Mraz bo vztrajal do srede. V petek lahko zapade do 10 centimetrov snega, na Primorskem nevarnost poledice

V Celju so zjutraj izmerili kar -18.5 stopinj C, najbolj mrzlo je bilo na Blokah z -20 stopinjami C. Zelo nizke temperature lahko pričakujemo do vključno srede. V petek bomo dočakali sneg, ki bo pobelil večji del Slovenije. Številna jezera so poledenela in polna obiskovalcev, ki pa se sploh ne zavedajo, kaj tvegajo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Zbudili smo se še v eno zelo mrzlo jutro. Zelo nizke zimske temperature lahko pričakujemo do vključno srede, saj bo od vzhoda k nam dotekal mrzel zrak, v četrtek pa bo nad nami zapihal jugozahodni veter. Za jugozahodno, osrednjo in severovzhodno Slovenijo je zaradi nizkih temperatur še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti.

Dežurni meteorolog Brane Gregorčič je dejal, da je bilo danes sicer po večini države med -10 in -17 stopinjami, najnižjo temperaturo so dosegle Bloke z -20 stopinjami Celzija.

Gregorčič je izpostavil, da so bile pri nas podobno mrzle temperature pred petimi leti v mesecu februarju. Drugače so ti prodori polarnega zraka proti južni Evropi v zadnjih desetletjih postali bolj redki, zato ljudje niso več navajeni takega mraza, pravi.

Tudi čez dan bodo temperature pod lediščem

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da se bo zvečer in ponoči v notranjosti Slovenije od vzhoda pooblačilo, ponekod bo občasno rahlo snežilo. Na Primorskem bo ostalo dokaj jasno, zapihala bo večinoma šibka burja.

Stopnja ogroženosti v Sloveniji

Za severovzhod in jugozahod Slovenije ter osrednjo Slovenijo je razglašena oranžna stopnja ogroženosti. (Foto: meteo.si)

Jutri bo na Primorskem precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo večji del dneva oblačno, tu in tam bo rahlo naletaval sneg. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Proti večeru bo oblačnost pričela razpadati. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -11, v krajih z burjo malo pod 0, najvišje dnevne od -6 do -3, na Primorskem okoli 3 stopinje C.

V sredo bo precej jasno. Mrzlo bo in zjutraj ponekod po nižinah megleno. V četrtek bo zapihal jugozahodni veter. Od zahoda bo oblačnost naraščala, predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo proti večeru že rahle padavine.

Zasnežena pokrajina

Do srede bo od vzhoda k nam dotekal mrzel zrak, v četrtek pa bo nad nami zapihal jugozahodni veter. (Foto: Thinkstock)

V petek bo tudi v nižinah snežilo

V petek bo nad severnim Sredozemljem nastalo plitvo ciklonsko območje, naše kraje bo prešla vremenska fronta. Za njo bo v soboto in nedeljo v višinah k nam spet pritekal hladnejši zrak. V ponedeljek bo v naši bližini verjetno nastalo novo ciklonsko območje.

V soboto in nedeljo kaže na suho vreme, v ponedeljek in torek pa se bo možnost sneženja spet povečala.

V četrtek bo oblačnost od zahoda naraščala, jugozahodni veter bo marsikje prevetril tudi nižine. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo občasne padavine. V petek bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo predvidoma povečini snežilo, na Primorskem pa deževalo.

V petek previdno: ponekod poledica in do 10 cm snega

Kot pravi Gregorčič, naj bi v noči na petek začelo snežiti, v južni Sloveniji lahko pade vmes tudi nekaj dežja, kar lahko povzroči tudi poledico. Dežurni meteorolog je poudaril, da naj bi zapadlo do 10 centimetrov snega, ki bo prekril večji del države.

Snežna odeja naj bi po trenutnih napovedih ostala, saj se mraz vrne že z začetkom prihodnjega tedna. Sicer temperature ne bodo tako ekstremne kot do sedaj, pravi Gregorčič in dodaja, da bo v ponedeljek in torek lahko ponekod ponovno rahlo snežilo, v glavnem pa bo suho vreme.

Poledenel Koseški bajer - 6

Številni so se sprehajali, drsali in celo kolesarili po Koseškem bajerju. (Foto: M.K.)

Poledenela jezera vabljiva za množice. Pa se sploh zavemo, kaj tvegamo?

Leto dni po dramatičnem reševanju mame in otroka iz Koseškega bajerja drsalci spet izzivajo usodo. Številna manjša jezera in bajerji so zaradi nizkih temperatur zaledeneli, kar je na ledeno površino privabilo številne radovedneže. A pozor! Čeprav je površina zamrznila, je debelina ledu na nekaterih delih vprašljiva, zato se lahko led tudi udre. Da bi debelina ledu zadoščala za sprehajanje, bi morale temperature vsaj teden dni vztrajati pod -10 stopinjami Celzija, opozarjajo na Arsu, medtem ko na Upravi za zaščito in reševanje navajajo priporočila glede tega, kaj morate imeti v mislih, preden stopite na led. 100-odstotne varnosti ni, opozarjajo in dodajajo, da je vsak sam odgovoren za svojo varnost. Eno od temeljnih pravil je, da na led nikoli ne hodite sami. Pomembno je tudi, da preden se odpravite na led, o tem obvestite svoje bližnje ter preverite vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine. Na ledeni ploskvi ocenite debelino in barve, preglejte razpoke in poslušajte poke.

Čeprav se je v petek eni osebi udrl led na Koseškem bajerju, pa to ni odvrnilo množice, da ne bi brezskrbno tekala, drsala, celo kolesarila in vozičkala po poledenelem bajerju. Očitno imamo Slovenci res kratek spomin. Za vse, ki bi se jim morebiti na ledu 'zalomilo', pa so ob bajerju pripravili reševalne obroče, s katerimi lahko tisti, ki verjamejo v previdnost, priskočijo na pomoč, če bi spet kdo padel v vodo.

Več nasvetov in opozoril na naslednji povezavi ...

Vremenska napoved 24ur.com

(Foto: 24ur.com)

Na strani vreme.24ur.com vabljeni, da preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 63
ssesses 09.01.2017 16:20:07
Sladoleedar J. in Krko sta z letalom spuščala chemtreilse.
Več komentarjev