Slovenija

Novo obtožnico proti Šišku njegovi podporniki označili za politični konstrukt

Maribor/Ljubljana, 26. 02. 2019 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
31

Potem ko je mariborsko tožilstvo proti vodji Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku vložilo še eno obtožnico zaradi domnevne razžalitve policista, so se oglasili v njegovem gibanju. Dejali so, da gre za politični konstrukt in da želijo s tem Šišku preprečiti kandidaturo na evropskih volitvah. Šiško je sicer že od lanskega septembra priprt zaradi obtožbe za kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Mariborsko tožilstvo je vložilo novo obtožnico za razžalitev uradne osebe. Razžalitev se načeloma sicer preganja na zasebno tožbo, a v primeru, ko je ta uperjena proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njegove službe, se pregon začne na predlog tožilstva, je pojasnil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič in dodal, da so obtožnico vložili 7. februarja.

Sopredsednica Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar je danes pred državnim zborom povedala, da v gibanju menijo, da gre v primeru nove obtožnice proti Andreju Šišku za lažno obtožbo policista, ki je bil vpleten v incident marca lani, v katerem naj bi policija uporabila prekomerno silo nad nosečo žensko in njenima mladoletnima hčerama.

Tokratna obtožnica sicer ni povezana z aktivnostmi Štajerske varde, zaradi katerih je Šiško jeseni pristal v priporu in se pred dvema tednoma na predobravnavnem naroku skupaj z Matejem Lesjakom izrekel za nedolžnega. Po neuradnih informacijah je povezana z dogajanjem marca lani, ko je Šiško izrazil zgroženost nad policijskim ravnanjem, katerega posnetek je takrat zaokrožil po spletu in ki je bilo po njegovi oceni pretirano nasilno.

Šiška je ženska po telefonu poklicala na pomoč, po besedah Bidarjeve pa je policista v mirnem tonu vprašal, kaj se dogaja, nakar naj bi iz strani pritekel policist in ga z vso silo odrinil. To naj bi bilo vidno tudi iz posnetka, ki so ga pozneje prikazali na novinarski konferenci in je tudi še vedno dostopen na Facebook profilu Gibanja.

Prav novinarska konferenca naj bi bila tudi povod za novo obtožnico zoper Šiška, ki jo je mariborsko tožilstvo sicer moralo po uradni dolžnosti sprožiti na prijavo domnevno oškodovanega.

Bidarjeva je ob tem poudarila, da so takoj po dogodku podali kazensko ovadbo za prekomerno uporabo policijske sile, notranja preiskava naj bi trajala že skoraj leto dni, epiloga pa po njenem še vedno ni. Kot so sicer že po dogodku sporočili s Policijske uprave Maribor, so policisti v tem primeru ravnali strokovno.

V Gibanju prepričani, da gre za politični konstrukt

Ob tem je Bidarjeva danes poudarila, da Šiško spoštuje delo policistov, ki častno opravljajo svoje delo, kar je povedal tudi na že omenjeni novinarski konferenci, posamezniki, ki izvajajo nasilje nad državljani, pa po njegovem nimajo kaj iskati v policijskih vrstah.

Andrej Šiško je v priporu že od lanskega septembra.
Andrej Šiško je v priporu že od lanskega septembra. FOTO: Jana Ujčič

Spomnila je, da je Šiško že skoraj pol leta protipravno v priporu, za novo očitano kaznivo dejanje pa je zagrožena kazen do šest mesecev zapora. V gibanju domnevajo, da je tožilstvo ugotovilo, da Andrej Šiško ne bo obtožen zaradi Štajerske varde, saj je primer po njihovem na zelo trhlih temeljih in brez dokazov.

"Zdaj je verjetno njihov namen Šiška obsoditi za neko drugo zadevo, da bi lahko s tem nadomestili protipravno odvzeto prostost, ker on je dejansko že šest mesecev v priporu. Seveda pa je cilj tudi preprečitev nastopa Andreja Šiška na evropskih volitvah," je še dodala Bidarjeva.

V zvezi z evropskimi volitvami je dodala, da pripravljajo kandidaturo, ta teden so začeli zbirati overjene podpise na upravnih enotah. Hkrati evidentirajo kandidate, na zboru članov pa se bodo odločili, ali bodo dali na listo samo Šiška ali bo kandidat še kdo. Nagibajo se k temu, da bi bil Šiško njihov edini kandidat.

Kdaj naj bi se zgodila razžalitev?

Mariborski policisti so 26. marca med izvajanjem nadzora cestnega prometa ustavili voznico osebnega avtomobila, ki pri sebi ni imela vozniškega dovoljenja, poleg tega je odklonila test alkoholiziranosti, zato so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo. Kljub temu je vožnjo nadaljevala, zato jo je ustavila druga policijska patrulja, katere prav tako ni upoštevala.

Policisti so se zato odločili, da ji vozilo zasežejo, zato so njej in sopotnicama ukazali, naj izstopijo iz avtomobila. Ker ukazov niso upoštevale, je policist razbil steklo na vratih avtomobila, nato pa so jih odstranili iz vozila. Kot so takrat poudarili na Policijski upravi Maribor, so policisti v tem primeru ravnali strokovno, telesna sila pa da "sodi med najmilejše oblike prisilnih sredstev".

Zoper voznico so zaradi dogodka podali obdolžilni predlog zaradi storjenih prekrškov. Prav tako pa so ukrepali zoper dve mladoletni potnici, prekrškovni postopek pa so uvedli tudi zoper dve osebi, ki sta bili na kraju dogodkov. Zoper eno med drugim zaradi kršitev javnega reda in miru, zoper drugo pa zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

Eden od slednjih naj bi bil Šiško, ki je pozneje povedal, da ga je voznica, ki je bila evidentirana kandidatka njegove stranke za državnozborske volitve, med policijskim postopkom poklicala po telefonu in mu dejala, da se z otrokoma počutijo ogrožene. V ravnanju policije je prepoznaval obliko pritiska na njihove kandidate za volitve.

Po klicu se je podal na prizorišče dogajanja in bil priča ravnanju policistov, ki po njegovi oceni "presega vse meje zdravega razuma".

Kot je Šiško še dejal, policija ni imela nobenega razloga, da bi se na kakršen koli fizičen način lotila obeh mladoletnih hčera. Zaradi tega, kar so naredili s 15-letno hčerko, bi jih bilo treba ne le odpustiti, ampak "poslati v zapor", je dejal. Dodal je, da je nad ravnanjem policije zgrožen, in napovedal, da bodo zahtevali odgovornost vseh vpletenih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
28. 02. 2019 19.24
+1
Ne glede na to kakšno mnenje imate o Šišku je dejstvo,da bomo morali v prihodnosti sami skrbeti za svojo varnost,če bo šlo tako naprej. Kdo nas bo zaščitil? Država? Policija? Saj še mladoletnih mulcev,ki ropajo vrstnike niso sposobni sankcionirati kot se spodobi.
?ebula
26. 02. 2019 19.10
+0
Ko gledam tega Šiška in njegove podpornike mi pride na misel - uboga zemlja kaj vse mora nositi.
puspan
26. 02. 2019 19.02
+1
Pa da bi vsaj za časa pusta paradi rali z mušketami in Tomahawki, ne pa pol leta pred karnevalom.
aloalo
26. 02. 2019 18.17
+0
Kakšno paravojaško skupino vi sanjate , trenutno v vrhniški vojašnici visi zastava ki tudi ni naša in ne predstavlja slovenske vojske, in ne ni nobenih delegacij v Vrhniki..to je para vojaška zastava. tole pejte raj pogledat! Vsem v poduk, če se stanje ne bo izboljšslo bo teh enot še več še mal pa bomo mel 3 čete profi vojakov na cesti.
Apostol1
26. 02. 2019 17.39
+1
Tule berem komentarje ,ki so bedasti , da bolj bedasti skoraj ne morejo biti. Model je ustanovil paravojaško skupino in kjerkoli na svetu bi šel sedet in tudi pri nas bo ,kar je edino pravilno. Vem ,da je v državi še in še narobe ,samo tole se ravno tako ne da in tudi ne sme tolerirat , ker potem bi nastajale razne paravojaške skupine v stilu Libijskih milic in podobnih združb , kaj lahko bi prišlo ,do nasilja in potem bi pa bili druga Libija ali Somalija tega si pa jaz in večina pametnih ljudi ne želi , morda si želijo nekateri ljudje ,ki itak za svoje interese poizkušajo umazati vlado in jim ni mar za Slovenijo razen lastnih želja po oblasti . Vlada pa ima daleč največjo podporo in to pa vemo komu ni všeč.
Recenzor
26. 02. 2019 18.47
+1
Tud tvoji partizani so bili od začatka paravojaške bande
Recenzor
26. 02. 2019 18.48
+0
Ko so pa zmagal so pa na smrt obsojal po zakonih Kraljevine Jugoslavije
korintos23
26. 02. 2019 19.31
-6
Scipion
26. 02. 2019 17.21
+6
Lahko kradeš miljarde, lažeš, ponarejaš samo ne mi dirat državnega aparata. Kdor se zoperstavi diktatorskemu sistemu je večji zločinec od množičnega morilca. Če bi še obstajal Goli otok bi ta Šiško sigurno doživel usodo Mandele...
vinogradnik33
27. 02. 2019 08.21
Nisem vedel , da je Mandela bil zaprt na Golem otoku , daj poduči me , kdaj in kako je prispel !???
mhri47
26. 02. 2019 17.08
+6
Kaj se je sodstvo in vlada spustila na enega reveža. V enem tednu bi ga spametoval v arestu. Tiste akterje ki si pa državo zafural in okradli pa za 20 let zapret
D3MoN
26. 02. 2019 17.07
+11
Šišo je že kul, samo kam je izginil maketar Leben in druščina? On bi pa ja tudi moral biti v zaporu, VENDAR je minister v javni upravi. juhej. Vesel sem, da lahko kradljivcem dajem denar za plače. Fantastično. Kjer je en Šišo, tam jih je lahko zelo hitro zelo dosti več.
ValterUdovernik
27. 02. 2019 10.53
TitCankar
26. 02. 2019 17.07
+5
Tisti ki so ubobožali Slovenijo jo pokradli do obisti so danes poslanci predstavniki vlade veleposlaniki veseli tajkuni mislim da so ti uzorpirali slovenijo in ustavo jo povampirili zdaj pa tu pa tam rabijo kakšnega grešnega kozla za predstavo napada na ustavno ureditev kako zavedni slovenclji so in je potrebno verbalni delikt pričeti ponovno preganjati. No malo še počakajmo da vidimi kakšno kozlovsko sodbo bodo spisali. V primeru Šiško si je država nakopala sramoto tipa Venezuela.
za bojši jutri
26. 02. 2019 17.07
+2
Kaj vse mu boste še naprtili?
Da se mene pita..
26. 02. 2019 17.00
+4
Samo bolan človek, lahko predlaga Šiška za kakršno koli javno funkcijo.
ValterUdovernik
27. 02. 2019 10.53
+1
intel1
26. 02. 2019 16.53
+3
udbovsko mafijska slovenija
FAUSTOS1
26. 02. 2019 16.52
-1
zakaj pišete podporniki napišite sds in nsi seveda sam verjamem ,da je šiško je le lutka,ki je naivno morda celo verjel da je prerok
JApajaDAja
26. 02. 2019 16.34
+2
da ne bo ta sistem iz njega res naredil "grožnjo"!
Frane Šajn
26. 02. 2019 16.30
-6
ŠIŠKO GRE PO STOPINJAH SENČNEGA PRINC VSE JE "PALITIČEN KANSTRUKT!" A BO ZMOGEL ZA MATOSA TO SE PA ŠE NE VE?? BO VERJETNO MORAL POVEČATI ČLANARINO V "VARDI"! LJUDJE BOŽJI PA SAJ NI RES IN JE!?
JApajaDAja
26. 02. 2019 16.33
+7
ima ušajevo...ta je še bolj kaplarjeva kot matoz!
edvinedvin
26. 02. 2019 16.28
+7
V Sloveniji živimo kot v času Stalina, vse gre v kazenski pregon , tudi če se muha vserje, po statistiki vsako leto v Sloveniji obsodijo na dodiščih do 3000 ljudi , po zaporih imamo morilce, tatove, goljufe in narkomane ter pedofile, kateri ne sodijo v zapor. Slovensko sodstvo z zavodom za prestajanje kazni je neurejeno, v zaporih delajo nesposobni socialni delavci in pedagogi , kateri imajo zaznamovano preteklost. V Sloveniji je potrebno nekaj spremeniti samo ne po pravni poti kjer ne gre, treba stvari vzeti v svoje roke kot Šiško, ni bil dovolj hiter.Moral bi bi spremeniti politično ureditev da lopovi nimajo več vstopa v politiko, poglejte samo ministra za infrastrukturo.
mhri47
26. 02. 2019 17.11
-2
Milan daje navodila koga v arest strpat, ima preveč časa sedaj ko je v penziji. To je njegov hobi.
wolfterier
26. 02. 2019 16.25
-9
Glede na to,da se zavzema za izstop iz EU in Nata sodi v kakšno drugo ustanovo,ne v zapor !
cistajeba
26. 02. 2019 16.02
+11
Jaz ga "prepoznavam" za predsednika!!!!!!!!
etul
26. 02. 2019 15.53
+28
Šiško je v zaporu zaradi grožnje javnemu redu in miru. Povod so slike kjer je bil oborožen, njega vidimo večkrat v vseh medijih, sedaj pa mene zanima pred časom smo brali kako mladenič ustrahuje in pretepa naše dijake hkrati je bil slikan ne z enim ampak več kosi orožja, torej kako to da je tista zgodba kar poniknila?
Lado Lopati?
26. 02. 2019 15.44
+19
POLICIJA NAJ SE UKVARJA Z MAKETAMI, PATRIJOTE PA PUSTI PRI MIRU !!!!!! AJA KORUPCIJA,money, money...