Slovenija

V Hiši hospic bi lahko prve bolnike sprejeli v decembru

Ljubljana/Ljubno ob Savinji, 10. 10. 2015 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zgodba okoli Hiše hospic bo, kot kaže, v kratkem dobila epilog. Slovensko društvo hospic je ključe že predalo mestni občini. V zavodu Ljubhospic pa potekajo vse priprave, da bi hiša lahko prve bolnike sprejela v decembru. Društvo medtem nadaljuje s svojimi aktivnostmi, ob praznovanju 20. obletnice pa pripravlja dobrodelno dražbo.

Hiša na Hradeckega cesti v Ljubljani že nekaj mesecev ne služi svojemu namenu. Težave s financiranjem, ki so se ponavljala praktično ves čas petletnega delovanja hiše, so Slovensko društvo hospic nazadnje pripeljale do odločitve, da prekine z nudenjem oskrbe umirajočim.

Čeprav so v društvu upali, da bodo s pristojnimi našli možnosti za sistemsko financiranje, ki bi jim omogočila še naprej izvajati dejavnost v hiši, so se stvari razpletle drugače. Slovensko društvo hospic pa je pred dnevi Mestni občini Ljubljana (Mol) kot lastnici predalo ključe hiše.

V prostorih bo zdaj najverjetneje deloval zavod Ljubhospic, ki ga je za opravljanje dejavnosti hospic ustanovila Lekarna Ljubljana, soglasje k njegovi ustanovitvi pa je podal tudi ljubljanski mestni svet. Pogovori potekajo, je potrdil direktor Lekarane Ljubljana in novoustanovljenega zavoda Marjan Sedej.

Še vedno so odprte vse možnosti bodočega razmerja, od oddaje v najem, kot morebitne prodaje objekta, so prejšnji teden pojasnili na javnem stanovanjskem skladu Mol in dodali, da ko bodo razrešena ta vprašanja, bo tudi jasno, kdaj bi lahko hiša sprejela prve bolnike.

Kot pravi Sedej, je njihova želja – in tudi vsi projekti ter aktivnosti tečejo tako –, da bi lahko prve oskrbovance v hišo sprejeli v decembru. V hiši je namreč še vedno del opreme in predmetov Slovenskega društva hospic, ki se je z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dogovorilo, da jih lahko v hiši hranijo še do konca meseca.

Hiša hospic
Hiša hospic FOTO: Aljoša Kravanja

Ob koncu meseca bodo tako lahko videli, kakšna je oprema v hiši, kaj bo potrebno dokupiti in postoriti, da bo hiša lahko funkcionirala. Sedej, ki si je hišo ogledal, pravi, da bo del opreme nedvomno treba dokupiti in da bo nedvomno treba tudi sanirati streho, na dolgi rok pa bi po njegovih namesto sedanje ravne morali postaviti pravo streho.

V zavodu Ljubhospic se pripravljajo na prevzem hiše

Medtem pa v zavodu Ljubhospic po njegovih besedah peljejo tudi druge aktivnosti; so v fazi konstituiranja sveta zavoda, ki bo kasneje deloval kot nadzorni in upravni organ ter bo na predlog direktorja sprejemal in potrjeval vse pravilnike in vsa poslovna dogajanja v hiši, od stroškovnega in poslovnega plana do kadrovskega plana, razvida del in nalog, je pojasnil Sedej.

Trenutno so v zaključni fazi sprejemanja informativnih prijav za delo in sodelovanje z Ljubhospicem. Razpis, s katerim vabijo k sodelovanju nove sodelavce, člane strokovnega tima in prostovoljce (zdravnike, socialnega delavca, diplomirane medicinske sestre, zdravstvene tehnike, negovalke, oskrbovalce in kandidate za prostovoljce) so v Delu objavili konec septembra.

Po načrtih bi bilo v hiši skupaj 17 zaposlenih, v prvi fazi šest ali sedem. Kot je v petek navedel Sedej, imajo že okrog 25 prijav vseh kvalifikacij in veseli ga, da je med prijavljenimi vsaj polovica že delovala v Slovenskem društvu hospic ali konkretno v Hiši hospic.

Bojazen o strokovnosti novega zavoda, ki so jo izrazili v društvu, s katerim se sicer o sodelovanju niso uspeli dogovoriti, se je tako izkazala za popolnoma odveč, je dejal Sedej. Zagotavlja, da bo raven storitev zelo visoka in tudi popolnoma primerljiva s tujimi standardi, ki so jih pridobili od londonskih hiš hospic.

Kako se bo hiša Hospic financirala?

Stroške delovanja hiše sicer ocenjujejo na slabega pol milijona letno. Predvideli so več virov financiranja, Lekarna Ljubljana s svojimi sredstvi pa bo tisti garant, da ne bo problemov, ki so nazadnje pripeljali do tega, da so hišo zaprli.

Sredstva bodo ob tem poskušali pridobivati tudi z različnimi dogodki, ki bi jih lahko tržili v smislu pomoči Ljubhospicu, donacijami in prostovoljnimi prispevki. Prijaviti se nameravajo na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za koncesijo, ki je bil napovedan za konec septembra oziroma kasneje za začetek oktobra.

Na razpis, priprava katerega je po zagotovilih ministrstva v zaključni fazi, bodo počakali tudi v Slovenskem društvu hospic, ki si je ogledalo nekaj novih možnih lokacij in, kot je v začetku meseca za STA pojasnila predsednica društva Renata J. Roban, bodo nato presodili, kaj je zanje najbolj ugodno.

Sicer pa društvo nadaljuje z drugimi programi. S programom spremljanja umirajočih in njihovih svojcev na domu so prisotni tudi drugje po državi. Nadaljnjemu delovanju društva pa bodo namenili sredstva, ki jih bodo zbrali z današnjo dražbo.

Društvo bo namreč 20. obletnico danes, na svetovni dan paliativne in hospic oskrbe, praznovalo z dobrodelno dražbo likovnih del na Ljubljanskem gradu. Likovna dela, ki bodo na dražbi, so društvu podarili številni priznani avtorji, med katere sodi tudi Jože Ciuha, ki je zadnje dni življenja preživel prav s prostovoljci hospica. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik države Borut Pahor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
10. 10. 2015 17.17
+5
Evtanazija je zakon!pustite človeku ki v takem primeru ko je prognoza samo smrt, da dostojno umre po svoji odločitvi!!brez trpljenja!!!
Tone 12345
10. 10. 2015 17.18
+2
živali sicer tega ne morejo povedat imajo pa kljub vsemu to možnost!!
enakostzavse
10. 10. 2015 15.48
+6
Da bi pa hospic nemoteno deloval ne bi potrebovali osebja. Naj oni takoimenovano dobrodelneži, kateri so kar tekmovali kdo bo bolj "pomagal" beguncem, pridejo in v hospicu delajo dobrovoljno. Bodo vsaj lstnim ljudem pomagali v res najtežjih trenutkih in nebodo podpirali beguncev, napotenih v Nemčijo, ker je pri nas revna država.
Anton Benedik
11. 10. 2015 08.13
Slovenec pravi:naj crkne Hospic,živeli begunci!
vzdev
10. 10. 2015 14.46
+8
Bolj kot taka hiša Hospic bi prišlo, da bi že enkrat dovolili evtanazijo. Mnogo je takšnih, ki bi rajši umrli kot pa več mesecev trpeli zaprti v tej hiši.
pizzamargerita
10. 10. 2015 14.10
+8
ne razumem, zakaj mol in lekarna nista mogli hospicu pomagati prej, zdaj ko so drustvo hospic spravili ven iz NJIHOVE hise (kolikor vem, je ena gospa hiso z oporoko zapusila Drustvu?!) pa naenkrat bo denar??? nekaj tu zelo smrdi....
alesst
10. 10. 2015 14.25
Ker bi morala drzava pomagati Hospicu, ne pa obcina. Hisa ni od drustva in drustvu tudi ni bila zapuscena. To se vidi ze iz dogodkov- kako bi MOL lahko vzela hiso, ce bi bila od drustva.
enakostzavse
10. 10. 2015 15.51
alest, če se hospic že imenuje LJUBHOSPIC, verjetno ni namenjen vsem državljanom Slo. Tazaden tvoj stavek pa ne bi komentiral, ker je milorečeno naiven.
Maday
10. 10. 2015 13.54
+2
Hitel z 5 ***** sedaj pa naj narod to plača in njihove službe, službe za denar gre..spet in spet..
Heinekenx
10. 10. 2015 13.10
+3
flojdi
10. 10. 2015 12.26
+2
. zakaj pa kogaže moti ravna streha..., naj jo primerno ojačajo , nasujejo zemljo in imajo gor vrt..npr...
Maday
10. 10. 2015 12.17
+5
Navadni paraziti, še en način odiranja Slovenskih ubobožanih delavcev..Hudič vas naj vzame..
Maday
10. 10. 2015 12.18
+4
Vsi bi na proračun, vsi bi bili davčni odvisniki vsak bi imel marmor in delil tuj denar..
johanca123
10. 10. 2015 12.10
+4
Kolk vam plačajo od prispevka, da tole štorijo vlačte po medijih?