviča sta bila kmalu po objavi sodbe izpuščena na prostost, Janši pa se tudi ni treba vrniti v zapor.

PREBERITE ŠE: Odzive na odločitev US

Odločitev je sodišče sprejelo soglasno, pritrdilni ločeni mnenji pa sta podala sodnica Jadranka Sovdat, ki se ji je pridružil Miroslav Mozetič, in Mitja Deisinger. Sodnik Jan Zobec je bil pri odločanju izločen. 

Zadeva Patria je razveljavljena.
Zadeva Patria je razveljavljena. FOTO: Miro Majcen

Kaj je ugotovilo ustavno sodišče?

Ustavni sodniki so v zadevi Patria ugotovili kršitve načela zakonitosti v kazenskem pravu, do drugih očitanih kršitev se niso opredeljevali. Izjema je bila pritožba Janeza Janše, kjer so ugotovili, da mu je bila zaradi ravnanja predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše kršena pravica do nepristranskega sojenja.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da že prvostopenjsko sodišče iz vseh ugotovljenih dejstev zgodovinskega dogodka ni izluščilo tistih dejstev o ravnanju pritožnikov, ki omogočajo zanesljivo sklepanje o obstoju zakonskih znakov "sprejem" oziroma "dajanje" obljube nagrade. "Ker sodišče ni ravnalo v skladu z zahtevami, ki izhajajo iz načela zakonitosti v kazenskem pravu, višje sodišče in vrhovno sodišče pa teh kršitev nista odpravili, je ustavno sodišče vse sodbe razveljavilo zaradi kršitve prvega odstavka 28. člena ustave," so pojasnili. Omenjeni člen sicer govori o tem, da nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, in zanj predpisal kazni še preden je bilo dejanje storjeno.

Kršitev ustavnega načela zakonitosti v kazenskem pravu so ustavni sodniki ugotavljali zaradi nezadostne konkretizacije zakonskih znakov kaznivega dejanja. V primeru predsednika SDS Janeza Janše je šlo za obsodbo zaradi domnevnega sprejema obljube nagrade oz. provizije za vplivanje v postopku izbire ponudnika osemkolesnikov. Pri upokojenem brigadirju Tonetu Krkoviču za sprejem obljube nagrade v zameno za podporo Rotisu, v primeru prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča pa za obljubo nagrade v zameno za pridobitev posla.

Črnkovič je ob odhodu z Doba dejal, da je nedolžen in da mu mora sodišče še enkrat dokazati, da je kriv.
Črnkovič je ob odhodu z Doba dejal, da je nedolžen in da mu mora sodišče še enkrat dokazati, da je kriv. FOTO: POP TV

Ustavno sodišče je v odločbah tudi poudarilo, da sta sprejem (obljube nagrade) oziroma obljuba (nagrade) samostojna znaka kaznivih dejanj, na obstoj katerih ni dopustno avtomatično sklepati iz obstoja drugih znakov kaznivega dejanja. "Gre za objektivna znaka kaznivega dejanja, ki pomenita izvršitveno dejanje in ju je mogoče konkretizirati samo z ravnanjem storilca, ki mora biti v zunanjem svetu zaznavno," menijo ustavni sodniki. Če ravnanja, ki pomenijo neposredno uresničitev sprejema oziroma obljube nagrade, niso zaznana, pa je treba v sodbi konkretizirati ravnanja storilca, ki lahko v okoliščinah danega primera logično in izkustveno zanesljivo utemeljijo, da je bila izražena volja za dajanje obljube nagrade oziroma za njen sprejem.

15. avgusta po zakonodaji, ki je veljala v času, ko bi naj prišlo do kaznivega dejanja, sicer celoten primer zastara. Ker je ustavno sodišče sodbe razveljavilo, ima trojica zdaj vnovič status obtoženih in ne več obsojenih.

Ustavni sodniki so ugotovili tudi, da je bila Janši kršena pravica do nepristranskega sojenja, saj je pri sojenju na vrhovnem sodišču sodeloval njegov predsednik Branko Masleša, ki je v javnem govoru, v katerem se je odzval na napade na sodstvo, kritiziral tudi ravnanje pritožnika. "Ustavno sodišče je poudarilo, da ne gre oporekati možnosti predsednika vrhovnega sodišča, da se kot najvišji predstavnik sodne veje oblasti in vseh sodnikov oglasi v primerih, ko meni, da je treba sodstvo zaščititi pred napadi nanj. Vendar če se pri tem kritično odzove na izjave konkretnega obsojenca, to lahko kasneje pri sojenju vzbudi dvom o videzu njegove nepristranskosti, če sodeluje pri odločanju o njegovem pravnem sredstvu zoper pravnomočno sodbo. Tu ne gre za vprašanje morebitne subjektivne nepristranskosti predsednika vrhovnega sodišča, temveč za ohranjanje videza nepristranskosti sodišča zaradi utrjevanja zaupanja javnosti v nepristranskost sojenja v posamezni zadevi," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Obrazložitev sodišča si lahko preberete v celoti.

Shod v podporo Janezu Janši pred vrhovnim sodiščem - 3
Shod v podporo Janezu Janši pred vrhovnim sodiščem - 3 FOTO: Miro Majcen

Deisinger je predlagal oprostitev pritožnikov

Ustavni sodnik Mitja Deisinger je v ločenem pritrdilnem mnenju izpostavil, da je svojim kolegom predlagal oprostitev vseh treh pritožnikov, a predlog ni dobil večinske podpore. Prvostopenjski sodnik, ki bo obravnaval zadevo, se ne bo mogel izogniti ugotovitvi, da v opisu dejanja ni konkretiziranih abstraktnih zakonskih znakov izvršitvenih dejanj, ni navedenega časa in kraja storitev kaznivih dejanj, ni opisa sostorilstva ter je v obtožnem predlogu podano nezakonito nasprotje opisov dejanj, je povedal Deisinger. Prepričan je, da bo moral sodnik najprej presoditi opis dejanj v obtožnem predlogu.

Deisinger se je v ločenem mnenju opredelil tudi do vprašanja zastaranja kazenskega pregona v ponovljenem postopku. Po njegovem je treba upoštevati določila kazenskega zakonika, ki je veljal, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja v tej zadevi, kar pomeni, da bi pregon moral zastarati avgusta letos.

Sovdatova še osvetlila razloge za razveljavitev

Ločeno mnenje je sestavila tudi Jadranka Sovdat, v njem pa je dodatno osvetlila razloge za razveljavitev sodb. V postopku nastajanja odločb in ustavnopravnega argumentiranja sprejetih odločitev so sodniki preigrali tudi argumente, ki bi lahko pripeljali do drugačnih ocen, a so stališča za razveljavitev sodb pretehtala, je zapisala. Mnenju se je pridružil tudi predsednik sodišča Miroslav Mozetič.

Spomnimo ...

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča 5. junija 2013 spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Trojica se je pritožila na ljubljansko višje sodišče, a ji sodniki niso ugodili, zato so se morali zglasiti v zaporu na Dobu. Zoper sodbo so se vsi trije nato pritožili na vrhovno sodišče, ki jim prav tako ni ugodilo, zato so se obrnili še na ustavne sodnike.

Decembra lani so ti zadržali izvajanje sodbe predsedniku SDS in nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši do končne odločitve. Janša je tako odločitev o ustavni pritožbi čakal na prostosti, Črnkoviča in Krkovič pa v zaporu.

Zadeva Patria razveljavljena

KOMENTARJI (1945)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

King 1
23. 04. 2015 21.30
+1
Sem ze narocil majice z napisom : free Janez Jansa! Free democraty! Rabi kdo mama and papas? Se tebi narocim? Haha
pingosok
23. 04. 2015 21.29
+2
Leevaki izgubljate na celi fronti.Za tolažbo lahk le minuse prilimate.he,he
najvsivedo
23. 04. 2015 21.28
+6
JA BO TREBA IMETI NEKE BOLJ NATANČNE DOKAZE,IN NE DA PONOČI SANJAŠ KAKO BI JANŠO ZAPRLI IN KAKO JE INDIČNO KASIRAL NENORMALNE ZNESKE ZA SVOJO STRANKO.
VSEZNALECno1
23. 04. 2015 21.27
+8
En tolovaj ki mu dajo 7000€ plače odloča o usodi ljudi in jih zapira ....pa kva je Masleša BOG.....
King 1
23. 04. 2015 21.26
+3
Haha pomojm da jezek sploh ne boli sds sam vm se smeje k se tok razburjate... Pa to...
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.29
+4
1x sem volu SDS ... zdaj nazadnje ... pa še jih bom ... vsaj dokler bojo te leve barabe v večini, pa to ...
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.26
+7
Skoz vam pravim, da leva pravnomočnost ne obstaja ... in nikoli ne bo ... tko kot ne lesen kamen, pa to ...
marijama
23. 04. 2015 21.24
-3
VSI TOK LAŽEJO, DA ŽE SAMI SEB VERJAMEJO....... SRAMOTA ZA DRŽAVO IN TISTE LJUDI, KI V NJEJ POŠTENO ŽIVIJO , LE TI PA SE V GLAVNEM TEŽKO PREBIJAJO IZ MESECA V MESEC.
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.22
+7
Vse za kar so do danes pokvarjeni levaki obtožili JJa je čista laž, pa to ...
King 1
23. 04. 2015 21.23
+7
Pa se tapravih argumentov in dokazov nimajo haha
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.24
+7
Ma nimajo NIČ ... razen laži, pa to ... banda rdeča skorumpirana pokvarjena ...
ginger 1
23. 04. 2015 21.27
+3
KRONICNI laznivci,da se sami seb verjamejo,ko lazejo...!!!
iGURT
23. 04. 2015 21.27
-3
pingosok
23. 04. 2015 21.27
+2
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.29
+2
VSEZNALECno1
23. 04. 2015 21.22
+8
Kira banana od države in skorumpiranih sodišč.....treba bi bilo pregledati vse sodbe v katerih je deloval MASLEŠA
King 1
23. 04. 2015 21.22
+4
Ljudje so spoznali resnico in na volitvah bomo to tud dokazali!
iGURT
23. 04. 2015 21.23
-2
Bomo, brez skrbi. Ivan nikoli več ne bo zmagal.
pingosok
23. 04. 2015 21.24
+1
Če pa slučajno bo-bomo najprej pregledali tvoje privilegije-coper.
iGURT
23. 04. 2015 21.28
-1
Ne bo, naj gleda svoje privilegije mojih ne more,ker jih nimam. hehe
pingosok
23. 04. 2015 21.31
+1
King 1
23. 04. 2015 21.19
+2
Dan ko sta se levica in desnica se bolj skregali... Mene se leva roka neuboga kaj sele leva stranka haha
pingosok
23. 04. 2015 21.16
+10
Leevaki sam lažejo in kradejo.
King 1
23. 04. 2015 21.17
+3
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.18
+4
iGURT
23. 04. 2015 21.21
-2
Zato vse ivanove laži in premoženje brez legalneg aizvora? Ja, levica je kriva, pa to
pingosok
23. 04. 2015 21.25
+2
Coper-kak maš ti glavco močno oprano.ha,ha
ginger 1
23. 04. 2015 21.28
+2
iGURT
23. 04. 2015 21.29
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.15
+5
Zadeva je ad acta ... mi je pa všeč k se levaki na slamce obešate, pa to ... hahahaa ... klasika ... levi obup ...
iGURT
23. 04. 2015 21.16
-4
Zadeva je da obtoženi gredo na sojenje, nič drugega.
iGURT
23. 04. 2015 21.20
-1
(preberi članek še enkrat bolj počasi in pazljivo če ti drugače ne gre)
VSEZNALECno1
23. 04. 2015 21.20
+3
William se je z UFOti ukvarjal...vidm da ti tud bolj sanjaš
pingosok
23. 04. 2015 21.22
+2
Coper ti vedno cajtnge okrog obrneš-zato pa vse narobe razumeš.On je PRAVNOMOČNO NEDOLŽEN ! he,he A sedaj razumeš ??
iGURT
23. 04. 2015 21.24
-2
Ne, on je obtožen in proces se komaj začenja. Slabo bereš, težko razumeš kar ti napišejo v članku?
pingosok
23. 04. 2015 21.26
+1
pepikrlinca
23. 04. 2015 21.15
+10
Slovenija Desetletje, v katerem se je zgodila finančna, gospodarska in socialna kriza, ko je država zdrknila na obrobje EU, smo se novinarji, politiki, sodniki in odvetniki ukvarjali s Patrio. Medtem ko so druge države iskale poti, kako iz krize, smo mi bojevali versko vojno med dvema religijama, med verniki v "kriv je" in verniki v "ni kriv". Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni Proces Patria je samo zgovoren dokaz, da nam je tranzicijska povzpetniška elita ukradla državo, ki je ni sposobna voditi. Tako kot osemletni otrok ni sposoben voziti avtomobila, ker je pač premajhen, nevaren sebi, sopotnikom in drugim udeležencem v prometu, tako naša tranzicijska elita ni sposobna upravljati države v korist in blaginjo vseh državljanov. Ne zmrdujte se nad Hrvati, ki kupujejo naša podjetja, to je za nas sreča, naši politiki jih uničujejo. Ostaja zgolj vprašanje, ali smo se iz Patrie morda le kaj naučili. Odziv Luke Mesca, da je ustavno sodišče spet pristransko, kaže na to, da se tudi tranzicijski podmladek sploh noče nič naučiti.
ginger 1
23. 04. 2015 21.18
+5
Pa,kdo mesecnika sploh resno jemlje ? Pa hanzka ? Normalni ljudje NE !!!
iGURT
23. 04. 2015 21.19
-1
državo so nam ukradli razni koruptivni ki imajo protekcijo tudi celo na ustavnem, pa to ...
ginger 1
23. 04. 2015 21.22
+1
Neznano kje,kdaj,kako...za to ne potrebujes NOBENE PROTEKCIJE !!!
puspan
23. 04. 2015 21.23
+1
Vili saj vidimo, da si obupan, ampak sedaj si zacel res se bolj mlatit prazno slamo in s tem dokazal, da te ni resno jemati. Do sedaj sem te vedno prebral, odslej pa je skoda vida za kronicno zaslepljennega.
iGURT
23. 04. 2015 21.25
+0
Brez protekcije bi sedel že leta in leta .... ... Brezigarjeva pa to... .... ki je v treh dneh ustavila postopke proti ivanu in bavčiju, pa to
ginger 1
23. 04. 2015 21.31
+1
Tvoje besede nimajo nobene teze...so votle...
pepikrlinca
23. 04. 2015 21.14
+6
Stranke slovenske levice Demonizacija Janeza Janše ne temelji na sodnih procesih in Patrii, začela se je že veliko prej. Spomnite se soočenj pred zadnjimi volitvami, ko je šel Janša v zapor. Očitna je bila privoščljivost in to, da gre za obračun s političnim sovražnikom, ne pa s konkurenco. Toda Janša je še vedno tu, še vedno je na politični sceni in očitno bo še kar nekaj časa. To je dosežek slovenske levice, ki ima poleg 17 let vladanja v samostojni Sloveniji na voljo medijsko, pravno, bančno strukturo, ne zmore pa države iz krize popeljati k večji blaginji. Ves čas je podpihovala sovraštvo do Janše, zdaj se bo to vsaj deloma obrnilo tudi proti njej: ščuvali so ljudi proti nedolžnemu človeku, naredili so nepoštene volitve, murgle bodo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika dobile nov pomen, in sicer oznako za nepoštene volitve.
iGURT
23. 04. 2015 21.17
-1
pepikrlinca
23. 04. 2015 21.13
+5
Slovensko sodstvo Ciniki bodo sicer današnji razplet uporabili za argument, da imamo delujoče sodstvo, saj se na koncu celo v slovenskem sodstvu najde pravica. Toda malo pozno je ta razplet hlapca Jerneja. Na to, kako je sodba utemeljena na neznanem dnevu neznanega časa neznane oblike komunikacije, so v teh letih opozarjala najbolj zveneča imena med slovenskimi pravniki, začenši z Matevžem Krivicem, profesorji Marijanom Pavčnikom, Klemenom Jakličem, Lovrom Šturmom, Ivanom Beletom, Petrom Jambrekom, Francem Testenom, sodnikom Vaskom Poličem, Tonetom Jerovškom, Janom Zobcem, Matejem Avbljem, odvetnikom Aleksandrom Čeferinom … Slovenski sodniki so največji poraženci. Del naroda bo veroval, da imamo tako nesposobno sodstvo, da še Bineta Kordeža ne zmore obsoditi, kaj šele kakšnega politika, drugi del bo veroval, da imamo krivosodje. Slovenskim sodnikom, dokler ne bodo zmogli temeljitega samoočiščenja, državljani ne bodo zaupali.
pepikrlinca
23. 04. 2015 21.12
+1
Janez Janša Desetletni proces Patria, ki je bil vroča tema sedmih volitev, je Janeza Janšo spremenil kot osebo. Janez Janša je z razsodbo ustavnega sodišča sicer veliki moralni zmagovalec, toda kot človek proti sistemu je poraženec. Verjetno ga ni človeka, ki bi zdržal psihični pritisk, ko se je moral skoraj vsak dan bojevati proti medijskemu in pravosodnemu stroju. Toda Janez Janša se je iz osamosvojitelja, ki je bil do afere Depala vas ljubljenec ljudskih src (se spomnite, kako ga je kot junaka opeval Nedeljski dnevnik, danes znan kot znanilec velikega poka iz Finske?), spremenil v človeka, ki je postal sinonim zagrenjenosti in cinizma. Njegovi tviti so dokaz o tem, kar govorim. Zdaj pričakujem, da bo tožil vsakega novinarja, ki bo v istem članku omenjal njega in Patrio. Še naprej se bo spopadal s sodnimi procesi, ki so vloženi proti njemu, za začetek s finančno preiskavo njegovih prihodkov in odhodkov. In še naprej bo moral vztrajati na čelu stranke, saj bo predvsem ta položaj njegova moč proti postopkom, ki jih vodijo proti njemu.
iGURT
23. 04. 2015 21.18
+0
Res je sinonim zagrenjenosti in cinizma. Že dolgo.
pingosok
23. 04. 2015 21.12
-1
Kaj pa boste sedaj lagali leevaki?
srebrnibreg
23. 04. 2015 21.14
-1
JežekTekaTeka
23. 04. 2015 21.17
+4
Sledi cviljenje ... druzga tko ne znajo, pa to ... no, znajo še krast ... lagat ... blatit ... itd ...
pingosok
23. 04. 2015 21.20
+2
pingosok
23. 04. 2015 21.11
-1
Janša je najbolj pošten politik v Sloveniji-saj vam pa to ves čas govorim leevaki.ha,ha
srebrnibreg
23. 04. 2015 21.13
+3
Vemo. Zato pa ne upa sprejeti pošte in ne ve pojasniti izvor lastnine in zato mora sestrično imeti za pranje denarja.
ginger 1
23. 04. 2015 21.13
+1
Pa najbolj sposoben premier VSEH CASOV !!!
iGURT
23. 04. 2015 21.13
-1
Povej še ivanu od kje premoženje pa boste kompletni.
iGURT
23. 04. 2015 21.10
-1
Dokler bo ivan vodja teh sds-ovcev se drugi pol nima česa bat, poraz na volitvah ostaja ivanova domena.
srebrnibreg
23. 04. 2015 21.11
-3
Kdor zna vsaj 1+1 sešteti ga ne bo volil in zagovarjal.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.