Slovenija

V Celju bolnike operira robot

Celje, 27. 05. 2010 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V celjski bolnišnici so kot prvi v Sloveniji operirali s pomočjo posebnega kirurškega robota, ki združuje prednosti laparoskopskega in klasičnega načina operiranja. Doslej so z njim operirali šest bolnikov z rakom prostate.

Kirurški robot Da Vinci združuje prednosti laparoskopskega in klasičnega načina operiranja. (simbolična fotografija)
Kirurški robot Da Vinci združuje prednosti laparoskopskega in klasičnega načina operiranja. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

Celjska bolnišnica se kot prva v Sloveniji ponaša s posebnim kirurškim robotom Da Vinci, za katerega je bolnišnica morala odšteti 1,7 milijona evrov, je o novi pridobitvi povedal direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc. Njegova prednost je v tem, da združuje vse prednosti laparoskopskega in klasičnega načina operiranja. Poleg tega pa se po mnenju vodje projekta Sandija Poteka z uporabo robotske kirurgije zmanjšata tudi neželeni posledici odstranitve prostate, kot sta uhajanje seča in erektilna motnja.

Trenutno se robotska kirurgija največ uporablja v urologiji in ginekologiji. Tudi v celjski bolnišnici so potem, ko je celotna ekipa poleg drugih usposabljanj opravila še trening v Strasbourgu, robota začeli uporabljati na urologiji. Zaenkrat so z njim operirali šest bolnikov z rakom prostate, za tovrstno operacijo pa sta za zdaj usposobljena le dva kirurga.

Kako deluje ta poseben kirurški robot in koliko stane operacija z njim, pa si preberite v članku V celjski bolnišnice operirajo s pomočjo robota na spletni strani Vizita.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martyn
28. 05. 2010 13.36
Tonček Balonček pojdi raje kaj pametnega delat!!!!!pa maker v dežju solato zalivat!!!! tule je vse preveč tvojih bolanih komentarjev!!!! eni pač imajo čas cele dneve presedet za računalnikom in pisat svoje bolane ideje!!!! p.s. Prijavi se za operacijo ti bo tale robotek malo možgančke operiral !!!!!
Tonček Balonček
28. 05. 2010 09.16
Pa saj zdravstvo ni le kirurgija, lepo vas prosim! Za pacienta je pač atraktivna, to ej pa tudi vse! Kot da je gradbeništvo samo zidarstvo! Zakaj teh robotov nimajo npr. v restavracijah, najbolj bi s obnesli v politiki, vsi problemi bi bili rešeni!
dolenc24
28. 05. 2010 08.08
treba je razdelit zdravstvo-ne morte kar tja v 3 dni lapat dohtarji...so dohtarji so kirurgi, specialisti, med.sestre.medicinska sestra, ki deli hrano, pospravlja postelje, rihta pacienta, ja ona pa ne more met 3000 € plače. na kiurgu pa recimo sloni pacientova nadaljna življenjska pot - zakaj pa ne bi bil dobro plačan. samo malo lahk med operacijo zajebe pa si za celo življenje zaznamovan. nekateri med njimi si zaslužijo več kot dobijo. tisti kirurg ki te po prometni nesreči uspešno sestavi ali operira raka tak je zlata jama in njemu nisem nič fouš da ma tud 10000€ plače... ker ljudje, jaz govorim iz lastnih izkušenj
turboflex
27. 05. 2010 23.17
ja hvalabogu so si prisli gor da dr nimajo pojma
WikiX
27. 05. 2010 22.52
A roboti so, sem že mislil, da je kaj narobe z medicinsko sestro.
Igor__Zmaj
27. 05. 2010 20.48
Zanimivo da so v Celju prvi uvedli robota. Mogoče ravno zato ker imajo daleč naokol najbolj leve dohtarje...
Misija1
27. 05. 2010 20.13
Kake komentarje pa eni spuscate. Logicno je da robot ne dela sam, gre samo za robotske "roke" ki jih pa upravlja kirurg.
Luca Novak
27. 05. 2010 19.52
če se prepirate glede kirurških plač, menim da si človek ki je sposoben menjati npr. srčno zaklopko zasluži tudi 100.000€ na mesec...
arihta
27. 05. 2010 18.47
Tonček,dej bod tiho no že enkrat ...
periot
27. 05. 2010 18.45
Kajetan popolnoma se strinjam s tabo.
eAMIR
27. 05. 2010 18.25
tonček in kajetan... tu piše "pošlji komentar" ne pa "napišite esej"!! indijanca, komu se te to da brat??
Tonček Balonček
27. 05. 2010 18.03
Polovica teh aparatur je popolnoma brez zveze. Končno mi alhko robot tudi izpuli zob, izvleče novorojenčka, navi abortus itd. Ampak zakaj bi bilo enostavno, če ej lahko komplicirano in drago! En zdravnik s 1.500 EIR plače stane družno približno 18 EUR bruto na uro, to je manj kot trije študentje, naj pač operira!!
Tonček Balonček
27. 05. 2010 18.00
yottra, ne kvasi neumnosti, če dežuraš popoldne in ponoči, greš naslednje dopoldne domov in si pač prejšnje popoldne oddelal za danes, od kod ti 1500 EUR? Zdravnik specialist tik pred penzijo, s sedmimi napredovanji, doktoratom itd., ki dela poln delovni čas in je dežuren en vikend ter po enkrat med tednom, prejme neto cca 3.500 EUR, to je dobrih 12 EUR na uro, od tega jih je nočnih za šest noči! To je še enkrat več, kot je povprečna tarifa na študentskem servisu. Takšnega razmerja ni nikjer na svetu, razen morda v Severni Koreji, v Burundiju ali kje v Tibetu!! Kdo in zakaj lansira takšne podatke!? Pa saj res nekateri zdravniki kasirajo mnogo več, ampak tako je v vseh poklicih, saj tudi razni pravniki in eksperti zaslužijo po 20.000 EUR na mesec, vprašajte npr. Pirnata, Pogačnika (ta je samo iz naslova svetovanja Ruplu za mejo s Hrvaško pokasiral pol milijona EUR, res pa je, da ni nihče umrl zaradi njegovega ničevega dela!). Sicer pa, če med dežurstvi en delajo, pa ukinimo dežurstva, boste pa pač s svojo razbito glavo počakali na ponedeljek zjutraj. Enako napravimo še z gasilci, vratarji, šoferji itd., zakaj bi jih pa plačevali!
Kajetan
27. 05. 2010 17.50
Denar ki ga je bolnišnica morala odšteti za ta aparat je last dvkoplačevalcev, torej vsakega slehernega slovenca ali naj bo to delavec ali poslanec. Potem pa še enkrat delavci v gospodarstvu delamo za negospodarstvo, torej ves denar za nakup robota je od delavcev v gospodarstvu. Poglejmo 5600 eur stane operacija, zavod pa priznava samo 1000 eur, kako je to možno saj smo ravno vsi dali denar za to in potem še izjava da so poslali prošnjo za donacijo v vsa večja podjetja v sloveniji, torej tako gledano jih je potrebno še en krat uskubiti kot da že državni aparat ne dela dobvolj. ŠE enkrat se bom ponovil, ukinite interna fakturiranja, kajti takšen način ni sprejemljiv, če gledamo aparat je tam, ljudje so tam pa če delajo kaj na njega ali ne, plače gredo iz državnega proračuna torej, kje ima vse to smisel razglabljanja o tem ali onem strošku, če je kirurg v služni in čaka za aparatom na operacijo in ta ne bo pokrita iz nobenih sredstev pomeni da tudi za ta dan ne dobi plače ali kaj, ne si več delat norce iz ljudi, kajti vsem že počasi prekipeva. Razumem da operirajo tujca in da mu zaračunajo operacijo, nikakor pa ne razumem slovenca, ki plačuje in prispeva v državno blagajno da mu ne nudijo vse oskrbe ki jo potrebuje, tukaj se vprašajte kdo nas vodi in kam nas to pelje. To kar sedaj delajo pomeni naslednje: - sam si kupi aparat ozr. opremo za operacijo, - odvajaj prispevke za plače zdravstvenega osebja, - plačuj dodatno zavarovanje, - in na koncu si še sam plačaj zavarovanje. NE GA SRAT.
papaaa!
27. 05. 2010 15.58
ja. dan "dežurstva" zdravnika nas olajša za cca. 1500 eur. robot bo delal napol zastonj, pa še seminarjev in napredovanj mu ne bo treba plačati. 30 % slovenskih zdravnikov je predstojnikov in "strokovnih" sodelavcev, rooboti so le pripadniki delavskega razreda! 550 eur. plače in nič več! to bo "matematik" prišparal!
FFST
27. 05. 2010 14.32
Sami poznavalci... Preden pametujete, si kaj preberite o robotski kirurgiji.... Robot ne operira sam, ampak ga vodi oz. upravlja kirurg.
tinetone
27. 05. 2010 14.23
robot ne operira sam... vodi ga kirurg kej ste eni tle butli
hotchilipoper
27. 05. 2010 14.21
A je dohtarjev zmanjkal,so že vsi v tujini
antonino
27. 05. 2010 13.55
kaj imajo program za vsakega človeka posebej, ali kako operira - eden je debel, drugi suh, kako najde potem pravo točko - znanstvena fantastika
antonino
27. 05. 2010 13.53
saj v javni upravi je tudi ogromno "robotov", za katere sploh nimajo programa - polovica jih ne ve, kaj naj dela