Ne le delavci, v Avstrijo odhajajo celo že dijaki

Pomurske in koroške srednje šole se praznijo

V Pomurskih dijaških domovih samevajo sobe, šole imajo tudi do 50 odstotkov manj dijakov kot pred 20 leti. Število populacije sicer upada, a najbolj skrbi podatek, koliko dijakov odhaja iz regije. Pred petimi leti se je od vseh osnovnošolcev v Pomurju vpisalo v pomurske srednje šole 96 odstotkov dijakov, letos samo še 80.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Manj je rojstev, vse več dijakov gre tudi v Ljubljano in Maribor, zadnja leta pa opažajo tudi povečane vpise pomurskih in koroških dijakov v avstrijske srednje šole. Obiskali smo gimnazijo v avstrijski Radgoni, tik ob meji, kjer smo izvedeli, da dobijo 40 prijav, sprejmejo pa samo 15 slovenskih dijakov. Ni slovenskih razredov, naši dijaki so izenačeni z njihovimi, tudi slovenski dijaki dobijo brezplačne učbenike in delovne zvezke, šolnine ni.

In čeprav so med pomurskimi srednjimi šolami tudi takšne, da so glede na rezultate mature tako nadpovprečni, da segajo v sam vrh slovenskih šol, gredo dijaki v Avstrijo zato, ker so tam službe.

Eden od ravnateljev opozarja, da starši v Avstrijo vpisujejo že otroke v vrtec, po njegovem to pomeni, da so ti otroci izgubljeni za vedno. Ostali bodo v tujini. Slovenski dijaki v Avstriji so nam potrdili, da se verjetno v Slovenijo ne bodo vrnili, računajo na študij in službo v tujini.

Ena izmed dilem, ki so jo sprožili v Pomurju je tudi, zakaj dijaki, ki gredo v Avstrijo, dobijo slovensko državno štipendijo in subvencije za prevoz. A prav je, da jo dobijo, odgovarjajo z ministrstva za delo, saj zakon pravi, da štipendijo dobi državljan Republike Slovenije, ki ima stalno bivališče v Sloveniji. Prav tako Evropska unija s prostim pretokom oseb ne dovoli, da bi kdor koli komu omejeval gibanje ali pravice iz tega naslova. Podobna slika kot v Pomurju je tudi na Koroškem.

Kako torej zadržati dijake? Nekatere slovenske šole se že odzivajo z dodatnimi učnimi programi, da bi pritegnili čim več dijakov, ministrstvo za izobraževanje pa poziva gospodarstvo, da sporoči, kakšen kader naj izobražujejo, kaj regija potrebuje. Kajti, dokler bo v Pomurju najvišja stopnja brezposelnih v Sloveniji, bodo mladi pač šli čez mejo. Samo v Grazu se v kratkem v avtomobilski industriji obeta 3000 novih delovnih mest.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 144
Mariborčan 1 21.09.2016 20:21:46
Slovenija ima slab šolski sistem. Samo razlika cca 10 km pa je že drugačen učni načrt. + tega šole ki so narejene v SLO ne priznavajo v tujini ker so pomanjkljive. Tako da ne bluzit. Vsi v Mariboru bi ti dali zajamčeno plačo cca 430 eurov + malica + prevoz in smo tam. Delaš sobote nedelje razen če nimaš vez in prideš v JAVNO UPRAVO in si do penzije tam, pa če narediš kaj ali ne........ by
Več komentarjev