Slovenija

V Dobovi zahtevajo odstranitev begunskega centra in odškodnino

Dobova, 30. 09. 2016 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet Krajevne skupnosti Dobova zahteva odstranitev centra v pol leta, do takrat pa naj ga postavijo, če bo to potrebno, na za to primernem zemljišču. Zahtevajo tudi povrnitev škode in sanacijo nastalih poškodb.

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da uradnega dopisa krajanov Dobove še niso prejeli. Šele ko ga bodo in ko se bodo seznanili z njihovimi zahtevami, so bodo do njih lahko tudi opredelili.
Svet Krajevne skupnosti Dobova je po sredini seji, na kateri so njegovim članom predstavniki notranjega ministrstva in državni sekretar Boštjan Šefic predstavili nameravane posege v begunskem centru Dobova, med drugim zahteval njegovo odstranitev v pol leta in povrnitev škode. O svojih zahtevah so danes obvestili vse vpletene na državni ravni.
Begunci pozimi v Dobovi.
Begunci pozimi v Dobovi. FOTO: AP

Predsednik sveta krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je povedal, da so pismo z zahtevami naslovili na ministrstvo za notranje zadeve, Upravo RS za zaščito in reševanje, Policijsko upravo Novo mesto in druge, na državni ravni vpletene naslovnike.

Kot so navedli, zahtevajo, da se po njihovem mnenju nelegalno postavljeni zbirni oz. namestitveni begunski center z območja Dobove odstrani v roku pol leta, do takrat pa naj ga postavijo, če bo to potrebno, na za to primernem zemljišču. Za mesto postavitve predlagajo prostor pri policijski postaji Brežice in poudarjajo, da je za njegovo postavitev treba zagotoviti vsa potrebna soglasja.

Dobovčani tudi v begunskem centru na njihovem območju ne dovolijo nikakršnih obnovitvenih posegov, kot so asfaltiranje, priključevanje na kanalizacijo in vodovodno omrežje. V prehodnem polletnem obdobju pa dovolijo, da tam begunce, ki so mejo nelegalno prestopili na območju Občine Brežice, in le če bo nujno, zadržujejo največ 72 ur oz. le toliko, da opravijo postopek.

Sicer pa še od države in pristojnih ministrstev terjajo, naj nemudoma poskrbijo za sanacijo med begunsko krizo poškodovanih cest, za plačilo odškodnin, izvedbo hidrantnega omrežja v Ulici 15. aprila in Ulici Marka Šavriča, zamenjavo oken na objektih na ulici 15. aprila ter da očistijo okolico šotorišč v zbirnem centru Dobova. Tam je treba odstraniti tudi divje rastoče drevje in ambrozijo, so dodali.

V zadnjem sklepu so še zapisali, da mora biti dobovska krajevna skupnost v omenjenem obdobju predhodno seznanjena z vsem, povezanim s tamkajšnjim begunskim centrom.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3