Slovenija

Ustavno sodišče pritrdilo povojnim izgnancem v Avstrijo, ki so od Slovenije zahtevali odškodnino

Ljubljana, 20. 01. 2018 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija državljanom, ki so bili po vojni izgnani v Avstrijo, v preteklosti ni dopustila, da uveljavijo zahtevke za vrnitev zaplenjenega premoženja, saj so imeli možnost dobiti odškodnino na podlagi pogodbe med Nemčijo in Avstrijo. Ustavno sodišče pa je v zadnjem času razveljavilo vsaj 14 takšnih odločitev.

Slovenija državljanom, ki so bili po letu 1945 izgnani v Avstrijo, odreka možnost uveljavljanja denacionalizacijskih zahtevkov za ob izgonu zaplenjeno premoženje. Šteje namreč, da so imeli možnost dobiti odškodnino že na podlagi izravnalne pogodbe med Nemčijo in Avstrijo. Ustavno sodišče pa je v zadnjem času razveljavilo vsaj 14 takih odločitev.

Jugoslovanske povojne oblasti so po koncu druge svetovne vojne v tujino, predvsem v Avstrijo, izgnale številne državljane, za katere so štele, da so nemške narodnosti (denimo kočevske Nemce), kot tudi tiste, ki so jih dojemale kot politične nasprotnike, in jim pri tem tudi zaplenile premoženje.

Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991 sprejela zakon o denacionalizaciji, s katerim se je obvezala, da bo popravila krivice, narejen z razlastitvijo. Zakon razlaščenim omogoča bodisi vrnitev premoženja v naravi bodisi izplačilo odškodnine. Pri tem so upravičenci tudi tisti, ki so bili izgnani v tujino, a le, če niso imeli možnosti dobiti odškodnine za odvzeto premoženje od države, v katero so bili izgnani.

Po navedbah Zdenke Goriup iz Združenja lastnikov razlaščenega premoženja je Slovenija osebam, ki so bile po drugi svetovni vojni izgnane v Avstrijo, do okoli leta 2010 pravnomočno pozitivno rešila okoli 85 odstotkov zahtevkov, predvsem na podlagi potrdila avstrijskega finančnega ministrstva, da od Avstrije niso dobili odškodnine za odvzeto premoženje, ker tega ne omogoča noben avstrijski predpis. Po letu 2010 pa so po besedah Goriupove organi, ki odločajo o denacionalizacijskih zahtevkih (na prvi stopnji so to upravne enote, na drugi stopnji pa različna ministrstva in nato sodišča), spremenili prakso in so začeli tovrstne zahtevke zavračati.

Pri tem so sledili mnenju takratne Slovenske odškodninske družbe, današnjega Slovenskega državnega holdinga (SDH), da osebe, ki so bile izgnane v Avstrijo in njihovi potomci, do odškodnin niso upravičene, ker naj bi imele možnost odškodnino dobiti že po avstrijskih predpisih. Pri tem se sklicujejo na t. i. finančno in izravnalno pogodbo med Nemčijo in Avstrijo, ki je začela veljati novembra 1961 in naj bi jim omogočala pridobiti odškodnino.

Sodišče mora za vsak primer preveriti, ali bi nekdo dejansko lahko dobil odškodnino, če bi zanjo zaprosil.
Sodišče mora za vsak primer preveriti, ali bi nekdo dejansko lahko dobil odškodnino, če bi zanjo zaprosil. FOTO: iStock

Takšno stališče je v kar nekaj svojih odločitvah v tožbah, ki so jih zoper zavrnilne odločbe ministrstev, ki na drugi stopnji odločajo o zahtevkih, zavzelo tudi upravno sodišče in nato po pritožbi še vrhovno sodišče. A je ustavno sodišče pred kratkim vsaj 14 takšnih odločitev razveljavilo in zadeve vrnilo v ponovno sojenje.

Po mnenju ustavnih sodnikov zgolj pavšalna navedba upravnega in nato še vrhovnega sodišča, da izgnanci v Avstrijo niso denacionalizacijski upravičenci, ker naj bi imeli možnosti pridobiti odškodnino po finančni in izravnalni pogodbi med Nemčijo in Avstrijo, ne zadostuje. Po njihovem mnenju mora sodišče za vsak primer preveriti, ali bi nekdo dejansko lahko dobil odškodnino, če bi zanjo zaprosil. Izgnanci namreč zatrjujejo, da omenjena finančna in izravnalna pogodba izplačila odškodnin za zaplenjeno premoženje v Sloveniji sploh ne omogoča.

Zato so ustavni sodniki tovrstne odločitve razveljavili, upravnemu sodišču pa naložili, naj v ponovljenem postopku najprej ugotovi, ali bi oseba po finančni in izravnalni pogodbi med Nemčijo in Avstrijo dejansko dobila odškodnino ali ne, in šele nato sprejme končno odločitev.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
21. 01. 2018 22.15
+0
Vso vojno odškodnino ki jo je Nemčija plačala Jugoslaviji je tovariš Titos svojimi komunističnimi pajdaši pognal za svoj luksuz, narod pa ni dobil nič.
kolbek460
21. 01. 2018 18.49
+3
Ne morem verjet da tistim ki so pomagali požgat in pobit polovico ljudi v Državi Sloveniji naši domači izdajalci ki so kolaborilir z okupatorjem sprejeli zakon o odškodnini ,bravo janša in petrulej ,,,oba bi bilo treba obesit na jablani ob cesti na Frankolovem,,res komu mi zaupamo ,,...
Bojan-F
21. 01. 2018 17.35
+3
Tudi tukaj je potreben poduk Desnemu sektorju ... "Kaj pa ima država Slovenija s tem, da so bili ljudje med drugo svetovno vojno izseljeni v Avstrijo?" Izseljevala je Kraljevina Italija v dogovoru z Nemcijo. Kocevarji so bili preseljeni v Reich v Posavje z namenom utrjevanja nemske meje. To je cakalo tudi Slovence na desnem bregu Save saj je bil eden od temeljev fasisticnega dojemanja drzave ta, da na mejah ne sme biti "il popolo alogeno" i.e. tujerodno ljudstvo ... RKC in predvojne mescanske stranke so samo gledale in sodelovale v tem pocetju.
Bojan-F
21. 01. 2018 17.57
+2
... po WW2 pa so nelojalnezi bili izseljeni ... od Reichenburga do Koningsberga ... skladno z demokratskimi zakljucki Potsdamske konference ... oogoj je bil le, da je to organizirano in humano ... tudi to je zapuscina Demosa ... Oglejskega sporazuma smo se za dlako resili, Zakona o denacionalizacija pac ne.
Uporabnik113089
21. 01. 2018 16.24
+1
Pod Cerarjevimi pušimo na vseh frontah. Jo ni pravne zadeve proti državi, ki ne bi ocurila državni proračun...Doktor ustavnega prava se postavlja nad zakonodajo, magister alkoholnih hlapov pa bi rad bil komisar.... Le še trgovskega pomočnika Hana naj imenujejo za direktorja UKC, pa smo zmagali!
ina5785
21. 01. 2018 21.44
-2
Kaj bluziš? Kaj ima pa pri tem sedaj Cerar? Kdo je 25 let STALNO v politiki? kdo je to majhno SLO že tako izčrpal in obubožal s karajami in nečloveškimi zakoni? A Cerar, ki je prvi mandat predsednik, a nikoli prej ni bil v politiki?!!
Uporabnik113089
21. 01. 2018 22.26
+2
Cerar se pase po Državnem zboru tam od leta 1989...Sam je spisal tri četrt te zabluzene zakonodaje.... Tako da, psssst!
kofezavse
21. 01. 2018 15.33
-5
Jugoslovanarji imajo težave z vračanjem nakradenega ?
ferencz 1
21. 01. 2018 12.55
+7
Vprašanje kolaboranti ali izgnanci? Pa rekli so da bodo te denacionalizacije, bile končane najkasneje leta 2010, oni (sodniki) pa odpriajo in odkrivajo še nove in nove upravičence!
ROMELS
21. 01. 2018 11.30
+1
Kolikor jih pa niso izgnali, ker brez njih ne bi mogli živeti, so pa s terorjem pobirali obvezne oddaje od njih in jih na ta način zatirali.
Janez_53
21. 01. 2018 09.46
+5
V čigavo korist deluje ustavno sodišče v Sloveniji??? V kar nekaj primerih smo videli, da je v igri politika ali pa osebni interesi.
sinhron
21. 01. 2018 13.20
+10
Petrletov zakon o denacionalizaciji je zakon proti državi Sloveniji v korist nekdanjim sodelavcem okupatorja - kolaboraciji in cerkvi !
Fifi 24
20. 01. 2018 21.51
+3
Slovenistan in njihovi kvazi odgovorni nadaljuje svoj samomor sicer pa država je nastala slučajno in bo slučajno tudi odšla...Kar se tiče odškodnin avstrija je bila del 3 rajha adolf je da vas obvestim avstrijec drugače pa VSI vedo da je Nemčija plačala YU samo 50% priznane škode ..in vse tiho je....
Fifi 24
20. 01. 2018 21.52
+5
Je pa precej jasno čemu takšne odločbe iz instance ki jo obvladujejo tisti ki so tako ali tako prisegli zgoraj omenjenemu avstrijcu in očitno prisega še drži ! Mimogrede avstrijska banka Raifesen je bila v letih 41/45 glavna pri plenjenju premoženja slovencev ki so jih transportirali na jug
nikhrast
20. 01. 2018 22.29
+3
Pa še tisto kar smo dobili kot reparacijo smo zafurali, saj smo bili nesposobni upravljati kakšno komplicirano stvar. Najprej reparacija, potem krediti, ko so pa na zahodu videli da komunizem propada in niso nas več potrebovali, pa bankrot in razpad.
Uporabnik113189
20. 01. 2018 21.23
+9
To ustavno sodišče res nima vseh kokoši preštetih. Po eni strani se ukvarjajo z grehi bivše države Jugoslavije ( kjer je potrebno šele dokazati da Slovenija prevzema krivdo za nastalo stanje po Beogradu) in lastni novi državi Sloveniji dela škodo, po drugi strani pa nihče ne upa zahtevati nasledstva za ADP po bivši državi, ker se bomo menda zamerili sosedom.. Kje je tu logika. Za plačevat smo dobri, za kaj dobiti pa ne?
slovenc59
20. 01. 2018 21.03
+8
Komu odgovarjajo tile ustavni za svoje sodbe ? Me res zanima, ali to naši zakoni sploh predvidevajo ???
nikandra
20. 01. 2018 21.12
+5
Mojo sosedo je mož zjutraj grdo pogledal. Verjetno se tudi ona lahko pritoži na ustavno sodišče ali kaj? Včasih se je točno vedelo, o katerih zadevah odloča USTAVNO sodišče. Sedaj pa izgleda, da vsak, ki ni zadovoljen s svojo sodbo, najame odvetnika in že se pritoži na ustavno sodišče. Zanima me, kateri člen ustave se tako pogosto krši.
nikandra
20. 01. 2018 20.49
+7
Naloga vsake opozicije v katerikoli državi bi morala biti sledeča: zelo temeljito gledati pod prste vladajoči stranki in sproti opozarjati na napake in razne mahinacije, ki se dogajajo med njenim vladanjem. Predlagati konstruktivne rešitve in se ne ukvarjati z metanjem polen pod noge. Naša opozicija na čelu z J.J. pa nasprotuje vsakemu predlogu zakona, pa naj bo še tako dober, samo zato, da nasprotuje. Ne opozarja na nobene kraje, ki se dogajajo v državi, saj pri njih sami pridno sodelujejo. Da pa je mera polna, pa vedno znova vlečejo iz naftalina dogodke izpred 70 let, ki nikomur več ne koristijo; ne mrtvim, še manj pa živim. Pustite jih že enkrat, da počivajo v miru. In kar se cerkve tiče, dovolj bogastva so že nagrabili. Sedaj so na vrsti mladi, da jim pomagamo dostojno zaživeti.
nikandra
20. 01. 2018 20.32
+9
Dejstvo je, da bo tudi ustavno sodišče moralo enkrat s temi stvarmi končati in se zavedati, da živimo v Sloveniji in ne več v Jugoslaviji. Kaj pa ima država Slovenija s tem, da so bili ljudje med drugo svetovno vojno izseljeni v Avstrijo? Kako razložiti mladim, da ni denarja za razna usposabljanja in njihove zaposlitve,ker med drugim vračamo vedno več denarja cerkvi, za razne denacionalizacije potomcem, ki svojih prednikov skoraj niso poznali (bravo Petrle za ta zakon; res smo edini na svetu, ki vračamo zaplenjeno premoženje) , itd. Kaj pa prva svetovna vojna? Ali bomo potomcem, ki so se bojevali na naših tleh, tudi morali kaj vračati? Upajmo samo, da bo enkrat prišel na oblast človek, ki bo usekal po mizi in naredil konec tem neumnostim, ki jim ni in ni kraja.
slovenc59
20. 01. 2018 21.02
+6
Ja, se strinjam, samo v tem času je že odšle milijarde €, konca pa še zgleda ni videti !
Jožajoža
20. 01. 2018 19.09
+11
DEMOS hvala.pučnik,hvala..........s slovenijo je konec.edini na svetu vračamo zaplenjeno premoženje okopatorjem in njihovim pomagačem. njihovi potomci so se leta 91 vrnili in razkosali slovenijo v prafaktorje. tako, da slovenci domovine več nimamo.
xes
20. 01. 2018 19.34
-8
Ja joža ven da je za tvoj mali um prevelik zalogaj razumeti, da niso bili ravno vsi kolaboratorji in da so nekaterim pobrali vse, jih nagnali ali celo pobili samo zato, ker so si želeli ne-komunistično prihodnost in jih je takratna partija smatrala kot nevarnost zase.
Jožajoža
20. 01. 2018 20.24
+8
moj mali um res ne razume, da so edino v sloveniji nacisti,fašisti in njihoivi pomagači, ki so leta 45 izgubili vojno in jim je bilo zaradi tega odvzeto premoženje, v sloveniji dobili vrnjeno vse v naravi plus odškodnino. takega primera svet ne pozna. moj mali um še ni zasledil, da bi se to zgodilo v nemčiji,avstriji,madžarski,italiji.......edino to vem, da so jih tam v 99% sodili in obesili. res pa je, da nas je NORATV24,nas slovence s poreklom označila za "okupatorje" in zločince,vas desničarje pa za "osvoboditelje". samo,še ne vemo,pred kom ste nas osvobodili. če državo osvobodiš, jo zemeljsko povečaš, obogatiš, slovenijo so pa tako razkosali in si jo razdelili, , da je slovenije samo še kakšna petina od celote.
nikhrast
20. 01. 2018 22.24
-2
Joško, okupator si bil če si bil podjeten, sposoben, pa kaj ustvaril.
HorstWiesel
21. 01. 2018 10.24
+0
Okupator si bil, če si kolaboriral z okupatorjem pa z njim sodleoval pri svinjarijah na lastnim narodom.
puspan
21. 01. 2018 17.56
Čeprav nimamo dokumentiranih podatkov o številu, ki bi jih država morala imeti, tukaj najlažje vidimo, kako visoko je število pomladka, rojenega po 45-tem letu, ki prejemajo borčevske pokojnine.
bojer
20. 01. 2018 18.47
+9
Me prav zanima koliko bi se jih leta 91 odločilo za samostojnost, če bi vedeli kaj vse bojo morali vračati, ne vračati, kaj vse jim/nam bojo vzeli, od cerkve naprej do okupatorjevih privržencev. Kar je najbolj tragikomično, nič nimamo s tem obdobjem in z vso "štalo" tedanjega časa.
xes
20. 01. 2018 19.22
-4
verjetno vsi, ki smo takrat dojemali jugoslavijo kot okupacijo!
nikhrast
20. 01. 2018 22.22
-2
...pa revščino, samo čez mejo si pogledal, pa videl razliko.
xyxyxyxyxyxyxy
20. 01. 2018 16.14
+14
Izgnani niso bili po krivici, sedaj pa jim kle- do US podarja imovino
sinhron
20. 01. 2018 16.21
+14
brabusednet
20. 01. 2018 16.13
-8
Tisti,ki so nekoč bili v partiji ta rdeči naj začno denar zbirat.Jaz s tem nimam in nisem imel nič.Tisti,ki so zagovarjali socjalizem in komunizem in bili člani z privilegijami naj vrnejo odškodnino.
HorstWiesel
20. 01. 2018 16.19
+13
Prav, s tem nasvetom se obrni na Janša, Gorenak, Mate, Brezigar, Leljak,.......
Igor33
20. 01. 2018 18.40
+0
Točno tako, ta rdeč komunajzerji naj jim vrnejo, kar so jim ONI vzel!
Uporabnik113089
20. 01. 2018 16.10
+6
Slovenija poka po šivih.....
bojer
20. 01. 2018 18.43
+3
nikhrast
20. 01. 2018 15.47
-7
Kradli, nacionalizirali, izgnali, ubijali..., potem pa ni čudno da smo tako zaostali ekonomsko za zahodom. Pa poglej forum, še vedno polno podpore temu, polno ksenofobov. polno neambicioznih, nesposobnih... ki sanjajo da bi drugi delali za nje.
HorstWiesel
20. 01. 2018 15.53
+7
nikhrast
20. 01. 2018 22.21
-5
HorstWiesel
21. 01. 2018 10.23
+2
ti?2
20. 01. 2018 15.41
-6
Ta narod ima že v krvi, da krade kar se da.