Gospodarstvo

Varšava, Istanbul, London, Pariz: Bo Adria ukinila te lete?

Ljubljana, 07. 09. 2011 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Adrii Airways bodo v okviru načrtovane sanacije poslovanja zmanjšali število letov. Odločitev, kateri leti bodo ukinjeni, še ni sprejeta, a po nekaterih podatkih naj bi nehali leteti v Varšavo, Istanbul, London in Pariz.

V Adrii so povedali, da bodo lete ukinili na podlagi analiz, ki pa še potekajo.
V Adrii so povedali, da bodo lete ukinili na podlagi analiz, ki pa še potekajo. FOTO: Miro Majcen

V Adrii Airways bodo v okviru načrtovane sanacije poslovanja, ki najprej pomeni racionalizacijo, zmanjšali število letov. "Odločitev, katere lete naj bi ukinili, še ni bila sprejeta, a bo v kratkem," so pojasnili v podjetju in dodali, da izvajajo natančne analize, ki bodo pokazale, katere linije so rentabilne in katere prinašajo izgubo.

V tem trenutku leti Adria Airways na 28 rednih destinacij, poleg tega pa za zakupnike letal opravlja še vrsto čarterskih letov. Katere izmed letov bodo ob prehodu na zimski vozni red 30. oktobra ukinili, še ni znano, ker morajo izračune ta mesec dopolniti še s podatki iz poletne sezone, da bodo odkrili najbolj nedobičkonosne lete.

Današnje Finance pišejo, da bo Adria konec oktobra najverjetneje nehala leteti v Varšavo, Istanbul, London in Pariz. V Varšavo tako iz Ljubljane ne bo imela več neposrednega leta, v preostala mesta pa z brniškega letališča letijo druge letalske družbe. V Adrii pisanja Financ niso mogli potrditi, saj bodo osnova za ukinitev operacij analize, ki še potekajo.

"Podobno velja za obstoječo floto, katere morebitno zmanjšanje bo pogojeno z odločitvijo o ukinjanju linij," je pojasnil direktor korporativnega komuniciranja v Adrii Airways Alen Mlekuž. V Adrii so v minulih letih veliko vložili prav v nakup letal, za katere so morali vzeti bančne kredite. V sprejetem letnem poročilu je bila tretjina vrednosti letal odpisana, tako da so letala vredna okrog 50 milijonov evrov.

Adria se bo po programu prestrukturiranja lotila krčenja stroškov, kar pomeni "ustavitev letenja na linijah, ki so najbolj izrazito negativne in nimajo vpliva na druge linije, iz tega sledi vprašanje velikosti flote in vseh ostalih stroškov, tudi števila zaposlenih", je po zadnji skupščini konec avgusta povedal glavni izvršni direktor podjetja Klemen Boštjančič.

Eden od ukrepov pri krčenju stroškov bo tudi ukinitev letov na linijah, ki so izrazito negativne in ne vplivajo na druge linije.
Eden od ukrepov pri krčenju stroškov bo tudi ukinitev letov na linijah, ki so izrazito negativne in ne vplivajo na druge linije. FOTO: Miro Majcen

Še preden pa Adria stopi na to pot poslovne sanacije, mora pridobiti sveža sredstva, da se izogne prisilni poravnavi ali stečaju. Družba je namreč insolventna in zlasti tuji upniki do konca septembra pričakujejo poplačilo terjatev. Do takrat mora biti opravljena dokapitalizacija, ki obsega 50 milijonov evrov svežih sredstev iz državnega proračuna in Posebne družbe za podjetniško svetovanje kot upravljalca državne naložbe, ter konverzijo dela terjatev bank v lastniški delež.

Kakšna bo višina pretvorbe terjatev, še ni znano, pogovori z bankami namreč še niso končani in bodo verjetno trajali vse do skupščine, ki bo 21. septembra. Banke pa kot pogoj za pretvorbo dela terjatev postavljajo tudi podpis kolektivnih pogodb, ki bi zmanjšale plače zaposlenim. Če dogovori ne bodo uspešni in dokapitalizacija ne bo izvedena, bodo Adriina letala že oktobra verjetno prizemljena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
08. 09. 2011 22.06
Oglednik, tisti ki hoće dokapitalizacijo AA naj vloži vsaj to minimalno vsoto 10.000.-€ali pa naj bo tiho. Lahko je s tujim k....m po koprivah mahat, sicer pa sploh ne veš za kaj se gre.
Oglednik
08. 09. 2011 21.07
at volek: Ce bi mel tolk denarja kot Hilda, Srot, Bavcar, Zidar kaksna odvetniska hisa Ceferin ali Senica bi ga z veseljem dal. Ker pa sem navaden delavec pa zal nisem sposoben donirat taksnega zneska.
volek
08. 09. 2011 19.40
Oglednik, upam, da boš doniral vsaj 10.000.-€ za rešitev AA.
Oglednik
08. 09. 2011 10.20
Sem za to, da se vlozi denar in se zacne bolj racionalno delati z leti. Vse pohvale Adrii, vedno letim z njimi in sem zadovoljen. Raje vidim, da se da tistih 50 mio. in imamo se vedno svojega letalskega prevoznika kot pa da se daje 250 mio. (ze drugic letos) NLB od katere nimamo nic! Samo breme so nam nakopal, ker so podpiral tajkune in dajal v zep!
kwa.dugaja
08. 09. 2011 10.11
adria naj ukine sama sebe. kdo pa ima denar v tej krizi da plačuje en let do berlina 300€?? zatak denar pridem z drugo letalsko družbo na maldive.
zalijanc
08. 09. 2011 07.19
Flota iz Turčije je točna in poceni. Kar se pa tiče Aerodroma Brnik je pa letos zagotovo dosegel finančni rekord.
cool29
07. 09. 2011 21.54
...a za rekreacijske lete falcona se pa zmeri najdejo sredstva!!!!...
sonofoziris21
07. 09. 2011 21.21
DOSLEJ ČRTATE DRŽAVE. ŠE MALO PA BOJO ČRTALI ZAPOSLENE...
Nauders
07. 09. 2011 21.06
za zamislit! slo ne more preživeti enega letališča niti eno gradbeno podjetje ni sposobno narediti en predor-Markovec kam gremo?
Cheguevara717
07. 09. 2011 20.04
Pa kaj rabimo kvazi prevoZnika? S cim se bi drzava rada kitila? Kam pa bodo sploh vozili, nase politike v B ruselj? Ne, hvala. Ce Slovenci financno ne zmoremo pokrivati niti komwrcialnih letov London, Pariz itd, kaj naj "kljuse" obesimo na svoja ramena, ne hvala. Se bomo pac voZili s tujimi letalskimi prevozniki iz drgih letalisc, samo za Bruselj, ne rabmo se eno financno breme.
ja_to_sem_js
07. 09. 2011 18.58
Eh dokler mamo redno linijo s Prištino je vse v najlepšem redu hahahaha. V stečaj naj gre taAA. Jaz je ne rabim. Vse okrog nas so cenejši prevoznikik.
quantum
07. 09. 2011 17.42
@gregaB5 .... še lažje pa se je delat pametnega na napakah drugih laikov. LGW ali LHR. Očitno bistva nisi dojel ...
rudra
07. 09. 2011 15.19
hi hi vse gre u maloro!!
rudra
07. 09. 2011 15.18
Še ni Maks Tajnikar povedal rešitve? SCT- ju je prerokoval lepo prihodnost.Kje pa je danes SCT? Samo sposobneži vodijo našo državo!Le zakaj smo na dnu?
Naglas
07. 09. 2011 14.25
Ja, saj bo samo še v Prištino in Bruselj letela ... na teh letih so pa tako ali tako vsi isti ... ;-) @quantum: Saj AA ne leti na LHR ampak leti na LGW. Na LHR letiš s posredniki ...
gregaB5
07. 09. 2011 14.17
@quantum... najlažje je bit pameten pa nič vedt... adria že nekaj časa ne leti na LHR ampak na LGW
Cjele
07. 09. 2011 14.10
SRAMOTA ZA SLOVENIJO da še enga letalskega prevoznika ne more vodit joj joj kje živimo...
quantum
07. 09. 2011 13.01
Saj ne vedo kaj delajo. Ali pa se gredo samo PR? Dobit "slote" na CDG in LHR je zlata vredno in ukinjat lete na teh destinacijah je suicidno. Iz IST Turkish dela enega najuspešnejših prevoznikov na svetu. Modifikacija "mreže letov in destinacij" je ena od kasneših faz prestrukturiranja. Zato naj najprej povedo kaj bodo z storili z proizvodnjo. Osebje, letala, ... koliko v prodajo, koliko ljudi bodo odpustili. Tipičen paradoks Adrije je stekleni spomenik ki si so ga postavili kot poslovno stavbo. Zanima me zakaj se kriznih menedžerjev za letalstvo ne poišče v tujini?
Turgensis
07. 09. 2011 12.53
ukinitev tistih linij, na katerih letijo tudi drugi prevozniki?? torej kakšne zlorabe monopolnega položaja sploh ni pri adriji?? Abadon666 pot do pilota potniškega letala je zelo dolga in traja postopoma, ne moraš kar na teh letalih začet. Ko pa imaš dovolj izkušenj in vse papirje pa lahko brez problema zaprosiš pri Emirates, rabijo ogromno novega kadra.
sdat
07. 09. 2011 12.46
kdo sploh leti iz LJ še kam ? okoli slovenije je toliko letališč ki ponujajo cenejše prevoznike.