Slovenija

V tretje ne gre rado: SDS spet predlagal Janšo, komisije zato še nimamo

Ljubljana, 30. 09. 2014 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci tudi v tretje poskusu niso imenovali komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. SDS vztraja, da mora v njej sedeti tudi Janša, poslanci koalicije ter ZL in ZaAB pa o tem niso želeli glasovati. Točko so zato umaknili z dnevnega reda.

V SDS vztrajajo, da mora biti Janez Janša član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.
V SDS vztrajajo, da mora biti Janez Janša član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. FOTO: Miro Majcen

Poslancem tudi v tretje ni uspelo imenovati komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Koalicijske poslanske skupine, ZL in ZaAB so predlagale umik točke odločanja o članih komisije, kar je potrdilo 49 poslancev, proti jih je bilo 21. Spet se je zataknilo, ker je SDS za člana komisije predlagala prvaka SDS Janeza Janšo, ki prestaja zaporno kazen. Stranka je napovedala, da bo vztrajala pri predlogu, naj bo med člani komisije tudi njihov predsednik.

V obrazložitvi predloga umika omenjene točke dnevnega reda je vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer spomnila, da takšnega predloga že v preteklosti niso potrdili, zato o povsem enakem predlogu sklepa tudi na tej seji ne želijo glasovati.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je dejal, da je takšna obrazložitev "povsem neskladna s slovenskim pravnim redom", DZ pa da se z umikom te točke z dnevnega reda izogiba nadzoru nad varnostnimi in obveščevalnimi službami.

Dodal je tudi, da so razmere doma in po svetu precej hude, zlasti zato, ker se tudi pri nas dogaja del nadzorov nad muslimanskimi skupinami, ki hodijo v vojne v arabske dežele in da nad to dejavnostjo ni nobenega nadzora. 

Odzval se je tudi Janša, ki je v izjavi za medije ob robu seje dejal, da je Slovenija v precej resnih časih že od 1. avgusta "brez parlamentarnega nadzora nad tajnimi službami". 

V državnem zboru štirje novi poslanci

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Miro Majcen

Državni zbor je potrdil mandate štirih poslancev, ki so namestili tiste, ki so bili imenovani za ministre. 

Marija Bačič je v poslanskih klopeh nadomestila kmetijskega ministra Dejana Židana, nekdanji minister za finance Franc Križanič je poslanski stolček zasedel namesto obrambnega ministra Janka Vebra, zunanjega ministra Karla Erjavca je nadomestila Marija Antonija Kovačič, kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar pa Jana Jenko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (374)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ovratnik
01. 10. 2014 12.44
ME ZANIMA GDO BO VSE TO PLAČAL KAR POČNEJO POSLANCI IN ZDAJ SODIŠČE GLEDE JANŠE V AVSTRIJE KAR BI BILA LAHKO ZA VZGLED JE RAZSODBA IN KONC PRI NAS PA V NEDOGLED
glava2
30. 09. 2014 21.25
+6
naj se končno začnejo ukvarjati z tistimi stvarmi za katere jih plačujemo!!!!
felix58
30. 09. 2014 21.08
+16
ja to je pa žalostno, pred nedavnim premier, sedaj pa naenkrat v resti....in kaj je tu narobe....narobe je to, če je v resti naj bo v resti ne pa da hodi v hram demokracije in se dela norca
tony_abcde@yahoo.com
30. 09. 2014 19.40
+22
Očitno SDS-u ni v interesu, da bi se imenovalo komisijo zato vsakič predlaga Ivana kot da ni druge osebe v njihovih vrstah, ki bi jo lahko predlagali. Ampak ne...treba je vztrajati in predlagati zapornika za vsako ceno, da lahko potem Ivan v avli reče...pazite na mobitele...Cerar vam prisluškuje. Psihični bolnik se ne more skulirat...res pravi pacient, ki igra mučenika in ima vsak dan medijsko pozornost. Pa še neligitmno je bil izvoljen kar tudi Zvonko hitel pojasnjevat...
tiandra4
30. 09. 2014 20.02
+12
ja saj so vsi sdsovci na veliko bobnali , da je nelegitimno izvoljen, pa še kar mutijo, so res vsi skupaj bolani......
KRALJKEKEC
30. 09. 2014 23.59
-6
Smo pa Slovenci zelo ponosni na Janeza,saj drugega junaka tako nikoli ne bomo imeli! Janez polno zdravja in sreče ti želimo!
cleener
01. 10. 2014 09.48
+4
Eh kekec, tvoj guru nima niti sreče niti zdravja-v glavi je buban, tko kot njegovi hla-pčki.
BULDOH
30. 09. 2014 18.55
-21
Dokler je Janša poslanec, ima vse pravice kot drugi poslanci-seveda, če niso v državnem zboru prvorazredni in drugo razredni poslanci....
.jest
30. 09. 2014 19.19
+15
Dokler je janša pravnomočno obtožen ne bi smel imeti nobene pravice. Tako v času trajanja zaporne kazni tudi drugi zaporniki. Pa bi človek dobro premislil, če bi delal piz...ije. Dosti obsojenih gre v zapor na boljše. Brezplačno ogrevanje, voda, internet, dnevno najmanj trije obroki dobre hrane, elektrika, prevoz do zdravnika brez čakalnih vrst...
tony_abcde@yahoo.com
30. 09. 2014 19.43
+16
Če bi bila ta država urejena kot je treba bi bil Ivan za rešetkami dokler se ne razjasni ali bo še naprej za rešetkami ali bo odkorakal na svobodo. Ni mi jasno kako je možno, da je zapornik v parlamentu, vsak dan twita itd...in potem se o njem govori, da je politični zapornik.
tiandra4
30. 09. 2014 19.58
+12
Od Cerarja sem pričakoval, da bo to uredil z Janšo, pa nič...., sem razočaran. To je nezaslišano, da janša še kar s...rje v parlamentu.
ina5785
30. 09. 2014 21.35
+4
antigalos - saj je komaj par dni nove vlade, kako naj Cerar v tako kratkem času uredi vso 23 letno svinjarijo?
revirji
30. 09. 2014 18.38
+11
Tako sovraži Tita. Ampak on je isti, pardon slabši. Ko je Tito kao kradel smo imeli vsi dovolj, sedaj pa ima samo on. K sreči imamo parlamentarno demokracijo in nam on ne more vladat do smrti.
Luther
30. 09. 2014 18.45
+11
Sovraži ga zato, ker dobro ve, da mu ne seže niti do mezinca na nogi. Ve, da je tako majhen, da je taka nula v primerjavi z njim. Ko je bil najstnik in mladenič, ga je ljuvil in bil mu je vtor in ideal. Ampak, tako kot se dostikrat zgodi, se ljubezen zaradi ljubosumja spremeni v sovraštvo.
tony_abcde@yahoo.com
30. 09. 2014 19.46
+8
Tito mu je bil lep čas vzornik...kot je bil Tito kultna osebnost je tudi Ivanu uspelo postati kultna osebnost znotraj stranke se razume.
Luther
30. 09. 2014 18.33
+27
Riba smrdi pri glavi. Ivan Janša je obljubil, da bo odstopil od vseh funkcij, če bo pravomočno obsojen. Njegov kamerad Černač je rekel, da člani SDS ne bodo prevzemali nobenih odgovornih funkcij in položajev, ker so po njihovem volitve nelegitimne. Če bi bila oba poštena, danes teh težav ne bi bilo. To kar pčenjajo zdaj je še en dokaz o nepoštenosti in goljfanju volivcev in vseh državljanov Slo.. Vendar od patoloških lažnivcev, ne moreš pričakovati, da držijo dano besedo.
nnanna
30. 09. 2014 18.45
+7
tudi njegovi so dejali, da v neligitimno izvoljeni vladi ne bodo sodelovali v nobeni komisiji.......
tiandra4
30. 09. 2014 20.04
+11
To je poštena slika SDS liderjev, lažejo sami sebi.
Verbena
30. 09. 2014 18.14
+5
Mal trme je vedno dobr met..sam če jo je preveč to ni več zdrav!!!!.....je treba tud imet spoznanje, kdaj je treba odnehat in ne rinit z glavo skoz, kjer ne gre !!..sds dela točno to!!..pa sej nimate sam Janeza, kaj pa ostali, sigurn bi bil tudi kdo drug sposoben!!!.....tok dolg ga bo stranka bluzla, da bodo res zgubil še tiste člane, ki verjamejo v program in program ni jj!!!!...
StrikeOne
30. 09. 2014 17.57
+10
Janijony še vedno se trosiš tukaj, si plačan od stranke sds da zagovarjaš kriminalca? Jaz sem med tem časom (nekaj ur) že bil veni z otroci na soncu na igralih, na pijači.. ti pa še kar naprej sediš za rač in braniš enega kriminalca češ da mu nič ni dokazano aha torej po tem takem Don corleone je tudi svetnik ker mu nič niso dokazali! Ljudje kot si ti si zaslužite tako propadlo državo saj zagovarjate kriminalce, ki so jo pripeljali v ta sistem in jo izropali v tem sistemu vam je važna samo ideologija, samo da je naš pa čeprav je lopov sicer pa mu niso nič dokazali tako da vam je še vest mirna! Pravijo kakšni ljudje takšni politiki. Ideologija janše in sds sloni na sovraštvu do drugačnih in neistomislečih in takšne ideologije so vedno zelo hitro propadle v zgodovini ne vem univerzalna pravica , bog .. ne vem ampak takšni ljudje na koncu vedno končajo tako ali še hujše kot želijo in zagovarjajo za druge! Ker se kregate med seboj z levimi in vi desni si zaslužite vse to in še več, če bi bili pošteni ljudje in moralni ljudje pol bi ob prvem znaku nepravilnosti afer, kriminala, korupcije itd itd zahtevali odstop VSAKEGA posameznika ne pa da ene na vso moč zagovarjate ergo si zaslužite vse to in še več!!!
razocarani
30. 09. 2014 17.40
+15
neizmerna je trma teh izgubljencev .. a naj zaradi tega janeza propade vsa dezela .naj zaradi tega lumpa naredimo vsi kolektivni samomor ..kamor se obrnes ,samo jansa jansa .. kot v bivsem rajhu ..povsot firer ,,kako nora postaja nasa --janseva dezela .. upam da mi uspe zapustiti to izgubljeno selendro ,,noro kaj so naredili iz nekoc lepe dezele ,,sram me je da sem slovenec ..
kapljač1
30. 09. 2014 17.43
-3
sram me je da sem slovenec. Za koga za druga ali zase. Take je treba tk dolgo tepst, da začno , ponosen sem da sem slovenc
+9
Ljubim slovenijo ampak Tita po Titu nisem hotel.A prav to smo dobili z SDS in zapornikom ,ni mi kriv zapornik ,krivi smo mi Slovenci,ki dovolimo .da nas ima SDS in njen lastnik za svoje talce
kapljač1
30. 09. 2014 17.39
+9
kako bodo reševali državo iz problemov, če problema Janša ne morejo rešit v treh sekundah.
razocarani
30. 09. 2014 17.40
+6
sinhron
30. 09. 2014 17.38
+8
Kaj tem SDS-ovcem ni jasno , da so kot stranka nekredibilni , ker podpirajo kriminal , korupcijo , vršijo ponarejanja dokumentov in fotografij , laž je postala njihova zaščitna znamka , komprimitirajo in diskvalificirajo politične nasprotnike in drugače misleče in ima vodjo stranke , ki je pravnomočno obsojen in v zaporu preživlja trenutno samo dvoletno kazen zaradi korupcije ( čaka ga še nekaj sojenj in obsodb !) in takega človeka - zapornika predlagajo v parlamentarno komosijo , se jim je že čisto sfižilo ali pa s tem želijo pokazati parlamentu in vsej Sloveniji , dajim ni mar za pravno državo !
razocarani
30. 09. 2014 17.41
+9
skoda besed za take osebke .. kako lepa bi bila dezela brez takih
+4
JA Ampak taki osebki blokirajo država ,povrh pravijo da smo jim mi dali pravico da delajo proti interesom Slovenije. Nihov način dela bi lako že ozanačili kod nevarno za Slovenijo kot Državo.
.jest
30. 09. 2014 17.26
+6
Prosim, da nehate objavljati fotografije istih zapornikov vsak dan. Ali pa je 24 ur portal, ki reklamira kriminalce.
razocarani
30. 09. 2014 17.45
+1
BULDOH
30. 09. 2014 17.23
-9
Najbolj žre levake, ker hodi Janša iz tedenskega oddiha še službeno v parlament.....
+3
Ne to.ampak da smo zaradi tega na 91 mestu .pa peče a zakonodajna oblast NIČ oziroma se smeji v brk .
razocarani
30. 09. 2014 17.49
+3
dragi misek ,,pelji si janezka domov tvoji zenski ..
+10
Ni čudno da smo na 91 mestu.Zapornik ukazuje in drži za talca DZ,Parlamentarna stranka katere lastnik je zapornik se vmešava v delo sodstva ,/kar je mimogrede po svetu cel prepovedano/zapornika hoče ta ista stranka spraviti celo v komisijo za nadzor služb,ki bi ga morale preiskovati.S takim odnosom DZ do tretje veje oblasti in s sedanjo SDS smo banana država in pika.Naj se že umakne iz politike.
+14
Še mediji se ne upa pisati o blamaži in posilstvu nad gledalci TV Slovenija ki ga je storila SDS dne 24.9.2014 preko DZ organizirala miting resnice z „ODBOROM 2014 „ v odboru da bo ironija še večja za človekove pravice, Ostroških take samo reklame sploh ne govorimo. Vprašanje za predsednika DZ kaj bo storil da do takih zlorab ne pride,Bo stranka nosila del stroškov za propagando prek DZ in RTV Slovenije .Vse za zapornika pa naj gre k vragu Slovenija in Slovensko sodstvo .Najbolje bo če bi namesto sodišč postavili kar odbore SDS.
+5
A največja tragikomedija je ,da ta isti zapornik in in stranka katere lastnik je ,Grozijo Sloveniji z odškodninsko tožbo.Morda ker sodstvo preganja korupcijo.
Ninamedia
30. 09. 2014 16.22
+3
**************JežekTekaTeka 25.09.2014 13:53:11 -2 Resnica je vedno bolečina za levake in njihove podpornike, pa to ...************** ****************Ninamedia 25.09.2014 13:54:48 2 Opažam ja ježek. Tako boleča da dneve preživljaš na 24h. hahahaa************babaBURN!
flum
30. 09. 2014 17.26
+0
Stari zaporniki na Dobu izjavljajo da je Janša prišel na Dob nedolžen !
kolbek460
30. 09. 2014 16.19
+11
Vsagdo, ki zavestno zagovarja kriminal ali kriminalca je isti kot on sam ,tu ne govorim o odvetnikih,
bogdajmir
30. 09. 2014 16.23
+1
bogdajmir
30. 09. 2014 16.24
-3
pa da ti še odgovorim: da zagovarjaš kriminalca, mora biti dokazano, da tista oseba tudi je kriminalec - kar še pa do zdaj za jj ne moremo trditi (sumi, indici itd)
kolbek460
30. 09. 2014 16.34
+2
+6
+4
+5
kolbek460
30. 09. 2014 16.41
+3
Upam si trdit da naš rojak tožilec Ferlinc ,se ni zmotil niti v eni sami točki ko je pisal otožnico z dokazi proti temu kriminalcu,ki laže krade potvarja razdvaja in dela škodo v državi Sloveniji,Sodniki so to prepoznali ,gospoda posadili tja od koder bi on moral že pred 26 leti,
kolbek460
30. 09. 2014 16.51
+3
Upam si trditi da naš rojak tožilec mag,Ferlinc ni zmotil niti eni sami točki optožnice zoper tega gospoda,in sodniki so to prepoznali in tega gospoda poslali tja komor bi že po vseh teh zadevah pred 26 leti ,ki je do sedaj lagal kradel ,po krivem optoževal, razvajal,trgoval z orožjem ,prijemal podkupnine in z tem denarjem živel na visoki nogi ,financiral ,svojo sekto ki mu v zahvalo sedaj ščiti hrbet pred roko pravice in se gredo lažne solidarnosti.FUJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bogdajmir
30. 09. 2014 16.19
-1
a se že ve, kdaj bodo Cerar in njegova ekipa začeli delati in poizkušali Slovenijo peljati iz krize?
.jest
30. 09. 2014 17.31
-1
Prvo si morajo na lepo ali pa na grdo razdeliti stolčke. Moderator, bo sedaj v redu?
RustemRex
30. 09. 2014 16.13
+1
Kriminalec bo nadziral tiste, ki nadzirajo njega..... To po mnenju SDS ni konflikt interesov? Bananarepubljik SDS...
bogdajmir
30. 09. 2014 16.15
-3
ni kriminalec (dokazano ni, sodeč po pričevanjih priznanih pravnikov), je pa zapornik
24uric
30. 09. 2014 16.16
+3
ja sej leve stranke imajo nastavljene pa sodnike na najvišjih mestih
RustemRex
30. 09. 2014 16.17
-2
janijohnny: Dokazano JE kriminalec, dokazano na 25.000 straneh dokaznega gradiva, zato pa je v čuzi.... Na podlagi tistih dokazov iz Finske in Avstrije, ki jih Matoz hoče izločiti.....
bogdajmir
30. 09. 2014 16.21
-1
ja logično da hočeš izločiti nekaj, kar po vseh pravnih kriterijih ne bi smelo veljati za dokaz, zato se pa tudi vlagajo pritožbe za varstvo zakonitosti itd - kdor ne razume prava, bo pač to imel za dokaz proti janši
RustemRex
30. 09. 2014 16.23
-1
Meni govoriš, da ne razumem prava.... Če razumeš pravo veš, da je pri nas in v svetu ogromno obsojenih, ki so bili obsojeni na podlagi indičnega kroga.... PRIMER KLASIČNE INDIČNE SODBE: Če policija pri nekomu zaseže 1kg kokaina in ga obtoži prodaje... Zraven najde še tehtnico, vrečke za pakiranje in veliko gotovine.... Naj dokaže natančen kraj, čas, način in količino droge, ki jo je prodal.... ČE TEGA NE MOREJO NATANČNO DOKAZATI, POTEM SODBA PADE? Zasežena droga je samo indic prodaje, tehtnica je samo indic, da je prodajal... Vrečke za pakiranje so samo indic.... Veliko nepojasnjene gotovine je samo indic.... VSI INDICI SKUPAJ PA TVORIJO INDIČNI KROG IN SO DOVOLJ ZA OBSODBO..... Če poznaš pravo veš, da je posest prepovedanih drog zgolj prekršek, posest z namenom prodaje pa kaznjivo dejanje.... Namen prodaje pa se dokazuje z indici, ki se nanašajo na kaznjivo dejanje.... V tem primeru si na podlagi ENEGA SAMEGA INDICA lahko obsojen na kaznjivo dejanje (2-5 let zapora) namesto prekrška (globa 30-500€)....
RustemRex
30. 09. 2014 16.33
+2
....Namen obrambe pa je, da razjasni indice, če ti niso bili povezani s kaznjivim dejanjem in tako izloča dokaze.... Obramba mora dokazati, da zasežena tehtnica ni bila uporabljena za prodajo droge, dokazati izvor gotovine, če ta ni bila pridobljena od prodaje droge itd............. V primeru Patria je ključen dokaz zaznamek na računalniku enega od soobtoženih, kjer so navedene kratice vseh vpletenih (JJ, JZ, TK, IČ, WW, WR....). Obtoženi se je branil, da gre za neke druge osebe, a ni moral dokazati za katere osebe naj bi šlo..... Če bi bilo res, da gre za kratice drugih ljudi, bi obramba morala to dokazati s pričanjem teh ljudi, katerih kratice naj bi bile navedene. Če je šlo za nek drug posel bi obramba to morala izpodbijati z dokumenti, pogodbami in pričami, kjer bi bilo jasno videti za kratice katerih ljudi naj bi šlo.... Indični krog pa tvori dejstvo, da so se vsi, katerih kratice so bile omenjene, sestajali na znanih krajih v znanem časovnem okvirju, tudi izpiski njihovih elektronskih pošt sovpadajo s časovnimi okvirji sestankov, nakazil in podpisov pogodb....
RustemRex
30. 09. 2014 16.36
+3
janijohnny: Kakšen argument? Meni ne moreš očitati, da ne razumem prava, sem ti vse lepo obrazložil, kako poteka dokazovanje krivde preko indicev, ki tvorijo indični krog....
kolbek460
30. 09. 2014 16.09
+3
Mirno on odgovorno trdim že mnogo let ,da dokler bo kriminalec živ mira v državi ne bo!
bogdajmir
30. 09. 2014 16.16
-4
dokler bo zapriseženi notranji sovražnik levice (ki ima v rokah sodstvo in medije), do takrat miru res ne bo - toda ali hočemo mir, ali hočemo demokracijo, to je vprašanje
kolbek460
30. 09. 2014 16.26
+2
Za demokracijo ste pre zeleni in jo zlorabljate v svoje ozke osebne inerese ,z tem pa vseeno ni dovoljeno lagat ,krast ,goljufat ,obrekovat ,če ni dovojeno saj dostojno ni,šli ste preko roba in svoje zmote zaradi ega ne priznate..