Slovenija

Starša naj najprej razčistita s svojimi čustvi

Ljubljana, 29. 08. 2014 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Naslednji teden bodo vrtčevske prostore napolnili novi obrazi. Gre za pomemben korak v življenju malčkov, ki so bili do sedaj navajeni le na domače okolje in znane obraze. Kako lahko otroku olajšate vstop v vrtec in kako ravnati ob težavah? Kdo naj uvaja - oče ali mati? So matere res bolj obremenjene in ali tudi očetje jočejo ob slovesu?

Številni starši se pripravljajo na 1. september, ko bodo svoje malčke prvič odpeljali v vrtec. Soočeni so s številnimi dvomi, med njimi je tudi ta, ali so ravnali prav, ko so otroka vpisali v jaslice, ali pa bi bilo morda bolj modro, če bi ga čuval nekdo od sorodnikov.

Najprej naj starša razčistita s svojimi čustvi

Tisti, ki so se odločili, da bodo svojega komaj leto dni starega otroka ali pa celo mlajšega zaupali vzgojiteljem v jaslicah, si morajo pred uvajanjem otroka v vrtec odgovoriti na kar nekaj vprašanj, prav tako morajo razčistiti z vsemi svojimi dvomi, saj bodo le tako uspešni pri uvajanju. 

Prav tako morata starša oziroma skrbniki otroka razmisliti o tem, kako naj otroku olajšajo vstop v novo okolje in spoznavanje novih ljudi. Pripravljeni morajo biti na otrokove stiske, ki jih bo morda čutil ob ločitvi od staršev.

Starša morata biti prepričana, da je vrtec res prava rešitev za njihovo družino. Če dvomita in ne zaupata zaposlenim, bo otrok to tudi čutil.
Starša morata biti prepričana, da je vrtec res prava rešitev za njihovo družino. Če dvomita in ne zaupata zaposlenim, bo otrok to tudi čutil. FOTO: Thinkstock

Dobro je tudi, da se starša pred uvajanjem otroka v vrtec spoznata z vzgojitelji, saj je izredno pomembno, da jim zaupata. Temeljito se pogovorite z njimi, zaupajte jim svoja pričakovanja, strahove in dvome. Že na individualnem razgovoru pred uvajanjem skušajte najti skupni jezik, saj bo tako proces uvajanja za otroka manj stresen. Otrok namreč zaznava vaše občutke do drugih oseb. Če boste vi negativno nastrojeni do vzgojiteljev ali pa boste dvomili v njihove sposobnosti, bo otrok to čutil in bo najverjetneje zavračal svoje bodoče varuhe in celoten vrtec. Morda vam otrokova vzgojiteljica ni preveč simpatična, a pomembno je to, kaj do nje čuti otrok: če se ob njej počuti prijetno, varno in sprejeto ter če vzgojiteljica spoštuje vašo družino, potem pozabite na to, ali vam je simpatična ali ne.

Naj poudarimo, da morajo tako vzgojitelji kot vrtec spoštovati kulturo, identiteto, jezik, svetovni nazor, vrednote, prepričanja, navade in običaje otrokovih staršev, starši pa morajo upoštevati meje svojega soodločanja, ki ne smejo posegati v strokovnost institucije. Gre za pravilo, ki ga poudarjajo vsi vrtci.

Otrok potrebuje čas in razumevanje

Starši se morajo zavedati, da otroci potrebujejo čas, da se navadijo na novo okolje in nove ljudi, poudarjajo v priporočilih, ki jih objavljajo vrtci. Potrebna jim je tudi opora tistih, ki so ob njem že od rojstva in jim zaupa. Ne podcenjujte otrokovih čustev, bodite mu v oporo, ne obljubljajte mu tistega, česar ne morete izpolniti.

Ne jočite pred otrokom

Vzgojitelji v vrtcih poudarjajo, da se tudi starši soočajo s stresom in težavami, ko se ločujejo od otrok. A nikar ne jočite pred otrokom. Če že morate, to storite pred vrtcem, ko vas otrok ne vidi, je poudarila ena od vzgojiteljic materi, ki se te dni pripravlja na uvajanje otroka v vrtec.

Otroka naj bi v vrtec uvajala ena oseba. In kdo naj to bo?

Otroci potrebujejo čas in razumevanje.
Otroci potrebujejo čas in razumevanje. FOTO: Thinkstock
Praviloma naj bi eden od staršev uvajal otroka v vrtec, je za 24ur.com dejala Marjanovič Umekova. "Mama in oče naj se sama dogovorita, kateri od njiju bo lažje uvedel otroka. Ni dobro, da očeta ali mamo "zgrabi panika" in da še on ali ona jočeta, ko joka dojenček," je še opozorila.

Ponavadi se za uvajanje odločajo matere, a strokovnjaki poudarjajo, da naj bo to vsekakor oseba, s katero ima otrok dober odnos, ki pa ni obremenjen. Za uvajanje prav tako morate imeti čas. V vrtcih zato priporočajo, da v tem času, če je le mogoče, ne delate in se popolnoma posvetite otroku. Otrok bo namreč vašo podporo potreboval čez cel dan in ne le v vrtcu. Pomislite namreč, kako se bo otrok počutil, ko ga boste dopoldne uvajali v vrtec, nato pa boste popoldne odhiteli še v službo, njega pa boste znova pustili v varstvu – zasebnem ali pri svojcih.

So matere res bolj problematične pri uvajanju otrok v vrtec?

Moč je zaslediti številne poudarke, da so matere za uvajanje otrok v vrtec bolj težavne in problematične. Za mnenje smo povprašali tudi psihologinjo Ljubico Marjanovič Umek, sicer profesorico razvojne psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki meni, da mame niso nič bolj problematične kot očetje. "Mama je bila praviloma z dojenčkom/dojenčico 11 mesecev cel dan in seveda je več možnosti, da bo dojenček hotel njo in bo zato tudi jokal. Vendar, če je varno navezan in če mama zmore zapustiti igralnico, ne da bi se čustveno zlomila, se jo bo dojenček ob njeni vrnitvi zelo, zelo razveselil. Čustveno pa se lahko zlomi tudi oče in učinek je enako negativen. Velikokrat pa mame bolj uspešno vzpostavljajo komunikacijo z vzgojiteljico, kar je za dojenčkovo/malčkovo navezovanje na vzgojiteljico tudi zelo pomembno," je razložila za 24ur.com.

Kako dolgo naj bi uvajali otroka v jasli?

V času uvajanja v vrtec ne vnašajte dodatnih sprememb v življenja otrok (odvajanje od dojenja, dude, plenic in podobno). Prav tako je dobro, da uvajanje ne poteka v času velikih sprememb v otrokovem življenju (selitev, ločitev staršev, smrt bližnjih in podobno).

Kako dolgo boste uvajali je odvisno od otroka. Nekateri potrebujejo le nekaj dni, drugi dva tedna, nekaterim pa tudi to ni dovolj. Daljši čas uvajanja potrebujejo tisti otroci, ki so mlajši od treh let in so edinci, so že po naravi plašni in občutljivi, težje vzpostavijo stik z ljudmi izven ožjega kroga družine, so močno navezani na enega izmed staršev. Prav tako ni dobro, da se uvajanje v vrtec začne v za otroka občutljivem obdobju, kot je na primer selitev, smrt enega izmed staršev, ločitev staršev, otrokova bolezen in podobno. Treba pa je tudi razmisliti, kateri od staršev je manj oziroma nič obremenjen z negativnimi čustvi do vzgojno varstvenih ustanov, vzgojiteljev in sistema javnega varovanja in šolanja otrok na sploh. Tak starš oziroma skrbnik otroka ni primeren za uvajanje, saj bo svoje dvome in odklone namerno ali ponavadi večkrat nevede projeciral na otroka, ki bo imel težave pri sprejemanju novega okolja in ljudi.

Marjanovič Umekova je za 24ur.com povedala, da ni enotnega recepta za uvajanje dojenčkov oziroma malčkov v vrtec. Pravi, da običajno uvajanje poteka en teden. "Začne se s skupaj s staršem preživeto uro ali dve v vrtčevskem oddelku in potem naj bi dojenček/malček vsak dan preživel kakšno uro dlje v vrtcu s svojo vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice. Popaziti je treba na spanje in hranjenje, saj sta to dve, sicer rutinski dejavnosti, pri katerih imajo dojenčki najpogosteje težave," je opozorila. 

In na katere znake, ki jim jih pošilja otrok, morajo biti starši pozorni, saj so znak, da je v stiski?

Otrok naj s seboj v vrtec prinese najljubšo igračo ali kakšen drug predmet, ki ga bo spominjal na dom (ninica, duda, odejica in podobno).

Naša sogovornica je razložila, da bodo otroci, ki so varno navezani na starše, kar je tudi zaželena oblika navezanosti, ob ločitvi od pomembne osebe jokali, vendar se bodo relativno hitro potolažili, ko ga bo vzgojiteljica tako ali drugače vključila v dejavnosti. "Pozorni pa bi morali biti, če dojenček/malček neutolažljivo joka, če tudi čez nekaj dni ne opazimo nobene bolj pozitivne reakcije ob ločevanju, če starša, ki pride ponj, zavrača, se joka tudi pri njemu. To so znaki, ki kažejo, da navajanje na novo osebo, na katero se varno navezan dojenček počasi navezuje, če je le ta dovolj odzivna in topla, ne poteka tako, kot bi lahko pričakovali glede na starost dojenčka, ki vstopa v vrtec," je dejala Marjanovič Umekova.

V katerih primerih pa svetuje prekinitev oziroma celo odlog uvajanja otroka v vrtec?

Marjanovič Umekova je dodala, da prekinitev in odlog uvajanja svetuje ob znakih, ki jih je opisala zgoraj. "Priporočljivo je, da se starši čim več pogovarjajo tudi z vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice, ki bo znala povedati, ali je čustveno odzivanje in vedenje dojenčka ves čas enako ali gre morda za bolj počasno in zato dlje časa trajajoče uvajanje v vrtčevski oddelek. Za dojenčka ni fino, če prehitro, na primer po enem ali dveh tednih, obupajo, hkrati ne vedo točno, kaj se je dogajalo in potem ponovno poskušajo na primer čez en mesec," je razložila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EUROS2
30. 08. 2014 00.57
-3
Za otroka do enega leta sploh NI priporocljivo, da ga starsi dajo v vrtec, ker je to prevelik stres, tako za starse, posebej pa za dojencka. To je le se ena zaho(blo)dna laz in prevara, da dojencka cim prej odvojijo od starsev, da ga lahko potem "sistem-mafki-hudicev" prevzame in vzgaja zase in svoje potrebe. Skratka, ce starsi lahko omogocijo otroku, je najboljse da VSAJ do 3 leta ostane doma z enim od starsev, to je obicajno mama, lahko pa tudi oce.... Ce pa lahko omogocite otroku do 5 leta, da je doma ste za otroka in zase v zivljenju naredili veliko dobrega....Otrok se nekako primarno custveno oformi, do nekje 3 do 5 leta (odvisno od otroka in starsev, ter okolja)... Dovolj casa je kasneje za tz. socijalizacijo otroka - to je se ena novodobna neo-liberalna laz.... Pa se to: Ce ne morete otroka varovati sami in imate moznost, da blizek rojak/rojakinja popazi na otroka in ga varuje pri vas doma, dokler ste vi v sluzbi je to boljsa resitev vsaj do nekje 3-4 leta, kot pa ga dati v vrtec.... brez dvoma....
yaks
30. 08. 2014 13.31
+4
Pred enajstim mesecem otroka pri nas sploh ne moreš dati v vrtec. Drugače se strinjam, da do treh let otroku ni potrebno v vrtec. ČE je v varstvu nekoga, ki se z njim ukvarja. Po tretjem letu je pa že skoraj nuja. Se zelo pozna v prvem razredu kateri od otrok je hodil v vrtec in kateri ne.
velesperun
29. 08. 2014 19.10
+1
Še ena liberalna nategija...
Koffetka
29. 08. 2014 14.44
+1
Slovenski otroški vrtec, srednješolski sistem z velikim za 500 milijonsko državo velikim visokošolskim sistemom, vsako leto bruhne na stotine " Dohtarjev, magistrov znanosti " samo kakšne, diplomntov na tisoče pa ( N (A ) BEDEN ) ni sposoben preživet na trgu dela, živet v zahodnem sistemu use samo na sociali kjer mahajo in kažejo tisti nič vredn kos papirja...( ŠE ZA NA wc NI DOBER ) Vse zaradi same skrbi stroke, države in strokovnih služb niiso sposobni nilkjer drugje preživet kot v Javni upravi v Sloveniji z pogodboo za nedoločen čas...In tukaj pri tej slrbi za Otroka se vse začne..tu se začne uničevanje sposonbnosti preživetja...
EUROS2
30. 08. 2014 01.12
+2
Ej koffetka, gdo (ti ga - te) fetka na koletka... Ce si vsaj priblizno podobna tej glazuri na fotki, si sigurno bolj lepsa, kot brihtna... No ja to v tem zahodno-zablojenem-perverznem-mafi-bankirsko-per-verznem,--hudi*-cevem sistemu je lahko prej prednost, le ce imas "ta pravo ri(s)tko"... to imajo najraje ta zablojeni-zashodni-per-verz-ni spre*vrzeni "manageri" in kapitaljisti....
santamaura
29. 08. 2014 13.22
+6
Pa saj smo ljudje vendar in ne neka živina v hlevu, kjer je potrebno telička uvajati, da ga bo po novem čuval vol, ker bik nima več časa
I G N O R A N T
29. 08. 2014 13.19
+16
Seveda se starši jocejo ko dobijo poloznice za vrtec
flowerca
29. 08. 2014 12.31
-1
Sigurno se bolj varno v vrtcu počuti otrok,ki so ga starši predhodno nekaj dni uvajali od ostalih,ki jih niso.Uvajanje je zelo pomembno,otrok mora začutiti,da je tudi v vrtcu zaželjen in ljubljen.Predvsem je pa dobro zanj,da spozna osebje,s katerim bo preživljal polovico dne.Večkrat je treba izhajat iz otroka in se postavit v njegovo vlogo.Zato je dobro,da si pustimo vsaj tri dni dopusta v ta namen.
yaks
30. 08. 2014 13.32
+1
Čist odvisno od otroka. Nekateri kar zletijo v vrtec, se še skoraj poslovijo ne.
yaks
30. 08. 2014 13.33
+1
Nekaterim pa niti 3 dni postopnega uvajanja ni dovolj.
pingvinislo5
29. 08. 2014 11.59
+8
novodobni starši in današnja nikakva vzgoja....
ibasumik
29. 08. 2014 10.50
-3
Sodelavec pravi, da imajo v vrtcu uvajanje tri tedne in to po njihovem pravilniku! Pa to ni normalno, kaj naj si starš vzame 3 tedne dopusta?!? Kaj je več od 1 tedna pomeni, da nisi otroka pravilno vzgajal.
hitra
29. 08. 2014 11.58
+0
Bourne
29. 08. 2014 10.37
+17
Ah, bom kr jst pelu uvajat t'mauga. Jokal ne bom. In z vzgojiteljico bom zihr navezal fajn stik.
Karantanija
29. 08. 2014 10.33
+1
Težko je iti v službo in kar naenkrat pustiti otroka v jaslih, ko si praktično z njim eno leto noč in dan. Mame vemo, kakšna navezanost je to. In ni čudno, če kane kakšna solzica ...
claudia11
29. 08. 2014 10.15
+19
jaz sem morala otroka pustiti v vrtcu 3 dan uvajanja od 6ih do 15ih, ker sem morala v službo, 2 dni je jokala v vrtcu cel dan,nato pa ni bilo nobenega problema, z veseljem hodi v vrtec,mislim da velika večina ljudi ne dobi dopusta kolikor si ga želijo vzgojiteljice za uvajanje,mislim da predolgo uvajanje samo škodi
Roxy79
29. 08. 2014 10.12
+49
Problem v joku staršev je ta, ker se sprašujeta kako bosta zmogla plačati položnico za vrtec.........
Pippaa
29. 08. 2014 10.24
+3
zvit kot presta
29. 08. 2014 10.05
+20
Kako ne bo otrok jokal, ko pa vidi svojo mamico vso žalostno in zaskrbljeno, skoraj na robu obupa.
Ramzess
29. 08. 2014 09.58
V današnjem norem in nepredvidljivem svetu ni nič presenetljivega.
JL_PICCARD
29. 08. 2014 09.49
+37
koliko nekateri kompliciirajo okoli tega, je res da je težko za otroka ga dati po določenem obdobju v vrtec, ampak včasih so otroke že z 7-imi meseci dajali v vrtec in ni bilo časa za uvajanje,če je bilo treba biti ob 0600 uri na delovnem mestu za tekočim trakom, si pač otroka oddal zaprl vrata in šel in še vsi smo preživeli, danes pa vse v celofan, žena joče in jamra kaj bom in bla blall, zato da ne poslušam jamranja grem jaz in v dveh/treh dneh rešimo zadevo brez problema in sitnosti...
Nikiz Jst
29. 08. 2014 10.07
+1
Vse strokovnjak
29. 08. 2014 09.41
+38
Mame današnjega časa so čist panične, pa otroke zavijajo v vato. Njihovi mali občutljivci so že takoj ob rojstvu obsojeni na nesposobnost samostojnosti. Otroci niso njihova last, oni pridejo in grejo. Ne pripadajo mamam, pač pa svoji generaciji in celemu svetu. Treba jih je samostojno poslati v svet, da ne bodo navadni mamini posranci. Mi smo otroke naučili da se ne poslavljamo. Otrok je zmožen že prvi dan biti v vrtcu brez staršev. Kakšno uvajanje neki!!? To je čista bedarija, zavijanje v vatko. Tako jih je še bolj strah, saj mislijo da jih varujete pred nečem groznim. Samo odločno pa brez bojazni. Otroka v vrtec, pa adijo! Tudi če bo malo jokal ga ne bo pobralo. Nasprotno, še prej se bo znal prilagoditi na nepričakovane situacije.
moon8
29. 08. 2014 09.48
+15
Se popolnoma strinjam...današnji starši so vsi preveč zaščitniški glede vsega....to je totalna bedarija....se bo že navadil....če že od začetka skos ob njemu visiš kakšni problemi bojo šele potem, ko bo moral npr v šolo v naravi ali kaj podobnega....po mojem mnenju uvajanja sploh nebi smeli dovoliti....pa to ni stresno za mame in otroke je stresno tudi v veliki meri za vzgojiteljice...
micka100
29. 08. 2014 09.39
+11
pri nas imamo maminga sinčka in ga bo lepo uvajal oči, ker bo to uvajanje sigurno lažje, kot kontra
ShamRock
29. 08. 2014 09.38
-2
Moja je odzačetka kar jokala. Pa potem je bil še problem vedno ko ni bilo njene vzgojiteljice. In še zdaj pri skoraj 4 ima najljubšo in joka če je ni. Ampak ni opaziti trajnih posledic.
Zatarra
29. 08. 2014 09.31
+19
V življenju so bistveno, bistveno večje izgube, kar zadeva otroke ... Na primer: smrt otroka v prometni nesreči, odhod otroka na delo v tujino (pri čemer ta celo zatrdi, da se ob takšnem stanju nikoli več ne bo vrnil v domovino Slovenijo) in še bi lahko našteval. Če starši dejansko jokajo ob oddaji otroka v vrtec, potem je to le dokaz, da je (še) marsikaj na tem svetu čisto narobe, od neznanske pomehkuženosti ljudi (t.j. staršev) naprej. Prehod v vrtec in šolo je zlasti ogromen stres za otroka (pišem seveda iz lastnih otroških izkušenj!), vendar je to precej odvisno tudi od kakovosti vzgoje in odnosov na vseh nivojih znotraj družine.
Evil1979
29. 08. 2014 09.44
+3
Kaj si mislil genocit je hujše kot peljat otroka v vrtec...ma kakšne primerjave delaš...seveda so hujše stvari!!! pa to ne pomeni da bom zaradi tega otroka kar pred vrati pustil!!!!
Nyokiy
29. 08. 2014 09.22
+8
45. let so govorili o narodu,ljudeh skrbi za njih pa so jom uničili sedanjost, prihodnost in jih spravili na beraško palico, sedaj isti že desetletje napletajo zgodbe o otrocih, o lačnih o akcijah, nabirkah, zamaških in še čem..Straši ne pustite, da uničijo še otroke tako kot so vas..???
24Ppkur
29. 08. 2014 09.41
+0