Slovenija

DeSUS poziva Kolar Celarčevo k odstopu. Ministrica odgovarja: prav DeSUS je tisti, ki zavira zakonodajo

Ljubljana, 11. 07. 2017 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V stranki DeSUS ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozivajo k odstopu. Počakali bodo sicer še na razpravo koalicije o težavah v zdravstvenem sistemu, a vsi poslanci DeSUS ministrice na interpelaciji, ki se obeta jeseni, gotovo ne bodo podprli. Ministrica odgovarja, da je prav DeSUS tisti, ki zavira zakonodajo, ki bi prinesla več denarja v zdravstveni sistem.

DeSUS že ves čas ni zadovoljna z delom ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je danes novinarjem dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Zato jo pozivajo k odstopu. Če se bo ministrica morala zagovarjati na interpelaciji, pa je vsi zagotovo ne bodo podprli, je dejal Erjavec. Od ministrice po njegovih besedah pričakujejo, da bo tudi sama razmislila, ali je na področju zdravstva dejansko postorila vse, kar bi lahko.

Ministrica za zdaj ne namerava odstopiti.
Ministrica za zdaj ne namerava odstopiti. FOTO: Damjan Žibert

Erjavec je spomnil na predviden poseben pogovor koalicije glede razmer v zdravstvu, ki ga pestijo številne težave, od izgub v bolnišnicah do nezadovoljstva s posameznimi zakonodajnimi rešitvami.

DeSUS bo na to razpravo počakala, po Erjavčevih besedah pa bo pomemben tudi odziv premierja Mira Cerarja, ki je Kolar Celarčevo na lanski interpelaciji brezkompromisno podprl. Tedaj so v DeSUS tudi izpostavili Cerarjevo odgovornost v primeru, da ne bo zdravstvene reforme in stanje na področju zdravstva ne bo urejeno.

Tudi tokrat bo pomembno stališče premierja Cerarja in poleg tega ravnanje najmanjše koalicijske partnerice SD, je povedal Erjavec. O drugi interpelaciji zoper ministrico bodo v DZ razpravljali predvidoma septembra, do takrat pa se bodo ta vprašanja po njegovem mnenju zbistrila.

Kolar Celarc: Desus je tisti, ki zavira zakonodajo, ki bi prinesla več denarja v zdravstveno blagajno

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je odzvala na Desusov poziv k odstopu. "Mandat za vodenje zdravstvenega resorja mi je ponudil predsednik vlade, potrdili pa so ga poslanke in poslanci v Državnem zboru. Trdno sem prepričana, da izpolnjujem in uresničujem zaveze iz koalicijskega sporazuma, ki so ga podpisale vse tri koalicijske stranke. Moram pa ugotoviti, da je ravno DeSUS tisti, ki v Državnem zboru zavira postopke pri sprejemanju zakonodaje, ki prinaša več sredstev in zagotavlja dostopno in kakovostno javno zdravstvo vsem generacijam, tudi starejšim," je dejala Kolar Celarčeva.

Dodala je, da je Desus imel priložnost, da bi uredil zdravstvo, ko je resor vodil njegov minister, pa ni zdržal pritiskov in je odstopil. Spomnila je še, da je zdravstveni resor nekaj časa vodil tudi Karl Erjavec, predsednik stranke DeSUS. 

Jesen bo znova "vroča"

Na vprašanje, ali bo pri ravnanju DeSUS pomembno vlogo igralo tudi zagotavljanje politične stabilnosti, pa je Erjavec odgovoril z besedami, da je slednja zdaj zelo pomembna, saj gospodarstvo dobro deluje in imamo dobre bonitetne ocene, zato "ne potrebujemo posebnih političnih pretresov".

"Ne verjamem pa, da bi predsednik vlade zaradi ministrice za zdravje tvegal politično krizo," je dodal prvak DeSUS. Po njegovih besedah so v zadnji fazi vladnega mandata in ni pričakovati, da bi zaradi interpelacije ministrice za zdravje prišlo do padca vlade.

Če pa se bo premier odločil ministrico podpreti tudi to pot, to po Erjavčevem mnenju ne bo pomenilo nič posebnega. "Še več odgovornosti bi prevzel za stanje na področju zdravstva, saj ves čas trdi, da zadeva napreduje in da so rešitve. Če pa realno pogledamo, je vedno več težav," je dejal Erjavec in ocenil, da bo tudi tokratna politična jesen vroča.

Zadnje dni sicer močno odmevajo tudi informacije o izgubi javnih zdravstvenih zavodov, zaradi česar so potrebna dodatna finančna sredstva še letos.

Po Erjavčevih navedbah je dejstvo, da zdravstveni sistem potrebuje več denarja, vendar je potrebna tudi racionalizacija. Ne zagovarja namreč, da bi dali v ta namen še več denarja, zadeve pa bi ostale neurejene, je poudaril in spomnil že na dodaten denar za skrajševanje čakalnih vrst, ki pa pravih učinkov ni prinesel.

Gantar: Vlada bo morala za bolnišnice zagotoviti več kot 100 milijonov evrov

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je danes spomnil, da ministrico na potrebo po dodatnem denarju in na slabo poslovanje bolnišnic že dalj časa opozarjajo. "Tu vlada veliko izbire ne bo imela, kot pa da za delovanje bolnišnic zagotovi preko 100 milijonov evrov," je ocenil Gantar.

Če bodo ta denar zagotovili, bo to po njegovem mnenju gašenje požara, sicer pa je treba tudi pri reformnih ukrepih izbrati prave prioritete. "Takšno stanje, kot je danes, ni bilo niti v času najhujše krize, tako glede čakalnih dob kot poslovanja," je opozoril Gantar.

V DeSUS so danes spregovorili tudi o zakonu o demografskem skladu, ki je po dolgem usklajevanju v javni razpravi, DeSUS pa ima glede zakona še vedno nekaj pripomb. V zvezi s tem bo Erjavec napisal pismo ministrici za finance Mateji Vraničar Erman, so danes odločili organi stranke.

Kot je pojasnil Erjavec, gre zlasti za problem samostojnosti demografskega sklada in še za nekatere druge podrobnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AIZ
12. 07. 2017 11.02
+0
Tale ministrica je itak popolnoma nesposobna ...
Kollerik
12. 07. 2017 08.28
+0
.....pri nas hočejo dotolči vsakogar, ki bi prinesel saj malo sprememb v korist ljudstva. Moj predlog je, da se stranka Desus sploh ne bi smela parlamentarno udejstvovat. Ko si enkrat v penziji, potem prepusti politiko mladim, saj na mladih svet stoji.
krmeki
12. 07. 2017 22.41
+1
Večina mladih sploh ne gre na volišča, toliko jim je mar za politiko in spremembe.
krmeki
12. 07. 2017 22.42
+1
Da pa hoče ministrica spremembe pa ne vem od kje tebi to. No mogoče spremembe v smeri povišanja plač zdravnikom in dražje oskrbe pacientov
krmeki
12. 07. 2017 08.13
+1
Težko je blokirati zakonodajo, če predlogi zakonov sploh niso pripravljeni, ali pa so pripravljeni na 3 straneh. Malo nenavadno je, da za svojo nesposobnost krivi druge.
krmeki
12. 07. 2017 08.11
+1
Ne spomnim se niti ene pozitivne aktivnosti ministrice v tem mandatu. No ja, na hitro je povečala plače zdravnikom, namerava krčiti pravice in bolj obremeniti davkoplačevalce....
BPGC
11. 07. 2017 22.10
+0
Zavarovalnice - Desus
Kollerik
12. 07. 2017 08.19
+0
trdovrat
11. 07. 2017 20.05
+2
Bravo Kuarl! Že skoz te futrama, pa vad tjebe še ni bl druzga, kat an gruazn velk kravjek!
tron3
11. 07. 2017 19.05
-6
Ker je ministrica Golobičev kader, pomeni, da ji ni treba odstopiti, ker vrli Grega ve, da Cerar nima jajčk, da bi si jo upal odstaviti.
dostojevski II
11. 07. 2017 18.40
+7
Za DeSUS in SDS sta najbojša kadra za ministrstvo za zdravje Mazej Kukovičeva in Gantar, ki sta ministrstvo vodila v Janševih vladah 2004-2008 in 2012-2013. Takrat ni bilo nobenih interpelacij, nobenih pozivov k odstopu, nobenih stavk, nobenih predlogov zakonov, ki bi omejevali zavarovalniško in zdravniško mafijo. Mazej Kukovičeva in Gantar sta bila garanta, da se ni nič spremenilo v zdravstvu, da so se težave samo kopičile.
Kollerik
11. 07. 2017 19.53
+8
++++++++++++++, kot sem že napisal, prejšnje leto (ali že predprejšnje, vraga...) so vse tri zdravstvene zavarovalnice pri nas zaključile s kar 60 + milijoni dobička. Ministrico rušijo zlasti tisti, ki jim curljajo denarci od donatorjev v žepe... za te pa bolj ali manj vemo, kdo so. Sprašujem se, ali bo kdaj sploh mogoče "ozdraviti" parlament na takšen način, da lobiranje, to današnje zlo, končno postane hud zakonski prekršek.....
ooResnicA
11. 07. 2017 18.32
-1
....vedno enaka zgodba prvo proti ko pa dobijo debelo kuverto pa za .....
ooResnicA
11. 07. 2017 18.33
+1
dostojevski II
11. 07. 2017 18.29
+6
Pričakovano ! Tudi tokrat se je DeSUS spajdašil s SDS in ruši vlado. Zdravniški in zavarovalniški lobi pritiskata na DeSUS in DeSUS bo raje povzročil predčasne volitve, kot da bo podprl 3 zakone ministrice Kolar Celarčeve, ki so v proceduri v DZ.
Kollerik
11. 07. 2017 18.25
+8
Zlobiranci v parlamentu + največje zaslužkarice v celotni zgodbi... zavarovalnice + opozicijska strašila na isti liniji.....
zulj001
11. 07. 2017 18.09
+8
Sedaj ,ko se mandat koalicije bliža koncu , bodo v DESUS-u in SD-ju obrnili ploščo ,ministrice ne bodo podprli ,pa mimo grede bodo še malo popljuvali vlado v kateri sami sodelujejo od začetka mandata .Za zmedene in neinformirane volivce bo to dovolj ,da jim na volitvah zopet dajo svoj glas.......
korintos23
11. 07. 2017 18.10
+5
Kollerik
11. 07. 2017 18.25
+7
zulj odkriva toplo vodo....ziher spet kak janševc....
masni
11. 07. 2017 17.57
+5
Desus spet farbate folk,vi da je ne bi podprli,...ha,ha.....
mallonge
11. 07. 2017 17.46
+10
Državnotožilsko sodna korupcija. Smrt taki državi.
DonDonDan
11. 07. 2017 17.40
+3
mah, fizično u rt nasuvat, pa domu nagnat !!