Slovenija

Slovenski rezultati drugačni od rezultatov iz BiH: vzorci mleka negativni na aflatoksin

Mostar, 19. 02. 2013 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji analizirani vzorci mleka Ljubljanskih mlekarn in zadruge Sloga so negativni na aflatoksin. Rezultati so torej drugačni od rezultatov iz BiH, zaradi katerih so tamkajšnje oblasti ustavile uvoz dveh pošiljk mleka iz Slovenije. Nedovoljeno vrednost aflatoksinov so našli tudi v Mercatorjevem mleku na Hrvaškem.

Notranji nadzor, ki ga izvajajo v Ljubljanskih mlekarnah in kranjski kmetijski zadrugi Sloga, je pokazal, da je bilo njihovo mleko negativno na aflatoksin. Rezultati so tako drugačni od rezultatov iz BiH, zaradi katerih so tamkajšnje oblasti ustavile uvoz dveh pošiljk mleka iz Slovenije. Uprava za varno hrano bo izvedla vzporedno vzorčenje.

Mleko
Mleko FOTO: Thinkstock

Oblasti BiH so pri kontroli uvoza mleka dveh slovenskih proizvajalcev – Ljubljanskih mlekarn in kranjske kmetijske zadruge Sloga – zaznale povišane vrednosti aflatoksina, zato so ti dve pošiljki zavrnile. Poleg pošiljk slovenskega mleka so ustavile tudi uvoz pošiljk mleka iz Srbije, Madžarske in Nemčije.

Pri Ljubljanskih mlekarnah gre za mleko blagovne znamke alpsko mleko omega 3, ki vsebuje 1,6 odstotka mlečnih maščob. Proizvedeno je bilo 28. januarja letos, uporabno pa je do 30. marca letos, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal v. d. generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Jernej Drofenik. Šlo je za razmeroma majhno količino, in sicer 240 litrov. V Ljubljanskih mlekarnah so sporočili, da je bilo 240 litrov "spornega mleka" iz obrata Ljubljanskih mlekarn v Ljubljani na poti v hčerinsko družbo PPM Tuzla, kjer je mleko zdaj v celoti skladiščeno.

Kmetijska zadruga Sloga v BiH izvaža surovo mleko. Podatki kažejo, da so 11. februarja letos tja prepeljali tri cisterne v skupni količini nekaj več kot 78.000 litrov. "Sloga sama na trg v Sloveniji ne daje mleka, mleko samo zbira in ga vozi pretežno v Italijo, določen del pa tudi v mlekarne v BiH," je pojasnil Drofenik.

V Ljubljanskih mlekarnah že več kot deset let izvajamo monitoring na prisotnost škodljivih snovi v surovem mleku, med katerimi je tudi aflatoksin. Ob tem Ljubljanske mlekarne že eno leto redno in preventivno izvajamo dodatne analize na prisotnost aflatoksina v surovem mleku. V vseh teh letih prisotnost aflatoksinov nikoli ni bila ugotovljena. direktorica sektorja za kakovost in okolje v Ljubljanskih mlekarnah Neva Makuc

Izvedli več kot 30 kontrol mleka različnih mlečnih prog

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varovanje rastlin Andreja Bizjak je pojasnila, da ne nameravajo izpodbijati verodostojnosti rezultatov pristojnega organa v BiH, morajo pa narediti vse, da se prepričajo, da so izdelki, ki jih slovenski proizvajalci pošiljajo v tretje države, varni.

Drofenik je pojasnil, da je za varnost izdelkov v prvi vrsti odgovoren nosilec dejavnosti, torej Ljubljanske mlekarne in kranjska zadruga Sloga. Svetuje jim, naj izvajajo poostren notranji nadzor in analize na aflatoksin.

Za pristojni urad v BiH je analize mleka, ki so pokazale na povišano vsebnost aflatoksina v mleku Ljubljanskih mlekarn in zadruge Sloga, izvedel laboratorij v Beogradu. Drofenik je pojasnil, da po njihovih podatkih beograjski laboratorij za to ni akreditiran, kar pa ni nujno, da je rezultat nepravilen.

Ljubljanske mlekarne so od 23. januarja do 16. februarja v skladu z notranjimi pravili nadzora izvedle več kot 30 kontrol mleka različnih mlečnih prog. Vse so bile negativne na aflatoksine, nato pa so za "sporno mleko" izvedli še naknadno kontrolo, ki je prav tako pokazala, da je negativno na aflatoksin, je pojasnil Drofenik.

Pri kmetijski zadrugi Sloga, pri kateri gre izključno za mleko slovenske proizvodnje, je bil postopek notranje kontrole podoben. Pri njih naknadne kontrole niso mogli izvesti, ker tega mleka ni več. Je pa Sloga mleko izvažala tudi v Italijo, od koder niso poročali o povišanih vrednostih aflatoksina.

Bizjakova je pojasnila, da pri Ljubljanskih mlekarnah in zadrugi Sloga zaenkrat niso našli sumljivega rezultata, "kaj šele pozitivnega", je pa treba sum iz BiH vsekakor raziskati. Vzorcev iz BiH ne bodo zahtevali, bi pa to lahko zahteval nosilec dejavnosti.

Bizjakova je pojasnila, da nimajo nobenih zadržkov, da ne bi verjeli rezultatom notranjih kontrol v Ljubljanskih mlekarnah, kljub temu pa se ji zdi prav, da izvedejo vzporedno vzorčenje tako mleka in izdelkov, ki so jih naredili iz njega.

Alpsko mleko omega 3, za katero je tudi naknadna kontrola pokazala, da ni pozitivno na aflatoksin, Ljubljanske mlekarne lahko dajejo na trg, medtem ko morajo z drugimi izdelki iz te serije počakati, dokler naknadni testi ne pokažejo, da so primerni za prodajo.

Mercatorjevo mleko na Hrvaškem z nedovoljeno vrednostjo aflatoksinov

Hrvaška sanitarna inšpekcija pa je ugotovila prekomerne vrednosti aflatoksinov M1 tudi v trajnem mleku blagovne znamke Mercator, ki ga za slovensko trgovsko verigo proizvajajo v Tuzli v BiH. Preverili so 12 vzorcev mleka iz hrvaških trgovin, pri štirih so našli višje vrednosti potencialno rakotvornih aflatoksinov, so danes potrdili v Zagrebu.

Inšpekcije so analizirale mleko, ki je na voljo v trgovskih verigah Konzum, Mercator in Lidl, so povedali na današnji novinarski konferenci hrvaškega ministrstva za zdravje. Mleko z višjo vrednosti aflatoksinov bodo morali nemudoma umakniti iz prodaje.

Največ aflatoksinov so našli v trajnem mleku znamke Meggle z 2,8 odstotka maščob. Medtem ko znaša najvišja dovoljena vrednost aflatoksinov 0,05 mikrograma na kilogram, je v mleku Meggle dosegla 0,36 mikrograma na kilogram.

Le malenkost višjo vrednost aflatoksinov so našli v Mercatorjevem mleku z 2,8 odstotka maščob, Dukatovem trajnem mleku s 3,8 odstotka maščob ter v Lidlovem trajnem mleku z 2,8 odstotka maščob, ki ga tudi proizvajajo v BiH.

Hrvaški strokovnjaki poudarjajo, da so vrednosti aflatoksinov zanemarljivo višje od dovoljenih vrednosti in ni razloga za preplah.

Pri preostalih preverjenih vzorcih mleka so ugotovili dovoljene vrednosti aflatoksinov. Gre za še pet proizvajalcev iz Hrvaške in BiH ter tri iz Nemčije in Slovaške.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gotenica35
20. 02. 2013 16.28
-1
Neva skrajni čas je že, da nehaš lagati. Če bi bilo vse v redu potem sigurno ne bi zavrnili mleka. Mogoče je pa to kazen, ker delavcem v Tuzli že več kot pol leta nismo dali plač ali pa zato, ker jim celo lansko leto nismo plačali niti centa za mleko, ki so ga vozili v mlekarno v Tuzli.
santamaura
20. 02. 2013 10.44
+4
Slovenski rezultati drugačni od rezultatov iz BiH V znak protesta bodo jutri točno opoldne slovenske krave raztrgale slike bosanskih bikov
meta37
20. 02. 2013 08.40
+9
Čestitke Bosancem... Pokazali so, kako se začne blokirat uvoz in tako širit lastno gospodarstvo!
enpa?
20. 02. 2013 15.54
+4
tako je...mi pa se norčujemo iz njih so pa bol pametni ko pa mi
Roka pravice 1
20. 02. 2013 08.23
+6
V Makedoniji so ducatovo mleko tudi odstranili ker ima povišan aflatoksin. Tu nekaj ne štima.
Kwaj
20. 02. 2013 07.25
+3
Lj mleka več ne kupim saj ga že prej nisem zaradi cene,zdaj pa cene lepo dol....
enpa?
20. 02. 2013 15.51
+1
zato pa piješ mleko ki je poceni in še bol nekvalitetno pripeljano iz bih ali pa še kje drugje :D poceni je itaq najbolše ne? :D
Uporabnik552740
19. 02. 2013 22.42
+16
KAJ BLUZITE? NAJBOLŠE MLEKO JE IN BO DIREKT IZPOD KRAVE...pač.. prednost podeželja :) . Žalostno da gre delo slovenskega kmeta v tujino ne pa na SLOVENSKE mize
enpa?
19. 02. 2013 22.54
+6
ker slovenci ne cenijo domačega kmeta in jim je vseeno kaj jejo glavno da je pocen
meta37
20. 02. 2013 08.45
+7
Kmet za mleko dobi nekje 30c na liter... Če greš mleko kupit privat, je nekje 60c na liter... Domače mleko je bilo in bo ostalo najbolj kvalitetno mleko... Problem je v tem, ker se hitro skisa in ljudje so preleni, da bi recimo na 3 dni hodli po mleko. In kaj je to krivo??? Kaj le, računalniki, televizije, te in one igerce, najnovejši apli pa tako!
olyca
20. 02. 2013 08.49
+2
To je vse posledica dobrega vodstva države, če bi ljudje imeli koliko toliko standard bi se lahko temu izogibali in posegli po dražji in kvalitetnejši prehrani, tako pa najcenejšo hitro hrano. Temu se delno lahko zahvalimo samooklicanemu in Pahorčku, ki sta Slovenijo uničila v času njune vladavine!!!!!
olyca
20. 02. 2013 08.50
+2
meta37
20. 02. 2013 09.08
+5
Hrana je pri kmetu bolj ugodna in tudi bolj kvalitetna... Vendar ljudje so pozabli, kako je potrebno ravnat pri nakupovanju in porabi!!! Kaj bi hodo k kmetu, če pa v trgovini dobi takoj in po vrhu še tak fejst zapakirano, da drži po leto dni!
mitas
20. 02. 2013 13.50
-2
kmet hrani krave z pokvarjeno silažo in koruzo, od tega kmeta pa pride mleko takšno v mlekarno, takšna je ta zadeva, da vam bo jasno, da kar je z kmetovega dvorišča tudi ni sigurno užitno
enpa?
20. 02. 2013 15.51
+3
mitas:pri kmetu se vsak dan vzame vzorec mleka in če kaj z mlekon ne štima ugotovijo preden spustijo mleko v mlekarno kmet pa dobi prepoved oddajanja mleko tolko za info. res pa je da obstajajo nekateri ki jim je vseeno kakšno mleko imajo v štalo to pa itaq opaziš takoj in tam mleka ne wzameš pač nikjer na svetu pa ni več nič zdravega pa če še bo newem kako na veliko pisalo EKO in nwm kaj
mitas
20. 02. 2013 17.24
ja, res se vzame vsak dan, kontrolira pa se na prisotnost zaviralnih snovi oz. po domače antibiotikov, oprosti, delam z tem, jemljem vzorce mleka tudi za aflatoksine, vsak dan, dajem jih naprej v analizo, redno vsak dan, samo na žalost se aflatoksin v mleku ne opazi, razen z analizo, ki jo naredijo v laboratoriju IML
FuzchySLO
20. 02. 2013 19.04
+1
mitas a ti mogoče veš da zaradi plesnive silaže krava zboli?? in kmet je ne krmi namerno ker sam sebi škoduje!! Ampak včasih pa res kakšen konec silaže spregledamo in ga krava poje,če ima zadosti zdrave hrane še tistega poje ne.Mitas če s kmetovega dvorišča ni zdravo kaj pa potem je,saj vsa hrana izjaha iz kmetovega dvorišča?
mitas
20. 02. 2013 20.40
vse to mi je kristalno jasno in znano, jaz nimam nobenih predsodkov, tudi jaz imam doma vrt in njivo, mleko kupujem v trgovini, meso, kar nimam doma v mesnici, samo nekateri tako vneto ponavljajo, da je samo direkt od kmeta vse zdravo in oh in sploh, samo včasih tudi kmet sam ne ve, kaj se mu kje zalomi. Ne mislim, da to kmetje nalašč delajo oz. vem, da ne, vsaj velika večina, živim od dela njihovih rok in jih spoštujem, vedno pa se najdejo med njimi tudi lumpi.
FuzchySLO
21. 02. 2013 15.07
ja no to ti pa tudi dam prav in take kmete bi mogli kaznovat,tako pa nas vsi mečejo v en žakelj.
_BUTO_
19. 02. 2013 22.38
+2
Glede na to da ne vemo kaj je to aflatoksin, ne more skodovati. Škoduje nezdrav um in med drugim tudi spremljanje bedastih člankov ali zavajajocih novic s katerim se ljudem pere kar jim je od možganov še ostalo.
Melissa79
19. 02. 2013 22.33
+18
Mi izvazamo take zadeve npr. v bosno, oni za to veselo placujejo...tako kot mi veselo placujemo izdelke iz drugje in smo srecni, ker v komunizmu nismo npr. imeli nutelle, dash-a, milke ipd...ha! tudi zdaj je nimamo...to so vse izdelki na katerih pise "only for eastern europe", npr. nutella narejean na poljskem itd....poskusite milko iz slo trgovine pa milko iz nemske..v nemciji...2 razl. svetova
niveskovac1
19. 02. 2013 23.23
+9
se popolnoma strinjam. pojdi samo v muller in že vidiš razliko
joze drugi
19. 02. 2013 23.24
+2
Včasih res bila, danes pa ne več. Nemčija ni več kar je bila, se da dobiti veliko šrota. Tudi v Bruslju so enkrat malo testirali sadje pa je bila porazna ocena. Meščani jemo največji šrot, če kupujemo v marketih. Nemško Milko sem kupil v Lidlu, jo prinesel na test in se ni dalo ugotoviti Sem pa opazil razliko pri temni čokoladi, ki jo prodajajo v Lidlu, ki je pakirana 3 krat 35g. Se mi je nemška zdela bolj fina :) . Drugače pa priporočam Lindt.
IcemaN-X
19. 02. 2013 21.16
+13
Cena za prodajo litra mleka 0,22eur.. mislim da to pove vse.. delo in napor za borih 22centov..sramota.. in potem se sprašujemo aja kaj smo v krizi??
enpa?
19. 02. 2013 22.22
+9
kakor kaže bo prišlo tako daleč da bojo ponujali 2eu za liter pa ga nebo ki dobit....ker bodo taki ki nevejo cenit tega da brez kmeta ni živlenje vse zapravli od pohlepa in navade da bi moralo biti vse zastojn ali pa za drobiž...javni uslužbenci mislijo vse pobit ko jim odtegnejo 10eu ko pa kmetu znižajo ceno mleka za en cent pa je to za kmeta na mesec lahko tudi 2000eu ob večji količini pa nemoremo nič ker na kmetijah ni stikala kjer bi lahko dal enkrat na stop ko se ne splača ko pa bi se pa bi dal spet stikalo na start....v Avstiji je kmet najbolj cenjen poklic...
FuzchySLO
20. 02. 2013 18.59
+1
enpač čisto prav ti dam! V avstriji,švici in nemčiji že dolgo cenijo kmete ker vedo da brez njih nebo hrane. V sloveniji se ti pa smejijo pa če se le da te tožijo ker jim gnojnica smrdi, pa če oserješ cesto jih pol mesta tečnari pa rijavlja na policijo,to je pač slovenija in dragi slovenclni.
kiwwwi
19. 02. 2013 20.33
-1
zaskrbljujoče je da imamo slabšo opremo kot v bivših bratskih republikah.
kurcvasgleda01
19. 02. 2013 20.15
+6
imam občutek, da so nam hrvatje začeli malo politično nagajati...kaj šele bo, če 1. julija ne vstopijo v eu zaradi nas...vojna po mojem
tatanka44
19. 02. 2013 19.57
-2
Kupujte Slovensko-ZAKJ ŽE???? aja dražje je itd...Kaj pa fali Avstrijskemu ali pa Italijanskemu mleku,kolikor vem imajo oboji veliko več visokogorske paše kot mi.
mate1235
19. 02. 2013 20.03
+12
Lepo te prosim, viskogorska paša v štali kjer ima krava toliko placa da se me more niti obrniti
mate1235
19. 02. 2013 20.04
+7
tatanka44
19. 02. 2013 20.12
+1
enpa?
19. 02. 2013 20.13
+6
verjetno ja....samo pašnike to pa ne da ni nobene krave gor al pa se vijolčna milka sprehaja po travnikih
peet001
19. 02. 2013 21.42
+2
tatanka44 zakai imajo potem po raziskavah kao najbolj kvaliteten melk v izraelu ? sem bil pa ze po vseh sosednjih državah na kmetijah pa ti lahko povem da se v avstriji bistveno ne spremijna kot v sloveniji v italiji pa se zelo izključno zaprto rejo v hlevih tko da nimaš pojma
FuzchySLO
20. 02. 2013 18.56
tatanka44 to pa ni res! Avstrijski kmetje ki pasejo krave na visokogorskih predelih dajejo mleko v mlekarne ki imajo samo tako mleko kot je naprimer pri nam mlekarna Krepko. To pa zato ker je tako mleko veliko bolj kakovostnejše in tudi dražje ampak če bi ti kmetje živeli v dolinah oz. na ravnini pa vrjemi da se nebi šli takega kmetovanja. smo bili v avtriji na kmetiji nad
Neznamsipomagat
19. 02. 2013 19.56
+2
Kaj je mleko? Mleko je hranilo za zelo kratko obdobje, ko takoj po rojstvu mladiček še ne more uživati druge hrane. Zato je dojenje edini naravni način uživanja mleka. Takoj, ko to lahko, mladiči vseh živalskih vrst prenehajo z uživanjem mleka in konzumirajo hrano, ki je primerna za njihove potrebe. Človek je edini sesalec, ki krši to osnovno naravno pravilo. In še povrh: z odraščanjem ljudje izgubljamo zmožnost prebavljanja mleka in kot mnogi trdijo si s tem povzročamo resne zdravstvene težave. Torej je mleko zgolj hrana za dojenčke lastne živalske vrste in nič več in nič manj. Kravje mleko je hrana za telička Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko pa za dojenčka človeške vrste. V primerjavi s kravjim mlekom, vsebuje materino mleko več lecitina, kar je zelo pomembno za razvoj možganov, vsebuje samo polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), medtem ko je kalcij v kravjem mleku vezan na kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že v drugi polovici tretjega leta starosti, človeški organizem ne proizvaja več encima za njihovo presnovo. Kemična sestava materinega mleka se torej močno razlikuje od kravjega in od tod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste zelo hitro, vendar ima v odnosu na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, medtem, ko se otrok razvija počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa, niacina, linolske kisline, vitamina C, pomanjkanje fosforja in taurina. V kravjem mleku je 300 % več kazeinskih beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za izgradnjo kostne strukture, ki bo nosilec teličkovega težkega telesa. Teliček podvoji svojo meso v sedmih dneh po rojstvu, človeški mladič pa v sedmih mesecih. Problem je v tem, da ljudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne proizvaja dveh pomembnih encimov za presnovo mleka, to sta rinil za presnovo beljakovin in laktaza za presnovo laktoze, to je mlečnega sladkorja. Mleko in mlečni proizvodi so glavni vzrok srčnih napadov Rezultati mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni proizvodi glavni vzrok srčnih napadov, kapi in ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, bolj škodljivo od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na drobne mikroskopske delce, ti pa omogočajo faktorju ksantin oxidazi (XO), da skozi črevesne stene presnovnega trakta preide v kri, kjer intenzivno maši arterije, kar je seveda vzrok za pojav visokega krvnega tlaka. Dr. medicine Kurt Oster in dr. medicine Ross iz Connecticuta v ZDA zagovarjata izsledke raziskave, da je pitje in hranjenje s homogeniziranim mlekom nevarnejše od kajenja in zahtevata, da bi bil napis na mlečni embalaži enak napisu na škatlici cigaret »To je igra s smrtjo,« poudarjata zdravnika. Finska je država med najvišjimi porabniki mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrti, povezano z boleznimi srca in ožilja. Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 1985.
Neznamsipomagat
19. 02. 2013 20.01
-5
Ostale bolezni, ki jih povzročajo mleko in mlečni izdelki Kravje mleko je glavni povzročitelj vseh alergij pri otrocih in tudi pri odraslih. Povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, respiratorne bolezni, ki so povezane z astmo, vneto in ranasto grlo. Mleko in mlečni proizvodi predstavljajo hrano, ki tvori v telesu največ sluzi, v siru so koncentracije tega še višje. Ljudje, ki pijejo mleko in jedo mlečne izdelke (mleko, smetana, planšarski siri, siri vseh vrst, kremni namazi, jogurt, kefir, sladoled, maslo, bivolje maslo…), so vedno polni sluzi – smrkavi, prehlajeni in delno ali precej zaprti, kar se tiče izločanja blata. To je tudi razlog, da so otroci, hranjeni z mlekom in mlečnimi izdelki, neprestano prehlajeni. Izredno težko prebavljiva beljakovina kazein, je hkrati tudi dominantna beljakovina, ki je glavni vzrok sluzi, ki v telesu tvori histamine, ki povzročajo sluz in zaprtje. Ta sluz polni pljuča, otežuje ali skoraj onemogoča dihanje.
enpa?
19. 02. 2013 20.04
+5
še dobro da imamo v sloveniji bogove kateri bodo rešili planet,,,nič ubit nič pojest samo verjeti v neka čudna bitja stradat in molit k tistemo kaj nikoli ni obstajalo :D hvala za razsvetlitev grem raje da ne pristanem v kaki sobi z prisilnim jopičem ob takem branju
piko112
19. 02. 2013 20.09
+4
Od kje tebi da človek nima encima laktaze? Lahko se zgodi da v daljšem obdobju človek preneha proizvajati laktazo če ne uživaš mleka saj telo proizvaja kar potrebuješ
piko112
19. 02. 2013 20.11
+1
Ali lahko človek uživa recimo kozje mleko saj je velikost maščobnih kroglic manjša od kravjega.
enpa?
19. 02. 2013 20.11
+2
vidiš da je energetsko bitje on tega nič nema živi od energije moli boga :D
enpa?
19. 02. 2013 20.12
+0
piko112:kozje mleko je bolj zdravo od kravjeha. pije se lahko tudi neprekuhano takoj sveže
piko112
19. 02. 2013 20.15
+7
kravje tudi lahko surovo piješ vsaj mene še ni ubilo
Alpski Zid Primorska
19. 02. 2013 20.35
+7
Ne prodajaj bučk prosim energetsko bitje, ti ziher živiš samo od zraka ane
F1 F1 F1 !!!
20. 02. 2013 09.22
+1
energetsko bitje ti si se bolan že rodil če ti to kaj pove...
FuzchySLO
20. 02. 2013 18.51
vačsih ni bilo toliko teh bolezni pa je glavna surovina za pripravo hrane bilo mleko! no mogoče ne glavna ampak zelo pogosto je bilo na jedilniku pa ni bilo nobenih krčev pa takih norcev kot si ti
Neznamsipomagat
19. 02. 2013 19.53
+0
Človek je edina napaka narave
Roka pravice 1
20. 02. 2013 07.19
Če si v sožitju z naravo, človek ni napaka
tatanka44
19. 02. 2013 19.52
+0
Sej kdo pa še našim sploh kej verjame,počasi bo tud Bosancem več za zaupat.
borko 78
19. 02. 2013 19.49
+27
Najboljše mleko iz slovenije gre v tujino,zato so francozi kupili ljubljanske mlekarne,da proizvode iz našega mleka pakirajo v njihovo embalažo.Njidovo mleko pa uvažajo v slovenijo.Tudi mlekarna celeja vsak dan pelje 24000 litrov mleka v italijo,zato ker italjani cenijo kvaliteto našega mleka. Drugače pa že par let vse krave z naše kmetije prodajamo v francijo,ker cenijo slovensko kvaliteto,in tudi plačajo 2-3 krat več kot pa pri nas,slovenija pa uvaža slabo meso iz drugih držav,druge države kvaliteto obdržijo doma ,pri nas pa je ravno drugače.
enpa?
19. 02. 2013 19.51
+9
nekateri se pač tega ne zavedajo,,,,in še se enčas nebojo....
mate1235
19. 02. 2013 19.44
-6
DA ODDAM ŠE SVOJ KOMENTAR GLEDE MLEKA IZ HOFERJA. KO KUPITE MLEKO IZ HOFERJA, POGLEJTE NA SPODNJO STRAN IN NAJDETE ŠTEVILKO OD 2-8. ZDAJ PA SE VPRAŠATE KAJ ZABOGA TA ŠTEVILKA POMENI. ZA TO STVAR SEM SE POZANIMAL IN IN BIL KAR ŠOKIRAN. HOFER VEČINA MLEKA NE USPE PRODATI IN TAKO KO JE MLEKO ČEZ ROK GA PO NEKIH SKRIVNIH POSTOPKIH SPET ODNOVIJO. ŠTEVILKA PA POMENI KOLIKOKRAT JE BILO OBNOVLJENO.
Neznamsipomagat
19. 02. 2013 19.45
-4
piko112
19. 02. 2013 20.13
+3
Morda je tista številka št. pasterizatorja in je za inerno zadevo, pa tudi če ga še enkrat obnovijo raje kupim od nekoga ki ve kolikokrat ga je obnovil kot pa nekoga ki to ne ve. Sicer ne kupujem mleka v hoferju
Misija1
19. 02. 2013 20.45
+16
@ mate1235: To kar si napisal ne drzi, je pa res, da se na veliko govori ravno o tem in kar je baba cula, je baba rekla, pravijo ;) da ti povem kaj pomenijo te cifre dejansko: Stevilke oznacujejo lokacijo, kjer se je mleko polnilo in pakiralo, gre za lokacijo transportnega traku, kjer šibajo mleko v tetrapake. Vsaka polnilnica ima vec tekocih trakov za polnjenje mleka, te stevilke pa sluzijo kasnejsi identifikaciji lokacije, kjer se je mleko v polnilnici polnilo. Tako lahko kasneje tocno vedo katero mleko se je polnilo v specificnem tetrapaku in kdaj je to bilo. To pa je tudi vse. To ti povem s prve roke, preverjeno! Sem pa tudi sam najprej verjel tej zgodbi ki si jo napisal, dokler mi pravilnega podatka ni dal nekdo, ki dela v tem biznisu!
emona123
19. 02. 2013 19.17
+4
a sploh imamo kaj pozitivnega
ich123
19. 02. 2013 19.09
+10
Pijte vino pa nebo nobenih problemov !!!!
piko112
19. 02. 2013 20.14
+0
In vino veritas (žal ne vem če je pravilno napisano v latinščini)
pgdpgd
19. 02. 2013 19.02
+2
Odkar kmetje dobivajo enormne subvencije v več stotisočih evrov,je šlo naše kmetijstvo po gobe. Nobene zdrave hrane več . Krave se futrajo s krmili in dodatki,pa s silažo,ki je polna neke hibridne koruze s kemičnimi dodatki. Šprica se za plevel in vse božje stvari. Dokler je kmet pridelal vse s tistim,kar je imel doma in gnojil s tistim,ki je bilo doma ,je bila hrana zdrava.Zdaj pa se za denar dobi vse in umetna gnojila ,pa krmila na kmetije vozijo kar s šleparjem.
enpa?
19. 02. 2013 19.10
+16
zakaj pa kmetijstvo v sloveniji propada? če praviš da dobimo newem kaka denarna sredstva? nekoč je svinja bila draga da si si mogo pol leta šparat denar..danes pa vsak dan jeste zrezke naredite 5x več kot pa pojeste ono pa vržete v smeti
pgdpgd
19. 02. 2013 19.39
-5
saj v tem je fora ponudbe in povpraševanja. Prašičev se je pojedlo toliko ,kot se jih je zredilo,se pravi pol manj kot zdaj. Konjev pa sploh nismo imeli na jedilniku,imamo pa jih zato,ker so se tako enormno razmnožili,po zaslugi subvencij in ker so nekateri mislili,da je z njimi najmanj dela. danes jih pa spuščajo na svobodo,ker z njimi nimajo več kaj počet,prodat jih pa nimajo komu. Mleka se tud ne splača oddajat,le zakaj ,če se subvencija dobi. Kdo bo pa delal to vsak dan dvakrat.
enpa?
19. 02. 2013 19.55
+12
subvencije se dajo kmetu zato da lahko vi eni kupite hrano skoraj zastojn! če subvencij nebi bilo tudi vi nebi imeli polne hladilnike dobrot! in bi bila hrana 2x dražja ker kmet nemore živeti z tako odkupno ceno kot jo dobi od kupcev! za mleko bi kmet brez subvencij moraj dobiti najmanj 0.70centov zdaj dobi največ 0,30 se pravi da bi v trgovini mleko stalo 2eu za liter mleka. bi si lahko ga kupo še da bi si ga ti 5xna dan vlival k kavi? dvomim ;)
FailNation
19. 02. 2013 20.01
+5
enpač točno tako: pšenica 17-20centov na kg...
enpa?
19. 02. 2013 20.10
+8
FailNation: nekateri pač to ne vidijo...vidijo pa samo denar ki ga dobi kmetija. newidijo pa kaka bi bla cena brez tega denarja in bi si oni lahko kupili samo en kruh na teden
piko112
19. 02. 2013 20.14
+1
kazen za GSO koruzo je 200 000 evrov tko da malce pomisli
peet001
19. 02. 2013 21.50
+3
pgdpgd lep primer da nekod vidi samo subvencije oprosti podjetja dobivajo bistvene višje subvencije pa se noben ne upraša aia a si se že uprašal kai moraš izpovnjevat da lahko dobivaš subvencije in kakšne so kazni če tega ne upoštevaš to pa večina ljudi se sploh ne vpraša in kako je prinas bolj strogo pri vsem kot npr. nemčija kakšni so tudi standardi smo za bivanje živali v hlevu najprej se malo pozanimaj pol pa piš
FuzchySLO
20. 02. 2013 18.47
če mi pa daš veš sto tisoč subvencij ti pa dam vse krave pa jih lahko krmiš kakor hočeš pa znaš. Najdi mi enega kmeta v sloveniji ali pa celo v evropi ki krmi krave z samim senom in pašo in ima mleko plačano po 0,30€ in od tega živi. eni ste tako ozkogledni da samo denar ki ga kmetje dobimo da ne probademo vidite!! Pojte vsak dan v štalo po več ur(tudi če si bolan,če ti pol noge fali!), kosite po dva dni skup,plačujte veterinarja.... Kater misli da je vse prek računalnika in enostavno pridi k meni da bom lahko šel za 10dni na morje in boš ti namesto mene na kmetiji.