Slovenija

V bližini napada v Istanbulu tudi skupina Slovencev: 'Ravno včeraj smo se sprehajali po tej ulici'

Ljubljana, 19. 03. 2016 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med samomorilskim napadom v Istanbulu je bila v bližini kraja, kjer je odjeknila eksplozija, tudi skupina slovenskih turistov. Napada sicer ni videla, je pa slišala preletavanje helikopterja, pristojni so začeli zapirati ceste, na ulicah pa je bilo ogromno policistov. MZZ pravi, da med žrtvami ni Slovencev.

Potem ko je središče Istanbula pretresel samomorilski napad, se nam je oglasila Damjana Račič iz turistične agencije Odpelji.se iz Ljubljane. Kot nam je povedala, je bila s skupino osmih slovenskih turistov med napadom v bližini ulice Istiklal, na kateri se je zgodil napad, ravno včeraj pa so se po tej ulici sprehajali.

Eksplozija je dopoldne odjeknila na ulici Istiklal, ki je s trgovinami in restavracijami ob koncih tedna običajno polna pešcev.
Eksplozija je dopoldne odjeknila na ulici Istiklal, ki je s trgovinami in restavracijami ob koncih tedna običajno polna pešcev. FOTO: AP

Napada niso videli, so pa postali pozorni na dogajanje, ko so začeli helikopterji preletavati mesto. Kmalu so se pojavile cestne zapore in veliko število policistov na ulicah, pripoveduje turistična vodnica. "Ko smo začeli spraševati, so nam povedali za napad," dodaja. Hitro so se odpravili na tramvaj in se umaknili v hotel, v katerem so nastanjeni, ki pa ni v neposredni bližini napada, temveč v starem delu mesta Sultanahmed. "Tukaj se ne čuti, da bi se karkoli zgodilo, domačini nič ne vedo, vse poteka normalno," pravi. 

"Slovenski turisti, ki so v Istanbul prispeli v četrtek, so bili sprva malce vznemirjeni, a kakšne panike ni bilo čutiti med njimi," pojasnjuje. Kot pravi, jim je svetovala, naj ne hodijo na bazarje in naj se gibljejo v bližini hotela, zvečer pa se po načrtu vračajo domov.

Povedala nam je še, da je v Istanbulu trenutno veliko Slovencev, vsaj 10 jih je srečala včeraj v eni eni od restavracij. Prav tako je med turisti veliko Hrvatov.

MZZ: Med žrtvami ni Slovencev

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so pojasnili, da po do zdaj dosegljivih informacijah slovenskega veleposlaništva v Ankari in ministrstva med žrtvami napada ni slovenskih državljanov. Prav tako se noben slovenski državljan v zvezi z napadom nanje ni obrnil za kakršnokoli pomoč.

"MZZ ostro obsoja napad v Istanbulu, ki je znova terjal nedolžne žrtve," so zapisali ob tem in dodali, da dogodke še naprej natančno spremljajo. "Še eno odvratno dejanje terorja v Istanbulu," pa so zapisali na Twitterju in družinam žrtev izrekli sožalje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja