Slovenija

V Kopru in Piranu morje poplavilo obalo

Ljubljana/Koper, 23. 11. 2010 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi povišanega plimovanja morja je v Kopru poplavilo Ukmarjev trg, v Piranu pa del ceste na Kidričevem nabrežju. Morje bo nižje ležeče dele obale poplavljalo še danes zvečer in jutri dopoldne.

Zaradi povišanega plimovanja je morje na mareografski postaji v Kopru v ponedeljek zvečer doseglo več kot 300 centimetrov, zato je poplavilo Ukmarjev trg. V Piranu pa je zalilo del ceste na Kidričevem nabrežju, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo plimovanje morja povišano tudi danes in jutri, zato lahko zvečer in jutri dopoldne spet poplavi nižje ležeče dele obale. Vzrokov za visoko plimovanje je več, med glavnimi pa je nizek zračni pritisk, so pojasnili na Uradu za meteorologijo.

Danes in jutri bo plimovanje morja povišano.
Danes in jutri bo plimovanje morja povišano. FOTO: Dare Čekeliš

Povišani pretoki rek in zemeljski plazovi

Reka Dravinja je včeraj v naselju Koritno pri Majšperku poplavila javno pot od Lešja do Dežnega. Pristojne službe so na cesti uredile zaporo z ustrezno prometno signalizacijo. Ljubljanica na Ljubljanskem barju še poplavlja v manjšem obsegu. Njena vodnatost pa se počasi zmanjšuje.

Zaradi močnejšega deževja se je sprožilo tudi nekaj plazov. Zemeljski plaz, ki se je včeraj zvečer sprožil v Selu na območju Velenja, ogroža podporni zid in napeljavo za toplovodno ogrevanje. Na Gorenjskem so s ceste proti Šenturški Gori delavci cestnega podjetja odstranili približno 80 kubičnih metrov zemljine, v naselju Gorice v občini Kranj je zemljina zdrsnila v bližnji potok, pri Škofji Loki pa je na cesto iz Hrastnice do Svetega Andreja voda nanesla večjo količino zemljine in drevja v dolžini 100 metrov, tako da je bila cesta nekaj časa neprevozna.

Vremenska napoved

Jesensko listje
Jesensko listje FOTO: Reuters

Danes bo pretežno oblačno in povečini suho. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, ob morju okoli 13 stopinj. Zvečer in ponoči bo pretežno oblačno. V severni in zahodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bo občasno rahlo deževalo ali rahlo snežilo. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.

Jutri čez dan se bo razjasnilo. Burja bo popoldne oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 5, v alpskih dolinah do –4, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj C.

V četrtek bo precej jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla, ki se ponekod lahko zadrži večji del dneva. Popoldne se bo oblačnost povečala. V petek bo oblačno, padavine se bodo od zahoda in juga razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo spustila do nižin. Na Primorskem bo popoldne zapihala zmerna burja, v notranjosti pa severni do severovzhodni veter.

Več o vremenu ...

V petek pričakujemo sneg

Včeraj so se prebivalci Kranjske Gore zbudili v zasneženo jutro.
Včeraj so se prebivalci Kranjske Gore zbudili v zasneženo jutro. FOTO: Promet.si

Iz dneva v dan bo hladneje. Že včeraj so se prebivalci Kranjske Gore in okoliških krajev zbudili v zasneženo jutro, v Ratečah je zapadlo do 15 centimetrov snega. Jutri zvečer bi se med dež že lahko pomešal sneg, vendar to ne bo pravo sneženje, opozarja meteorolog Brane Gregorčič. Prva bolj resna možnost za pravi sneg bo s četrtka na petek in v petek. Sama količina snega se sicer v napovedih spreminja, zato ni mogoče napovedati, ali se bo sneg obdržal. Se bo pa toliko ohladilo, da bi v primeru malo močnejših padavin lahko snežilo vse do nižin.

Od četrtka naprej bi jutranje temperature lahko padle pod ledišče. Vendar to še ne pomeni, da nam zima že trka na vrata, gre le za nekoliko hladnejšo epizodo, je pojasnil Gregorčič in dodal, da izgledi kažejo, da se bo v začetku prihodnjega tedna spet nekoliko otoplilo.

Čeprav svetovne vremenoslovske agencije napovedujejo eno najhladnejših zim v zadnjem desetletju, Gregorčič opozarja, da napovedi za naše območje na sezonski skali niso najbolj zanesljive. Verjetnost, da se to uresniči, je le 60 odstotkov. ''Zaenkrat nekega res ostrega mraza ni na vidiku,'' je še dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meteoora
25. 11. 2010 10.50
tisto klopco v morju si kr nekam shranite, ker jih takih več ne boste videli! so zvišali obalo v KP, vse lepo pobetonirali in zacementirali kot se za KP spodobi. Sam da je beton!
POVOJ
23. 11. 2010 16.42
Morje je dvignilo zaradi nenavadnega plovila, ki smo ga pridobili pred kratkim.
rokin
23. 11. 2010 15.52
globalno segrevanje again sam klopca v vodi je pa huda :)
ranzo
23. 11. 2010 14.10
Kriva je topovnjača Triglav
Maček2
23. 11. 2010 13.57
Tonček Balonček
23. 11. 2010 13.13
In spet je Izoli prizaneslo.
nefretete
23. 11. 2010 13.11
Hooooj Pajtli?! Upam, da je vse v redu pri vas!