Slovenija

FOTO: 'Slovenija bo nepopustljivo vztrajala z nogami trdno na naših mejah'

Ljubljana, 22. 12. 2017 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V čast dnevu samostojnosti in enotnosti se je odvila osrednja državna proslava, na kateri je govoril premier Miro Cerar. Dejal je, da bo Slovenija nepopustljivo vztrajala z nogami trdno na naših mejah. Pred proslavo je premier sprejel še svojce padlih v osamosvojitveni vojni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Proslava minila brez zapletov
    02:25
    Iz 24UR: Proslava minila brez zapletov
  • Iz SVETA: Pahor bo zaprisegel kot predsednik
    01:31
    Iz SVETA: Pahor bo zaprisegel kot predsednik
  • Iz SVETA: Pahor bi bil rad predsednik vseh Slovencev
    03:07
    Iz SVETA: Pahor bi bil rad predsednik vseh Slovencev

Premier Miro Cerar je na osrednji državni proslavi pred torkovim dnevom samostojnosti in enotnosti danes izpostavil, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti. Poudaril je tudi, da mora politika znati prisluhniti posamezniku, in ponovil, da bo Slovenija spoštovala in izvajala arbitražno odločitev.

S plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti, je prepričan Cerar. Verjame, da si moramo ob sleherni resnejši preizkušnji močno prizadevati za tako prepričljivo enotnost kot takrat, v mednarodnih povezovanjih pa ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti.

Če hoče biti politika državniška, mora znati od posameznega seči do občega. Zato je Cerar poudaril, da moramo znati prisluhniti vsakemu glasu posebej. "Brez tega elementarnega posluha ni politike," je opozoril.

Vedeti, kje je meja, a živeti kot da je ni - tudi to bi moral biti moto 21. stoletja. Miro Cerar

Po njegovih besedah bo Slovenija, ki je za dobrososedske odnose, tudi "nepopustljivo vztrajala" z nogami trdno na naših mejah. Ponovil je, da arbitražno odločitev spoštujemo in jo bomo izvajali. Zagotovil je, da bodo poskrbeli za vsakega posameznika, na katerega bo vplivala arbitražna odločba. 

Slovenija se po Cerarjevi oceni v razpravo o prihodnosti Evrope in sveta vključuje predvsem s poudarkom na pametnem gospodarskem razvoju, na krožni ekonomiji, na obnovljivih virih, na zeleni državi ter na zdravi in aktivni družbi.

Do teh ciljev pa po besedah premierja vodijo vlaganje v znanje in znanost, solidarno razvijanje šolstva in zdravstva, posluh za kulturo in drznost za umetnost, bitka za človekove pravice in spoštovanje okolja ter sozvočje varnosti in svobode.

"Ko danes sedimo za mizo z najpomembnejšimi svetovnimi voditelji si lahko prav zaradi naše mladosti privoščimo vprašanja, ki jih včasih starši ali stari starši za mizo raje ne bi slišali. Prav zaradi tega smo včasih morda celo bolje pozicionirani, da našo samostojnost in samosvojost naredimo za zastavek enotnosti močnih in mogočnih," je še dejal Cerar.

Program državne proslave z naslovom Uglaševanje - Koncert za dvomilijonski orkester s sodelavci sta pripravila člana dua Silence Boris Benko in Primož Hladnik. Poleg njiju sta na odru Gallusove dvorane nastopila simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija, s solistoma - tolkalko Petro Vidmar in violončelistom Igorjem Mitrovićem.

Nastopila sta tudi pianist Igor Vićentić ter letošnji Borštnikov nagrajenec za mladega igralca in večkratni prvak ter državni rekorder v recitiranju števila pi Nik Škrlec. Umetniški del programa so si ustvarjalci zamislili kot združitev kulture in znanost, brez katerih si je nemogoče predstavljati nacionalno identiteto in neodvisnost.

Proslave so se udeležili številni visoki gostje političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomacije, med njimi predsednik DZ Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. Slednji je na slavnostni seji DZ pred proslavo danes tudi zaprisegel pred sobotnim nastopom drugega predsedniškega mandata.

S plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti, je prepričan Cerar.
S plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti, je prepričan Cerar. FOTO: Aljoša Kravanja

Pred dnevom samostojnosti iz političnih vrst pozivi k enotnosti

Iz političnih vrst so po slavnostni seji DZ prišli pozivi k enotnejšemu reševanju težav, ki še vedno pestijo državo. Na državnozborskih volitvah so si zaželeli večje volilne udeležbe, s katero bi državljani izrazili svojo politično voljo.

Po mnenju predsednika DZ Milana Brgleza bomo na pravi poti, če bomo še naprej podpirali dobre stvari, ki odpirajo svet v prihodnost in ga ne vračajo v preteklost. Od Pahorja v novem mandatu pričakuje, da bo predstavljal vso Slovenijo, vse državljane in da bo pomagal, če bo prišlo do krize. "Vedno bo pa odvisno od aktualnih oblasti, koliko bodo te nasvete upoštevale," je dejal Brglez. Meni še, da taka pomoč ni nujno javno opredeljevanje, lahko je tudi sodelovanje v ozadju tisto, ki pripomore k temu, da so nekatere rešitve boljše.

Lahko smo nezadovoljni, Slovenija ni tam, kjer bi lahko bila, je ocenil bivši predsednik republike Danilo Türk. "Ni v slabem stanju, a pričakovanja so bila precej večja od tega, kar smo dosegli do sedaj," je dejal v izjavi novinarjem. Po njegovi oceni bi med drugim rabili določeno ustavno reformo, da bi bilo funkcioniranje DZ boljše. Rabili bi tudi močnejšo politično voljo za spremembe, ki je je po njegovem mnenju še vedno premalo. Slovenija bi v prihajajočem letu morala ubrati smer odprtosti in večjega občutka za reševanje problemov, je še prepričan Türk.

V prihodnjih mesecih bodo soočeni argumenti, narejeni različni obračuni opravljenega dela in predstavljene nove ideje. Verjetno se ne bo dalo izogniti slabim praksam zavajanj, obtoževanj in poskusov polarizacije skupin državljanov, usmerjenih v ideološka razhajanja iz preteklosti, je napovedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. "Bolj ko bomo te dneve znali narediti enotne v naših medsebojnih različnostih, bolj bodo bogati in svetli - za nas ljudi in za našo državo," je opozorila.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je z iztekajočim se letom precej zadovoljen, ker so se odnosi v državi relativno umirili, izboljšalo pa se je tudi stanje v gospodarstvu, je ocenil. Kritičen pa je bil do nizke volilne udeležbe na predsedniških volitvah. "Želim si, da bi bil na prihajajočih državnozborskih volitvah ta odstotek bistveno višji in da bi glasove dobili tisti, ki bi jim Slovenci najbolj zaupali," je še dejal.

"Dogajanje v Sloveniji je vedno pestro. Vseh problemov letos nismo rešili, moramo pa biti veseli in zadovoljni, da živimo v lepi državi, v kateri imamo veliko možnosti," je po koncu slavnostne seje ocenila predsednica NSi Ljudmila Novak. V prihodnjem letu pa moramo skušati odpraviti vse tisto, kar nas kot državo obremenjuje in izkoristiti možnosti, ki jih država še ima in jih nismo dovolj izkoristili.

Poslanka Alenka Bratušek (NP) se strinja s Pahorjem, ki je v inavguracijskem govoru dejal, da smo enotni veliko močnejši kot razdeljeni. "So stvari, ki nas razdružujejo, bistveno več pa mora biti takšnih, ki nas združujejo v dobro države in ljudi," je dejala. V naslednjem letu si želi veliko enotnih rešitev, državnozborske volitve pa bodo po njeni oceni pokazale, kaj si državljani želijo od politike. Tudi ona je pozvala k višji volilni udeležbi.

Današnje slavnostne seje DZ so se udeležili tudi premier Miro Cerar, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, predsednik vrhovnega sodišča Damjan Florjančič in drugi visoki gostje političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomatski zbor.

Nikoli ne smemo zanemariti priborjene samostojnosti, je dejal Miro Cerar.
Nikoli ne smemo zanemariti priborjene samostojnosti, je dejal Miro Cerar. FOTO: Aljoša Kravanja

Sprejem za svojce padlih v osamosvojitveni vojni

Premier Miro Cerar je pred proslavo sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo pred dnevom samostojnosti in enotnosti poudaril, da je bila odločitev za samostojno državo pravilna in da ne smemo nikoli pozabiti na žrtve, ki jih je terjala desetdnevna vojna.

Ponosni smo, da smo Slovenci na plebiscitu enotno sprejeli odločitev za Slovenijo ter da smo jo na premišljen in sodelovalen način uspeli izpeljati, da imamo danes svojo državo, je dejal Cerar v nagovoru. "Državo, ki nam omogoča, da smo pomemben del Evrope in sveta. Skupaj za mizo enakopravno sedimo s predstavniki največjih držav in naš glas ima veljavo," je dodal.

Sprejema sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je na današnji slavnostni seji DZ tudi zaprisegel za svoj drugi predsedniški mandat, in ministrica za obrambo Andreja Katič.

V okviru slavnostne seje so danes zaznamovali tudi 25-letnico DZ. Ob tej priložnosti so podelili zahvalne in spominske plakete. Predsednik DZ je zahvalno plaketo posthumno podelil predsedniku Skupščine RS, pokojnemu Francetu Bučarju. Prevzela jo je njegova soproga Ivka Bučar.

Zahvalo plaketo so prejeli tudi predsedniki vseh treh zborov tedanje skupščine: Ludvik Toplak, Ivan Bizjak in Jože Zupančič. Spominsko plaketo pa je Brglez podelil predsedniku prvega sklica državnega zbora Hermanu Rigelniku.

Na Prevaljah pa je bila praznična prireditev Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, na kateri je govoril predsednik SDS Janez Janša.

'Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?'

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december, letos pade na torek, zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
23. 12. 2017 18.26
+3
Kamor stopi precednik Kim Pahor, posije na koncu tunela luč. Ta luč pa je prišraufana na lokomotivo ki drvi proti nam, strojevodja pa je Cerar in ker ne zna žlčajfat, bomo pregaženi!
vstajnik1941
23. 12. 2017 18.23
-1
Luč na koncu tunela je zasijala?
resslovenka
23. 12. 2017 17.35
+3
A sem kaj zamudila, ker nisem gledala proslave? Jaz namreč tovrstne umetnosti ne razumem. Mi ne zveni kot slavje. Tako bolj zamorjeno vse skupaj. Najbrž živim realnost.
prašek
23. 12. 2017 18.00
+0
resslovenka ...... Bila je lepa proslava, mogoče malo zamorjena za tiste, ki ne razumete resne glasbe. Ampak vse to je samo stvar osebne interpretacije. Predsednik je imel lep nagovor, ampak tega smo od njega že vajeni. Spodaj sem opazil, da imaš možnost časovne funkcije na TV . Le oglej si njegov govor !
resslovenka
23. 12. 2017 19.16
O, pozdravljen spoštovani prašek. No ja, imam rada tudi resno glasbo pa grem na kakšen koncert od časa do časa. Ker danes tudi kultura ni ravno zastonj. Bom pa z veseljem še danes pogledala sinočnjo proslavo. O ja.
godzila
23. 12. 2017 16.09
+2
dej Cmerar spel se nesposobnež skupaj s svojo zdravstveno ministrico ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
tom672
23. 12. 2017 12.53
+9
Levičarji zbrani v prvi vrsti so krivi za moralni in ekonomski razkroj Slovenske družbe. Preko ukradenih bank in skorumpiranih sodišč so poštenega Slovenca potisnili na dno. Slovenija zbudi se. Lp!
vstajnik1941
23. 12. 2017 15.49
+4
Počakaj kak dan jih boš gledal v prvi vrsti v stolnici
resslovenka
23. 12. 2017 17.37
+1
Lol. Jasno. Iz prve vrste Ljubljanski Stolnici. Mislim......
brabusednet
23. 12. 2017 12.45
+5
Da vidimo,kdo bo 29 prvi zavaroval mejo na morju mi ali Hrvati.Mislim,da bodo kar Hvati gospodarji polovice zaliva.
povanpireni
23. 12. 2017 11.10
+3
Dan najlepših sanj. Slovenija po nepopustljiivo vstrajala na svojih mejah po določenem katastro !!!!!!!!!
Jožajoža
23. 12. 2017 10.20
+0
jasno ,da bo, saj zaradi visokih ograj, s katerimi se je ogradila in nas izolirala, res ne moreš pretopit meje z nogami. joj,kake hepane imamo zgoraj.
YugoBanda
23. 12. 2017 10.19
+2
Kdo pa je to Cerar ?
Frane Šajn
23. 12. 2017 10.25
+2
vertex
23. 12. 2017 09.34
+0
puklasti svečkar je 2014 povedal da če bo slovenija dosegla gospodarsko rast se bo takoj umaknil iz politike,sedaj je že 5% ,kot ponavadi se je zlagal,lažnivcev ne maramo
prašek
23. 12. 2017 09.37
+1
On govori resnico le takrat, ko se zmoti. Na žalost je celo njegovo življenje ena velika zmota !
marker1
23. 12. 2017 11.16
+1
Izmišljena gospodarska rast je samo za potrebe politike. Na delavskih plačah se ta rast nič ne pozna, ker JS sproti vse zapravi.
Absolutist 1
23. 12. 2017 09.28
+3
Govor,puhlica,samohvala,poveličevanje samega sebe in njegove nesposobne vlade.Celo tako daleč si je dovilil ,da ni imel moči nasloviti svojega ljudstvo s SLOVENCI in SLOVENKE,je pozdravljlal samo državljane in državljanke.Vprašanje katere državljane in državljanke,ki jih imaj vsaka država na svetu.Morda je mislil državljane in državljanke kakšne arabske države.Pogled na proslavo je bil pretresljiv,niti enega osamosvojitelja niso pripeljali v dvorano.Opcija ,ki si je danes okupirala dom kulture je pred " državljani in državljankami " razkrila svoj oobraz.Vlada smo mi,
prašek
23. 12. 2017 09.36
-2
Cerar je nagovoril državljane in državljanke, to je vse tiste, ki smo vpisani kot slovenski državljani. Sama proslava je bila zelo dobro premišljena in izvedena, samo velikega puklastega pa ni bilo nikjer ! Očitno je, da on in vsi pripadniki sekte svečkarjev niste državljani Slovenije !
Frane Šajn
23. 12. 2017 10.36
+0
Če je kdo smet Slovenije si to ti in za povrh še nerazgradljiva kot deponija na Vrhniki,ki je nedavno pogorela.
resslovenka
23. 12. 2017 17.42
Moram pogledat za nazaj . Imam tako tv opcijo. Me res zanima kako je g. Predsednik nagovoril nas državljane in državljanke , ki smo vpisani kot državljani Slovenije, kot pravi spoštovani g. prašek. Gospod je prav evforičen nad vsakim dejanjem aktualne vlade. No saj je prav. Že ve.
prašek
23. 12. 2017 09.19
-1
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam dober dan !
prašek
23. 12. 2017 09.20
+0
Krainerland ........ JJ ni največji, je pa morebiti najvišji politik. Pa še to je hudo puklast ....
prašek
23. 12. 2017 09.21
-3
Največji pa je Milan Kučan , ki pa je žal že upokojen !!!! Majhen mož, ampak velik človek !!!!
Krainerland
23. 12. 2017 09.25
+3
Možakar vas vodi od mladosti vaše, jaz poznam Janšo in osamosvojitelje!
prašek
23. 12. 2017 09.26
+0
Na tvojo veliko žalost, ga tudi mi zelo dobro poznamo !!!!!!
korintos23
23. 12. 2017 09.47
-3
Pozdravljen, si spet na politični? Vidim da imaš fajn predavatelja.
vertex
23. 12. 2017 09.19
-2
svečkarji pa zahtevajo izredne seje zaradi hrvatoljuba thompsona,slovenija jim ni intimna opcija
est
23. 12. 2017 08.58
+4
Vaša vlada ne bo zabijala mejnih količkov. Če bi mislili resno bi jih že postavili, ne pa da se vozite na izlet v Zagreb. Človek dobi občutek,da ste šli na ogled božičnega Zagreba na strošeke davkoplačevalcev.
prašek
23. 12. 2017 09.22
-1
Kaj pa bo počela vaša vlada ??????? sam prašam
Krainerland
23. 12. 2017 08.52
+0
Največji slovenski politik je Janša, ker ima najbolj negativno podobo v medijih, zato ga je treba voliti, on je proti sistemu!!!
Vabis
23. 12. 2017 09.00
-2
vertex
23. 12. 2017 09.10
-2
največji komunist,v svojih medijih ima podobo boga
Krainerland
23. 12. 2017 09.17
+1
Dober je on, odločitev za Janšo je najboljše kar lahko, ker jim pade revolucionarna ekonomija in bavconovo kazensko pravo !!
vertex
23. 12. 2017 09.21
+0
on je revolucionarni fdv ekonomist,v življenju nikoli delal nikjer kot v javni upravi,dober je za vas njegove ovčke,tako bo tudi ostalo
Ricketts
23. 12. 2017 08.30
+6
V zameno za sto Slovencev, ki so jih dodelili Hrvatom, smo dobili nekaj litrov slane vode in še to ne moremo ubraniti.
Ricketts
23. 12. 2017 08.27
+7
Cerar je degradiral, uničil vojsko, policijo in sedaj ne more z ničemer več braniti države. Samo blefira o neki zaščiti.
est
23. 12. 2017 09.04
+5
G. Cerar samo čaka , da bo konec njegovega mandata in se bo lahko spet posvetil dobro plačanemu poslu - komentiranju ustave. Predavanja po Sloveniji, dvojne dnevnice, dvojna kilometrina, itd.
flum
23. 12. 2017 08.16
-1
Na proslavi spet pogrešam JJ. Naj še kdo reče zakaj ni sprave !
marsikajve
23. 12. 2017 08.16
+3
Razpad Sl. Je na vidiku. Telo že močno zaudarja....
RdecaZvezda
23. 12. 2017 08.11
+7
Imamo dostop do odprtega morja preko sosedovega dvorišča,to je pa vse v 26 letih ,pravi cirkus.
povanpireni
23. 12. 2017 08.26
+2
Slovenija, samo trdno na vaših mejah, sosed pa na svojih še bolj trdno od stoletja sedmog...
Krainerland
23. 12. 2017 09.01
+2
Slovenija ni njihova opcija!! Samo tisti politiki ki so bili za osamosvijitev so rešitev!!