Slovenija

Bratuškova po zavrnjeni pritožbi spet poziva Štefaneca, naj razmisli o odstopu

Ljubljana, 21. 04. 2017 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo Komisije za preprečevanje korupcije, vloženo zaradi odprave njihovih ugotovitev o sporni kandidaturi takratne premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Bratuškova je spet pozvala predsednika komisije Štefaneca, da razmisli o odstopu.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Pritožbo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), vloženo zaradi odprave njihovih ugotovitev o kandidaturi takratne premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko, je ustavno sodišče zavrglo. Kot so zapisali v danes objavljenem sklepu, so ustavno pritožbo zavrgli, ker komisija kot oblastni organ ne more biti nosilka ustavnih pravic.

Štefanec: pritožbo so zavrgli iz procesnih razlogov, ne vsebine

Štefanec je poudaril, da je ustavno sodišče pritožbo KPK zavrglo iz procesnih razlogov, ne da bi se spuščalo v vsebino. Postopek bodo nadaljevali, a upoštevali ugotovitve sodišč, je napovedal.

"Zadevo bomo nadaljevali od tam, kjer je bil postopek prekinjen. To pa je bilo z odločbo vrhovnega sodišča, ki je odpravilo naše ugotovitve," je napovedal Štefanec.

KPK leta 2014 ugotovil, da je ravnala v nasprotju interesov

Senat KPK je 9. oktobra 2014 na dopisni seji sprejel končne ugotovitve v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije in ugotovil, da je nekdanja premierka Bratuškova ravnala v nasprotju interesov. Po mnenju KPK je bilo sporno, da je Bratuškova odločala o svoji kandidaturi.

Bratuškova se je odločila za upravni spor. Upravno sodišče je februarja lani ugodilo pritožbi Bratuškove in odpravilo akt KPK. Sledila je pritožba KPK, ki pa jo je vrhovno sodišče zavrnilo in potrdilo sodbo upravnega sodišča. Sprejelo je stališče, da so ugotovitve KPK ugotovitveni upravni akt, ki posega v pravice posameznika, zato mora biti zagotovljeno sodno varstvo, so ustavni sodniki povzeli v danes objavljenem sklepu.

KPK je v ustavni pritožbi zoper sodbo vrhovnega sodišča zatrjevala kršitev 14. in 22. člena ustave. Na KPK nasprotujejo stališču vrhovnega sodišča, da njeni akti posegajo v pravice, obveznosti ali pravne koristi posameznikov. Njeni akti naj bi imeli naravo ugotovitvenega akta, so navedbe KPK povzeli v sklepu ustavnega sodišča.

Po pojasnilu ustavnega sodišča so upravičene osebe za vložitev ustavne pritožbe po ustaljeni ustavnosodni presoji poleg fizičnih oseb tudi pravne osebe. Vendar je varstvo pravic pravnih oseb odvisno od tega, ali se posamezne pravice glede na svojo vsebino in naravo nanje lahko nanašajo.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Ustavno sodišče je zapisalo, da je v obravnavanem primeru KPK kot državni organ v okviru zakonskih pooblastil izdala in objavila ugotovitve v konkretnem primeru, ki so bile predmet sodne presoje. Ustavnemu sodišču se za presojo, ali je ustavno pritožbo vložila upravičena oseba, ni treba opredeliti do tega, ali so ugotovitve v konkretnem primeru ugotovitveni upravni akt ali posamični akt državnega organa, ki ni izdan v okviru izvrševanja upravne funkcije v ožjem pomenu besede.

Komisija je namreč obakrat v enaki funkciji, tj. v funkciji oblastnega organa. Če KPK deluje kot oblastni organ, pa ne more biti nosilka ustavnih pravic. Zgolj dejstvo, da je bila pritožnica stranka v postopku pred sodišči, njenega položaja oblastnega organa v razmerju do predmeta upravnega spora, v katerem je bila izdana izpodbijana sodna odločba, ne spremeni. Pritožnica tako v obravnavanem primeru nima aktivne legitimacije za vložitev ustavne pritožbe, so zapisali v sklepu ustavnega sodišča.

Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije
Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije FOTO: POP TV

Za Bratuškovo odločitev ustavnega sodišča pričakovana

Odločitev ustavnega sodišča je za Bratuškovo pričakovana. Kot je dejala, si želi, da bi se KPK začela ukvarjati z resnimi korupcijskimi zadevami. Teh je v Sloveniji še vedno preveč, je Bratuškova povedala in ocenila, da v mandatu Borisa Štefaneca ni bila zaključena niti ena resna zadeva.

Bratuškova je predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Štefaneca že večkrat pozvala k odstopu in tudi danes je ponovila, da je morda čas, da razmisli o svoji primernosti za to funkcijo.

Ozadje zadeve

KPK je na lastno pobudo poleti 2014 začela preiskavo postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja, predvsem v luči tega, da je bila na seznamu treh kandidatov poleg evropske poslanke Tanje Fajon in predsednika DeSUS Karla Erjavca tudi predsednica vlade v odhodu Bratuškova. Preiskava naj bi sicer pokazala, ali je pri predlogu kandidature Bratuškove za evropsko komisarko šlo za kršitev in kdo v tem primeru nosi odgovornost zanjo.

Senat KPK je končne ugotovitve v tem primeru sprejel prav na dan, ko je Bratuškova po neuspešnih zaslišanjih pred pristojnima odboroma v Evropskem parlamentu odstopila od kandidature za komisarko.

Že dan pozneje je morala komisija ugotovitve v tem primeru po začasni odredbi upravnega sodišča umakniti s spletne strani. Zastopnik Bratuškove Aleksander Čeferin je namreč zaradi posega v temeljne človekove pravice in svoboščine Bratuškove. V KPK so se na začasno odredbo pritožili na vrhovno sodišče, ki je pritožbo zavrnilo.

Leto in pol pozneje, februarja lani, pa je upravno sodišče akt KPK tudi odpravilo. Bratuškova je tedaj ocenila, da bi morala biti sodba razlog za odstop predsednika KPK Borisa Štefaneca. Ta je ostal na položaju, potrebne podpore v DZ pa ni dobil niti predlog Bratuškove za njegovo razrešitev. Lanskega septembra je sodbi upravnega sodišča pritrdilo tudi vrhovno.

To se je strinjalo s prvostopenjskim sodiščem, da je KPK s svojim ravnanjem kršila procesna jamstva iz 22. člena ustave, konkretno pravico do izjave. Bratuškove namreč ni posebej obvestila o spremembi njenega pravnega položaja iz statusa priče v status preiskovanke. Na ta način ji je onemogočila postavljanje vprašanj priči in predlaganje dokazov, ki so ji v korist. Vrhovni sodniki so potrdili, da je KPK storila absolutno bistveno kršitev postopka, ker Bratuškovi ni omogočila, da sodeluje pri izvedbi dokazov in pričam postavlja vprašanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
22. 04. 2017 09.19
+0
Tale Stefanec se obnasa kot eden ,ki mora vsako leto ponavljati razred, ker je zaostal ? . . . .
nnanna
21. 04. 2017 21.45
+6
če bi štefanec že pred leti odstopil, bi bilo prepozno.
wolfterier
22. 04. 2017 09.38
+0
Ko bo Alenka Cvijetićaninova predsednica Slovenije,ga bo sama odstavila.Samo,če se ne bo sama predlagala za kandidatko,de...
krtofl
21. 04. 2017 21.14
+1
krtafel...sploh potrjenega mandata nebi smel imet zaradi zaporne kazni in sedaj tega...pa tudi ostali nimajo tam kaj počet in komurkoli silit pamet ker so prisegli kriminalcu janezu janši
prašek
21. 04. 2017 18.43
+3
» sagesse 21.04.2017 17:47:36 1 Cyber/// no,no... kolikor je meni zanno je bil zaprt po krivici,,je tako... zato, .... ok imate lahko svoje mnenje toda...« ............ Kolikor je pa meni znano, pa ni bil zaprt po krivici, ampak ga je "njegovo" US spustilo, da na prvi stopnji dokaže svojo "nedolžnost " . Potem je pa zaradi njega vse skupaj zastaralo ! Kriminalec je še vedno kriminalec !!!!
ggzz
21. 04. 2017 18.28
-7
a ta poštenjakinja, članica Zokijeve stranke, sovje strank,e super premierka,... še vedo ropota? a še ni v arestu? Aja, teh se ne sme, Janša je edini grdi v tej državi
vertex
21. 04. 2017 18.57
+4
Patrese
21. 04. 2017 18.24
-7
Alenčica prosim,če sama sebe pozoveš k odstopu ( in odstopiš) iz vseh funkcij v politiki.Samo Jurček Jankovićev ti je pa zelo hvaležen saj je takoj čudežno vrnil 2 mio.€ takoj po tistem ko ste se zadolžili za milijardo €.
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.30
+8
Se ne zavedaš, da je bila Bratuškova tista, ki je preprečila prihod tako željene trojke s strani Janše? In nas rešila pred Grškim scenarijem.
wolfterier
22. 04. 2017 09.40
+2
Naš scenarij je hujši od Grškega,a si to hotel povedati...
krtafl
21. 04. 2017 18.06
-7
Tovarišico Bratuš je narod pozval k odstopu. In jo bo odstopil na prihodnjih volitvah
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.30
+9
Brakedirt
21. 04. 2017 18.43
+5
si pozabil kako je narod vas pozival k odstopu pa ste se deleli gluhe,se vec, se zmerjali ste jih.lahko ste samo tiho.
Rožle2X
21. 04. 2017 17.55
-4
Hvala Bogu ,da je kot kandidatki za EU komisarko od EU poslancev ... dobila potrdilo o svoji nesposobnosti za vse večne čase....****** No naše sodišće jo bo pa še razglasilo za SVETNICO !!!
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.31
+3
SDS-ova akcija v EU je uspela in taki kot ti se veselijo
Rožle2X
21. 04. 2017 17.40
+3
Kako z lahkoto zavrača sodišče take pritožbe .... res se vidi kdo nam vlada ... MAFIJA !!!
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.32
+7
Nesposoben Štefanec se ne upa ukrepati proti Janši, ki ima hujšo lopovščino
wolfterier
22. 04. 2017 09.42
+1
graf
21. 04. 2017 17.38
+2
če bi alenka imela kaj vesti bi morala zaradi blamaže in klientelizma sama odstopit z vseh političnih funkcij ...
Brus123
21. 04. 2017 17.42
+2
CyberWorm90
21. 04. 2017 17.43
+6
itaq najwečja blamaža za slo bla pa k so zapornika wozili w parlament : )))
CyberWorm90
21. 04. 2017 17.43
+2
sagesse
21. 04. 2017 17.47
-4
Cyber/// no,no... kolikor je meni zanno je bil zaprt po krivici,,je tako... zato, .... ok imate lahko svoje mnenje toda... dokler bo folk razmišljal tako kto vi,ko vidite problem v janši,,ne vidite pa problema ko so nam je forum 21 pokradel za cc 20 milijard ali več,, je pa vse ok.... ne razumem takega razmišljanja... niso pomembna dejstva ampak izključno ideologija,,,,, samo na znanje danes je policija ubila 3 protestnike v venezurli,,, tako je to ko ti vlada demokratični socializem..... preko trupel za oblast...
CyberWorm90
21. 04. 2017 17.50
+5
lej nemorš ti enga zapornika wozit w parlament : ))) gre se za pincip prawne držawe k je na niwoju zimbabweja : ))) naj ga suspendirajo ta cajt al pa oduzamejo imunitete poslansko plačo itd : ))) pa naj pol plačajo al odškodnino pa nazaj w parlament itd : )))
CyberWorm90
21. 04. 2017 17.55
+7
policaj wojak prfox itd more predložit potrdilo o nekaznowanosti predn dobi službo : ))) kle w parlamentu se pa direkt norca delajo
sagesse
21. 04. 2017 18.01
-5
CyberWorm90/// Se strinjam, toda v normalni državi ne obsodijo liderja opozocije na osnovi domnev... bodimo srečni,da je ustavno sodišče končalo to norost, ker na evropskem bi tako sodbo raztrgali in slovenija bi popolnoma izgubila na verodostojnosti.
krtafl
21. 04. 2017 18.05
-5
CyberWorm90. JJ bil in je od volilcev potrjen poslanec. In nikjer ne piše, da bi zapor lahko bila omejitev za opravljanje poslanske funkcije. Nekaj so levičarji grozili s tem, pa tega, ne glede na večino, ne upajo sprejeti. Zanimivo.
CyberWorm90
21. 04. 2017 18.06
+0
pa sej ni edini : ))) poglej zoknija je w kazenskih postopkih owadbe padajo wsi wemo da je lopou pa še kr gnije pa krade tam po MOLu : ))) w nurmalni držawi tut kandidirat nebi smeu : )))
CyberWorm90
21. 04. 2017 18.08
+1
bill klintona so komej rešli sam zato k mu ga je monika potegnla hahaha pa ni kazniwo dejanje če ti ga tajnica potegne hahaha
Patrese
21. 04. 2017 18.14
+1
In kaj imajo Zoki,Janša,Clinton zveze z omenjenim člankom.
Brakedirt
21. 04. 2017 18.41
+4
nic nista dolzna,samo eden ne zna pojasniti izvora
CyberWorm90
21. 04. 2017 19.12
+1
zokniju je pa božićek prnesu 2 miljončka al kok? haha
macek_garfield
21. 04. 2017 17.27
+2
alenka, poglej dejstva, zelela si komisarsko mesto, da bi se afnala in junferju bila deklica za vse, dejstvo je, da ne znas povedat 5 stavkov v anglescini, dejstvo je, da si ti odgovorna skupaj z jazbecom za prodajo slovenskih podjetij tujcem 'kao' da ne pride trojka, dejstvo je, da si nesposobna, pa to, gotofa si, dojami pa saj si magistra znanosti, pa se vedno ne dojames, pa to
krtofl
21. 04. 2017 17.31
+2
krtafl
21. 04. 2017 17.33
-6
Obljubil prodajo ? Pajaci. Kdo prodaja je pomembno.
CyberWorm90
21. 04. 2017 17.38
+2
pomojm je sam jezna k ga cmero boljš wleče k pa ona : )))
290ktober
21. 04. 2017 17.27
+3
Bravo Alenka !Ina več jajc kot večina moških!
macek_garfield
21. 04. 2017 17.27
-1
krtafl
21. 04. 2017 17.30
-5
Ne bi rekel. Ker je z luknjo prilezla na položaj. Znanje pa smo videli v Bruslju :)
krtofl
21. 04. 2017 17.33
+3
hahaha....poglej janeza na tubi...jejeccccljaaaa.....pa spomni se da je plagiator....
krtafl
21. 04. 2017 17.35
-1
Tebe ni nikjer ? Pa tako pameten. Eh. Otroci ponosni ?
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.37
+3
Kaj pa dolenjska angleščina našega velikega Janše, ko očitate to Alenki
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.38
+0
krtafl
21. 04. 2017 17.25
-3
Nič hudega. Komisarka pa le ni in ne bo. Lepo.
krtofl
21. 04. 2017 17.27
+1
jap....ampak gumb je pa prtisnla in janeza na dob katapultirala...
krtofl
21. 04. 2017 17.27
+2
krtafl
21. 04. 2017 17.28
-3
krtofl
21. 04. 2017 17.00
-9
bravo alenka......to je huje kod murgle...
prašek
21. 04. 2017 17.11
-1
Alenka mi je bila zelo všeč kot predsednica ! Pa tudi vizualno ji čisto nič ne manjka.
krtofl
21. 04. 2017 17.22
-3
tud elegance ji ne manjka...ko je prtisnla elegantno na gumb in janeza je katapultiralo na dob....
krtofl
21. 04. 2017 17.24
-4
krtafl
21. 04. 2017 17.25
-6
Lepo je, ko rdeči hlapci sami priznate politične konstrukte.
krtofl
21. 04. 2017 17.25
-4
krtofl
21. 04. 2017 17.26
-1
kakšen konstrukt ti genetsko obdelan krtafl....
macek_garfield
21. 04. 2017 17.28
+1
prasek, sarkazem pa to :) katarinca je bila bolj luskana pa to
krtofl
21. 04. 2017 17.29
-1
krtafl
21. 04. 2017 17.34
-3
Zanimivo. Alenčica je popolnoma nepomembna,JJ vas še kar straši. In baje je teta Alenka z.ebala JJ. Kosovska bitka vaših starih se vam vedno znova ponavlja.
Patrese
21. 04. 2017 18.18
-2
Alenčica je pomembna saj ko je vzela milijardo kredita je jurček takoj naslednji dan čudežno vrnil 2 mio€. dolga.