Slovenija

Pošla že polovica cepiva

Ljubljana/Maribor, 04. 11. 2009 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./P.J.
Komentarji
85

Ljudje se pritožujejo, da so telefonske linije, na katerih se lahko prijaviš na cepljenje proti novi gripi, vseskozi zasedene. V ZD Ljubljana bodo odprli še tretjo linijo, v Mariboru pa so sprejeli moškega, okuženega s H1N1.

Predstavnica oddelka za bolnišnično zdravljenje v Kliničnem centru Maribor (UKC Maribor) Božena Kotnik Kevorkijan je za 24ur.com dejala, da na oddelku za infekcijske bolezni zdravijo zaradi potrjene okužbe z novo gripo moškega, starega od 55 do 60 let. Dejala je, da mu gre po zdravljenju na bolje.

Je pa na posebnih diagnostičnih preiskavah mlajši otrok, okužen z znovim virusom gripe, ki pa se tudi zdravi zaradi drugih težav. Poudarila je še, da jutri začnejo s cepljenjem medicinskega osebja v UKC Maribor, se je pa v zadnjih dneh povečalo število ljudi, ki želijo biti cepljeni.

Linije so zasedene

Infekcijska klinika-5
Infekcijska klinika-5 FOTO: Blaž Garbajs
V Zdravstvenem domu Ljubljana so za 24ur.com dejali, da trenutno na cepljenje proti novi gripi naročajo samo po telefonu. Navala je več, kot so pričakovali, zato so linije stalno zasedene.

Priporočila ministrstva za zdravje so, da se najprej cepijo kronični bolniki in zdravstveno osebje, potem pa zdravi. Zato trenutno ni dovolj cepiva za vse, pričakujejo pa nove pošiljke, kdaj, se še ne ve. Če bo treba, se bo povečalo število cepilnih ekip, so še dejali v zdravstvenem domu. 

Naročanje na posebni točki

Argumenti ZA in PROTI cepljenju.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so danes dejali, da v zadnjih dveh dneh opažajo skokovit porast naročil za cepljenje. Zaradi zasedenih linij in porasta zahtev po cepljenju so se tudi odločili, da bodo odprli še tretjo linijo. Od jutri pa bo v Zdravstvenem domu Ljubljana začela delovati tudi posebna točka, kjer se bodo lahko ljudje osebno zglasili in naročili na cepljenje. Poudarili so še, da so prvo pošiljko cepiva že porabili, okoli 16. novembra pa bodo prejeli še drugo pošiljko.

V prvi fazi smo prejeli 1000 enot cepiva. V tem in naslednjem tednu bomo to cepivo že porabili. Imamo dva cepilna centra, v vsakem cepimo v dopoldanskem in popoldanskem času, skupaj na dan približno 160 ljudi,” so sporočili z ZD Ljubljana. Cepljenje poteka ob ponedeljkih, torkih in čertkih. Cepiti so začeli v ponedeljek, 2. novembra, v dveh dneh pa so cepili že 470 ljudi, kar pomeni, da so porabili že skoraj polovico odmerkov. Cepiva imajo še za naslednji teden.

Glede na to, da so linije zasedene, pa vse državljane prosijo, naj bodo potrpežljivi. So pa znova omenili, da imajo pri cepljenju prednost kronični bolniki.

Številke nenehno zasedene

Ena izmed bralk je za 24ur.com dejala, da se je že več dni poskušala na telefonsko številko 01 472 38 07 prijaviti za cepljenje, vendar ji ni uspelo, saj je telefon vseskozi zaseden. Poskusila je tudi v Zdravstvenm domu Domžale, vendar so ji povedali, da žal ne more biti cepljena, saj imajo omejeno število cepiva glede na število prebivalstva za svoj okoliš.

Cepljenje zdravnikov-17
Cepljenje zdravnikov-17 FOTO: Blaž Garbajs

"Zdravniki pozivajo prebivalstvo, naj se v čim večji meri cepijo, ampak v praksi je to skoraj neizvedljivo. Ljudje, vsaj tisti, ki smo še zaposleni, pa tudi nimamo cel dan časa sedeti pred telefonom in čakati, ali nam bo slučajno uspelo dobiti zvezo,“ je še dejala.
 

Prva smrtna žrtev

V Sloveniji pa je že prišlo do prve smrtne žrtve zaradi okužbe z virusom H1N1. Bolnica, ki so jo v petek zaradi zapletov pri novi gripi sprejeli na kliniki za infekcijske bolezni in vročična stanja v Ljubljani, je umrla v torek. Njeno zdravstveno stanje se je kljub intenzivnemu zdravljenju poslabšalo. Vzrok smrti je bila potrjena okužba z novo gripo.

Pacientka je bila sprejeta na kliniko v četrtek, 29. oktobra, naslednji dan pa je bila zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja premeščena na oddelek intenzivne terapije. Potrebovala je podporo aparata za mehansko predihavanje. Pacientka je bila stara od 50 do 60 let in je imela eno od kroničnih bolezni, ki lahko poslabšajo potek bolezni po gripi. Ni bila cepljena niti proti sezonski niti proti novi gripi, so zapisali na spletni strani Ustavimo gripo.

Upajo, da smrti ne bo več

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je v torek izrazil obžalovanje ob smrti bolnice. "Upali smo, da se pri nas to ne bo zgodilo, a očitno je bila osnovna bolezen bolnice taka, da jo je okužba z novo gripo premagala." Upa, da novih smrti zaradi nove gripe v Sloveniji ne bo več. Ob tem je znova opomnil prebivalstvo na upoštevanje preventivnih priporočil za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe.

Sprejeli še tri osebe

V Univerzitetnem klinični center Ljubljana (UKC) so v torek sprejeli še tri osebe srednjih let, vse kronične bolnike. Nihče od njih ni življenjsko ogrožen, okužba z virusom nove gripe ni bila potrjena pri nobenem, so za 24ur. com potrdili v UKC Ljubljana.

Priprave na novo gripo
Priprave na novo gripo FOTO: Reuters

Starejše osebe, še posebno tiste, ki imajo osnovne kronične bolezni, imajo povečano tveganje za težak potek gripe in zaplete. Pri tej populaciji je predvsem pomebno, da so seznanjeni s higieno rok in kašlja in da higienske ukrepe striktno izvajajo in da se proti gripi (sezonski in novi-pandemski) zaščitijo s cepljenjem.

Smiselno je tudi, da se njihova okolica (na primer ljudje, s katerimi starostniki živijo in tisti, ki starostnike negujejo) cepi proti gripi in s tem zmanjša možnost, da bi prišlo do okužbe in bolezni pri starostniku.

Stroka priporoča cepljenje

Kot je znano, so konec oktobra v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) potrdili 12 novih primerov okužbe s pandemskim virusom gripe A (H1N1). Doslej smo v Sloveniji potrdili 282 primerov okužbe z novim virusom gripe.

Ministrstvo za zdravje prebivalce Slovenije je znova opozorilo državljane na upoštevanje napotkov osnovne higiene, ki so jih gospodinjstvom predstavili na zloženki v okviru kampanje Ustavimo gripo.

Strokovnjaki priporočajo cepljenje proti novi gripi, ki je najučinkovitejša zaščita pred boleznijo in je zlasti priporočljivo za osebe, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni. Kronični bolniki imajo prednost pri cepljenju in se od včeraj že lahko cepijo v 64 cepilnih centrih po Sloveniji, zdravstveni delavci imajo možnost cepljenja proti novi gripi že teden dni dlje.

Lahko si tudi preberete članek ZA in PROTI cepljenju in pa, kako pred gripo zaščititi otroke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svaljek
06. 11. 2009 12.33
Še ena reklama, kako naj bi novo cepivo šlo za med. Polovica cepiva že pošla, pajade. Še en v kopici nategov.
nekdo17
05. 11. 2009 10.24
Nehajte že s to norostjo okrog nove gripe in objavljanjem seznamov, kje so cepilna mesta. Če pogledaš kakšno anketno vprašanje:"Ali se boste cepili?" je več kot 80% odgovorov, da NE. Očitno biznis s cepivom ne poteka tako, kot je bilo zamišljeno - mar to pomeni, da bo morala država sprejeti predpis, da bo cepljenje za vse obvezno? To bo še zanimivo.
galiot
05. 11. 2009 07.43
TO PA JE ENA VELIKA NATEGA.ZAKAJ PA NI CEPIVA,ZA RESNIČNE BOLEZNI.NE MOREM VERJETI,DA SE NAM LAŽE O BOLEZNIH IN NAS PREPRIČUJETE O BOLEZNIH,KI SPLOH NE OBSTOJAJO.
saso999
05. 11. 2009 07.30
LAŽI IN ZAVAJANJE!! TO SO SEDAJ VARLINE V NEO SLO
naven
04. 11. 2009 23.12
sami no liferji delate na 24ur bi mogli mi mavo vam prispevat ene 50€ da bi lahk v kino sli al pa kaj podobnega ne pa da dajate take bolne novice oz nategovalne novice mislim eh....
castnasestra
04. 11. 2009 21.49
Izjave tipa "pošla že polovica cepiva" mi niso čist' jasne - gre za reklamno sporočilo ali pa so te nebuloze le stranski učinek cepljenja?
FallenLeah
04. 11. 2009 19.03
Jaz se ne mislim cepit, zdi se mi, da bo to cepivo spoklalo velik delež Slovencev...
komarec
04. 11. 2009 17.32
Če ta informacija drži, smo tisti, ki se ne gremo cepit varni, ker so potencialni kandidati za okužbo cepljeni. In kaj je bolj varno biti cepljen ali ne?
HellWolf
04. 11. 2009 17.04
Prvo se nej cepi pahor, Kosarjeve in ostala politična elita... pol pa se grem jst. Ne zaupam tem zdravilom... italk jih propagira farmacevtski lobi. Do zdaj so stranski učinki zdravil dokaj velika neznanka in baje so hujši od samih simptomov virusa. In potem ko bi nas lepo nategnli z temi cepivi delal analize? Da bomo preizkusni zajci za druge? Kr nej klamutarijo. Sej zdravstvo že ve zakaj se noče cepit. Zakaj bi pa mogl nas pol šopat? Pa tole z pojenjanjem zaloge je obična bedarija. Kdo je naroču ta člank? kera firma? Jst ne poznam nikogar ki bi se dal cepit prot novi gripi.
enasmrklja
04. 11. 2009 16.55
aja, ste se šli vsi iz 24 ur cepit?
el_salvador
04. 11. 2009 16.46
ne vem kako vas ni stram da objavljate take buče..na rtv-ju nimajo pojma o tem.
laaaaa8
04. 11. 2009 16.35
jst se sigurn ne grem cept.. sicer se moja babi gre ma naj gre, ker je že starejša pa je bolj rizično če jo dobi sam jst pa nč ne zaupam temu. Dokler se ne grejo lepo Erjavc, Kresalova pa usi ostali pa celo zdravstvo Slovenije cepit se tud jst ne grem. Naj bodo oni mal zajčki.
saigon
04. 11. 2009 16.34
kere buče zdej mamo pa že tko kot v ameriki razne lažne propagande ..........včer ste flancal da jih na vsakem mestu cepljenja naročajo po 40 na dan to je 40 x 64 cepilnih mest x število dni cepljenja 3 = y
breezer1
04. 11. 2009 16.33
to cepljenje je en velik nateg
srecnii
04. 11. 2009 16.28
lahko samo rečem, da je tole potegavščina
Nad.oblaki
04. 11. 2009 16.25
Novo cepivo proti prašičji gripi naj bi bila zarota. ;)
FNWO
04. 11. 2009 16.23
Res lepe finte...za tiste ki so se cepli...srečno zajčki
provideus
04. 11. 2009 16.20
Sploh ni res zalog je ogromno,sam ljudje se nočjo cepit--imam preverjene unformacije ,saj poznam kar nekaj ljudi k delajo v zdravstvu! To je sam propaganda,da bi se cepilo čim več ljudi,kr jih že zdaj skrbi,če bi že plačane zaloge ostale neporabljene-pa -seveda država bi bila v vlkem minusu! NE NASEDAT LAŽEM!
Audy
04. 11. 2009 16.07
Planirana redkost "zdravila" oz. majhne zaloge, ki hitro poidejo, naj bi prepričala več ljudi, da se cepijo. Ne nasedajte propagandi o pomanjkanju.
Undisputed2
04. 11. 2009 15.53
preh so zagotavljal da je zdravila dovolj, po dveh dneh ga pa ze zmankuje, to je mislim da velka laz, kerga kol poznam se ne bo šeu cepit,,kaj bi bilo če bi se vsi hotl cepit, sistem bi se porušu, v bistvu za drzavo ne, ker bi vriskal od sreče kok bi denarja spet pokradl, za to gospo, za tako starost je lahko se kaselj smrtno nevaren, sam medijsko napihovanje