Slovenija

V Afganistan nova skupina slovenskih vojakov

Maribor, 16. 10. 2010 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Afganistan je odpotovala glavnina 14. slovenskega kontingenta. 59 vojakov se bo pridružilo slovenskim vojakom, ki se že nahajajo na tem območju. Delovali bodo v Heratu, Kabulu in Shindadu.

Danes zjutraj je z mariborskega letališča na šestmesečno mednarodno operacijo sil Isaf v Afganistan odpotovala glavnina 14. slovenskega kontingenta. 59 pripadnikov kontingenta, med njimi devet pripadnikov nacionalne garde Kolorada, se bo pridružilo pripadnikom kontingenta, ki se že nahaja v območju delovanja, so danes sporočili iz Slovenske vojske (SV).

V Afganistan je odšla nova skupina slovenskih vojakov.
V Afganistan je odšla nova skupina slovenskih vojakov. FOTO: Miro Majcen

Glavnina kontingenta bo nastanjena v bazi v Shindadu na zahodu Afganistana, nekaj pripadnikov bo delovalo v bazi Arena in bazi Stone v Heratu, nekaj pa v poveljstvu Isafa v Kabulu. Pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki ga sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot SV in civilna strokovnjaka, bodo v operaciji Isafa mentorirali afganistanske vojake v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljali bodo podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev Isafa ter regionalni obnovitveni skupini (PRT) regionalnega poveljstva Zahod.

Vojaki 14. kontingenta bodo pri svojem delu uporabljali štiri oklepnike Paria, ki se v SV imenujejo svarun, tri valuke ter osem hummerjev.

Do decembra 2009 je Nato v Afganistanu zagotovil 62 skupin za mentoriranje (OMLT), v letošnjem letu pa se bo število povečalo na 103. V programu OMLT, ki je ključni prispevek sil ISAF k razvoju afganistanske vojske, sodeluje 27 držav.

Operativno skupino za mentorstvo in povezavo sestavlja od 13 do 30 častnikov in podčastnikov iz ene ali več držav ISAF. Njihova naloga je, da enoti afganistanske vojske, v okviru katere delujejo, zagotavljajo urjenje in mentorstvo. Pripadniki OMLT naloge opravljajo v časovnem okviru šest mesecev. S prevzemom odgovornosti za vodenje lastnega OMLT bodo inštruktorji mentorji SV sodelovali v vseh fazah usposabljanja afganistanske vojske, vključno s spremljanjem enote afganistanske vojske v bojne operacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
18. 10. 2010 19.50
Tudi Italijani dvigujejo glave in so PROTI ker niso doli zaradi ogroženosti ali česa pač ampak samo in izključno zaradi amerike. Domov Slovenci - ne v Afganistan.
Tonček Balonček
17. 10. 2010 21.41
Zakaj pa minsitrstvo za zdravstvo ni udeleženo v kakšnih misijah in ne pošilja po svetu po kakšnih 500 zdravnikov v pomoč ljudem, ki so bolni in živijo v pomanjkanju zdravstvene oskrbe? A res ta tretji svet od "razvitih" potrebuje le "naše fante", bombe, rakete, oklepnike, "urjenje" in osiromašeni uran? Pa saj so že vs euničili, kaj še počnejo tam? Irak je demoliran, Afganistan pa sploh, saj so s etam izpraznili in osramotili že vsi najbolj izurjeni in opremljeni vojaki, od Urala do Kamčatke in od Karibov do Aljaske! To je totalni absurd! Zakaj ni noibenih demonstracij in to sramotno početje pojmujemo kot en štos?! A smo ersnično že totalno pokvarjeni in inertni?
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.13
periot
17. 10. 2010 19.58
Nevem zakaj imamo vojsko da jo drugam pošiljamo??????To se mi zdi do skrajnosti neumno, še bolj pa to da o tem odloča vlada namesto da bi davkoplačevalci??????
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.15
Vojsko imamo (ali bi morali imeti) za to da nas bran, pošiljamo jo pa zato ker smo v zavezništvu.
periot
17. 10. 2010 19.55
Škoda denarja za takšne misije!
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.16
Škoda denarja za TAJKUNE ne pa za vojake.
Osvald
17. 10. 2010 19.17
Bravo naši. Dol z talibanskimi verskimi okupotarji afganistana.
titovka
17. 10. 2010 19.09
-1
udeležba slovenske vojske na tujem ozemlju je napaka...to ni naš boj, tako smo postali okupatorji.kako bi mi gledali tuje vojake na našem ozemlju????
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.17
+1
V Afganistanu smo zardi zavezništva ko bomo mi potrebovali vojaško pomoč tudi ne bo boj od tujecev.
HLAPCI.HLAPCI
17. 10. 2010 18.09
-1
Kdaj se država Slovenija vklučuje v kakšno vojno in kdaj ne, bi moralo odločat ljudstvo ne pa nekaj posameznikov obrambnega ministrstva. Ker to je vojna, to ni nek nepomemben projekt v civilni sceni, to je vojna, ljudje umirajo, ruši se infrastruktura, mučijo se zaporniki. Afganistanci nam niso naredili popolnoma nič, ne vem zakaj bi slovenski vojaki sploh stopili na njihova tla kaj šele zakaj bi uporabili orožje proti njim? Naša vojska nima tam niti kje drugje kaj iskat. To vojno so začele ZDA in ta vojna je izklučno zaradi njihovih gospodarskih in geostrateških interesov. Zaradi ZDA in njenih hlapcev v Afganistanu umirajo civilisti, mučijo se zaporniki, ruši se že tako skromna infrastruktura. Sodelovanje Slovenije v tej vojni je sramota za vse Slovence, za Slovenijo, ne zaradi "kvalitete" naše vojske, ampak ker s tem Slovenija podpira agresijo ZDA v Afganistanu in to vojno. Države ki sodelujejo iščejo način da zapustijo Afganistan, eni so odšli drugi še bodo. Najboljše za Slovenijo je da si vzamemo vzgled po Nizozemski in odidemo, nič nas ne veže na Afganistan in nič nismo tam izgubili. Torej nimamo tam kaj iskat, posebej ne v vojaških škornjih in ne z orožjem. Omenil bi še da je za NATO glasovalo samo približno 38% ljudi, torej bi za takšne pomembne odločitve kot je to da vstopimo v vojno (halo?!) obvezno morali upoštevat voljo ljudstva. Jaz sem absolutno proti da je Slovenija v tej ali bilo kateri drugi vojni. Nihče nam ni storil ničesar. Žalostno da igramo ameriške hlapce in samo tiho prikimavamo ter ponižno počnemo kar hočejo, celo v vojne se vklučujemo ki se nas sploh ne tičejo. Podpora tej vojni in sodelovanje v njej je napaka tako kot tudi sodelovanje v Iraku. Koalicija voljnih. Agresija ZDA na Irak, tisoče in tisoče civilnih žrtev. V obeh primerih. Svojega družbenega sistema, demokracijo, ne moreš nikomur vsiljevat z vojno. To je namreč Pogosta laž s katero zagovarjajo to vojno, širjenje demokracije. Laž. Slovenska vojska naj se vrne v domovino.
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.20
+1
Tako kompleksne in čustvene stvari kot je vojna ne moreš prepustiti ljudstvu.
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.21
V Afganistanu smo zato ker smo v ZAVEZNIŠTVU to pomeni da moramo pomagati zaveznikom oni pa nam ko bo potrebno.
mladidohtar
17. 10. 2010 17.14
Fantov nihče ne sili v to. Le v pogodbi imajo, da morajo iti in če bi primanjkovalo prostovoljcev... bi verjetno zgubili že tako slabo plačano službo. Za misijo dobijo okoli 5 tisoč evrov na mesec. Ta denar je neobdavčen, torej NETO. Sliši se ogromno, vsaj glede na slabih tisoč normalne plače, ki jo dobijo in verjetno je to, poleg avanturističnega duha, razlog da si jih večina želi iti. pa vendar... 5000 eur / 720ur na mesec = slabe 7 eurov na uro... To bi v sloveniji dobili tudi z bistveno manj rizičnim delom. In če dodamo, da so s strani NATA sedaj ukinjene omejitve bojnega delovanja in je verjetnost da bo kdo poškodovan veliko večja... Fantje vso srečo!
Shorty Zupancic
17. 10. 2010 17.04
+1
Je pa tudi res da bi SV morala bol sodelovati s svojo državo.
Shorty Zupancic
17. 10. 2010 17.02
+1
Tonček Balonček 17.10.2010, 15:06 Na te fante smo lahko ponosni, zaradi etga imamo tu mir in ni terorizma, oni nas branijo pred ekspanzijo islama, heroina in se borijo za demokracijo, pravice žensk in pravičnejši svet. Le tako naprej! Tu se pa popolnoma strinjam s tabo Tonček
tron3
17. 10. 2010 16.27
Jelušička me bo zelo veseliko da boš takoj odstopila ko bodo prvega slovenskega vojaka pripeljali v Slovenijo v trugi ali piksni, ker si subjektivno odgovorna za smrt slovenskega vojaka, to velja tudi za Pahorja
Nauders
17. 10. 2010 15.50
-1
škoda da so se sploh borili med 2.sv vojno, bi zdaj bili lepo pod Nemčijo
Tonček Balonček
17. 10. 2010 15.31
Pa kdo tvega kakšno življenje? En gradbeni delavec tvega mnogo več, pa še plače ne dobi! Od kod podatek o tveganju? Veliko bolj tvegano ej tam biti novinar, zdravnik ali civilist kot pa vojak!!!
srebrnibreg
17. 10. 2010 15.20
M-teorija 6.10.2010, 21:41 Po mojem, če stopiš v gasilsko društvo greš tudi gasit požar ne samo na veselico in če hočeš biti vojak moraš vedeti čemu služi vojska, da ni samo za parade. Sam pa sem izrazito proti naši vojski v Afganistanu saj ne vidim razloge, da naši ljudje rešujejo neumnosti drugih ljudi in žrtvujejo svoja življenja.
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.24
Ja v zavezništvu smo to pomeni da moramo reševati neumnosti drugih drugi pa naše.
Tonček Balonček
17. 10. 2010 15.06
Na te fante smo lahko ponosni, zaradi etga imamo tu mir in ni terorizma, oni nas branijo pred ekspanzijo islama, heroina in se borijo za demokracijo, pravice žensk in pravičnejši svet. Le tako naprej!
grga_pitic
17. 10. 2010 14.07
Vso srečo želim fantom, ki so se odločili za tako rizično službo, vendar tako ali drugače mislim da jih v to nihče ni silil. Je pa ameriška okupacija povzročila veliko škode tako domačinom kot celotni svetovni poulaciji, zato sem mnenja da je bil celoten poseg neupravičen in popolnoma brez pravega dolgoročnega cilja. Že pred nekaj časa so na NG-programu predvajali film ki prikazuje drastično znižanje cene heroina na svetovnem trgu, velike količine naj bi začel Afganistan proizvajati po ameriški okupaciji. Nekoč so talibani bdeli nad tovrstno proizvodnjo in jo zavirali, zdaj pa nadzora ni več. Torej še ena izmed nenačrtovanih posledic boja za ameriško globalno prevlado.
guruguru
17. 10. 2010 13.49
Se vprašam, že kar nekaj časa pošiljamo svoje fante v tuje vojne. Potemtakem smo uradno umešani v vojno.... Malo verjetno vendar mogoče, da tudi nas oplazi šiba nasprotnika.... samo po tem ne jokati.... So pa vojaki res najbolj zmanipulirana raja.... govorim iz lastnih izkušenj...
mare132
17. 10. 2010 12.25
+1
niso vojaki krivi kriva je država ! želim jim veliko sreče !!
vetlan
17. 10. 2010 11.52
Naši fanti? Navadni okupatorji, ki jih plačujejo davkoplačevalci ne vem zakaj.
DomoljubinPatriot
27. 12. 2012 17.26
Plačujemo jih zato da BRANIJO SLOVENIJO.Čeprav bi to naborniška vojska zmogla ceneje in bolj učinkovito.
MERDE-AVE-MERDE
17. 10. 2010 11.40
Sramoto delajo Sloveniji in Slovencem !!!