Slovenija

V Berlinu pozdravljajo 'slovensko lotevanje problemov': Želimo vam veliko moči pri uresničevanju

Berlin, 30. 10. 2014 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier Miro Cerar je na svojem prvem obisku v tujini. Gosti ga nemška kanclerka Angela Merkel. Sogovornika sta se strinjala, da so za uspeh ključni solidni proračuni, hkrati pa tudi prave investicije, zmanjšanje birokracije in dobri projekti.

Cerar je med obiskom v Nemčiji napovedal pospešitev procesa privatiziranja 15 podjetij na seznamu za privatizacijo. Poleg tega naj bi bil kmalu sprejet strateški načrt upravljanja z državnim premoženjem, ki bo vseboval tudi prioritete glede nadaljnje privatizacije.

Nova slovenska vlada po oceni nemške kanclerke Angele Merkel začenja ambiciozen projekt konsolidacije gospodarstva. Sodeč po današnjem pogovoru s premierjem Mirom Cerarjem se bo problemov lotila na vključujoč način v dialogu s sindikati, investitorji in delodajalci ter obenem razvijala kulturo skupne odgovornosti, kar v Berlinu pozdravljajo.

Cerar se je na prvi obisk pri tujih voditeljih podal v Berlin h kanclerki Merklovi.
Cerar se je na prvi obisk pri tujih voditeljih podal v Berlin h kanclerki Merklovi. FOTO: Reuters

Kot je poudarila kanclerka, želi Cerarju in njegovi ekipi veliko moči pri uresničevanju zastavljenih reform, in pri tem lahko, kot je dodala, računajo tudi na podporo nemške vlade. Merklova je poleg tega spomnila, da je slovenska vlada tudi pred ambiciozno privatizacijsko agendo, ki se nadaljuje in pri kateri imajo svoje interese tudi nemška podjetja.

Ocenila je, da s slovenskim premierjem glede krize evrskega prostora delita prepričanje, da so solidni proračuni pomembni, da pa si je treba hkrati prizadevati za ustvarjanje rasti, pri čemer so ključni prave investicije, zmanjšanje birokracije in dobri projekti, ki zagotavljajo prihodnost Evrope.

Naj poudarim, da morajo za vse države Evropske unije veljati enaki standardi tudi za finančne in druge kriterije, pa čeprav se pri vprašanju primanjkljaja ne mislimo sklicevati na Francijo ali Italijo. Vemo, da ga moramo zmanjšati zaradi nas samih. Miro Cerar

Medtem ko je kanclerka spomnila, da imata Nemčija in Slovenija "zelo dobre dvostranske, tesne, prijateljske" odnose, je Cerar na novinarski konferenci izpostavil predvsem zadovoljstvo ob odličnem gospodarskem sodelovanju z Nemčijo, saj je ta najpomembnejša partnerica Slovenije.Kot je dodal, se je današnji pogovor vrtel okrog tega, kako to sodelovanje še izboljšati. Kot eno od perspektivnih področij je izpostavil zelene tehnologije.

"Slovenija se zaveda pomena politične in širše stabilnosti tako v širši regiji kot na ravni celotni Evrope. Naša vlada ima kot glavno nalogo pred seboj to, da zagotovi politično stabilnost v državi in da hkrati s tem omogoči predvidljiv in stabilen ekonomski prostor," je poudaril. Kot je nadaljeval, so pri tem zavezani predvsem dvema ciljema oziroma izzivoma: pospeševanju gospodarske rasti, kjer se letos že kažejo ugodni kazalci, in hkrati zagotavljanju finančne konsolidacije, tako da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto pod tremi odstotki BDP.

Poleg tega želi njegova vlada Slovenijo še bolj odpreti tujim investitorjem, odpraviti administrativne ovire in tudi v sodelovanju z Nemčijo in drugimi evropskimi državami spodbujati infrastrukturne, energetske in druge projekte, pomembne za Slovenijo, Nemčijo in za Zahodni Balkan, je dejal.

Po Cerarjevih besedah bo Slovenija vesela podpore Nemčije v izgradnjo drugega železniškega tira od Luke Koper proti srednji Evropi.
Po Cerarjevih besedah bo Slovenija vesela podpore Nemčije v izgradnjo drugega železniškega tira od Luke Koper proti srednji Evropi. FOTO: Reuters

Kaj pomenijo nemške težave z izvozom za Slovenijo?

Kot je izpostavil, bo Slovenija vesela podpore Nemčije pri investicijah na različnih področjih, na primer v izgradnjo drugega železniškega tira od Luke Koper proti srednji Evropi, kar bi omogočilo povezavo Sredozemlja s srednjeevropskimi državami in omogočilo pretok dobrin po najkrajši in najracionalnejši poti v osrčje Evrope.

Cerar je v pogovoru s slovenskimi novinarji po srečanju z Merklovo povedal še, da so slovensko stran zanimale nemške ocene njihovega lastnega razvoja, "ker vemo, da smo tudi mi soodvisni od tega, kar se dogaja v Nemčiji". Nemce je po drugi strani zanimalo, kaj se dogaja v Sloveniji.

Na novinarsko vprašanje o tem, da se gospodarski obeti za Nemčijo slabšajo in ali bi moralo to skrbeti Slovenijo, je Cerar priznal, da lahko zagotovo vsako poslabšanje gospodarske situacije v Nemčiji negativno vpliva na gospodarstvo v Sloveniji. Merklova je po drugi strani izpostavila, da je treba pogledati, kje so razlogi za poslabšanje teh obetov. Kot je poudarila, je pomembno, da je domače povpraševanje v Nemčiji še vedno zelo močno in bo tako tudi ostalo. Res pa je, da se država iz različnih razlogov, od Kitajske do Rusije, sooča s težavami pri izvozu.

Spomnila je še, da v celotnem evropskem in še posebej evrskem prostoru prihaja do jasnega napredka v smeri zmanjšanja birokracije, krepitve boja proti brezposelnosti mladih, povečanja pametnih investicij in drugega, kar "so dobri obeti za prihodnost" nas vseh.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
01. 11. 2014 08.31
+0
Angelca mu je navila ušesa in mu dala domačo nalogo !
Mamas&Papas
31. 10. 2014 17.35
+1
Merklova: "Želimo vam čimprejšnje okrevanje, da nam boste lahko čimpreje vrnili kredite."
jaaj
01. 11. 2014 13.44
Slo je vas za EU ima pa toliko županov kot cela eu in še kaj..
Nauders
31. 10. 2014 17.02
+2
vsako leto druge plenice
Levji
31. 10. 2014 16.12
-2
Miro je Angelco šarmiro.
dule100
01. 11. 2014 08.35
-2
seljak33
31. 10. 2014 12.20
+8
ta merklova si pa tu misli ...kasna je to drzava? vsak drug vikend nov premier!!!!!!
korintos22
31. 10. 2014 13.15
-3
komar marko
31. 10. 2014 15.40
-3
Ja ona ve, da so morali živeti tudi tiste, ki so Stalingradu pokazali pete! Kapiš! Le kam bi te uvrstili! kapiš drugič!
ROMELS
31. 10. 2014 11.52
-2
Prej se je bratuškova, sedaj pa se cerer hvali pri gelci z janozovim programom.
iGURT
31. 10. 2014 12.13
+1
noire
31. 10. 2014 12.28
+4
korintos22
31. 10. 2014 13.15
+0
kmg
31. 10. 2014 11.51
-3
Dragi moji sodržavljani. iskreno se vam zahvaljujem, da ste izvolili g. Mirota Cerarja. To je bila edina pametna odločitev, ki ste jo lahko naredili. Zagotovo je g. Miro Cerar prvi predsednik slovenske vlade, ki je verodostojen, pošten, inteligenten in ima za Slovenijo dejansko narediti nekaj dobrega. Žal smo v težki situaciji, ki je nastala kot posledica prejšnjih neuspešnih vlad in odločitev, ter tudi za g. Mirota Cerarja in njegovo vlado ni enostavno spremeniti situacije čez noč. Jaz vsekakor verjamam vanj in upam, da se bodo tudi drugi začeli s časoma zavedati, da je moč in uspeh v sodelovanju, ter k stremljenju v skupen cilj. Najbolj enostavno je vse popljuvati, boriti se za poštenost in pravičnost, pa zahteva od človeka veliko več napora in vztrajnosti.
+1
Kakšno sodelovanje??skupni cilj?? ena vlada krimnialce zapre, pride druga nova vlada pa jih spusti na prostost, HALOOOO!
+2
Ljudje nimajo kaj za jest, nimajo za položnice, Kordeža pa kar sredi belega dne izpustijo iz zapora z nekaj milijoni evrov ukradenega denarja na skritem računu v tujini.
Levji
31. 10. 2014 16.20
+5
švas
31. 10. 2014 16.46
-1
kr na jok m'n gre! kdaj bo objavljen drugi del, da grem po nove robce?
evergrin
31. 10. 2014 11.12
-5
Probleme se je začelo "reševati" pod vlado ALENKE in ne zdaj...draga Merkelca in ostali neverni tomaži. Cerar ni še nič naredil,da je opevan kot "rešitelj" Slovenije". Spet neko sprenevedanje in populizacija nekaterih, ki jim to zavajanje še kako prav pride. Pa bo Pahor vesel, da imamo Dr. Fr. CERARJA, edinega, ki mu lahko "zaupa" in ga podpira, edinega, v katerega lahko slepo verjamemo. Skratka naj, naj, naj
iGURT
31. 10. 2014 10.28
+5
"Nenehno zategovanje pasu pri javnih uslužbencih, upokojencih in socialno ogroženih je rezultat popolne nesposobnosti vseh slovenskih vlad pri iskanju rešitev za izhod iz gospodarske krize. Medtem ko se je vztrajno varčevalo, so se davčni prihodki od leta 2008 do lani zmanjšali za dve milijardi evrov, z 8,2 na 6,2 milijarde, pri čemer se je izkupiček iz davka na dohodek podjetij znižal za skoraj petkrat (!), z 1,3 milijarde na bornih 265 milijonov evrov, prihodki iz dohodnine pa skoraj za dvakrat, z 1,3 milijarde na 740 milijonov. Takšnega izpada ne more nadomestiti še tako izdatno varčevanje pri javnih uslužbencih in upokojencih, na katerih se je od začetka krize »privarčevala« že več kot poldruga milijarda evrov. V narekovajih zato, ker se z znižanjem plač zmanjšuje potrošnja, prav tako pa z nenehnimi rezi pada tudi kakovost javnih storitev."
iGURT
31. 10. 2014 10.29
+0
iGURT
31. 10. 2014 11.04
+3
Če skrčimo - takšno zategovanje kot smo ga deležni, NE deluje.
noire
31. 10. 2014 12.26
+4
Kakšno zategovanje? V zadnjem letu se vam je plača dvignila za 1,5%.
+7
Državljani republike Slovenije sploh se ne zavedate kriza bo še večja.
karlo6
31. 10. 2014 10.03
+1
Merklova je trepljala po rami in bila zadovoljna z delom Pahorja , Janše,Bratuška,in tudi s Cerarjem. Če bi vsakega od teh potegnila za ušesa ,bi stanje v naši državi bilo nekoliko boljše kot pa totalni bankrot.Cela evropa se nam smeji.
Nevtralenxxx
31. 10. 2014 09.44
+3
GLAVNO JE TO ,DA SMO SE ZADOLŽILI ŠE ZA 1 MILIJARDO,SUPERRRRRRRRRRR
Blaška
31. 10. 2014 09.47
+2
in zakaj bo porabljen ta denar?, nobene naložbe, samo vzdrževanje tega kar imamo, niti za to ne zadostuje več: )) kako dolgo lahko traja življenje na kredit, če imaš že probleme z odplačevanjem obresti?: ))
srebrnibreg
31. 10. 2014 09.40
+5
Miro izgleda kot, da se ji zahvaljuje za paket sveč katerega je poslala za svojega strankarskega kolega.
+3
Merklova bi lahko v Sloveniji zgradila nemško vojaško bazo.
srebrnibreg
31. 10. 2014 09.32
+1
To šparamo za Vladimira, ker bomo imeli več koristi.
wolfterier
01. 11. 2014 09.45
+1
Od Rusov še nihče v zgodovini ni imel koristi.Vprašaj Čehe in Poljake...
Blaška
31. 10. 2014 09.16
+9
je predsednik vlade obljubil prepolovitev javne uprave? :)) ne vem v čem nam Nemčija želi vse dobro, saj ni nobenih ukrepov za rešitev naše krize: ))
prašek
31. 10. 2014 09.21
+2
Je to obljubil predsednik vlade, ki si jo volila ?
Blaška
31. 10. 2014 09.52
+4
če ni dovolj 36 procentov glasov, ki jih je prejela Cerarjeva stranka, potem ne vem kaj lahko pokaže željo naroda po spremembah: )) narod želi spremembe in to iz slabšega na bolje: )) javna uprava je problem, preobsežna, neučinkovita: )) ni point v tem ali sem glasovala zanj ali ne: )) da potešim tvojo radovednost, ne hodim na volitve in nisem edina, procent neudeležbe je bil pred meseci dovolj zgovoren: )) analitiki se naj ukvarjajo s tem, zakaj ne hodimo na volitve, znajo priti do zanimivih odkritij : ))
ni_nicka 1
31. 10. 2014 09.12
+5
Strahotni so bli uni na protestih proti janši.... vsi zakrinkani.... *.... pizd
prašek
31. 10. 2014 09.14
+2
Te še preganjajo spomini na proti janševske proteste ????
ni_nicka 1
31. 10. 2014 09.16
+2
Jp! Nacisti so ugrabili državo! Zato pa - odločen NE!
Levji
31. 10. 2014 09.20
+4
Ni_Nicka, ni bilo avtobusnih prevozov, pa sendvičev, pa golaža itd. Je zmanjkalo zamaškov ali pa je zapornikova bančnica bankrotirala.
prašek
31. 10. 2014 08.54
+2
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !!!
prašek
31. 10. 2014 08.58
+2
A sta z Angelco tudi obujala spomine na nekdanjega voditelja EU ?
ni_nicka 1
31. 10. 2014 08.59
+1
prašek
31. 10. 2014 09.01
+1
Nicka ..... To je pa ljubezen ! Saj še nisi pozabila, kako to izgleda ? :-)))
ni_nicka 1
31. 10. 2014 09.01
+1
Prašek, priznam! Jest sem bolj staromodna! :DDDDD
prašek
31. 10. 2014 09.03
+2
Tudi jaz sem čedalje bolj staromoden , he , he , he.
prašek
31. 10. 2014 09.05
+2
Levji
31. 10. 2014 09.11
+4
Prašek tudi tebi enga lepga sončnega dneva želim, predvswem pa tovariškega.
ni_nicka 1
31. 10. 2014 09.11
+5
Levji
31. 10. 2014 09.18
+6
Jež se pripravlja in uči zlaganja v police, zdej ko je Cerar na oblasti bo tudi on moral poprijeti za delo in ne non stop bluzit meglo.
prašek
31. 10. 2014 09.20
+4
Ampak zdajle je v ilegali in nam tala minuse !
BobbyP
31. 10. 2014 08.36
+1
Je bil pa Cerarjev Miro kar precej smešen pri izjavi za javnost, ko je kar precej jecljal. A so se pred Angelo kaj kolena tresla? Je pa že precej lažje lagati domačim ovcam, ne?
srebrnibreg
31. 10. 2014 08.43
+3
Kako ste se odrezali na predvčerajšnjih protestih proti njemu in njegovi vladi?
BobbyP
31. 10. 2014 08.54
+3
Kdo mi? Jaz nisem mi. Vaši čredni nagoni so mi preveč tuji.
korintos22
31. 10. 2014 08.56
-2
Tako velikih protestov še v Ljubljani ni bilo, skoraj celi dom starostnikov je bil na ulici.
est
31. 10. 2014 08.58
+2
je bil še pod vtisom pogovora za zaprtimi vrati.
prašek
31. 10. 2014 08.59
+0
Levji
31. 10. 2014 08.01
+5
Lep in sončen dan želim vsem poštenim slovenkam in slovencem.
srebrnibreg
31. 10. 2014 08.23
+4
Enako. Se pravi nam čez 90% v tej državi.
jeznislo
31. 10. 2014 08.31
-6
Levji
31. 10. 2014 07.33
+4
Čimprej je potrebno sprejeti reforme in pričeti z delom. Od zdravstvene, pokojninske, kazensko pravne, reforme JU, trga dela in z pravimi ukrepi razbremeniti gospodarstvo. V tem je rešitev ne pa vstopicanju na mestu. Prpričan sem, da bo to Cerarjeva vlada tudi opravila. Bo teško a je neizbežno. Časa ni več veliko.
karabas
31. 10. 2014 08.28
-5
"Prpričan sem, da bo to Cerarjeva vlada tudi opravila": HA, HA, HA, HA, HA, HA.....Prmejdun, da nekateri vseskozi potrjujejo star ljudski rek: "Vsako sekundo se nekje na svetu rodi nov b.e.d.a.k"..., s tem da je največ teh sekund v Slovenistanu....
prašek
31. 10. 2014 09.02
+2
stevan ......... Prepričan sem,da se bodo reforme kar hitro pojavile in , seveda, sprejele !