Slovenija

V drugem četrtletju na potovanjih dobra tretjina Slovencev

Ljubljana, 27. 09. 2010 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

V drugem četrtletju letos se je 36 odstotkov Slovencev, starih 15 ali več let, udeležilo 1.326.000 zasebnih ali poslovnih turističnih potovanj. Delež turističnih potovanj se je od lani povečal za 14 odstotkov.

Potovanje
Potovanje FOTO: Reuters

Na nobeno zasebno potovanje se med aprilom in junijem ni odpravilo 67 odstotkov prebivalcev Slovenije. Med glavnimi razlogi je 34 odstotkov vprašanih navedlo pomanjkanje prostega časa, 30 odstotkov pomanjkanje finančnih sredstev, 16 odstotkov zdravstvene razloge, 13 odstotkov pa jih ni čutilo potrebe po potovanju, je zapisal Statistični urad RS (Surs).

Na zasebna potovanja se je v drugem četrtletju odpravilo 33 odstotkov Slovencev. Od vseh turistov, ki so odšli na zasebno potovanje, se jih je 42 odstotkov udeležilo daljših potovanj z najmanj štirimi prenočitvami. To je za deset odstotnih točk manj kot v istem obdobju lani.

Število zasebnih potovanj se je povečalo za 15 odstotkov, in sicer predvsem zaradi številčnejših krajših zasebnih potovanj v tujino, med katerimi so turisti prenočevali v zasebnih nastanitvah.

Največ Slovencev gre na Hrvaško

V primerjavi z drugim četrtletjem leta 2009 se je delež zasebnih potovanj v tujino povečal za 11 odstotnih točk. Tako je 44 odstotkov zasebnih potovanj potekalo v Sloveniji, 56 odstotkov pa v tujini. Med tujimi destinacijami s 65 odstotki prednjači Hrvaška, z osmimi odstotki pa ji sledita BiH in Italija.
73 odstotkov zasebnih potovanj je bilo krajših, z manj kot štirimi prenočitvami, 27 odstotkov pa daljših.

Turisti so se na zasebno potovanje največkrat odpravili zaradi preživljanja prostega časa. 90 odstotkov zasebnih potovanj je bilo organiziranih brez pomoči potovalne agencije. Na 63 odstotkih zasebnih potovanj so turisti bivali v zasebnih nastanitvah, od tega najpogosteje pri sorodnikih ali prijateljih in v lastnih počitniških bivališčih.

Slovenski turisti so na zasebnem potovanju porabili v povprečju 48 evrov na dan, v Sloveniji v povprečju 32 evrov, v tujini pa v povprečju 56 evrov na dan. Turist, ki je bival v hotelu, je povprečno porabil 98 evrov dnevno, turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, pa 26 evrov dnevno.

Na poslovno potovanje se je v drugem četrtletju leta odpravilo osem odstotkov prebivalcev. 81 odstotkov poslovnih potovanj je potekalo v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adiiiii
27. 09. 2010 16.45
To samo pomeni, da moramo past še v večjo krizo. Nekateri ljudje imajo še vedno preveč denarja, ko drugi stradajo!
tadejstein@email.si
27. 09. 2010 15.22
@FCL jp, manj ko 30%, ker 200 tisoč pa vas še ni v slovenji. stavim pa, da si večina javnih uslužbencev lahko privošči dopust, za razliko od preostalih slovencev (brezposelnih bo kmalu toliko kot vas...!)...!
6pac
27. 09. 2010 14.01
Ma dej FLC kaj pa uni k nimajo sploh plače in službe ? Tko da nisi največji revež v državi ....
FCL
27. 09. 2010 13.40
Me zanima koliko od teh je bilo javnih uslužbencev, stavim da manj kot 30%, ker žal nimamo take plače da bi šli kam tako daleč...bomo pa si jo izborili, zagotovo!