Slovenija

FOTO in VIDEO: Protest v Celju: pridržali 15 oseb, 15-letnika že izpustili

Ljubljana, 03. 12. 2012 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar/Matic Flajšman/Polona Šemnički/STA
Komentarji
186

Med mirnim protestom v Celju se je zgodilo nekaj manjših incidentov. Policija je pridržala 15 oseb, med njimi tudi 15-letnika, ki pa so ga že izpustili. Drugi ostajajo v pridržanju. Skupina protestnikov je v občinsko stavbo metala petarde, bakle in steklenice. "Šrot ne boš več komot," so sporočali protestniki.

Poleg Ljubljane in Maribora so se danes protesti odvijali v Celju, na Ptuju, Ravnah na Koroškem in Trbovljah. Protesti so minili mirno. Najbolj vroče je bilo v Celju. Na Trgu celjskih knezov pred celjsko občino se je popoldne zbralo okoli 2500 protestnikov. Do večera se jih je večina razšla, vztrajalo je le še okoli 50 oseb, ki pa jih je policija uspela razgnati.

Policija je pridržala 15 oseb, 12 zaradi kršitev javnega reda in miru, tri pa zaradi suma storitve kaznivih dejanj, med njimi tudi 15-letnika, ki pa so ga zvečer izpustili. Drugi ostajajo v pridržanju.

Protest v Celju
Protest v Celju FOTO: Matic Flajšman

Med protestom, ki je bil sicer miren, a glasen, se je zgodilo nekaj manjših incidentov. Skupina protestnikov je v stavbo občine metala različne predmete, bakle in steklenice. Poškodovali naj bi okno občinske stavbe. Zagorel je transparent, počilo je tudi nekaj petard. Policisti so legitimirali določene osebe, da bi razbili skupine, ki bi lahko povzročale izgrede. Med protestniki so bile tudi opite osebe. Policisti še raziskujejo, kdo je na eni izmed celjskih ulic zbral granitne kocke.

Protestnik: Šrot ne boš več komot

"Mi smo za miren protest. Ne moremo več poslušati obljub vlade. Potem se nam vsi smejijo, ko vidimo, kako dela sodstvo. Udarjajo po nas malih, ki imamo 500 evrov plače, vplivneži pa nekaj tisoč. Temu je treba narediti konec," je dejal eden od protestnikov, ki mu ni mar za trenutno stanje v državi.

Protestniki so v prvi vrsti stresali jezo nad tajkuni, a so s transparenti opozarjali tudi na težave v celjski občini. "Slovenija raj za lopove! Nivo – Senič, CMC Vengust," so protestniki zapisali na transparent. Spet drugi so besni na župana tretje največje slovenske občine Bojana Šrota. Zapisali so: "Šrot, isti si falot! Podpiraš Kanglerja, Šrot, ne boš več komot, Šrot.si."

Na transparentih so še zapisali: "Pometimo Slovenijo", "Lopovi! Vsi so gotovi!" in "Vrnite pokradeno!". Slišati je bilo tudi vzklike, kot sta "Dol z vlado" ter "Lopovi, lopovi." Protestniki so še dejali, da imajo dovolj pristranskih in neučinkovitih sodišč, ki so sposobna zapirati "majhne" ljudi, medtem ko "veliki" počnejo, kar se jim zahoče. Dovolj imajo tudi krčenja socialnih in delavskih pravic.

Šrot: Nekdo si je zamislil, da bi politično situacijo spremenili s protesti

Celjski župan Šrot je še pred začetkom protesta zapustil prostore občine. Dejal, da si težko predstavlja, da bi v Celju občani množično protestirali. Zanima ga, proti čemu protestirajo, proti prenovi starega mestnega jedra, izgradnji protipoplavnih ukrepov, vrtca in vsega, kar je bilo doslej narejenega. "Nekdo si je pač zamislil, da bi politično situacijo v Sloveniji spremenil s protesti," meni Šrot.

Ptujčani županu sporočali: Gotof si

Protestnega shoda pred ptujsko mestno hišo se je udeležilo 600 protestnikov. Udeleženci so mirno protestirali proti aktualnemu političnemu dogajanju in županu Štefanu Čelanu. Proteste je spremljalo nekaj policistov z nageljčki, poleg glasnih vzklikov pa je bilo slišati petarde.

Protestniki so županu vzklikali: "Gotof si." Med drugim je bilo tudi slišati: "Ukradli ste nam državo" ter gesla proti tajkunom. Protestniki so dejali, da zahtevajo pravno državo. Župan Čelan je v pogovoru za 24ur.com dejal, da se protestov ne boji ter da ima za vsa dejanja dokaze in da mu nihče ne more nič očitati.

K današnjim protestom je pozvalo več Facebook strani, in sicer Za Ptuj, brez župana Čelana – Fertik je, Ptuj Fstaja, Vlada Pada ter Osvobodilno gibanje Ptuj. Kot so poudarili, je namen protestnega shoda pokazati Sloveniji, da je dovolj tudi Ptujčanom, z njim pa so želeli izrazili podporo tudi drugim skupinam in mestom, ki so to v preteklih dneh že storili.

Čelanu in njegovim sodelavcem na občini očitajo korupcijo in klientelizem. Njihov skupni interes je boj proti vladajočim političnim elitam ter zavzemanje za odpravo in kaznovanje koruptivnih, tatinskih, tajkunskih in plagiatorskih političnih posameznikov.

Na Ravnah vzklikali: ''Ibržni ste''

Valu protestov so se danes pridružili tudi Korošci. Na Ravnah na Koroškem se je pred občinsko stavbo zbralo 400 protestnikov, ki so z vzkliki "Gotovi ste!", "Lopovi ste!" in "Ibržni ste!" sicer mirno protestirali proti politični in gospodarski eliti v državi. Prižgali so tudi nekaj sveč pred občinsko stavbo in položili rdeče nageljne.

Protest so organizatorji, ki shoda po pričakovanjih niso prijavili, naslovili z ''Ibržni ste!'', kar v koroškem narečju pomeni, da je nekdo nekomu odveč. Prav "Ibržni ste!" so protestniki večkrat glasno vzklikali in ponavljali, na transparentih pa je bilo med drugim zapisano: "Smrt kapitalizmu! Svoboda narodu!" in "Leta 1991 slovenska politično tajkunska 'elita' razbije Jugoslavijo z namenom, da se obogati!" ter "Hočemo pravno državo!".

Nekaj protestnikov je s seboj prineslo rdeče nageljne in sveče, več jih je imelo s seboj manjše črno-bele plakate. Na njih je bilo napisano "Gotovi ste! Rdeči, beli, črni, pisani, vsi!", na plakatu pa so bile črno-bele fotografije nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, mariborskega in ljubljanskega župana Franca Kanglerja in Zorana Jankovića, ministrov Vinka Gorenaka in Žige Turka, predsednika vlade Janeza Janše in kardinala Franca Rodeta.

Na dveh manjših plakatih, ki sta bila položena k svečam pred občinsko stavbo, je bila tudi fotografija generalne direktorice Veterinarske uprave RS Vide Čadonič Špelič.

V Trbovljah mladi zapeli "Hej brigade"

Tudi v Trbovljah je protestiralo okoli 400 protestnikov. Policija je sporočila, da je protest potekal mirno in brez incidentov. Zbralo se je veliko mladih, ki so zapeli "Hej brigade." Mladi pravijo, da so otroci očetov, ki so se borili za samostojno Slovenijo, oni se morajo boriti za preživetje."Konec krize, je konec kapitalizma," so na ogromnem plakatu zapisali protestniki. Vzklikali so gesla proti mafiji, vladi, sindikatom, delodajalcem, ki zasužnjujejo, poroča Delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
04. 12. 2012 09.00
+9
Kaj govorite, proti vsem Šrotom je protest. Brat župana, lastnik celskega tednika 20 let ni plačal najemnine mestni občini in o tem tudi čuti ni, da bi se kaj premaknilo. Pa županovi posli s podjetnikom Božičnik, samo denar je krožil, posli nikoli opravljeni, pa posli župana z dirktorjem CMC, okoli teh zadev je veliko ??????, nam pa vratove stiskajo z položnicami, ki bi bile lahko polovico manjše glede zneskov. Vedno se najde kakšna okolska dajatev, za denar pa tako vemo kje ponika.
Mastervoltek
04. 12. 2012 00.13
+9
21.12. do konca
Inspektor_pa_tak
03. 12. 2012 23.28
+13
Ta prvi govornik v vašem videu, z očali in sivo brado, imenuje se Boleslav Bizjak in je inšpektor na VURS-u!!! Kako ga ni sram protestirati med poštenimi ljudmi? Njegova žena je namestnica (vodja notranje kontrole VURS-a) gospe direktorice, katero sliko so danes nosili med ostalimi v Ljubljani (Vida Čadonič - Špelič). Pa kaj se gremo v Sloveniji? Tisti, ki so sami do vratu v korupciji (nečednosti VURS-a in tam zaposlenih) javno na shodu protestirajo sami proti sebi!!! Pa kdo koga v Sloveniji vleče za nos??? Ljudje malo se zamislite!!!
bibcaaa
03. 12. 2012 22.57
+14
če pa kej je pa šrot dejansko župan ko je dost naredu za cele..pa ka se bunte celo mestno jedro se obnavla
joze drugi
03. 12. 2012 22.49
+11
Vse gradbene posle v Celju dobi njegov žlahtnik ali prijatelj. Prodal je mnogo zemljišč pod ceno, tudi Kino Dom, Zaposlil je svojo ljubico brez ustreznih pogojev. Krade na večih področjih občinskega poslovanja. Celjsko knjižnico preplačal za nekaj miljonov., Vsi vzdrževalni posli so preplačani za nekaj sto procentov.i. itd, itd, itd.
ogopogo
03. 12. 2012 22.39
+4
Šrot, pa kaj je s tabo? Kaj pa govoriš? Ti ni jasno, da boš tudi ti kmalu na vrsti za odhod?Kako si drzneš sloh govoriti takšne nebuloze pred svojimi ljudmi. Pa kaj mislite politiki in ostali prevaranti? Da ste res neuničljivi in nezamenljivi. Zbudite se že enkrat !!!
Buena Vita
03. 12. 2012 22.39
+4
nehajte kričat,kričite na sodnike,kogaso obsodili, SODSTVO JE KRIVO ZA VSE razen prejemanja podkupnin nič ne delajo,seveda s kriminalci hodijo po lokalih pijejo šampanjec inn kar po grlu teče
ogopogo
03. 12. 2012 22.41
+4
Seveda je krivo tudi sodstvo. Nad njim pa je umazana politika.
Sinned037
03. 12. 2012 22.08
+4
SPET CENZURA!!! ZAPRLI SO KOMENTARJE ZA MB IN LJ ČLANEK...
Boschtjan Zupanchich
03. 12. 2012 22.07
+0
šrot, neboš več komot , heh ;-)) šrot, boš dobu v ...
FAUSTOS1
03. 12. 2012 21.58
+12
KER SLS TVORI VLADO V CEJE PA SO NJIHOVI TOREJ VLADA PODPIRA ŽUPANA CELEJE IN VSI KI PROTESTIRAJO SO SOVRAŽNIKI VLADE TA ZATO POŠILJA POLICISTE KI MORAJO PRETEPAT LJUDI IN ZATO DOBIJO DODATEK NA PLAČO LEPA GNILA VLADA
milicevic
03. 12. 2012 21.52
+18
NI RAZLOGA??????? KUK TISOČ NEZAPOSLENIH ZARD NJEGA, NJEGOVGA BRATA IN NJUMA PODOBNIH POLITIKOV IN "PODJETNIKOV"!!HALO ČLOVEK
fcINTER4ever
03. 12. 2012 21.43
+13
MISLIM DA SE NAM LAHK CELA EUROPA SMEJI KAKO SODSTVO IMAMO!-.- Slovenija bo postala zatočišče za kriminalce...:)
novaroza
03. 12. 2012 22.36
+2
Pincgauer
03. 12. 2012 21.29
+29
Podpiram policijo,... ne pa sodstva, politikov, tajkunov... policaji za malo plačo naredijo veliko, ...sodstvo, politiki in tajkuni pa za veliko plačo malo
borzojoj
03. 12. 2012 21.38
+8
medvedek21
03. 12. 2012 22.24
+3
Dakota 100
03. 12. 2012 22.52
+1
NE hvali policajev ,marskje so organizatorji kriminala.
borzojoj
03. 12. 2012 21.25
+32
Dragi Celjani ! Izgleda, da je vaš Šrot pozabil, da je bil on prvi, ki je obsodil nezadovoljstvo Mariborčanov nad Kanglerjem. Dobro, da ste tudi njemu malo "posvetili" ! Kaj pa njegov bratec ? Je bil tudi on med vami, ko ste izražali nezadovoljstvo?
?unek123
03. 12. 2012 21.22
+8
Protest v Celju: pridržali 15 oseb, 15-letnika že izpustili Haha ta sploh neve zakaj ga ma
borzojoj
03. 12. 2012 21.26
+7
Alex Podlesnik
03. 12. 2012 21.30
+10
spet neki bedni komentarji ko sploh nimajo veze s temo!!!
Roman28
03. 12. 2012 21.46
+1
ogopogo
03. 12. 2012 21.21
+20
SPOŠTOVANI ZAVEDNI SLOVENCI !!!! PRAVICA DO DEMONSTRACIJ IN MENJAVA REŽIMA, ČE TO NE FUNKCIONIRA KOT BI MORALO, NISTA LE PRAVICA AMPAK TUDI DOLŽNOST DRŽAVLJANOV. To pa naši politiki preprosto ignorirajo in nas podcenjujejo. Ne vedo pa, da se bodo velike spremembe zgodile. Pa čeprav počasi.
ogopogo
03. 12. 2012 21.39
+9
Kdo se boji in mi daje minuse? Dajte no. Saj veste, da je to res.
TITO50
03. 12. 2012 21.20
+17
ENCIJAN TI NIMAŠ POJMA KORUPCIJA SE JE RAZPASLA V TEM SISTEMU. PREJŠNJI SISTEM JE IMEL ZAKONE ZATO DA SO BILI OBSOJENI KRIMINALCI DANAŠNJI PA DA OBSOJA DRŽAVLJANE KI NIMAJO ZA PLAČILO ODVETNIKOV--MRHOVINARJEV.
borzojoj
03. 12. 2012 21.37
+9
TAKO JE. BRAVO !!! SODNIKI PA NE DAJO PRIPOMB NA ZAKONE, KO SO ŠE V FAZI PRIPRAVE. VEČINO ZAKONOV PA JE BAJE NAPRAVIL, KAR MIRO SENICA. ZAKONE O IZVRŠILNEM POSTOPKU PA JE PRIPRAVILA VOVKOVA. To je tista, ki je bila nedavno na prvih straneh vseh časopisov - mislim, da je to DIDA VOL(v)K.
encijandupli
03. 12. 2012 23.05
+0
Na kratko- Poglejte, resnica je da barabij kod so droga, prostitucija, mafija ni bilo v prejšnem sistemu, se je pa takoj po odstavi notranjega ministra Rankoviča začela pojavljati sistemska korupcija znotraj komunistične partije! Kar spovnite si kako se je kradlo v osemdesetih, direktorji so si zidali cele vile na račun partiskih poznanstev. In ta ista partija od katere smo se hoteli losati 91setega si je ustvarila lažno opozicijo in nas še huje izropala do današnjih dni. To gre predvsem za salonske komuniste, ki niso nikoli v življenju bili delavci, ampak Kumrovec šola.Ti strici, ki so pokradli vse in živijo na veliki nogi sedaj pridigajo o nekih delavskih pravicah in zavajajo rajo z jugo nostalgijo, od te post komunistične ideologije pa ima korist samo 20% previligirancev njihovega kova.VPRAŠANJE: ZAKAJ LJUDJE HREPENIJO PO JUGOSLAVIJI IN SOCIJALIZMU? Zato ker ti ludje, ki so zavozli Jugoslavijo, so še naprej ostali na položajih ter ŠE BOLJ ZAFURALI SLOVENIJO! Potem pa ni čudno, da lJudje rečejo da jim je šlo v času Jugoslavije bolje. Če bi šlo od 91setega brez njih tako kod bi moralo iti bi bila ta država danes ŠVICA- garantirano!
...Lejga...
03. 12. 2012 21.19
+7
Tele 15 letnike bi lahko mirni protestniki umirili.
ratm
03. 12. 2012 20.49
+53
HAHA POLICIJA ČESTITAM.. ARETIRAT VAM USPE 15 LETNEGA HULIGANČKA, KRIMINALCI IZ ZADEVE BALKANSKI BOJEVNIK PA ŠE DANES SVOBODNO ŠETKAJO PO LJUBLJANI. DA NAŠIH KRIMINALNIH POLITIKOV NE OMENJAM.. OČITNO ZNATE IZBIRAT SAMO ŠIBKEJŠE TARČE
encijandupli
03. 12. 2012 20.53
+55
Policija deluje dobro, problem je sodstvo!!! Vsi sodniki so še iz prejšnjega sistema, v tem je problem!
ratm
03. 12. 2012 21.01
+4
Se strinjam, kljub temu ne bi rekel da policija deluje dobro.. toliko kot je skorumpiranih kapsov v Sloveniji jih manj drugje najdš
veseljak5
03. 12. 2012 21.04
+0
za novo opremo se splača potrudit, ki jim zdaj menda kar dežuje
OtabE
03. 12. 2012 20.42
+16
še ko so ble poplave je blo več folka na ulicah(radovedneži), ko pa zdej ko so ble demonstracije....sram vas bodi...gremo MB!!!!
korintos1
03. 12. 2012 20.44
-2
290ktober
03. 12. 2012 20.59
+4
ka neki
03. 12. 2012 21.02
+5
TRUMPP
03. 12. 2012 21.14
-1