Slovenija

DeSUS in ZaAB bosta za mandatarja podprla Cerarja, SDS bo resna alternativa vladi

Ljubljana, 12. 08. 2014 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V DeSUS pričakujejo, da bo Cerar, ko bo dobil mandat, čim prej oblikoval vlado. V SDS ne nasprotujejo, da Pahor za mandatarja predlaga relativnega zmagovalca volitev, saj so doslej tak postopek vedno podpirali, a ostajajo zunaj koalicije. Bratuškova je Cerarju zagotovila podporo njenih poslancev pri imenovanju za mandatarja.

V sredo so na pogovor k Pahorju vabljeni še predstavniki preostalih parlamentarnih strank: SD, ZL, NSi, ZaAB in poslanca narodnih skupnosti.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša sta predsedniku republike Borutu Pahorju v pogovoru o kandidatu za mandatarja zagotovila, da bodo poslanci DeSUS za mandatarja podprli predsednika SMC Mira Cerarja. To pomeni, da ima Cerar 46 glasov, je dejal Erjavec in poudaril, da so po njihovi oceni zdaj odprta vrata za to, da se čim prej oblikuje vlada. Slovenijo namreč po Erjavčevih besedah ta in prihodnji mesec čakajo nekatere pomembne obveznosti, kot so evropski svet, vrh zveze Nato in generalna skupščina OZN. "Gre za forume, kjer je potrebno, da ima država tudi vlado, ki opravlja naloge s polnimi pooblastili," je dejal Erjavec, sicer tudi aktualni minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle.

Zato pravi, da v stranki pričakujejo, da bo Cerar, ko bo dobil mandat za sestavo vlade, čim prej oblikoval vlado. V njej naj bi bila tudi stranka DeSUS.

Tudi Tanko pri Pahorju

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po posvetu pri predsedniku Pahorju o novem mandatarju dejal, da v SDS ne nasprotujejo, da Pahor za mandatarja predlaga relativnega zmagovalca volitev, Cerarja, saj so doslej tak postopek vedno podpirali. SDS pa po Tankovih besedah ne bo samo konstruktivna opozicija, temveč "resna alternativa vladi". "Mi imamo močno strokovno zaledje, močan strokovni štab in pa seveda tudi člane, ki so sposobni predlagati, oblikovati in seveda tudi realizirati rešitve," je dejal Tanko.

Preberite tudi: Ali informacije, ki jih imajo v NSi, da jih SD ne želi v koaliciji, držijo? Ali SD res z NSi obračunava preko socialne kapice? Židan odgovarja, da obžaluje podtikanja NSi, da pa v stranki zagovarjajo širšo koalicijo.

Kaj pa se dogaja pri Cerarju?

Cerar pričakuje, da bo do konca tedna jasen obris nove koalicije.
Cerar pričakuje, da bo do konca tedna jasen obris nove koalicije. FOTO: Miro Majcen
Po poročanju spletnih Financ v najnovejšem koalicijskem sporazumu piše, da je predvidena nadzorovana privatizacija ter uvedba delne socialne kapice.

Danes so si kljuko na Cerarjevih vratih podajali morebitni koalicijski partnerji. Tam je bil tudi Erjavec, ki je sporočil, da so v SMC na točke, ki v pogajanjih zanimajo DeSUS, pozitivno odgovorili, prav tako so v zadnji osnutek koalicijskega sporazuma zapisali vse njihove pripombe. Vse, kot pravi, tudi kaže, da bo nadaljeval delo zunanjega ministra. Kljub temu dodaja, da je treba še počakati in se najprej dogovoriti o vsebini.

Pogovore s Cerarjem najverjetneje nadaljuje v ponedeljek, do tokrat bo po njegovem tudi že jasno, kdo bo sodeloval v koaliciji. Po njegovem se nakazuje koalicija treh strank, poleg SMC in DeSUS bi v njej bila še SD. ZaAB je tukaj po njegovem še uganka.

Erjavec ima Cerarjevo zagotovilo, da bo za regres upokojencem namenjenih dodatnih 40 milijonov evrov. Še vedno je odprto vprašanje, kako ta regres razdeliti, je spomnil Erjavec. Dogovorili so se tudi, da se bodo pokojnine usklajevale ob dvoodstotni gospodarski rasti, da bo ustanovljen urad za starejše ter da bo nova finančna perspektiva omogočala črpanje evropskih sredstev tudi za zaposlovanje invalidov in starejših. Glede demografskega sklada je dogovorjeno, da se čim prej pripravi nov zakon, s katerim bi ustanovili omenjeni sklad, je dodal. Predsednik DeSUS je danes odprl tudi vprašanje pokojninske reforme. Cerar mu je zagotovil, da s to reformo ne bodo hiteli, a da je treba odpreti razpravo. V DeSUS sicer poudarjajo, da je pokojninski sistem vzdržen do leta 2020 in zato pri tem vprašanju ne gre hiteti, se pa lahko odpre razprava.

Pri Cerarju tudi Bratuškova

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je Cerarju danes zagotovila podporo njenih poslancev pri imenovanju za mandatarja, ne glede na to, ali bo njihova stranka v vladi ali ne. Pri odločitvi ZaAB za vstop v vlado bodo ključni ukrepi za konsolidacijo javnih financ, ki jih Bratuškova pričakuje v drugem osnutku koalicijskega sporazuma.

Cerar je prepričljivo zmagal na volitvah, program njegove stranke je najbolj soroden s programom ZaAB, poleg tega pa Slovenija čim prej potrebuje čim bolj stabilno in močno vlado, je razloge za podporo Cerarju navedla Bratuškova. V drugem osnutku koalicijskega sporazuma pričakuje tudi odločitev hitrosti in načina konsolidacije javnih financ. Pogovore glede socialne kapice ob tem ocenjuje kot retorične, saj dokler na mizi ni številk, po njenih besedah ni jasno, kaj se lahko izide in kaj ne.

Ob tem v ZaAB ne pristajajo na to, da bi javne finance konsolidirali na račun socialne države ali samo z zviševanjem davkov. "Želim, da Slovenija čim prej in čim hitreje dobi čim bolj trdno in kompetentno vlado, ki bo vsaj tako uspešno delala, kot smo mi. Če bo s tako dinamiko dvigovala gospodarsko rast, zmanjševala število brezposelnih in zniževala obrestne mere, bo Slovenija v roku enega leta na konju," je prepričana Bratuškova. A obenem opozarja, da se s kakšno napačno potezo stvari lahko zelo hitro obrnejo v napačno smer.

Erjavec je sicer dejal, da je vstop ZaAB v koalicijo še uganka, Bratuškova pa mu je odgovorila, da bodo za mandatarja podprli Cerarja, ne Erjavca. O vstopu ZaAB v koalicijo bosta sicer na podlagi koalicijskega sporazuma prihodnji teden odločala izvršni odbor in svet stranke, je še povedala. Ocenjuje, da bi s SMC lahko zelo hitro uskladili tudi kadrovske zadeve. A ob tem ni želela povedati, katere resorje bi bila ZaAB pripravljena prevzeti.

S Cerarjem sta se danes pogovarjala tudi o postopku predlaganja kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je Cerar že označil za neprimernega. Napovedal je, da se bo o tem jasno izrekel v primeru izvolitve za mandatarja, če bo to še pravočasno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
13. 08. 2014 14.02
-1
vsi iz zaab bi se dal 100x po..., samo da pridejo v vlado
Transformerji
13. 08. 2014 13.55
+0
Za tiste, kar nekaj nakladate: Janša se je zavzemal za znižanje stroškov javnega sektorja na področju šolstva in zdravstva - je pristaš, privatnega, pa Ljudmila, ki tudi ne mara v koalicijo - zahteva privatizacijo vseh državnih podjetij in uvedbo socialne kapice ...... SDS in Ljudmila proti koaliciji!! Potem smo Amerika s predeli brezposelnih ljudi !
iGURT
13. 08. 2014 13.59
+2
izdelanc
13. 08. 2014 13.40
-3
NOVA MINISTRSTVA, NOVA JAVNA UPRAVA, KDO VAS BO ŽIVEL!!! NE BO ŠLO, BOJKOTIRAMO TAK SISTEM, MI SMO PROMET DRŽAVE, POLITIKA IN JAVNA UPRAVA IN JAVNO GOSPODARSTVO PA POTROŠNIK, BREZ ODGOVORNOSTI!! CMERAR ZAGOVARJA TO SODSTVO, KI GA PODPIRA 20% LJUDI!!!!!!!!!!!!!!
iGURT
13. 08. 2014 13.41
+5
ooooo to pa ne, odkar so zaprli ivana zaupanje v sodstvo strmo raste.
Terezinka
13. 08. 2014 13.49
-1
Števuilo ministerstev se je v času nekaterih vlad zmanjšalo, zaradi tega pa se ni zmanjšala JU prav nič. Bistveno je zmanjšat podvajanje dela v JU. bistveno je ugotoviti kaj se da doseči z skupno uporabo podatkov v računalnikih. Zagotoviti, da državljani ne bomo hodili za eno potrdilo ali dokument na več različnih krajev ampak bo lahko referent, ki podatke rabi, te dobil s pritiskom na gumb
prašekk
13. 08. 2014 13.49
+3
izdelanc ....... Vi ste minorna manjšina in vaše mišljenje sploh ni važno !
santamaura
13. 08. 2014 13.51
+2
Če nas boš ti živel nam pa tudi tvoj bog ne more več pomagati
izdelanc
13. 08. 2014 13.54
-5
ŽIVIMO VAS,A POČASI SE NEHUJE, AKRAPOVIČ, BOSCAROL, POGORELI STE!! MI ZNAMO DELAT, FOLK PA RAČUN NOČE PLAČEVAT, KER GA NATE
izdelanc
13. 08. 2014 13.56
-1
REALNOST JE TAKA, DA PRIVAT GOSPODARSTVA NE BOSTE IZSILJEVAL, OSTALO SO VAM PA ŽE VSE V NAJMANJ 18 LETIH POKRADL ALI ZAPUFAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
iGURT
13. 08. 2014 14.01
+4
Ti znaš kaj delat? .... po pisanju sodeč bi rekel da bore malo.
EMINENT
13. 08. 2014 15.15
+1
Bistvo je, brez leporečja izžrebat 30% tistih iz JU, KI GREJO NA CESTO.
Terezinka
13. 08. 2014 13.37
+3
SDS je alternativa SMC, da te kap. Ti se še dolgo ne bodo sprijaznili z dejstvom kaj jim je na volitvah sporočil narod. Ti ne bodo spoznali kaj je problem SDSa dokler ta stranka res ne bo razpadla kot nekoč LDS, Sami se bodo sesuli skupaj z njihovo prepotentnostjo
EMINENT
13. 08. 2014 14.25
-1
Ma bejž no, SMC ni alternativa SDS. Alternativa SMC so, SD, DESUS, ZL, ZAB, ZKS, LDS, ZARES. Rabim naštet še koga ?
izdelanc
13. 08. 2014 13.28
-1
CMERAR PA SOSED DON, PA TO OSTALO!! RAJA PA V OBUPU, VERJAME!!! ŽALOSTNO
izdelanc
13. 08. 2014 13.33
-2
ŠIVILJA JIM MANJKA, PA BODO CMERARJA VODIL KOT SO ŽELEL LETO PA POL NAZAJ!! AJA, BO CMERARJA PA SOSED DON VODIL, PA BO!!
prašekk
13. 08. 2014 13.35
+3
Kaj vam sosed Don dela ..... Pa to je neverjetno !
santamaura
13. 08. 2014 13.36
+2
Ali še ni ta prave doze, da bi bilo veselo. Saj bo. Kmalu bo tu nedelja, ko bodo užgali Modrijani
Terezinka
13. 08. 2014 13.40
+3
Bodo škofje še kaj prej povedali. Pred nami je še praznik, ko bodo vsi, ki so se zapisali kot desni, šli na romanje. Res me zanima kam so romali pred letom 1990. So šli vsi v Jajce ali so se skrili? Takrat jih sigurno na romanjih ni bilo, ni bilo potrebno, da se tam kažejo Bodo škogje še kaj prej povedali. Pred nami je špraznik, ko bodo vsi, ki so se zapisali kot desni, šli na romanje. Res me zanima kam so romali pred letom 1990. So šli vsi v Jajce ali so se skrili? Takrat jih sigurno na romanjih ni bilo, ni bilo potrebno, da se tam kažejo Bodo škofje še kaj prej povedali. Pred nami je špraznik, ko bodo vsi, ki so se zapisali kot desni, šli na romanje. Res me zanima kam so romali pred letom 1990. So šli vsi v Jajce ali so se skrili? Takrat jih sigurno na romanjih ni bilo, ni bilo potrebno, da se tam kažejo Bodo škogje še kaj prej povedali. Pred nami je špraznik, ko bodo vsi, ki so se zapisali kot desni, šli na romanje. Res me zanima kam so romali pred letom 1990. So šli vsi v Jajce ali so se skrili? Takrat jih sigurno na romanjih ni bilo, ni bilo potrebno, da se tam kažejo
izdelanc
13. 08. 2014 13.48
-1
Prašek, ŠE ZA KOSTI SE BOSTE POTOLKLI!! LETO DO DVE BOSTE IMEL TA MANDAT!!! NAMEST ŠIVILJE CMERAR, ONA ULETELA IZ PRORAČUNA ON PA IZ SODSTVA, OBOJE PA JE V BLATU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
izdelanc
13. 08. 2014 13.50
-2
BOJKOTIRAMO OZ DRŽAVLJANSKA NEPOKORŠČINA! FOLK, ITAK NOČE RAČUNOV PLAČEVAT, KER VAM NE VERJAME!!!!!!!
prašekk
13. 08. 2014 13.50
+1
Puščavnik Ivan Dobski bi bil boljši ????
darcs
13. 08. 2014 13.10
-4
ko je janša dvignil dva prsta kot znak zmage je bil cel halo s strani novinarjev kot tudi komentatorjev, sedaj ko pa tako dviguje MC je pa za vse (leve) to zaga in uspeh... ma pejte...
kameltrajbar
13. 08. 2014 13.22
+0
..to ni res...dwa prsta pomeni,da je sam 2 leti fasu.....:)))..zato je biu happy...:).......
santamaura
13. 08. 2014 13.30
+3
Hotel je dvigniti en prst, pa mu je Matoz rekel, da jih mora tri potem se je pa zmotil
darcs
13. 08. 2014 13.46
-2
iGURT
13. 08. 2014 13.01
+2
Dragi sodržavljani Slovenije, zahvalite se Evropski komisiji,da so odobrili dokapitalizacijpo. Zopet boste iz svojega žepa plačali 125 evrov finančne zablode tistih,ki so vodili Abanko.
iGURT
13. 08. 2014 13.09
+2
zvit kot presta
13. 08. 2014 13.24
+0
Izbrisan komentar: Kdo že vodi ABANKO? Nekdanji ZSMS-jevec in LDSovec!!!
izdelanc
13. 08. 2014 13.30
-3
OD MOJGA EVRA NE BO DAVKA!! BOJKOTIRAM, DRŽAVLJANSKA NEPOKORŠČINA!
Terezinka
13. 08. 2014 13.51
+2
A banka je državna banka. To, da jo bomo dokapitalizirali ni novica dneva. To se je vedelo že ko se je o tem in o njeni prodaji dogovarjal minister Šušteršič in za njim vsi ostali
iGURT
13. 08. 2014 13.54
+1
iGURT
13. 08. 2014 13.00
+11
...dule100, ....izgubili ste volitve, .....narod vas ne mara, pojej cmok in gremo dalje, ... bodi konstruktivna opozicija, nasprotni pol, opozarjaj in predlagaj, .... ne pa da tu smetiš.
prašekk
13. 08. 2014 13.00
+8
Ker sem bil na senožeti, sem verjetno spregledal kaj poglavitnega . Je Puščavnik Ivan Dobski še vedno tam kamor sodi ??? Da ni šel slučajno že na obisk k Časarju ?
prašekk
13. 08. 2014 13.01
+10
Pa vaške straže, so še tam ??? Pa ringa-raja okrog sodišča ?
valvazor44
13. 08. 2014 13.02
+7
straže ni več,se pa veselijo,ker so svobodni
santamaura
13. 08. 2014 13.12
+5
Še pojdi na senožet, kajti ko prideš nazaj se od srca nasmejimo Puščavnik Ivan Dobski - škoda, da lahko dam samo en plus
prašekk
13. 08. 2014 13.16
+4
night ...... Lepega belega dne ti bo na vratih pozvonilo (pri meni ravno med kosilom) in ko boš odprl vrata boš zaslišal » živjo, jaz sem Ana«. Če ne boš imel za hrbtom žene, stori tisto, kar bi moral že njen oče, ali pa tudi jaz ; prepogni čez koleno, pa naloži po tistem delu, kjer hrbet izgubi svoje spoštovano ime .......
iGURT
13. 08. 2014 12.54
+5
Ko številke spregovorijo... ...SDS volitve 2008 - 307.000 glasov, volitve 2011 - 288.000 glasov, volitve 2014 - 178.000 glasov, nadaljevanje sledi…
santamaura
13. 08. 2014 12.53
+7
SDS bo resna alternativa vladi - Njihov predsednik je že sedaj resna alternativa poštenim državljanom
valvazor44
13. 08. 2014 12.55
+6
po mojem,prej koruptivna,ker brez tega jim negre
izlakarr
13. 08. 2014 12.53
+6
Zanimivo opažam,kdor je proti Janezu in stranki SDS,tako tud napiše,medtem,ostali,pa kr levičarji,ovce levičarske,a menda nevedo,da je to namenjeno samo zruženi levici..heheh,Ježek,Duhec17,Dule in podobni
iGURT
13. 08. 2014 12.55
+7
sem videl tvite da že ljudmilo na levo vlačijo in ji s photoshopom nadevajo kapo z rdečo zvezdo ... .... oni in samo oni, in nihče drug, pa to ..
provni
13. 08. 2014 12.41
+10
Resna alternativa Vladi naj bi bil SDS z vedno znova debatami o koruptivnem Janši. Drugega že celo leto ne počnejo. Aloooooooo...
HooplaToopla
13. 08. 2014 12.37
+1
Če bi se Cerarjev Mirč slučajno zanimal, lahko gremo v zameno za primerno finančno odškodnino v koalicijo z njim Slovenski Boljševiki. Ker sem zaenkrat še edini član Slovenskih Boljševikov bi zahteval le dve ministrstvi. Notranje in pravosodno. Policijo in sodstvo. >> Opcijsko vojsko in tožilstvo. >>>> Da skupaj že končno enkrat pripeljemo do konca to nesrečno revolucijo ... Ki je kar malce zastala, odkar so razne podgane zapustile ladjo ... Janša, Kučan ... da ne naštevam dalje ... Vsi po vrsti. Takoj, ko jim je prvi kapitalist, ki je slučajno prišel mimo pomahal s šopkom bankovcev pred smrčkom.
rfhkl
13. 08. 2014 12.36
-7
Prvo JU in potem ostalo! Slinavi Cmerar garantiram!
dule100
13. 08. 2014 12.34
-6
Cerar ve zakaj je začel verjeti v boga ! Le z božjo pomočjo bo uspel izpolniti 10% obljub !
BULDOH
13. 08. 2014 12.30
-2
Dajte cesarju, kar je cesarjevega in cerarju, kar je cerarjevega,,,,
kameltrajbar
13. 08. 2014 12.37
+9
..pa janezu še ene 5 let...po tamalem...:)
provni
13. 08. 2014 12.44
+6
Janezek mora še dobiti za pranje denarja in KPK, ker se ne spomne od kje ima denar.
izlakarr
13. 08. 2014 12.49
+6
ja,kaj pa sestrična,pa Rajko..uhhh,tega je še velik
la?nislo
13. 08. 2014 12.52
-3
Uh pa sestrična Hacin,,,pa Lukšič,,pa Bratuškova,,,pa Jankovič,,,in veliko drugih,,,,levaki dovolj dela,,,zato se brigajte za svoje------
BULDOH
13. 08. 2014 12.58
-2
Zoko in Jakič pa nič-neeeee-ta dva sta pa naša.....
valvazor44
13. 08. 2014 12.59
+3
hehhe,naši,vaši,svoji,moji...bolano..ubogi,res ubogi
Paskakvali
13. 08. 2014 12.23
+2
Hehehe..........dule se je odločil napopat 100+10 floskul iz Trstenjakove..........
dule100
13. 08. 2014 12.15
-4
V začetku se vedno začne delitev na režim na eni in domovino na drugi strani. V njej pa na koncu domovina vedno zmaga !
Jezus Kristus
13. 08. 2014 12.17
+10
dule100
13. 08. 2014 12.36
-6
iGURT
13. 08. 2014 12.52
+4
Depeše iz Avstrije so tudi montirana zadeva ?
dule100
13. 08. 2014 12.12
-3
Namesto razvoja v bolj pravično in normalno družbo, smo se žal vrnili v čase, ko se skuša za ohranitev oblasti, političnega tekmeca do konca uničiti - z lažjo, diskreditacijo in likvidacijo. A SVOBODE NI MOGOČE PREPOVEDATI ! Ta doba je pred nami. Nihče več je ne more ustaviti. Prihaja z vedno večjimi koraki. Hrepenenje po pravičnosti je od rojstva zapisano v naših srcih !
SLObunkeljn
13. 08. 2014 12.18
+6