V času martinovanj poostren nadzor na cestah

Čas martinovanj je z vidika prometne varnosti tudi eno od bolj kritičnih obdobij v letu. Policisti zato voznike opozarjajo, naj vinjeni nikar ne sedejo za volan. Na cestah so poostrili nadzor, Zavod Varna pot pa na prizoriščih po državi opominja, da alkohol ne sodi v promet.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Policija tudi letos v času martinovih dogodkov izvaja poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa bolj varno, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

Policisti poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjajo tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Ob tem policisti poudarjajo, da vinjeni oz. okajeni ljudje za volanom nimajo kaj početi.

V prvi polovici letošnjega leta so alkoholizirani udeleženci povzročili 763 prometnih nesreč, od tega 20 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 66 s hudimi telesnimi poškodbami. V istem obdobju je življenje izgubilo 16 mladih oseb, starih od 16 do 34 let, 76 se jih je huje, 1218 pa lažje poškodovalo, so sporočili iz Zavoda Varna pot.

V noči na nedeljo bodo med drugim policisti na območju Policijske uprave Maribor izvedli obsežen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji Promil. Policisti policijske postaje Velenje pa bodo skupaj s člani sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu velenjske občine v preddverju tamkajšnje glasbene šole izvedli preventivno akcijo o varnosti v prometu.

Vseslovenski akciji policije in Ministrstva za zdravje Slovenija piha 0,0 se priključuje tudi Zavodu Varna pot. Izvajajo preventivno akcijo Čista nula, čista vest, s katero želijo predvsem mlade voznike opomniti, da cesta ne odpušča prevelikih napak ter da brezglavo ravnanje, zabava in alkohol ne sodijo v promet.

Pri svojih aktivnostih – usmerjene so v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi – mlade voznike spodbujajo, da ne pijejo alkohola. Poleg tega vabijo na preizkus alkoholiziranosti. Tiste, ki imajo rezultat 0,0, tudi simbolično nagradijo. V primeru, da test pokaže opitost, moderator opozori na nevarnosti in zakonska določila ter voznika spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo.

V prvi polovici letošnjega leta so alkoholizirani udeleženci povzročili 763 prometnih nesreč, od tega 20 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 66 s hudimi telesnimi poškodbami. V istem obdobju je umrlo 16 mladih oseb, starih od 16 do 34 let, 76 se jih je huje, 1218 pa lažje poškodovalo, so sporočili iz Zavoda Varna pot.

V Sloveniji popijemo na leto povprečno 43 litrov vina na prebivalca, kar nas uvršča na tretje mesto v EU.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 30
hickel 12.11.2017 21:15:30
Ob enih zjutraj sem šel iz Ribnice v Ljubljano,pa nisem videl nobenega policista.
Več komentarjev