Slovenija

Uvedba novega odlikovanja

Ljubljana, 27. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
0

Predsednik republike je podelil najvišja odlikovanja. Znak svobode republike Slovenije je prvo slovensko državno odlikovanje, do nedavnega pa je bilo tudi edino, ki smo ga imeli.

Častni znaki svobode republike Slovenije (foto: POP TV)
Častni znaki svobode republike Slovenije (foto: POP TV) FOTO:

Častni znak svobode republike Slovenije je državno odlikovanje, ki ima tri stopnje. Častni znak, srebrni častni znak in zlati častni znak. Po zakonu ga dobijo tisti, ki so posebej pripomogli k svobodi in neodvisnosti naše države.

Najvišje odlikovanje v naši državi, zlat častni znak svobode
Najvišje odlikovanje v naši državi, zlat častni znak svobode FOTO:

Odlikovanja so prvič podelili leta 1992. Zlate znake dobili slovenska policija in teritorialna obramba, nekateri politiki, ki so vodili Slovenijo ob osamosvojitvi, ter nekateri tuji politiki, ki so takrat pomagali. Že leto kasneje pa je dobilo odlikovanje širši pomen, saj so ga začeli podeljevati tudi zaslužnim na drugih področjih. Nekaterim se je zdelo, da je to razvrednotenje odlikovanja, saj naj bi bilo namenjeno predvsem tistim, ki so gradili slovensko državo.

Toda zato, ker je bilo to pač edino slovensko državno odlikovanje, so ga podeljevali za izjemne zasluge na zelo različnih področjih. Pod novim predsednikom Drnovškom naj bi se namen odlikovanja bolj dosledno upošteval, toda komisija za odlikovanja ima še vedno zelo širok izbor kriterijev.

Red za zasluge je prejel tudi Gunther Verheugen (foto: POP TV)
Red za zasluge je prejel tudi Gunther Verheugen (foto: POP TV) FOTO:

Uvajanje novih državnih odlikovanj

Slovenci zdaj uvajamo še drugo državno odlikovanje, ki se imenuje red za zasluge in ima štiri stopnje. Najvišja je red za izredne zasluge, ki so ga že podelili Guntherju Verheugnu in švedskemu kraljevemu paru. Slovenija ima tako zdaj z vsemi stopnjami, sedem državnih odlikovanj, kar je zelo malo. Jugoslavija, na primer, jih je poznala 41 in vsako je imelo svoj namen.

Jugoslavija je poznala 41 odlikovanj, najvišji je bil red velike zvezde
Jugoslavija je poznala 41 odlikovanj, najvišji je bil red velike zvezde FOTO:

Red jugoslovanske velike zvezde so dobili tuji državniki, red svobode je bil namenjen vojaškim zaslugam, red narodnega heroja so podelili za zasluge med drugo svetovno vojno, za civilne zasluge pa je bil najvišji red junaka socialističnega dela. V Jugoslaviji so odlikovanja prinašala tudi čisto materialne bonitete. Poleg tega je narodni heroj leta 1975 dobil tudi 1500 dinarjev na leto, kar bi danes zneslo dobrih 80 tisoč tolarjev, dvakrat na leto pa se je lahko zastonj peljal z vlakom, ladjo ali letalom. In tudi sicer je za vozovnice plačeval le četrtino cene. Ta tradicija pa izumira. V Sloveniji so odlikovanja predvsem simbolična.

Slovensko odlikovanje red za zasluge je pred kratkim prejel tudi švedski kraljevi par (foto: POP TV)
Slovensko odlikovanje red za zasluge je pred kratkim prejel tudi švedski kraljevi par (foto: POP TV) FOTO:

Verjetno bomo sčasoma uvedli še kako državno odlikovanje in tako tudi postali država z večjim ugledom in tradicijo. Čast države se namreč mnogokrat meri tudi po tem, kako imenitno okrasje nosijo njeni veliki možje in žene na slavnostnih oblekah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3