Slovenija

Varčevanje: policijska vozila 'razpadajo', denarja za popravilo ni

Ljubljana/Koper, 25. 09. 2013 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti bodo morali še bolj zategniti pas, a vprašanje je, kje naj sploh še vzamejo. Njihov vozni park je zastarel, vozila se kvarijo, denarja za popravilo ni. Tudi obrabljene pnevmatike, zaradi katerih bi drugim voznikom napisali kazen, so na policijskih avtomobilih nekaj vsakdanjega.

Policijska vozila so v povprečju stara več kot osem let in imajo povprečno prevoženih 250.000 kilometrov, računalniki pa so v povprečju stari več kot šest let.
Policijska vozila so v povprečju stara več kot osem let in imajo povprečno prevoženih 250.000 kilometrov, računalniki pa so v povprečju stari več kot šest let. FOTO: Kanal A
Številni policijski avtomobili imajo povsem izrabljene pnevmatike, vse več okvarjenih avtomobilov pa stoji v garažah, saj denarja za popravilo ni. Njihov vozni park je popolnoma zastarel. Več kot 500 policijskih vozil ima prevoženih več kot 300 tisoč kilometrov, še 500 jih ima le 50 tisoč kilometrov manj.

Kar tretjina vseh vozil na koprski policiji stoji, med njimi tudi dve od treh provid, s katerimi naj bi lovi prehitre voznike.

Zaposleni na policijski postaji Bežigrad v Ljubljani, kjer je poleti tudi 40 stopinj Celzija, so sami kupili klimatske naprave in ventilatorje v pisarnah, delajo pa na zastarelih računalnikih, na katerih ne morejo odpreti niti elektronske pošte državljanov.
Predlog proračuna sredstva za policijo, ki ji že tako primanjkuje denarja, krči s 301 na 280 milijonov evrov. Uradnega odziva še ni, neuradno pa naj bi to pomenilo manj denarja za investicije in materialne stroške. Že tako stari in iztrošeni opremi policije se torej ne obetajo boljši časi, ob tem pa možje v modrem opozarjajo, da bo dodatno stagniranje pri opremljenosti prineslo tudi dodatno stagniranje v operativni zmožnosti policije.

Policiji se dodeljena proračunska sredstva iz leta v leto znižujejo, zato je morala že doslej klestiti stroške, ki za njeno delo niso nujno potrebni, manj je tudi zaposlenih. "Smo na točki, ko notranjih rezerv praktično več ni," opozarjajo ob tokratnem rebalansu.

Kljub temu zagotavljajo, da bodo še naprej po svojih najboljših močeh skrbeli za varnost. "Država mora v okviru danih možnosti v finančnem momentu prepoznati težo tega področja, policisti pa moramo pri svojem delu predvsem izhajati iz svojega osnovnega poslanstva – pomoči ljudem, za kar včasih ne potrebujemo velikega finančnega vložka. Časi se namreč spreminjajo in mi se jih moramo prilagajati," so navedli. Ob tem dodajajo tudi, da lahko ljudje za varnost mnogo postorijo tudi s samozaščitnim ravnanjem.

Denarja za sodstvo ne bo dovolj

Manj denarja predlog proračuna za naslednje leto namenja tudi državnemu pravobranilstvu. Zadovoljiti se bo moralo s 6,3 milijona evrov ali 600 tisočaki manj od sprejetega proračuna. Na kadrovsko podhranjenem pravobranilstvu so zaskrbljeni.

Sredstva, namenjena sodstvu, ne bodo zadoščala za nemoteno delovanje tega organa, menijo na vrhovnem državnem sodišču. Temu predlog proračuna namenja 1,1 milijona evrov več od sprva predvidenega in bo tako prihodnje leto lahko računalo na 15,1 milijona evrov, vendar pa višja in okrožna sodišča izgubljajo kar 11,7 milijona in zanje je v letu 2014 predvidenih skupno dobrih 124 milijonov evrov. Nekatera okrožna sodišča bodo izgubila kar več kot milijon evrov, ljubljansko celo 2,4 milijona in tako bo na voljo imelo 21,6 milijona.

Na vrhovnem sodišču ob tem pojasnjujejo, da sami proračun sodstva obravnavajo kot celoto in delijo usodo preostalih sodišč glede sodnih postopkov in materialnih stroškov, zato bodo v prihodnjem letu prevzeli odgovornosti drugih sodišč za plačevanje logističnih storitev. Tako je morda videti, da je vrhovno sodišče sredstva pridobilo, druga sodišča pa izgubila, kar pa ne drži, saj gre le za prenos sredstev, so poudarili. Če bo predlog sprememb proračuna sprejet, to lahko med drugim ogrozi prizadevanja iz zaveze državljanom za izboljšanje stanja v sodstvu, so opozorili na vrhovnem sodišču.

Tudi sodiščem bo primanjkovalo sredstev.
Tudi sodiščem bo primanjkovalo sredstev. FOTO: Miro Majcen

Spremembe v predlogu proračuna bodo očitno vplivale tudi na delovanje uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Zanjo je predvidenih 31,7 milijona evrov, kar je skoraj štiri milijone evrov manj, kot je bilo sprva načrtovano. Denarja za nemoteno delovanje zaporskega sistema, ki ga pestijo tako kadrovske kot prostorske težave, ne bo dovolj, opozarjajo.

Varčevanje tudi na Dursu

Po spremembah proračuna bo Davčna uprava za leto 2014 dobila 11,91 milijona evrov manj. Na Dursu pravijo, da se do omenjenega predloga ne moremo opredeljevati. Ob tem dodajajo: "Žal pa bo tudi Davčna uprava RS, tako kot vsi preostali proračunski uporabniki, deležna varčevalnih ukrepov na odhodkovni strani."

Tudi vojska bo imela težave

Predlog proračuna sredstva za vojsko s 301 milijona klesti na 267,4 milijona evrov. Razvoj in opremljanje sta letos že skoraj zastala, v naslednjem letu pa se bosta "zaustavila na nulti točki", pravijo v Slovenski vojski.

Prvenstveno nameravajo zagotovi denar za plače. Kadrovski načrt vlade je za leto 2014 za vojsko določil okoli 7330 zaposlenih, torej ohranja letošnje število. A v vojski predvidevajo, da jih bo naslednje leto zapustilo okoli 200 pripadnikov, tako zaradi upokojitev kot odhodov na lastno željo, ki so se letos zelo povečali. Zato bodo lahko podaljševali pogodbe o zaposlitvi in izvajali nadomestne zaposlitve, so pojasnili v vojski.

Minister za obrambo Roman Jakič je že aprila letos ob predaji poročila o pripravljenosti SV opozoril, da se je vojski v zadnjih petih letih proračun zmanjšal za skupno 300 milijonov evrov, kar pomeni skoraj letni proračun ministrstva za obrambo.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plan9
18. 02. 2015 00.54
...kakšna so pa policijska vozila za spremstva politikov in raznih funkcionarje, a so tudi v slabem stanju...
ByDuhec
27. 09. 2013 11.04
-1
Saj ni čudno kakšno se dela z njimi kot sv*je z melnatim žaklom . Saj stroški ne saj če bi sami plačali gorivo za čas gretja ali hlajenja bi mašine stale . Kaj pa ljudje ki delajo celo leto v vseh vremenskih pogojih in se nima komu žaliti glede vročine ali mraza makar je velikokrat kršeno . Če bi plačevali iz lastnih žepev nebi tako uničevali državne lastnine . S tujim kur*em bi jaz tudi po koprivah mlato !
grikos
26. 09. 2013 16.17
+3
naj dobijo denar od radarjev in mandatnih kazni,pa jim ne bo nič manjkalo
BMWmunja
26. 09. 2013 16.48
+8
Kaj pa, če bi tajkunčkom in vsem tistim pobrali, ki ne vedo, od kod jim premoženje...?
ByDuhec
27. 09. 2013 11.08
+2
pol bi se Slovenija vpisala v knjigo dosežkov. 20% jim poberejo in smo že ven iz dreka , ne pa najbolj šibkim vzet ! Zakaj imamo potem ta pripis SOCIALNA država ? Kje je tu sociala ?
txoxnxy
26. 09. 2013 15.37
+2
Koliko staneta dva policaja pa del Celovške do kalcoja ? Vzamen v najem brez avta sam kak radar je priporočeno imeti zraven !!
ByDuhec
27. 09. 2013 11.10
ByDuhec
27. 09. 2013 11.11
Tomaž94
26. 09. 2013 15.15
+16
Če je pa že tak problem z voznim parkom policije, pa jst ne vidim nobenih zadržkov, zakaj se ne vzame avtomobilov s katerimi se preseravajo ministri in ostali vladni funkcionarji. Če bi bli pametni bi z ukrepi začeli tukaj in nikjer drugje, to je navadno preseravanje, da morajo imeti "šoferje", sej niso nič več kot navadni državljani.
BMWmunja
26. 09. 2013 16.50
-1
Politika z ministri manipulira s policijo in ne obratno. Zato pa nas policija mlati, ko protestiramo proti bandi politični....
Transformerji
26. 09. 2013 14.16
+2
Policistom, ki spremljajo davčne inšpektoje, nič ne primanjkuje - inšpektoji kaznujejo vse povprek. Zato pa tudi nimamo davčnih blagajn!
F1 F1 F1 !!!
26. 09. 2013 14.11
+10
a sebi pa ne napišejo kazni za preobrabljene pnevmatike??? vozilo s tem ni varno tudi za nas v prometu!! kaj vam sedaj ni jasno??? so nad zakonom glede ogrožanja al kaj???
BMWmunja
26. 09. 2013 16.51
+0
Ja valjda! Že odkar so v Tacnu njihove kape poletele v zrak...
Robertinhox
26. 09. 2013 14.11
+1
ja valda da ne more bit dovolj za vse, mater kaj jim ni jasno, če smo pa policijska država, težko je skrbet za vsa vozila pa vse ostale stvari, ko pa je vsak tečajnik na enkrat kr policaj, oz miličnik, se pravi oseba s pištolo, kaj pa oni vejo ki učijo te tečajnike kdo je psihično sposobn met pištolo, marš isti kre-teni ste, samo jočete pa kaj bi sploh radi dela mate tak kot vsi ostali, gnjavite folku delate napake, drk-ate nas v glavo, pa še radi bi meli nevem kake plače za nedelo, oz. vožnja z avtomobilom, kaj pa te je v sloveniji tak nevarnega, nič, to sploh nevarno delo ni, naj gre delat nekam ko je res nevarno, delo miličnika oz tečajnika, aka skavta, a.c.a.b hipokrati v uniformi mislite da mate boljšo uniformo od moje
F1 F1 F1 !!!
26. 09. 2013 14.07
+7
Pri nas v okolici so stalno na gostilniških parkiriščih in so kot nova no.
cool29
26. 09. 2013 13.58
+10
8 let stara vozila - pa niso več varna, če bi jih malo bolj čuval in redno vzdrževali, bi bila še vedno tehnično brezhibna....Pa tudi 6 let stari računalniki so še vedno uporabni za pisarniška dela, e-pošto in podobno.....
coral
26. 09. 2013 13.55
+2
a to veste, da če si zaposlen na policiji, v upravi.....pa se ti zlušta it študirat ali naredit kako srednjo šolo še zraven..... da to vse služba plača......vsi magisteriji, diplome in izpiti.....vse plačano ..... in potem so reveži???
tip_23_lj
26. 09. 2013 13.52
-2
Edini policaj ki ga spoštujem je moj najboljši prjatu,vsi ostali so sami gnoji od gnoja!Težijo za vsako malenkost!Sam furam taksi in upam si trdit d policija naredi več prekrškov kot vsi taksisti skupaj!Povsod so kadar jih ni treba,ko pa jih rabiš jih čakaš v nedogled!Pa v uniformah se delajo bogove,v civilu so pa prave pič.kice,pa če so za kej uporabni tile policajčki so uporabni v postli,druge koristi od njih ni.
hrabrimisek40
26. 09. 2013 13.46
+9
Krasna država. Zdaj mi pa povejte kako se lahko policijska vozila vozijo tehnično neispravna po cesti? Hallooo, men bodo pa gledali če imam vse rezervne žarnice, če mi ni pretekel rok na prvi pomoči in podobne neumnosti, ki nimajo nobene veze z varnostjo v prometu. Ne da je potrebno ukinit policijo, potrebno je ukinit državo.
?an Karlo
26. 09. 2013 13.44
+8
Ja pol pa te policaji ustavijo z napol ispravnim in voznim vozilom in ti težijo in kaznujejo zaradi nepopolnih žarnic v tvojem vozilu. Čez dve uri pa vidiš, kak vlečna služba pelje crknjen policijski avto. Ti pa plačaš kazen zaradi žarnic in še prispevaš kot davkoplačevalec še k odvozu njihovega. Pa da jim crknejo avti že v gražah.
Work
26. 09. 2013 13.40
+6
sami šnelkurzerji policaji itak, da pa o vojakih sploh ne govorim.
Work
26. 09. 2013 13.33
+8
Me prav zanima kolk je v Sloveniji zaposlenih policajev, ki imajo končano kadetsko in ne končane te šnelkurze. Pa še to, kaj jim bo novejša oprema, če še te ne znajo uporabljati. Še to imajo predobro, vozila pa za take špacirfarte kot jih imajo, tud čist veljajo, umislijo si lahko samo kvečjemu kake konje, na teh se vsaj spat ne da ali pa počet druge neumnosti. Seveda pa ne morem mimo poklicne vojske. Tu pa je treba vse nagnat, to je pa naša največja neumnost.
Andrej Krivec 1
26. 09. 2013 13.18
+5
majo € tk da naj ne jamrajo..dans spet vage kasirajo na koroškem
vzdev
26. 09. 2013 13.11
+3
Kako si vi predstavljate, da bi res nujno potrebovali policijo (vas kdo ropa, strelja po ulici, ker tega je vedno več) in se bi policaju na intervenciji pokvaril avto? Na nekaterih stvareh pač enostavno ne moreš varčevati. Pa policaji tudi nimajo tako velike plače kot si eni predstavljate. Če ste tako proti policajem jih tudi ne kličite, ko bi jih resno potrebovali. Ne pa da vedno ko policaj na primer koga lovi ščitite tistega, ki beži. Poglejte si kako imajo narejeno v Ameriki. Tam se lahko policaj zabije v avto, ki beži tu v Sloveniji pa ste v proti temu, da koga lovijo.
antifa4321
26. 09. 2013 13.18
+5
Jaz bi za en mesec ukinil policijo in ostale organe pregona kriminala. Me zanima kako bi zgledalo ko bi morebitne barabe imele v vedenju, da jih za njihova dejanja ne bo noben preganjal, lovil, obsojal, zapiral,....
HooplaToopla
26. 09. 2013 13.06
+2
Namesto da brez veze trošijo ogromne denarje za odkrivanje ganje, koke, horsa in podobnih zadev, naj se lotijo distribucije in prodaje dobre robe po primerni ceni. Še sam bi jim znosil petdesetkrat več keša, kot ga nesem v Hofer. V dveh letih se bodo vsi policisti vozili z mercedesi. Komandirji postaj z bentleyi, taglavni na MNZ pa s ferrariji. Volk sit, koza cela, država bolj varna, kriminal, razen politično gospodarskega pa zmanjšan na minimum. Da ne govorimo o davkih, ki bi se na ta način nakapljali.
vzdev
26. 09. 2013 13.13
-2
Najboljše, da še kar sami začnejo prodajat droge, travo... Veš da je potrebno vse najdeno konopljo in podobne stvari vzeti in uničiti, kaj bi rad imel še več tega na ulicah, tako kot da že ni dovolj.
HooplaToopla
26. 09. 2013 14.20
+2
Če bi bilo droge dovolj, ne bi bilo tako draga za tako nikakršno kvaliteto. Prav to pa je glavni razlog za kriminal povezan z drogami in zdravstvene probleme uživalcev. Se pravi več in boljše droge je enako manj kriminala in manj zdravstvenih stroškov. Prekomplicirano? Samo na prvi pogled. Če odvisnik nekam vlomi in si kupi drogo je zanj stvar končana za tisti dan. Če mu bodo drogo vzeli, ali pa bo slabe kvalitete, bo vlomil še enkrat v istem dnevu. Ampak pazi! Če bi dobil dobro drogo za primerno ceno že na samem začetku, mu pa sploh nikoli ne bi bilo potrebno zato vlomiti. In ti ne bi imel nobenih skrbi sploh, s stvarmi, ki se te ne tičejo in jih ne razumeš. Mar ne bi bilo to čudovito?
meta37
26. 09. 2013 12.59
+7
pozor, doživljamo napad javnih in državnih uslužbencev!!!!!!