Uvedba novega odlikovanja

Predsednik republike je podelil najvišja odlikovanja. Znak svobode republike Slovenije je prvo slovensko državno odlikovanje, do nedavnega pa je bilo tudi edino, ki smo ga imeli.

časten znak Slovenije

Častni znaki svobode republike Slovenije (foto: POP TV)

Častni znak svobode republike Slovenije je državno odlikovanje, ki ima tri stopnje. Častni znak, srebrni častni znak in zlati častni znak. Po zakonu ga dobijo tisti, ki so posebej pripomogli k svobodi in neodvisnosti naše države.

Zlati častni znak

Najvišje odlikovanje v naši državi, zlat častni znak svobode

Odlikovanja so prvič podelili leta 1992. Zlate znake dobili slovenska policija in teritorialna obramba, nekateri politiki, ki so vodili Slovenijo ob osamosvojitvi, ter nekateri tuji politiki, ki so takrat pomagali. Že leto kasneje pa je dobilo odlikovanje širši pomen, saj so ga začeli podeljevati tudi zaslužnim na drugih področjih. Nekaterim se je zdelo, da je to razvrednotenje odlikovanja, saj naj bi bilo namenjeno predvsem tistim, ki so gradili slovensko državo.

Toda zato, ker je bilo to pač edino slovensko državno odlikovanje, so ga podeljevali za izjemne zasluge na zelo različnih področjih. Pod novim predsednikom Drnovškom naj bi se namen odlikovanja bolj dosledno upošteval, toda komisija za odlikovanja ima še vedno zelo širok izbor kriterijev.

Slovenska odlikovanja

Red za zasluge je prejel tudi Gunther Verheugen (foto: POP TV)

Uvajanje novih državnih odlikovanj

Slovenci zdaj uvajamo še drugo državno odlikovanje, ki se imenuje red za zasluge in ima štiri stopnje. Najvišja je red za izredne zasluge, ki so ga že podelili Guntherju Verheugnu in švedskemu kraljevemu paru. Slovenija ima tako zdaj z vsemi stopnjami, sedem državnih odlikovanj, kar je zelo malo. Jugoslavija, na primer, jih je poznala 41 in vsako je imelo svoj namen.

jugoslovansko odlikovanje

Jugoslavija je poznala 41 odlikovanj, najvišji je bil red velike zvezde

Red jugoslovanske velike zvezde so dobili tuji državniki, red svobode je bil namenjen vojaškim zaslugam, red narodnega heroja so podelili za zasluge med drugo svetovno vojno, za civilne zasluge pa je bil najvišji red junaka socialističnega dela. V Jugoslaviji so odlikovanja prinašala tudi čisto materialne bonitete. Poleg tega je narodni heroj leta 1975 dobil tudi 1500 dinarjev na leto, kar bi danes zneslo dobrih 80 tisoč tolarjev, dvakrat na leto pa se je lahko zastonj peljal z vlakom, ladjo ali letalom. In tudi sicer je za vozovnice plačeval le četrtino cene. Ta tradicija pa izumira. V Sloveniji so odlikovanja predvsem simbolična.

Švedski kraljevi par

Slovensko odlikovanje red za zasluge je pred kratkim prejel tudi švedski kraljevi par (foto: POP TV)

Verjetno bomo sčasoma uvedli še kako državno odlikovanje in tako tudi postali država z večjim ugledom in tradicijo. Čast države se namreč mnogokrat meri tudi po tem, kako imenitno okrasje nosijo njeni veliki možje in žene na slavnostnih oblekah.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: