Slovenija

Objavljen seznam odpadkov: v Kemisu ogenj zajel 871 ton odpadkov, več kot polovica nevarnih

Ljubljana, 25. 05. 2017 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kemis je objavil seznam odpadkov, ki so bili v skladišču na požara. Iz tega je razvidno, da je ogenj zajel ali vsaj oplazil skupno 871 ton odpadkov, več kot polovica pa naj bi bila nevarnih. Oglasil se je tudi Arso, in sicer z novimi podatki o stanju v Tojnici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Končno jasno, kaj je gorelo na Vrhniki
    03:09
    Iz 24UR: Končno jasno, kaj je gorelo na Vrhniki
  • Iz SVETA: Kemik Ogrin o nesreči in ukrepanju
    02:11
    Iz SVETA: Kemik Ogrin o nesreči in ukrepanju
  • Iz SVETA: Ne bo potrebno več soglasje, ampak le še mnenje
    00:35
    Iz SVETA: Ne bo potrebno več soglasje, ampak le še mnenje
Pogorišče na Vrhniki
Pogorišče na Vrhniki FOTO: Damjan Žibert
Na Kemisu so pričeli z rekonstrukcijo podatkov o stanju zalog odpadkov, ki so bili v skladišču na dan dogodka, 15. maja. Na svoji spletni strani so objavili tabelo odpadkov. Iz tabele je razvidno, da je ogenj zajel ali pa vsaj oplazil 871 ton odpadkov. 456 od teh pa je bilo nevarnih.

V Kemisu so še enkrat poudarili, da vsi odpadki, ki so jih označili kot zgorele, niso nujno v celoti zgoreli, ampak je nekatere ogenj le oplazil.

Podatki o zalogah odpadkov v Kemisu na dan požara

"Nekatere od teh je ogenj le oplazil. Objavljamo jih z namenom, da zainteresirane seznanimo tudi s tem, katerih odpadkov ogenj ni zajel. Za oceno o tem, kateri odpadki, med tistimi, ki jih je zajel ogenj, so zgoreli, pa bomo potrebovali še nekaj časa," pravijo v Kemisu.

V Kemisu je bila med drugim tona pesticidov, 55 ton organskih topil, pralnih tekočin in matične lužnice, 51 ton motornih olj

Kot je razvidno iz podatkov, so imeli v Kemisu med drugim skladiščeno eno tono pesticidov. V skladišču so imeli tudi 55 ton organskih topil, pralnih tekočin in matične lužnice, 51 ton motornih olj, 12,5 ton barv, tiskarskih barv, lepil in smol, ki vsebujejo nevarne snovi, 10 ton različnih nevarnih odpadkov ter prav toliko absorbentov ter 1,6 tone laboratorijskih kemikalij, ki sestojijo iz nevarnih snovi ali jih vsebujejo. Med snovmi, ki jih je zajel ogenj, je bilo tudi 29 ton mulja iz naprav za ločevanje olja in vode, več kot 60 ton drugih odpadnih muljev, 29 ton z oljem onesnažene vode iz naprav za ločevanje olja in vode ter eno tono odpadnih tiskarskih tonerjev.

Od leta 2011 do 2015 inšpekcija opravila sedem rednih pregledov, nepravilnosti niso ugotovili

Na ministrstvu za okolje in prostor pa so pojasnili, da so v Kemisu od leta 2011 do leta 2015 opravili sedem rednih inšpekcijskih pregledov, zadnjega konec leta 2015. Pregledovali so področje ravnanja z odpadki in opravili nadzor predvsem emisij snovi v vode in zrak ter obremenjevanja okolja s hrupom. V teh nadzorih nikoli niso ugotovili nepravilnosti, navajajo na ministrstvu.

Minuli petek pa je okoljska inšpekcija v Kemisu opravila izredni inšpekcijski pregled. Kot pojasnjujejo, ugotovitveni postopek še ni zaključen, zato ga ne morejo komentirati. Inšpektorat med drugim preverja, s kolikšnimi količinami nevarnih odpadkov je Kemis dejansko upravljal in jih skladiščil - torej skladnost dovoljenih količin z dejanskimi.

Kot napovedujejo, bodo v primeru ugotovljenih kršitev inšpekcijske službe ustrezno ukrepale. Nadzirale pa bodo tudi sanacijo in bdele nad tem, da se bo z odpadki ravnalo skladno s predpisi.

Po požaru
Po požaru FOTO: Damjan Žibert

Stanje v Tojnici se izboljšuje, a vrednosti atrazina ostajajo izjemno visoke

Prvi rezultati najnovejše analize vode v potoku Tojnica, v katerega je ob nedavnem požaru v podjetju Kemis izteklo precej oljne gošče in kemikalij iz podjetja, kažejo na rahlo izboljšanje stanja. A potok pri Kemisu ostaja rjav, na njem plavajo oljni madeži, prisoten je tudi še vonj po kemikalijah, so v povzetku ugotovitev navedli na Arsu.

Vzorce tokratne analize so strokovnjaki Agencije RS za okolje (Arso) in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano jemali v ponedeljek. Danes objavljeni preliminarni rezultati analiz kažejo, da je potok Tojnica v Sinji Gorici pri gasilskem domu še čist, nižje pri tovarni Kemis in pred izlivom v Ljubljanico pa je onesnažen.

potok Tojnica
potok Tojnica FOTO: POP TV

Voda v Tojnici je bila v ponedeljek na območju Kemisa in pred izlivom v Ljubljanico "rjava, na površini so bili še vidni oljni madeži, prisoten je bil vonj po kemikalijah". Na območju tovarne Kemis pa so v vodi že opazili manjše ribe. Na obeh mestih so izmerili nekoliko nižjo vsebnost kisika kot na merilnem mestu pred gasilskim domom.

Splošni fizikalno-kemijski parametri (kemijska potreba po kisiku, amonij, nitrit in fluorid) še kažejo nekoliko višje koncentracije v primerjavi z vrednostmi pri gasilskem domu. V primerjavi s koncentracijami dne 16. maja pa so vrednosti bistveno nižje.

V delu potoka ob Kemisu in pred izlivom v Ljubljanico po ugotovitvah Arsa ni več preseganj največje dovoljene koncentracije policikličnih aromatskih spojin, ki spadajo med zelo toksične snovi in nastajajo predvsem pri nepopolnem sežigu. Prav tako ni več presežena največja dovoljena koncentracija formaldehida.

Znatno so se po ugotovitvah Arsa zmanjšale tudi koncentracije pesticidov. V Tojnici pri Kemisu so izmerili koncentracijo dveh mikrogramov atrazina na liter in 1,2 mikrograma flufenaceta na liter. Pri izlivu v Ljubljanico pa so bile koncentracije v ponedeljek še vedno visoke, in sicer 92 mikrogramov na liter atrazina ter 38 mikrogramov na liter flufenaceta. Kot izpostavljajo na Arsu, je največja dovoljena koncentracija atrazina v površinski vodi dva mikrograma na liter, kar pomeni, da je koncentracija pesticida atrazin v Tojnici na izlivu v Ljubljanico še vedno presežena.

Na merilnem mestu pri izlivu v Ljubljanico so sicer strokovnjaki Arsa zaznali še druge pesticide, med njimi propazin, desetil-atrazin in terbutilazin, izmerili pa so tudi povišano koncentracijo adsorbljivih organskih halogenov.

Prav tako so Arsovi strokovnjaki zaznali pesticid atrazin v reki Ljubljanici, približno 200 metrov pod izlivom Tojnice v Ljubljanico. Kot so sicer navedli, je bila na dan zajema Ljubljanica na tem mestu čista, brez oljnih madežev na površini in brez vonja po kemikalijah.

Nima pa Arso trenutno še rezultatov analize kovin, lahkohlapnih halogeniranih ogljikovodikov in lahkohlapnih aromatskih ogljikovodikov, kot sta benzen in stiren.

Podatki o zalogah odpadkov na dan 15. maj 2017
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastaflash
25. 05. 2017 23.42
+2
kriminal nad civili..ze smrdi da bo tole pomedeno pod preprogo
Jožajoža
25. 05. 2017 22.04
+5
požar reši vse skrbi,ko firma zataji. gume v kidričevem,hoteli,gostilne,tovarne,poslovni prostori,...........
Uporabnik113189
25. 05. 2017 21.56
+8
Upam da je sedaj razumljivo mnogim zakaj se umazana industrija pri nas odloča za investicije. Država ni sposobna zaščititi državljanov, pa smo na milost in nemilost prepuščeni kaosu. Ni važno, če imamo lepo napisane predpise in zakone mogoče celo enake kot pri zelo zahtevnih sosedih. Važno je ali se vse to v praksi tudi izvaja. Če se ne, je isto kot da predpisov sploh ni. In izkazalo se je, da dobre prakse sploh ni, ne samo da se ne izvaja..
lobo1112
25. 05. 2017 21.14
+6
KONČNO JASNO KAJ JE GORELO? Seznam se vsekakor ne ujema z rezultati meritev! Pa vse meritve sploh še niso bile opravljene!!! Od kje neki se je ta seznam končno našel oziroma kdo ga je priredil?
lobo1112
25. 05. 2017 21.17
+7
Bo kdo sploh preverjal verodostojnost tega seznama in njegovo sestavo? Ali sploh imamo v javnih inštitucijah dovolj zrelega strokovnjaka z zdravo kmečko pametjo, ki je sposoben to izvesti?
zizi Z djskl
25. 05. 2017 21.11
+7
Zdaj je to žal zgorelo tam,zelo na hitro, če ne, bi pa tu pri nas v peči Salonita Anhovo, malo počasneje....TO TU PRI NAS KURIJO NON STOP !!!
lobo1112
25. 05. 2017 21.20
+9
Dajmo že enkrat stopiti skupaj in izkoristimo medijsko pozornost pri tem problemu, da opozorimo na vse ostale in skupaj morda dosežemo spremembe. Ne gre samo za Vrhniko, ampak za celo Slovenijo in NEdelovanje ter NEsposobnost naših uradnikov ter raznih ministrstev, ki čakajo samo na plačo in želijo čim lažje priti do pokojnine!
trdovrat
25. 05. 2017 21.03
+5
Tak seznam, iz katerega je nemogoče ugotoviti kaj je sploh gorelo in kaj se je razlilo, bi lahko sestavila pomivalka posode iz kake malo večje restavracije! Vidi se rezultat negativne selekcije zaposlovanja maminih sinekov in očkovih hčerkic po ministrstvih!
CHANEL MADEMOISELLE
25. 05. 2017 20.59
+6
Gasilci so vidli kako so bila urejena skladišča. Lahko bi kdo kaj vn pljunil.
CHANEL MADEMOISELLE
25. 05. 2017 20.55
+6
Vsi gledajo in pišejo samo evidnčne liste, 1x letno pošljejo ARSO-tu in si zadovoljil svoje potrebe. Dejansko hranjenje in ravnanje z njimi teh odpadkov bi morala biti prioriteta okoljskih inšpektorjev in delodajalcev v prvi vrsti. Ministrica se mi zdi, da bi lahko malo več strokovnosti prispevala, ki je pa nima, noče.. ne vem. Predvsem pri lahko vnetljivih kemikalijah ni napak in jih tudi ne sme biti.
hotchilipoper
25. 05. 2017 20.42
+6
Kdo bo kaj sodno odgovarjal,kdo bo plačal odškodnine,to me zanima
CHANEL MADEMOISELLE
25. 05. 2017 20.56
+6
devote
25. 05. 2017 20.34
+6
cmerarjeva priležnica pa se v bruslju rine k melaniji...
Verbena
25. 05. 2017 19.34
+8
Zanimivo , od kod atrazin , ki nima pri nas registracije za uporabo že od leta 2003 ...gre za herbicid , ki je izredno nevaren za pitno vodo ...zaradi tega tudi prepoved uporabe .
zaboljsiju3
25. 05. 2017 19.16
+9
....mene pa zanima kako je z zdravjem gasilcev, kateri so bili izpostavljeni direktnim vplivom kemikalij in kaj bo z njimi čez leta....zanimivo bi bilo vodit evidenco
dinamitek
25. 05. 2017 19.51
+3
po bolniškah se preganjajo in noben noče povedat kaj jim je
Prlek.d
25. 05. 2017 18.35
+14
Požar je brezplačen način rešitve praznjenja deponije nevarnih odpadkov katera je drugače plačljiva. Podobna zgodba v Kidričevem - stare gume in še kje po Sloveniji .
Uporabnik113189
25. 05. 2017 21.57
+2
In če se je splačalo bodo to še ponavljali.
Banion
25. 05. 2017 18.35
+11
Rešili so se teh 800 in nekaj ton odpadkov, z njimi ne bo stroškov uničevanja in sedaj bodo pokasirali še zavarovalnino. Dober posel ni kaj.
CIGU MIGU
25. 05. 2017 18.24
+19
gospa majcen mislim da je skrajni čas da spokaš,,v tujini bi to bilo izvedeno 5 minut po požaru
vrtnar01
25. 05. 2017 19.23
-2
No no, tudi v tujini se ne cedita med in mleko
Slovenecsem
25. 05. 2017 18.17
+17
Če bi bila v Sloveniji res prava demokracija bi bil direktor Kemisa v zaporu, ali pa vsaj v priporu!!!
trdovrat
25. 05. 2017 18.41
+9
Pa ne samo on, pridružiti bi se mu moralo tudi nekaj občinarjev in še več inšektorjev!
luzarf@arcor.de
25. 05. 2017 18.41
+4
a samo direktor? gdo jim je pa dal dovoljenje da so postavili zazigalnico sredi naselja? zaka kriminalcem zavarovanje povrne skodo ki jo sploh ni bilo? tistim ki so pa oskodovani pa nic?
modelx
25. 05. 2017 20.58
+3
in kav vam izpod riti odpeljejo odpadke? a mislite, da rekalme, ki jih vsak dan dobite 2kg v nabiralnik ne ustvajrjao opdadkov pri tiskanu? pa vsa ostala industrija je tudi brezmadežna? aja, nevarni odpadki gredo v nebo, kot kristus. praznujte vnebohod odpadkov!
Bofur
25. 05. 2017 18.09
+23
A se je računalnik čudežno popravil :) ... Tona pesticidov, olja, strupeni "mulj", 10 ton različnih nevarnih odpadkov ter prav toliko absorbentov ter 1,6 tone laboratorijskih kemikalij, ki sestojijo iz nevarnih snovi ali jih vsebujejo..... Kaj so to "različni nevarni odpadki" in "laboratorijske kemikalije" ?? Ti podatki ne pomenijo nič, saj niso navedeni STRUPI. Pomenijo samo toliko, da se lahko ugotovi neverjeten in gromozanski obseg največje ekološke nesreče v zgodovini Slovenije. Še nikoli poprej ni v okolje izteklo toliko nevarnih, zelo strupenih snovi, ki so super rakotvorne in super smrtno nevarne. To je zdaj vse zunaj. Noro. In direktor Kemisa je še vedno na položaju in ni v priporu. Očitno je bilo teh odpadkov toliko, da jim je pravzaprav požar prišel kot naročen, saj je nekaj zgorelo, nekaj strupov pa je šlo v Tojnico in skladišče je znova prazno ter na razpolago za nove pošiljke strupov za skladiščenje. Hkrati pa bodo dobili še zavarovalnino. Kako priročen se zdi ta požar. Seveda bodo inšpekcije ugotovile manjša odstopanja in pozvale Kemis, da jih odpravi, obrata pa ne bodo zaprli
?asjeza
25. 05. 2017 18.03
+10
novi Černobil tokrat v slovenji
vomo
25. 05. 2017 17.58
+16
država bi morala ščititi svoje ljudi in zato poskrbeti, da bi vse analize prišle v 24 urah. kaj pa če je vse zelo strupeno in bodo začeli ljudje zbolevati in umirati. Ni izgovora, to mora biti nujno takoj narejeno, saj država mora služiti narodu in ne obratno, razen če so drugi interesi, tudi za ceno življenj in zdravja ljudi, samo zaradi pohlepa posameznikov.!!!!
NašDONALDO
25. 05. 2017 18.01
+11
država uporablja iste kriterije zate, če želiš doma v kleti variti 500l piva na mesec, kot za en Kemis. s tem da tam je denar, ki dela čuda pri inšpektorjih in štemplodajalcih in se ve kdo pride lažje skozi. posledice so pa tukaj.
Uporabnik981904
25. 05. 2017 17.35
+10
A je š vedno glavno vprašanje "kdo je zanetil ogenj" in ne zakaj so skladščili kemikalije kot da je to slama .... To bi bilo lahko javno vprašanje na prve vladne odzive !