Slovenija

'Cilj nam je, da vsakdo zasluži vsaj en evro'

Ljubljana, 17. 02. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
13

Sto mladih, en konec tedna, isti cilj: razviti svojo poslovno zamisel in produkt ponuditi trgu. Srednješolci, ki se urijo v podjetniških peskovnikih po Sloveniji, bodo staknili glave in poslovnim zamislim dali zalet. To je generacija, ki bo živela življenje, polno sprememb. "Vsak dobro ve, da če ne bo prodajal svojega produkta, bo pa prodajal sebe," o njih pravi Matija Goljar.

"Ali veš, v čem se uspešen podjetnik razlikuje od vseh ostalih? Uspešen podjetnik ve, kdaj je treba nehati razmišljati in začeti z delom."

Startup Days 2017 je tridnevni podjetniški maraton, na katerem bodo mladi srednješolci, člani podjetniških krožkov iz vse države, predstavili svoje prve produkte. V zadnjih petih letih se je na teh dogodkih rodilo mnogo uspešnih podjetij, ki danes tudi zaposlujejo.
Slišati je preprosto, a vsakdo, ki je kdaj poskušal prodreti s svojim izdelkom, vam lahko zagotovi, da temu ni tako. Zato so nasveti tistih, ki jim je že uspelo, neprecenljivi. V Celju jih bodo ta konec tedna delili kar stotim mladim podjetniškim upom, srednješolcem, ki v okviru podjetniških krožkov pod okriljem Ustvarjalnika razvijajo svoje ideje, tokrat pa jih bodo skupaj pretehtali, dogradili, nadgradili, skratka stopili še korak dalje. Na dogodek, ki se mu uradno reče StartUp Days 2017, a ga vodja Ustvarjalnika Matija Goljar raje ljubkovalno imenuje podjetniški maraton, so jih vabili prav z zgornjo preizkušeno resnico.

 

Matija Goljar o StartUp Days 2017


"Takšni dogodki se mi zdijo izjemno pomembni, ker mladi osebi dajo povsem drugačen pogled na karierno pot. Številni mladi s strahom gledajo na prihodnost, saj ne verjamejo, da ima nanjo vpliv. Če pa imajo možnost skupaj z mentorji dejansko uresničiti svojo prvo zamisel, bodo – ne glede na uspeh – pridobili veščine in izkušnje, zaradi katerih si bodo znali sami ustvariti priložnosti."

"Glavni namen druženja je, da se mladim ponudi prvo izkušnjo v poslu in prostor, da svoje znanje in ideje preizkusijo v praksi ter se soočijo s trgom. Želimo si, da bodo zaradi te izkušnje bolj zaposljivi in z večjo gorečnostjo razmišljali o lastni podjetniški poti."


Na mlade je treba prenesti širšo mentaliteto podjetništva, ne samo pehanje za denarjem. Matija Goljar
Že na krožkih, še bolj pa ta konec tedna, ko bodo pozno v noč kovali ideje in razvijali načrte, Ustvarjalnik združuje dvoje: teorijo in prakso, učenje in dejanski prodor na trg. "Samo ko ti enkrat dejansko prodaš, se naučiš prodaje. Ne moreš se iz učbenika. In to je razlog, zakaj jih hočemo poriniti v prakso. To je preplet resnega posla, vsi elementi so resni, oni dejansko gredo na trg, in učne izkušnje, kar pomeni, da gre za voden proces, katerega končni cilj ni samo denar denar denar," je povedal Goljar. "Nam je cilj, da vsakega pripeljemo do točke, da vsaj en evro zasluži, kar pomeni, da mora biti dejansko dovršen produkt. Najbolj ambiciozne ekipe pa gredo še korak naprej," je dejal.

Ta korak je naredil Peter Jamnik, danes študent prvega letnika fakultete, ki je leta 2015 z ekipo Upress osvojil naziv najboljšega mladinskega startupa. "Kmalu zatem je postal tudi najmlajši Slovenec, ki je prejel za svoj startup investicijo iz tujine in še kot sedemnajstletnik zaposlil svoje vrstnike," je o njegovi strmi poslovni poti navzgor povedal Goljar. 

Peter je prepričal z brezžično bluetooth tipkovnico, ki se polni, ko pritiskamo na tipke. Idejo je dobil, ko je v zadnjem trenutku, sredi noči pisal seminarsko nalogo in mu je zmanjkalo baterij v brezžični tipkovnici. Namesto, da bi zanj to bil izgovor, je bila spodbuda za začetek posla. Uspelo mu je, še preden je opravil maturo, poudarja Matija Goljar. Letos si obeta podobne zgodbe. 

Matija Goljar je javnosti znan tudi kot voditelj oddaje Štartaj, Slovenija. Prijave za novo sezono so že odprte. Klik na sliko, da izveste več.
Matija Goljar je javnosti znan tudi kot voditelj oddaje Štartaj, Slovenija. Prijave za novo sezono so že odprte. Klik na sliko, da izveste več. FOTO: POP TV
Novi svet mlade generacije

Živimo v času, ko je netipično postalo zares tipično in dejansko je verjetno večja možnost marsikdaj, da če imaš odštekan produkt, da si zaradi tega uspešen, kakor pa če greš delati pravno fakulteto in postaneš diplomirani pravnik. Matija Goljar
Če so predstavniki generacije x še lahko računali na službo za vse življenje, jih bodo tisti iz generacije y – milenijci – zamenjali kar nekaj. Šteje vsaka izkušnja in prej, kot se tega zaveš, uspešnejši boš, pravi naš sogovornik. Tudi zato si želi, da bi se v podjetniških peskovnikih, kot Ustvarjalnikove krožke imenujejo, igralo kar največ mladih. "Vsi mladi nekako razmišljajo o prihodnosti, o tem, kaj bodo počeli. Zavedajo se, da ne bo dovolj, da se naučijo enega poklica. Vsak dobro ve, da če ne bo prodajal svojega produkta, bo pa prodajal sebe. Nenazadnje statistika pravi, da je danes osem do devet različnih služb tekom cele kariere," je povedal.

"Tisti najbolj nadarjeni mladi cele generacije so ravno tisti, ki so v svojem prostem času razno razne produkte, projekte delali. Mogoče so se vpeli v kakšno mladinsko organizacijo, se kje angažirali kot prostovoljci, delali kaj družbeno koristnega. Vse to so reference, ki odpirajo vrata, in mislim, da je to ravno tako pomembno kot formalna izobrazba. Če to umanjka, potem službe ni. Ta generacija se tega zaveda," je pojasnil.

Zakaj Ustvarjalnik?

Ustvarjalnik srednješolce spodbuja, da začnejo sami oblikovati svojo prihodnost.
Ustvarjalnik srednješolce spodbuja, da začnejo sami oblikovati svojo prihodnost. FOTO: Ustvarjalnik
Mladim je treba povedati, da ni dovolj, da nekaj veš in znaš, ampak moraš znati to tudi plasirati naprej, prepričati še koga, da je tvoja ideja dobra, razširiti glas še malo dlje, znati tudi kaj iztržiti, je našteval Goljar. "To je tisto, kar v šolah in v družbi manjka in mladi res ne vedo, kam in kako, če jim tega ni nihče povedal. Mogoče je to tudi odgovor, zakaj delamo, to kar delamo. Da je večji odstotek generacije, ki so že nekaj počeli, da so bolj pripravljeni na prihodnost."

 

Predstavitev Ustvarjalnika

"Ustvarjalnik je socialno podjetje, ki mlade uči, kako se preživljati z delom, ki jih veseli. To počnemo tako, da organiziramo mrežo srednješolskih podjetniških krožkov, na katerih mladi pod vodstvom mentorja izpeljejo svoj prvi poslovni projekt – od zamisli do zaslužka – in s tem pridobijo konkretna znanja, veščine in spodbudo, da so pripravljeni na prihodnost in ne pristanejo na zavodih za zaposlovanje."


Ideja je, zagnanost je … kaj mladi podjetnik še potrebuje?

"V čem se uspešen podjetnik razlikuje od vseh ostalih? Uspešen podjetnik zbere pogum, da svojo zamisel tudi poskusi udejanjiti." To je še ena spodbudna misel, ki jo je Ustvarjalnikova ekipa namenila mladim.

K temu lahko dodamo: uspešen podjetnik ne obupa, ko stvari ne gredo po načrtih. Kajti ne glede na to, kakšna je ideja, pot nikoli ne pelje naravnost navzgor, vedno so tudi padci. "Ovire, ki prihajajo, so običajno take: joj, poskusil sem enkrat, pa mi ni uspelo. Ker ne vem, kaj naj mi bo drugi korak, se bom ustavil in obupal," je bil slikovit Goljar, ki je iz rokava takoj stresel nasvet. "Jaz mislim, da je najboljši nasvet trening vztrajnosti. Kdor bo vsakič rekel, grem poiskat alternativo, grem poiskat plan B in bo v tem smislu iznajdljiv, bo v veliki prednosti. To se da skozi vzgojo naučiti. Druga stvar pa je: dobite si mentorja. Zagotovo je vsak posel že nekdo poskusil ali pa vsaj nekaj sorodnega poskusil."

Treba je le zbrati pogum in stopiti do nekoga, ki je nekaj podobnega že počel. "Starejša generacija podjetnikov se zelo dobro zaveda, kako težko je zastaviti posel, in zato so radodarni, kar se tiče nasvetov in svojega časa. Mislim, da se še nikoli v Sloveniji ni zgodilo, da bi kdo rekel ne, jaz pa ne bom pomagal," pravi naš sogovornik in ta njegova ugotovitev je nadebudnim podjetnikom lahko v spodbudo.

Sicer pa pravi, da uspešnega podjetnika na osebnostnem nivoju odlikujeta dve karakteristiki: iznajdljivost in vztrajnost. "Ko iščemo najbolj potencialne v generaciji, hočemo najti ravno ti dve karakteristiki."« In še eno nenapisano pravilo obstaja: najboljši so tisti, ki sebe sploh nimajo za podjetnike. "Dejansko se vidi, da so tisti, ki delajo za hobi in ne za denar, bistveno bolj uspešni," pravi. Hkrati opozarja, da je pot od hobija do posla dolgotrajen proces, ki lahko traja par mesecev ali par let, stikala, ki bi eno v trenutku pretvorilo v drugo, pač ni. Tu spet pride še kako prav že prej omenjena vztrajnost.
 

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orcus
18. 02. 2017 12.48
Milenijci. Zafurani s strani staršev, leni , hedonisti sedaj potrebujejo posebna okolja in pogoje kjer bodo "ustvarjali" . Biloško eko prestno z tablicov roki. Brain storming!!! Ok, kaj pa preostalih 98% ki se jim reče realno zivljenje??
gulmor
17. 02. 2017 11.02
-1
Tud, če prodajaš svoj produkt prodajaš del sebe, btw.
Greaser
17. 02. 2017 08.49
+5
Matija Goljar haha, najbolj smešn in čudn voditelj v enem. Ko sm ga prvič vido nism vedo al je fant al punca, ko pa sem ga slišal, pa sm mogo prestavit tv kanal, preveč je antipatičen v več pogledih
mlamat
17. 02. 2017 08.29
+6
Saj nisi krivi "milenjci" da nasedajo tem start-up neumnostim. Večinoma jim to meglo prodaja socialistična baby-boom generacija. Mlad človek je pač naiven.
LLxx
17. 02. 2017 08.27
+4
kva so že to, vesolci al milenijsci al neki tazga
kemuri
17. 02. 2017 08.26
+17
Srednješolci...svetujem vam da izkoristite pomlad, poletje, jesen in primete v roke škarje za obrezovanje trte, drevja, da se spoznate s kosilnico in da se spoznate z grabljami...brez aplikacij...babice vam bodo za opravljene storitve stisnile v žep bistveno več kot 1 € , je pa res da boste mogli malo delat.
krtofl
17. 02. 2017 14.23
-4
kemo...drž se janeza....tam je tvoja modrost....
bb5a
17. 02. 2017 08.23
+7
Pa te mladi res mislijo, da je svet pravičen in da je dnar pravično deljen,... haha rajš napište odstotek startupov ki propadejo... pa to bi bli vsi prodajalci/biznismeni:D haha
hotchilipoper
17. 02. 2017 08.23
+12
Država bi morala malo prekopirati zakonodajo npr.iz avstrije,ki za začetnike daje en kup ugodnosti,in mu ful pomagajo,pri nas pa samo čakajo prvi račun,da ga obdavčijo ko norca
mlamat
17. 02. 2017 08.22
+3
Kje je pa končni produkt? Aja, ni ga, ker je milijon drugih imelo že isto idejo, pa ni bila praktično izvedljiva. Eden je na enem forumu celo izračunal, da je sila prstov vsaj 10x premajhna za polnjenje tipkovnice. Če hočeš biti inovativen, se moraš spoznati na določeno področje. Skoraj nobena stvar ne nastane iz nule, tako kot si domišljajo novinarji in naivni srednješolci. Ej, kaj če bi naredili tipkovnico na nuklarno energijo?
hotchilipoper
17. 02. 2017 08.19
+4
Kaj je recimo ta Goljar družbeno koritnega naredil v svojem življenju,samo vprašam
?asjeza
17. 02. 2017 08.17
+12
naprej naj dvignejo minimalne plače pol se bomo pogovarjali o ustvarjanju in prodaji..........
Kolani
17. 02. 2017 08.12
+14
Ustvarjati, delati imeti ideje, je čisto enostavno. Danes ni problem narediti kar koli. Problem je produkt prodati za ceno, ki prinaša dobiček. To bi morali učiti mlade, sicer je vse zaman. Če bodo le ideje in produkti brez dodane vrednosti je bolje, da en delamo nič. Je manj škode.