Slovenija

V Državnem zboru minuta molka

Ljubljana, 27. 01. 2010 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tisti, ki se ne spominja zgodovine, bo obsojen, da jo še enkrat doživi, je ob dnevu spomina na holokavst dejal predsednik DZ Gantar.

Ne pozabimo, zakaj je prišlo do holokavsta in kaj se je takrat dogajalo.
Ne pozabimo, zakaj je prišlo do holokavsta in kaj se je takrat dogajalo. FOTO: POP TV
Državni zbor je spomin na vse žrtve holokavsta obeležil z minuto molka.

Predsednik DZ Pavel Gantar je ob današnjem dnevu spomina na holokavst dejal, da sta skrb za ohranjanje spomina ter zavestna izbira sožitja naša skupna moralna dolžnost in naše zagotovilo za boljši jutri. "Kljub grozi in obnemelosti, ki ju je doživel svet ob soočenju z nacističnim uničevalnim strojem, se danes še vedno ali pa znova srečujemo s posamičnimi, a zato nič manj zaskrbljujočimi primeri antisemitizma," je opozoril Gantar.

Predsednik republike Danilo Türk je spomnil, da je dan spomina na žrtve holokavsta letos posvečen 65. obletnici osvoboditve zloglasnega nacističnega taborišča Auschwitz, s čimer se je, kot je dejal, končalo eno največjih in najbolj množičnih trpljenj v človeški zgodovini. Mednarodni dan holokavsta je po besedah predsednika republike zato tudi dan našega spomina na grozote druge svetovne vojne. "Najbolje ga lahko obeležimo s trdno zavezo, da bodo vsa naša ravnanja trajno usmerjena v ohranjanje miru povsod po svetu," še predlaga Türk.

Po njegovih besedah smo priče različnim pojavnim oblikam ksenofobije in nestrpnosti, ki se obnavljata in krepita tudi na podlagi novih etnocentrističnih in nacionalističnih ideologij. Za njihov pojav in krepitev je v zaostrenih gospodarskih in socialnih razmerah posebej veliko priložnosti, je poudaril.

Ne pozabimo, kaj se je zgodilo in kako je do tega prišlo

Vse to po Gantarjevih besedah od nas terja ohranitev spomina in zavesti o minulih grozotah. "Po eni strani smo postavljeni pred izziv, kako ohraniti spomin na te pretekle dogodke. Po drugi strani pa se soočamo z večnim vprašanjem, kako izpolniti tolikokrat prelomljeno obljubo, da se kaj tako strašnega ne sme nikoli več ponoviti," je dejal.

V Auschwitzu je umrlo več kot milijon ljudi.
V Auschwitzu je umrlo več kot milijon ljudi. FOTO: POP TV

Pod krinko številnih izgovorov in opravičil ter v imenu nekakšnih velikih idej se po Gantarjevih besedah nedolžnemu prebivalstvu na različnih koncih sveta še vedno povzroča neizmerno gorje. "Skrb za ohranjanje spomina ter zavestna izbira sožitja je naša skupna moralna dolžnost in naše zagotovilo za boljši jutri," je dejal. Zaradi vseh žrtev, predvsem pa zaradi prihodnosti človeštva, ne smejo grozodejstva holokavsta nikoli utoniti v pozabo, kajti "tisti, ki se ne spominja zgodovine, bo obsojen, da jo še enkrat doživi", je Gantar citiral besede pisatelja in filozofa Georgea Santayane.

MZZ: Pozdravili dejavnosti znotraj institucij

Auschwitz
Auschwitz FOTO: Reuters

Na dan spomina na holokavst so danes opozorili tudi na zunanjem ministrstvu. Ob tem so v sporočilu za javnost pozdravili dejavnosti vrste institucij, med njimi Sinagoge Maribor, znanstvenih ustanov, muzejev in šol, ki si prizadevajo za boljše poznavanje zgodovine in za ohranjanje spomina na žrtve holokavsta.

V Auschwitzu, ki velja za središče načrtnega iztrebljanja Judov, je umrlo več kot milijon ljudi. 27. januarja 1945 je to zloglasno taborišče in največje pokopališče v zgodovini človeštva osvobodila sovjetska Rdeča armada, prav ta dan pa so si ZN leta 2005 izbrali tudi za mednarodni dan spomina na holokavst.

Slovenska vlada je leta 2008 27. januar razglasila tudi za nacionalni dan spomina na holokavst.

SDS: Da ne bi nikoli pozabili

Stranka SDS je sporočila, da se na današnji dan "spominjamo vseh žrtev temnega obdobja človeške zgodovine, ne samo pobojev Judov, temveč tudi Slovanov, Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih oseb, političnih zapornikov, pripadnikov različnih verskih skupnosti..."

"Ko govorimo o holokavstu, ne moremo in ne smemo pozabiti, da je bilo kar 99,6 odstotka slovenskih Judov deportiranih in ubitih med drugo svetovno vojno. Na slovenskem je tedaj živelo po nekaterih podatkih "skromnih" 1200 Judov (predvsem v Prekmurju), ki so bili aprila 1944 odvedeni, nato pa v veliki večini takoj skupaj ubitih z madžarskimi Judi," so še dejali v SDS. Opozarjajo pa, da ne smemo pozabiti žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov.

Pahor: Dolžni smo ohraniti spomin na grozote

Zaveza generacije, ki se je izognila strahu in trpljenju, kakršno je s holokavstom povzročala nacionalsocialistična ideologija v času druge svetovne vojne, je, da prevzamemo nase dolžnost ohranitve zgodovinskega spomina in odprave krivic, je na spominski slovesnosti v Mariboru dejal premier Borut Pahor.

Predsednik vlade je poudaril, da je holokavst skoraj do konca zbrisal judovsko skupnost v Sloveniji, saj so se tudi redki tisti, ki so preživeli grozote druge svetovne vojne, odločili za življenje v tujini, zlasti v Izraelu. Kot je opomnil, je antisemitizem v Sloveniji in Evropi še vedno prisoten z izbruhi, ki se ponavljajo iz leta v leto, od sramotilnih napisov na ljubljanskem judovskem pokopališču kot tudi do podobnih napisov na mariborski sinagogi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ah40
29. 01. 2010 07.37
primoy,en popravek bi naredil. komunizem-Marx,Engels (19.stol.),prva država, v kateri so na oblast prišli komunsti pa je res Rusija. Sicer pa poglejte kako je s tem, komunisti so lagali cca 50 let (pri nas), drugje 70 (Sovj. zveza) pa jim nihče ne verjame, oz. jim tudi kaj dosti niso, cerkev (saj je pri vseh verha enako) laže že 2000 let, pa ji ljudje še kar verjamejo. Zlobni jeziki bi rekli, kdor zna, ta zna.
Ferdo Crni
28. 01. 2010 10.12
coyoteugly82: Zaradi komunizma je po ocenah svetovnih zgodovinarjev ta svet zapustilo okoli 200 miljonov ljudi. Komunizem obstaja "le" 70 let. Raznorazne religije pa so na svetu prisotne praktično od nastanka civilizacij. Torej komunizem ni primerljiv z religijo, ker je le populistično skorpucalo oziroma sredstvo za dosego totalitarne oblasti majhne skupine ljudi. Religija ali verovanje pa je del človeškove zavesti. Če torej ukinemo verovanja in religije moramo biti precej dosledni. Ukiniti je potrebno vse horoskope, dedke mraze, božičke, rdeče kapice...... Pač vse kar bi človeka oz otroka lahko zavedlo od stroge realnosti in dejstev.
Tonček Balonček
28. 01. 2010 09.24
Vojna za slovenijo je pomenila osvoboditev izpod Jugoslavije in hkrati revolucijo, zlom komunizma in vzpostavitev kapitalizma, torej spremembno družbenega erda. Ni ap bilo pobojev izdajalcev ampak le izbris iz registra. Jih je pa bilo približno toliko kot leta 45, točnega števila sepa tudi zdaj ne ve, tudi krivci za izbris so še živi, vendar ni dokazov!
coyoteugly82@gmail.com
28. 01. 2010 08.55
@Tonček Balonček 28.01.2010, 07:33: Koliko vojn je bilo zaradi komunizma in koliko zaradi vere?
Ferdo Crni
28. 01. 2010 07.47
Vance : kot prvo - moja familija je čisto partizanska in zato ti lahko marsikaj povem iz prve roke. Jaz nimam nobene jame zato opusti tisto "vaše" dokler imaš še obraz. V dražgošah je bila prva stavba, ki so jo Nemci požgali prav cerkev v INTERNACIJO pa poslali tako duhovnika kot njegove vernike - tiste, ki jih niso postrelili. Pa saj je vseeno. Ti kar verjemi ideološki zgodovini. To je tvoj problem. Kako pa smo živeli v socializmu pa je tu tudi premalo prostora. Ne dvomim pa, da so nekateri živeli kar dobro. Še posebno če si uklonil hrbet in trobil v totalitarni rog, častil morilce in verjel lažem. Nekateri to počnejo še danes. Zato pa je tako. Kar izvolite.
Tonček Balonček
28. 01. 2010 07.33
Dokler ni bilo komunizma, je bil na zemlji mir, od takrat dalje je pa sama morija. Včasih s emi zdi, da so tudi islamski skrajneži in Američani komunisti!
Nauders
27. 01. 2010 23.28
vsak mesec se auschwitz zgodi v klavnicah živinoreje
ah40
27. 01. 2010 22.12
keramicar2, ferdoks ima že prav, ti očitno poznaš le eno plat zgodovine in sicer tisti,ki so jo komunisti sami napisali, pa kar verjemi v njihove pravljice. prava zgodovina je nekje vmes, med eno in drugo stranjo
Machiavelli2
27. 01. 2010 22.05
Ja, saj Gantar bi zgodovino rad še enkrat doživel, komunistično namreč. :) Še malo naj dela tako, pa jo bo res doživel.
keramicar2
27. 01. 2010 21.45
ferdoks kaj kvasiš nikoli nismo in ne bomo bolje živeli kot smo v času socializma, s tem mislim delavski narod zato ne pljuvaj po zgodovini ,ki je ne poznaš ali pa te še ni bilo.
ah40
27. 01. 2010 21.40
največje zločine proti človeštvu so naredili komunisti, tega pa od naših politikov nihče ne omenja, prav tako ste redki med komentatorji! pa kar ZATISKAJTE SI OČI!
gozdar1
27. 01. 2010 21.40
Torej ce jaz razumem ferdota so si tisti slovenci sami (oz. so drugi slovenci npr.partizani), krivi da so se znasli v internaciji..ja je ze tako okupatorja se ne sme izzivat....i Drugace pa je ce se ne motim tudi bivsa juga bila za ustanovitev drzave Izrael in ji je na zacetku celo poamagala z orozjem.... In niso vsi palestinci muslikmani kar nekaj jih je tudi kristjanov,... In kolikor jaz vem ortodoksni zidje ne marajo prevec drzave Izrael....
janez_hlod
27. 01. 2010 21.21
zdej pa judje masakrirajo. Izrael vs. Palestina vrjanta "History repeats itself, historians repeat each other" - Philip Guedalla
przelmuding
27. 01. 2010 20.40
Vsaj eno minuto niso delali neumnosti.
dreiiic
27. 01. 2010 18.35
simpatičen naslov in primerna tema... ampak res morda ne bi bilo bolje spomin na vse žrtve druge svetovne vojne. bilo veliko bolj korektno in primerno, saj mislim da žrtve holokavsta niso bile edine žrtve takrat. v vsaki vojni ni ne zmagovalcev in ne poražencev so le nepotrebne žrtve ljudi ki s tem nimajo nič pa naj bodo na to ali drugo stran vsi so se le trudili preživeti in da bi njihove družine preživele. škoda ker se take stvari še vedno uporabljajo za propagando in reklamo nekaterih ljudi v politiki, gospodarstvu... in kateri na račun tega in zmedenostjo oz. zaslepljenostjo ljudi uživajo lagodno življenje in pravijo mi smo bili to, mi smo trpeli in nam se more to sedaj povrniti (v tem primeru judje oz. zda) mar je v slovenski narod res tako omejen da ceni le to kar ima torej materijalne dobrine ter da vsakemu drugemu privošči manj ne zna pa ceniti oz. razumeti vrednote življenja vsakega sočloveka? alo bre srbinu, hrvat, bosanac, crnogorac znam ja da i ti znaš to, nemoj da si jak. (janez ti si vključen že se razume) pa da ne zaidemo v razne ideološke ipd. spominjajte se vojn. spominjajte se vseh žrtev vojn in zatirajte tiste ki se na račun tega želijo kakorkoli okoriščati in naj se nikoli več ne ponovi sprememba se začne, ko se spremenimo sami in glede na to koliko je dni ko se spominjamo dogodkov iz preteklosti, holokavstov-vojn, vinjenih voznikov, politični režimov... ) je res kdaj težko razumeti da to nima tistega učinka, tistega klika ki naj bi se zgodil pri ljudeh da se to ne bi nikoli več ponovilo
123_Zoke_vec_ni
27. 01. 2010 15.59
Ne samo v Vzhodni Evropi, tudi v Jugoslaviji in povojni Sloveniji so vodili medijsko gonjo proti Judom - dovolj je da si vzameš v roke kak časopis in poiščeš karikature v katerih Jude rišejo v dobri stari nacistični maniri. V Vzhodni Evropi jih je pa Stalin še pred Hitlerjem vozil v Sibirijo v gulage s povsem istimi floskulami kot jih tule gor zagovarja pkorosec. Saj se vsi skupaj ne razlikujete kaj dosti naciji, boljševiki, fašiji- gliha vkup štriha.
Vance
27. 01. 2010 15.47
Dragi Ferdox,nisem za polemike,povem samo kar mislim.Moji starši so bili v partizanih in vem,kako so trpeli.Za belo gardo, domobrance in cerkvene kroge pa vemo,da so kolaborirali z okupatorjem.O Dražgošah veste samo Vi tole Vašo resnico in še nekaj,v tistih Vaših jamah počiva mnogo takih,ki so ubijali na Rabu,Jasenovcu in drugod in izdajali osvoboditelje slovenskega naroda.
austria
27. 01. 2010 15.36
minuto molka naj bo rajse za bivso jugoslavijo!!!! za nase bratstvo jedinstvo!!!!!!
Ferdo Crni
27. 01. 2010 15.35
Palestinci so lahko kar lepo tiho. veliko več kot izraelci so jih poklali Jordanci v "črnem septembru". Naj se arabci med sabo zmenijo.
Ferdo Crni
27. 01. 2010 15.28
Vance: povej oziroma navedi mi vsaj enega ki ZAGOVARJA holokavst. To je pač klasičen refleks - če nisi z nami si proti nam. V vsakem primeru naj se zamisli tudi "partizanska stran". Naprimer koliko internirancev je odšlo v internacijo prav zaradi njihovih "junaških pobegov" (Dražgoše naprimer). In kdaj bo minuta molka za desettisoče slovenskih ljudi poklanih od strani komunistične gverile, ki je že med vojno pobila več slovencev (lastnih ljudi) kot nemcev. O "tabelih" ne bom, ker je to tujka (sovjetska partijska skovanka "bela garda") . PA tudi o ljudeh v Dahauskih procesih, kjer so komunisti sodili TABORIŠČNIKOM NACIZMA bi lahko imeli v mislih vsaj med minuto molka. Ko misliš na žrtve taborišč misliš tudi na te Vance.