Slovenija

Poslanka SMC kazensko ovadena zaradi suma ponarejanja listin

Trbovlje/Ljubljana, 26. 11. 2015 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Direktor CSD Trbovlje je zaradi suma ponarejanja listin pri poslovanju centra podal kazensko ovadbo. Nekdanja direktorica, sedaj pa poslanka SMC Irena Grošelj Košnik naj bi se prikrito zadolževala, prav tako naj ne bi bili plačani vsi prispevki zaposlenih. Grošelj Košnikova se bo o odstopu odločila po rezultatih revizije poslovanja CSD Trbovlje.

Direktor Centra za socialno delo (CSD) Trbovlje Rok Zupanc je zaradi suma ponarejanja listin pri poslovanju centra podal kazensko ovadbo, je v izjavi novinarjem povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve Štefan Lepoša. Prav tako bo ministrica za delo izdala sklep o izredni reviziji poslovanja omenjenega centra, je dejal.

Zupanc je za STA dodatno pojasnil, da je podal sum storitve več kaznivih dejanj, in sicer zoper neznane osebe.

Po poročanju Dnevnika se je nekdanja direktorica CSD Trbovlje, zdaj pa poslanka SMC Irena Grošelj Košnik, ki je center vodila 24 let, domnevno prikrito zadolževala, zaradi česar naj bi se zavod znašel v likvidnostnih težavah. Med drugim naj bi v letih 2012 in 2013 najela dve posojili. Prav tako naj ne bi bili plačani vsi prispevki zaposlenih.

Zadeve, o katerih piše časopis, po besedah Lepoše za zdaj niso preverjene, "če pa je karkoli res, gre zagotovo za dejanja, ki niso v nobenem primeru sprejemljiva in se je treba nanje odzvati zelo ostro".

Po njegovih besedah centri za socialno delo praviloma ne najemajo posojil, saj vsak mesec dobijo potrebna sredstva za plače in prispevke. Če pa bi center posojilo kljub temu najel, bi moral o tem v vsakem primeru obvestiti ministrstvo, je dejal Lepoša.

Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik se bo o odstopu odločila po rezultatih revizije poslovanja CSD Trbovlje.
Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik se bo o odstopu odločila po rezultatih revizije poslovanja CSD Trbovlje. FOTO: Državni zbor

Zaposlenim naj ne bi bili plačani vsi prispevki

Glede navedb, da v času, ko je center vodila Grošelj Košnikova, naj ne bi bili plačani vsi prispevki zaposlenim, prav tako ne dva regresa, Lepoša pravi, da tudi njihovi podatki kažejo podobno.

Na vprašanje, kako to, da na ministrstvu o tem niso vedeli ničesar, pa dodaja, da iz bilanc o poslovanju centra, ki so jih dobili, ni bilo razvidno, da bi bilo na centru karkoli narobe. "Tudi sicer gre za javni zavod, ki je samostojna pravna oseba, zato je nemogoče, da bi na ministrstvu vedeli za podatke, če je šlo za ponarejanje," je dodal.

Grošelj Košnikova o morebitnem odstopu po rezultatih revizije CSD Trbovlje

Grošelj Košnikova je zatrdila, da so bili v času njenega vodenja CSD Trbovlje zaposlenim plačani vsi prispevki. Očitkov o prikritem zadolževanju ni mogla komentirati, saj želi najprej pridobiti ustrezne listine o tem. O odstopu se bo odločila po rezultatih revizije poslovanja CSD Trbovlje, je napovedala.

Povedala je, da je kot direktorica CSD Trbovlje vedno delala odgovorno, v korist zaposlenih in uporabnikov. Kot je dodala, so v tem času delali tudi več nadstandardnih programov. "Nepojmljivo je, da se hoče moje delo na takšen način v medijih diskreditirati," je poudarila.

Zatrdila je, da so vsi zaposleni, vse dokler je bila ona na CSD, redno izplačane plače, regrese in prispevke. Med letoma 2011 in 2013 se je upokojilo pet sodelavk, in to brez težav. Takrat bi se namreč lahko pokazalo, če prispevki ne bi bili plačani, je pojasnila poslanka SMC.

Tudi takrat, ko so se prijavljali na razpise za sredstva Evropskega socialnega sklada, so zavodi po njenih besedah po uradni dolžnosti preverjali plačilo prispevkov. "Vedno smo bili na teh razpisih uspešni. To pomeni, da so bili prispevki plačani," je dejala.

Na vprašanje o morebitnih zamikih pri plačevanju prispevkov je Grošelj Košnikova odgovorila, da ne ve, kako so se ti izplačevali od julija 2014 do danes, saj je ni bilo tam. Ali se je to dogajalo tudi v njenem obdobju, pa ni v celoti pojasnila. Kot je dejala, bi bilo to treba preveriti na finančni upravi, saj trenutno nima dostopa do knjigovodskih listin.

Glede domnevno prikritega zadolževanja je Grošelj Košnikova povedala, da je v letu 2012 nastala vrzel. Izplačevati so namreč morali plače za delavce, ki so delali na evropskih projektih, poplačilo pa so dobili z nekajmesečno zamudo. Da so lahko izplačali te delavce, je torej po njenih besedah nastala potreba po kreditu.

Zakon o javnih financah sicer določa, da se posredni uporabniki državnega proračuna, med njimi pravne osebe, v katerih ima država odločujoč vpliv na upravljanje, lahko zadolžujejo samo pod pogoji, ki jih določi vlada na predlog ministrstva, pristojnega za finance. Skupna višina zadolžitve in izdanih poroštev se določi z zakonom, ki ureja izvrševanje proračuna za posamezno leto.

Na vprašanje, zakaj se torej po soglasje za zadolževanje ni obrnila na pristojno ministrstvo, je nekdanja direktorica CSD odvrnila, da so se obrnili na svet zavoda. V njem pa sta dva predstavnika ministrstva, je pojasnila poslanka in zatrdila, da sklep o tem v dokumentaciji obstaja.

Naj izredna revizija ugotovi, na kakšen način so se zneski računovodsko vodili in knjižili, je še dodala Grošelj Košnikova. Ob tem je dodala, da se bodo v stranki zagotovo pogovarjali tudi o tem.

Šlo naj bi sicer za prvi primer zadolževanja s kakšnega centra za socialno delo.

S kazensko ovadbo, ki jo je Zupanc podal zaradi suma ponarejanja listin pri poslovanju centra, pa poslanka SMC za zdaj ni seznanjena.

V SMC zanikali očitke

V SMC so sicer v sredo zanikali očitke in zatrdili, da je njihova poslanka kot direktorica zaposlenim redno izplačevala vse prispevke in regrese. Glede posojil pa so pojasnili, da naj bi šlo za dva premostitvena kredita v višini med 35.000 do 37.000 evrov.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so pojasnili, da v nobenem letnem poročilu od leta 2010 do leta 2014, ki ga je CSD Trbovlje predložil ministrstvu, ni razviden noben najet kredit in nobene obresti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cmer?ek5
27. 11. 2015 13.19
+3
Zopet ena iz Janševe stranke,,,,!
staridida
27. 11. 2015 18.39
+1
santamaura
27. 11. 2015 12.41
+3
Oh, klasična modrost Modre stranke. Čim več mora biti socialno ogroženih, da si funkcionarji čim večjo plačo zaslužimo. Če pa boste kaj ponaredili je važno samo, da vas ne bodo dobil. Če pa vas dobijo pa ne priznati, saj bo Miro v zagati
FC Chelsea2
27. 11. 2015 11.28
+2
za začetek pop tv spet ste se izkazali da ste to novico dali na net šele zvečer cerar ko pride si kitajske vas bo zagotovo pohvalil in vam dal kakšno nagrado ker ga tako dobro ščititne drgače pa ja spet imamo še eno poštenjakinjo iz stranke z visoko moralo
LepistaNuda
27. 11. 2015 11.21
+2
Iz druge roke: očitki so utemeljeni, zaposleni pa se delijo na tiste, ki so vedeli in jim je koristilo, in tiste, ki so vedeli, pa niso smeli pisniti.
murinar
27. 11. 2015 10.58
-2
Tvoj komandant pa tako pošren saj vseskozi melje fraze o poštenosti ,transparentnosti,morali in ostalimi čednostmi,a?
Timy15
27. 11. 2015 09.30
+4
Ker je med poslanci fajn,se bo gospa Irena o odstopu odločila,ko ji bojo znani rezultati revizije.Le kako je ni sram pred okolico,kjer koli že živi.
wolfterier
27. 11. 2015 10.19
+2
Ali vsi Cerarjevi kasirajo dvojno...visoka merila in etika,hahaha,malo morgen.
proletarec1
27. 11. 2015 08.35
-2
TUKAJ NIKJER NE PIŠE, DA BI KAJ POSPRAVILA V SVOJ ŽEP!!!!!
LOPOVEpredZID
27. 11. 2015 08.31
+3
Dan dans moraš bit skorumpiran oz. vsaj nagnjen h korupciji, da te sprejmejo oz. lahko vstopiš v politično strank in MORAŠ bit skorumpiran, da lahko sediš na ministerskem stolčku. Zdej nerazumem al so znižal kriterije al so jih dvignili???!!!
nemojte
26. 11. 2015 21.06
+11
kakorkoli je, me na videz zelo spominja na Hildo
SKRIPT
26. 11. 2015 20.40
+13
Csd Ljubljana Siska vodi oseba,ki je po osnovni izobrazbi frizerka in nima pojma o socialnem deluImenovana je bila kot v.d.in ker pozna nekega uradnika na ministrstvu,ki ima vecjo moc od ministrice je ostala brez strokovnega izpita v.d do sedaj,sedaj ji ta cucek isce drugo sluzbo, oseba je totalno nesposobna in je sramota za vse, ki delajo in bi radi delali na podrocju socialnega varstva.' a ni to sramota za naso drzavo ,na stotine nas socialnih delavcev pa je brezposelnih,upam samo,da bodo to prebrali ljudje z ministrstva in ustrezno ukrepali
Skunk Works
26. 11. 2015 20.59
+1
wolfterier
27. 11. 2015 10.43
+2
Kje pa je zdaj nacionalistka Žgajnar Tavšova,a še skrbi za socijalo...
mic3
26. 11. 2015 20.16
+3
Ali POPTV ne premore enega studia, da bi lahko gospod Orešnik na toplem poročal o tej SMCjevi "packariji" ... a mora revež res zunaj pred stavbo zmrzovat, ... lahko bi vsaj zgoraj v bifejcku poročal ...
Skunk Works
26. 11. 2015 20.19
+1
ni pop tv ampak je a kanal.....mu paše na mrzlem....ob tej novici
mic3
26. 11. 2015 20.26
+1
ja fant se trese pred poptvjevo stavbo ... očitno kanalu A ne dovolijo snemati na toplem... važno, da objavljajo njihove prispevke :p
Skunk Works
26. 11. 2015 19.49
+11
etika in morala cmeravega...
RdečiKarton
26. 11. 2015 20.18
+8
ho?emVšolo
26. 11. 2015 19.41
+12
kaj misli še tri mesece vleči plačo, medtem bo pa razmišljala, če bo postala nepovezana posranka
ho?emVšolo
26. 11. 2015 19.38
+6
etični Cerar in etična njegova stranka
RdečiKarton
26. 11. 2015 20.19
+1
Če pa lahkoverni narod verjame pravniku lačnemu denarja in moči...
1xy
26. 11. 2015 19.25
+11
a je Cerarja kaj sram, je zgrožen???.....ne verjamem, predvidevam, da ji bo stopil v bran, kot je stopil svojemu predstavniku na volitvah za mariboskega župana.......z besedo ni obsodil nepravilnosti, pljuval je po novinarjih in na fin način zmerjal vse, ki so mu stopili na žulj - v mislih imam Cerarja!!!!
ferencz 1
26. 11. 2015 19.21
+6
SMC nova liberalna stranka mirotov!
ecnarf
26. 11. 2015 19.17
+8
Poslanka: Skorumpirana Murgelska Candra
johanca123
26. 11. 2015 19.14
+9
Stranka Mutibaričev Cerarja
mijavci
26. 11. 2015 19.04
+8
Bo počakala na še par plač, potem pa še na nadomestilo, sankcije pa nobene, tko gre to če si moralen. Biti moraš baraba, manipulator, kradljivec, črnograditelj potem si v Sloveniji CAR.
Komentator2000
26. 11. 2015 18.18
+13
Strinjam se z glava2... Če je kaj res na tem, kako je možno da se ugotovi šele po 2, 3 letih?? Kaj dela FURS oz DURS. Tam bi morali leteti.
SDS_je_poden
26. 11. 2015 19.51
+0
Tam so mal nesposobni. Čudi me, da uspejo sploh pobrat kakšen davek...
RdečiKarton
26. 11. 2015 20.20
+1
Če se pa bogi revčki ne znajdejo niti v lastnem arhivu, kako bojo pa našli kak podatek... :D