Slovenija

FOTO in VIDEO: Krka se počasi umika, v poplavljenih vaseh dostavljali hrano in pijačo

Kostanjevica/Novo mesto, 14. 09. 2014 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./V.L./STA
Komentarji
77

Krkina gladina se v Kostanjevici na Krki spušča za približno do dva centimetra na uro. Na kostanjeviškem otoku je poplavljenih 45 hiš. Krka upada tudi na območju Šentjerneja. V poplavljenih vaseh so dostavljali hrano in ustekleničeno vodo.

Kostanjevica na Krki
Kostanjevica na Krki FOTO: Bralka Kristina

V povsem poplavljeni Kostanjevici na Krki se je Krka sredi dneva začela počasi umikati. Krkina gladina se odtlej spušča za približno do dva centimetra na uro, do ponedeljka pa naj bi se toliko umaknila, da bodo lahko v mestu začeli s čiščenjem. Krka upada tudi na območju Šentjerneja, v obeh občinskih središčih pa v ponedeljek ne bo šolskega pouka.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da je na kostanjeviškem otoku poplavljenih 45 hiš. Zjutraj je Zagorc za 24ur.com dejal, da je bila voda le nekaj centimetrov nižja, kot v letu 2010.

Danes popoldne so reševali predvsem tovarno kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe v tamkajšnjem obrtno-industrijskem območju, ki jo je ogrožala zaledna voda iz bližnjega Krakovskega gozda. Kaže, da bodo tovarno uspeli ohraniti suho.

V civilni zaščiti pričakujejo, da se bo voda z otoka ponoči delno umaknila in bodo lahko v ponedeljek začeli s čiščenjem, pri katerem jim bo pomagalo tudi 50 vojakov, je dodal.

Za Kostanjevičane, ki prebivajo v tamkajšnjem mestnem jedru, je sicer civilna zaščita v kostanjeviški osnovni šoli pripravila zasilno namestitev, vendar pa se ni zanjo odločil nihče.

Nekateri prebivalci so ostali v svojih hišah, drugi so se umaknili k sorodnikom ali kam drugam, reševalna ekipa pa je pomagala le pri selitvi starejše ženske, ki so jo namestili v brežiški dom za ostarele, je še povedal Zagorc.

Da se Krka umika, je potrdil tudi poveljnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše, v poplavljenih vaseh pa so danes dostavljali hrano in ustekleničeno vodo, je dejal. Povsod na terenu je potekala sanacija posledic zadnjih neurij in poplav, na poplavljenih območjih pa pričakujejo, da se bo voda v ponedeljek že toliko umaknila, da bodo lahko ponekod začeli s čiščenjem, je še povedal.

Krka poplavila več mest in naselij

Krka je ponoči povzročila številne težave, saj je poplavila več mest in naselij. Gasilci, pripadniki civilne zaščite in ostale pristojne službe so bile aktivirane v naslednjih krajih: Metlika, Šentjernej, Črnomelj, Šentrupert, Mirna Peč, Dolenjske toplice, Šmarješke Toplice, Mokronog - Trebelno in Škocjan; na področju izpostave Brežice pa v Kostanjevici na Krki, Krškem, Brežicah in Sevnici.

V občini Kostanjevica na Krki sta se v naselju Orehovec sprožila dva plazova. Eden je zaprl cesto na Orehovcu, drugi pa ogroža stanovanjsko hišo. Hišo ogroža tudi plaz v Črneči vasi.

Poplavljena Dolenjska.
Poplavljena Dolenjska. FOTO: Stjepan Kolić

Štiri vasi odrezane od sveta

Hudo je bilo tudi v občini Šentjernej. Štiri vasi so nedostopne. To so Zameško, Hrvaški Brod, Čisti Breg in Mršeča vas, je za 24ur.com naštel Klemen Gorše, vodja novomeške izpostave centra za upravo za zaščito in reševanje. Vode bodo na tem območju še nekaj časa vztrajale, je še dejal Gorše.

Po do zdaj zbranih podatkih je bilo v občini Šentjernej zalitih 65 stanovanjskih objektov, 15 gospodarskih objektov, poplavljenih ali uničenih pa je bilo okoli 30 odsekov cest oziroma povedano drugače okoli 20 kilometrov cest je praktično neprevoznih, je povedal Gorše.

Aktivirano je bilo 10 gasilskih društev oziroma okoli 100 gasilcev. Samo na občini Šentjernej se je sprožilo 16 zemeljskih plazov, precej je zasulo eno starejšo hišo, sicer pa gre predvsem na podore na ceste. Evakuirali so šest oseb. Na vodnih zajetjih so bile težave tudi z dobavo pitne vode, prav tako je bilo nekaj težav z elektriko.

Kot je ocenil tamkajšnji župan Franc Hudoklin, je na območju občine Šentjernej za približno milijon evrov škode, v Kostanjevici na Krki pa je še ne morejo oceniti.

Pahor in Cerar obiskala prizadeta območja

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal prizadeta območja v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki, obiskal pa je tudi občino Krško. Škodo je glede na svoje izkušnje ocenil za tolikšno, da se bo samodejno sprožil zakon, ki vladi nalaga, da v takih primerih pomaga prizadetim območjem.

Podobno meni tudi šentjernejski župan Franc Hudoklin, Pahor pa je opozoril, da je zaradi reorganizacije na področju oskrbe hudourniških voda prišlo do nekaterih sivih območij pri odgovornosti zanje, kar dodatno zaostruje razmere ob povečanih količinah vode, zlasti v kratkem času.

Glede tega bo moralo na ravni države in vlade priti do odločitev, kdo in v kolikšni meri je odgovoren za čiščenje vodotokov in da ob okrepljenih padavinah ne prihaja do izrednih razmer, je poudaril.

So stvari, ki jih zaradi moči narave človek ne more obvladati, država pa je po drugi strani odgovorna, da stvari uredi, da ob izrednih razmerah zadeve ne bi bile slabše, kot so lahko, je še povedal Pahor. Predsednik republike se je sicer zahvalil vsem, ki so pomagali prizadetim v poplavah.

Po poročanju spletnega Dolenjskega lista si je popoldne razsežnosti poplav v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki ogledal tudi mandatar Miro Cerar. Njegov obisk je bil neformalen, je pa ob tem povedal, da bo ena prednostnih nalog bodoče vlade prav sanacija posledic letošnjih poplav.

Gričevnato Dolenjsko prizadeli plazovi

Zaradi zemeljskih plazov so bile bolj ogrožene bolj gričevnate dolenjske občine: severni del Novega mesta, Šmarješke Toplice, Šentrupert, Mokronog-Trebelno. Na tem območju je bilo samo včeraj sproženih 82 plazov.

Ena stanovanjska hiša v Mokronogu je bila evakuirana in izpraznjena, saj jo je plaz močno ogrozil. Občina je že poskrbela za nadomestno namestitev evakuirane družine.

V naseljih Gorenje Grčevje, Dolenje Grčevje in Srednje Grčevje, občina Novo mesto, je danes dopoldne prišlo do prekinitve oskrbe s pitno vodo. Zaradi plazu so namreč potrgane cevi vodovodne napeljave. Napako popravljajo dežurni delavci Komunale Novo mesto. V primeru potrebe po vodi bodo le to dovažali z avtocisterno, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje.

Krško, Brežice in Sevnica: plaz zasul vozilo, številni ogrožali hiše

V občini Krško so po navedbah Uprave za zaščito in reševanje meteorne vode zalile kletne prostore 11 stanovanjskih in drugih objektov ter poplavile ceste na petih lokacijah. V nevarnosti je bila tudi prašičja farma Ihan na Pristavi. V občini Krško je v naselju Žabjek zemeljski plaz zasul osebno vozilo, v naseljih Reštanj in Mali Kamen pa ogrožal stanovanjsko hišo. Plazovi so zaprli tudi številne ceste.

Plaz v Krškem.
Plaz v Krškem. FOTO: Branka Kovačič

V občini Brežice se je sprožilo več plazov, in sicer na cesti Boršt–Pekel, v naselju Gorenja Pirošica, cesti Vitovec–Pekel, cesti Brvi–Izvir, v Koritnem, cesti Piršenbreg–Slokno in Stankovem. Dva sta se sprožila v vinogradih v Gazicah in Piroškem vrhu. Stanovanjsko hišo pa je ogrožal zemeljski plaz v Gazicah. V občini Brežice je bilo zaradi obilnih padavin poplavljenih 13 stanovanjskih in drugih objektov. V Borštu se je pod mostom zagozdilo večje drevo, v Sobenji vasi je hudournik odnesel cesto, cesto Brežice–Bukošek je zalila voda, na cesti Velika Dolina–Koritno je pesek in mulj, na cesto v Jereslavcu je padlo drevo, na več lokacijah so postavljali protipoplavne vreče, so našteli v poročilu dogajanja.

V naseljih Gornja Pirošica, Spodnja Pirošica in Brvi bodo zaradi težav s pitno vodo zagotovili pitno vodo iz plastenk.

Gasilci v Krškem.
Gasilci v Krškem. FOTO: Primož Kerin

V občini Sevnica so se zemeljski plazovi sprožili na cesti Tržišč–Pijavice, na Vrhu pri Boštanju, v Dolenjih Jesenicah, v Zgornji Mladetičah in na Drožanjski cesti v Sevnici, v Lazah pri Boštanju
je plaz odnesel cesto, na cesti Lončarjev dol–Trnovec je odneslo bankino. Dva zemeljska plazova sta se sprožila na Malem Cirniku, v naselju Vrhek štirje plazovi ogrožajo potok, v Pokleku nad Blanco pa je plaz ogrožal stanovanjsko hišo, so navedli na Upravi za zaščito in reševanje.

PREBERITE ŠE: Kako je na drugih poplavljenih območjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
14. 09. 2014 22.24
+9
Uf do danses še nisem vedela, da čez Šmarješke toplice, Škocjan in Mokronog teče tudi Krka. Bere se že tako!!! To je pa žalitev za nas, ki živimo v teh krajih. Da pa teče čez občino Škocjan pa bo držalo.
v1j0lcA
14. 09. 2014 22.42
+8
Tudi jaz sem s teh koncev pa Krka ne tece cez Mokronog..ampak skozi Novo mesto..Otocec..Kostanjevico... razgledanost novinarjev katastrofa!!
tali?ni tom
14. 09. 2014 22.23
+6
odspodaj so predlogi o odcepitvi od slovenije ali neki samostojnosti! pa , če človek realno pogleda , v sloveniji politika in ostali bleferji natolcujejo samo kako imamo in govorimo slovensko ostalo od penzij,služb,zdravstva,prespektive v prihodnosti za naše otroke je pa nič od niča! od "možnosti" da govoriš slovensko nisi sit ,nimaš penzije skratka nimaš ničesar! če pa pogledamo reciomo , saj se sam ne strinjam pa vseeno , ko smo bili "sužnji" avstroogrski smo dobili kataster in zemljiško knjigo,železnico,mostove,regulacijo in vzdrževanje hudournikov in ostalih strug,šolstvo in še kaj! v "suženjstvu" v Jugoslaviji smo dobili neko prihodnost po končanem 40 letnem delu,odlično šolstvo in zdravstvo ter pa rečte kar čte neko "ljudsko voljo ali upravljanje" ni bil raj pa vseeno , vse kar imamo je ali iz avstroogrske ali iz Jugoslavije! edini prispevek oziroma "dobrina ki pa smo jo "pridobili" v sloveniji je svoboda(???????) , avtoxceste ki so bile fantastično predraghe in zanič vsakodnevno videno ter tajkune in degradacija naroda na elito in armado revnih! tako da utopična zamisel o nekih "samostojnih" enklavah nebi prinesla gklede na stanje zadnjih dvajset in nekaj let verjetno nič slabšega , prej kak plus! AMPAK , vse to je razmišljanje na teme spodaj! ali pač ne! kakor sim kdo razlaga , kar se mene tiče , lahko govorim v javnostio nemško,hrvaško,karkoli samo da imamo službbo,prespektivo in nek denar da čez mesec ne šepa moja in družinska eksistenca! patriotizem pa je žal umrl glede na videno kaj z nami počne elita in politika v imenu evrope,konkurenčnosti in ostalega nakladanja za neveden narod!
vezuv_
14. 09. 2014 22.26
+12
če še nisi vedel, ti povem, da je do sedaj še vsaka vlada skrbela samo za svoj žep, in rit, da je bilo politikom ok - za narod jim je pa malo mar.
Acjom1
14. 09. 2014 22.05
-18
Kot prvo: sramota 24 ur, pišete o vsakem s**nju, o basketu pa niti ene besede danes????!!!!???? Drugo: Dej nehite se že obremenjevat s tem kaj je kdo pomagal med poplavami na Balkanu. Vsak se sam odloči kdaj in komu bo pomagal in verjamem, da bodo ljudje z veseljem pomagali vsem, ki so v stiski, samo organizirati je treba stvari. Pa roko na srce, te poplave in kar se je doli dogajalo ni glih primerljivo. Niti približno.
NORSK
15. 09. 2014 12.11
+1
V Sloveniji so danes poplave, in ne basket, naj ti bo to jasno!!!!
ggzz
14. 09. 2014 22.00
-4
pomagali bodo tudi vsi tisti, ki so pomagali poplavljencwem v Bosni, Srbiji in na Hrvašekm, a ne?
Acjom1
14. 09. 2014 23.16
+4
Ljudje bodo pomagali po svoji vesti in vedno, ko nekdo nekomu pomaga je to lepo. Prepričana sem, da bi v primeru takšne katastrofe, kot se je zgodila tam, tudi drugi nam pomagali po svojih zmožnostih. Pa tudi če ne...pomagamo zato, da pomagamo, ne da si beležimo koliko je kdo drug pomagal nam. Na ta način se poi
MavritoGazarinni
14. 09. 2014 20.03
+20
evo,jaz ponujam pomoč,materijalno,kakor fizično(delo)..dajte kaj organizirat,kakšno akcijo,zbiranje ipd.
mackon08
14. 09. 2014 19.40
+10
Res je hudo ko vidiš da ti plaz grozi s popolnim uničenjem. je pa skrajni čas da se na področju gradnje naredi red. Tu mislim pretežno na dovoljenja o gradnjah. Ko vidiš kje vse so hiše zgrajene, ne moreš verjeti. Razumem stare hiše od pamtiveka, vendar se tudi nove gradijo kjer pač pride.
MavritoGazarinni
14. 09. 2014 20.07
+5
po eni strani ,so naravne in druge katastrofe,opomin in lekcija,da se za materijalne presežke boriti in gnati je neumnost,kajti ,kakor lahko vidimo so te stvari lahko izgubljene v parih urah.
pdg
14. 09. 2014 19.20
+20
Vojska ima bagre in tovornjake zakaj ne gre ona sanirat plazove placujemo jo pa vseeno
v1j0lcA
14. 09. 2014 19.15
+12
In kaj bo pahor naredu zdej ko je to vidu? Same besede so ga zdaj...hocemo dejanja!!
aninimno
14. 09. 2014 19.04
+38
ajde zdej pa zbirimo za svoje ne pa za balkan!!! kje ste dobrodelne organizacije... ajde ljudje mislim da je cajt da svojim prvo pomagamo... ne pa balkani.
Blaška
14. 09. 2014 18.14
+20
ubogi narod in preuboga država, ki se ne zaveda svojega poslanstva: )))
Nataya
14. 09. 2014 17.46
+26
Politike lepo prosoimo, da ne pomagajo kajti to pomeni nove davke, takse( predvsem na dež ), nove kredite in novo obremenitev za vse državljane. Prav tako pa ne želimo pomoči tako, kot jo je dala LDS in ostali Komunsti ki so oropali vsakega državljana denar zaluckali in zažrli po Ljubljani prizadetim pa podelili pasje redite, da jih še zdej glava boli. Mi si lahko prej opomoremo brez vas, kakor z vami Za slikanje in nastopanje ter ostalo vas nihče ne potrebuje..
Nataya
14. 09. 2014 17.57
+15
Drugače pa ne zmante pomagat ali oropate ostale in delite, ali najamete kredit pa si delite ali na novo obdavčite vse.. Ne Hvala..Cerar in ostali Pahor in ostali ne potrebujemo vas.
emilzapata
14. 09. 2014 18.06
+8
Res je tako, ljudje, ki znajo samo s kupa odnašati tisto, kar so drugi ustvarili, ne morejo voditi naroda. Sicer pa so že rimljani imeli definicijo države: to je orodje za izkoriščanje državljanov.
caspera1
14. 09. 2014 18.28
-6
Nataya - bodo že poplavljenci povedali vladi, kaj želijo. Koliko bodo dobili je drugo, vendar pa ti v njihovem imenu nimaš kaj govorit. Pa da ne bi s tem, kako ti si eden izmed teh revežev.
Nataya
14. 09. 2014 18.36
+8
Sej ravno zato govorim nič ne potrebujemo vse bomo rešili sami.
Nataya
14. 09. 2014 18.38
+11
Naravna nesreča je kot bi stal pri odprtem grobu, nikomur ni prihranjeno, vsi pridemo na vrsto zato je vse ostalo predvsem pa Slovenska vlada in ta kriminalni parlament skupaj z vsem kar predstavlja čisto odveč ena katastrofa je dovolj.
tedoXG9FJNKN63medo
14. 09. 2014 18.48
+7
En predlog: naj se neka naša majhna regija, ki meji na sosednjo državo (npr. Prekmurje), odcepi od Slovenije in naredi svojo državo, kjer ne bi bilo politikov, parlamenta, vlade, 1000 raznih ničvrednih komisij, uprav in še česa, saj bi lahko ljudje vse sami predlagali in za to glasovali. Dejansko se za vodenje države ne rabi tako veliko zakonov, v državah se jih namerno dela toliko, da različni zakoni vsebujejo iste vsebine in tako lahko politični kriminalci rečejo, da niso krivi, ker so po enem zakonu krivi, po nekem drugem pa ne, torej se ne da dokazati krivde. Če bi se nova država dokazala kot dobra, bi se ji hitro pridružile tudi ostala slovenska območja.
Solatko
14. 09. 2014 20.08
+2
čas je da se tudi v Sloveniji odcepimo in pridružimo sosednji Avstriji, Italiji!!!! Pa naj LJ bo sama zase, pa se bo kmal vidlo se ji bo jokalo!
caspera1
14. 09. 2014 20.45
-1
opajade
14. 09. 2014 16.36
+11
kaj se spravljate na vojsko,če ne veste kako deluje, bodite raje tiho.dokler ne bo ukaza, na lastno pest ne bojo šli nikamor
opajade
14. 09. 2014 16.31
+3
strinjam se s flaviusom, puhovka, ti pa če ne poznaš kako vojska deluje, ne meči krivde nanjo, da ne pride pomagat, vem iz lastnih izkušenj
vezuv_
14. 09. 2014 13.12
+7
sprašujem se zakaj država iz eu skladov ne dobi denarja za sanacijo vodnih tokov, oziroma za njihovo čiščenje, s čimer bi zmanjšali nevarnost poplav.
Solatko
14. 09. 2014 13.24
+18
ker bi se ugotovilo pri preverjanju s strani EU, da veliko denarja gre v zasebne žepe
ggzz
14. 09. 2014 12.08
+11
bo kdo pomagal, zbiral, organiziral koncerte v pomoč,....?????? Halo, MOL, Fužine, Planina, ...
thinko
14. 09. 2014 12.06
+18
Mene pa zanima kje je vojska? Vsi drugi lahko pomagajo, večina prostovoljno, edino vojske noben ne vpokliče! Zakaj jih pa imamo? Zato, da 3x na teden na fitnes hodijo da so lahko v formi???? Vse vojake takoj vpoklicat in nagnat na poplavna območja pomagat, da si bojo vsaj zaslužili tisto plačo!!!!
Žužica
14. 09. 2014 12.53
+9
fora je v tem da niso sposobni neki fizičnega dela,ampak samo sedet in tipkat facebook pa to-moj sosed dela kot vojak,pa vidim....kako je,maš prov delat ven pomagat če je to seveda kaka vojska...
Flavius
14. 09. 2014 13.18
+24
ahh ta človeška aroganca...veš, prvo si je potrebno prebrati protokol in zakonodajo, da boste vedli kako ta stvar vpoklica vojske poteka...no pa dajmo: Za naravne nesreče se neodvisno vklopijo gasilci in civilna zaščita....in dokler CIVILNA ZAŠČITA ne zaprosi pomoči vojske, VOJSKA nima kaj delat izven območja vojašnic oz. brez povelja, kajti če vojska deluje na svojo prest ( brez povelja iz zgoraj ), to pomeni državni udar. Torej, zakaj ni vojske na terenu? Tako je, ker civilna zaščita (še) ni zaprosla pomoči....tako kot pa je pri žledu potebovala 1 teden, predno so vpoklicali vojake na pomoč. Lep dan še naprej....
thinko
14. 09. 2014 13.25
+7
no, potem bi v takšnem primeru lahko rekli ahh, ta aroganca civilne zaščite, ane? glede na to, da se očitno čaka do konca da se pokliče pomoč....na Hrvaškem so 700 vojakov takoj vpoklicali, mi pa še kar gledamo, slikamo, komentiramo, razmišljamo...medtem ko nam država propada in se potaplja. Sicer pa pri nas ni to nič čudnega....
Solatko
14. 09. 2014 13.25
+19
vojaki čakajo na ukaz, da pridejo pomagat! Poglej na twitter. Ampak jih CIVILNA ZAŠČITA NOČE vpoklicati, ker vedo da ne bodo dobili potem ves denar, ki ga želijo pobasati v svoj žep!!
emilzapata
14. 09. 2014 18.13
-1
res je naša vojska še en parazit, ki nam ga je vsilil Nato pakt, moj sosed je poklicni vojak, pa je stalno doma, nabira gobe in sprehaja pse. Pa tudi olike ne pozna, kaj da bi pozdravil starejšega, tudi odzdravi ne na pozdrav. Kadroviki v vojski, čestitke, dobro kadrujete.
SeEn
14. 09. 2014 21.52
+0
Kadarkoli bi ARSO izdal rdeči alarm za katerokoli vrsto naravne nevšečnosti bi morali vojaki spokati takoj tja in biti prisotni že preventivno in pomagati še preden se kaj zgodi. Gasilci izvzijo prej kot v minuti, vojaki pa v dveh dneh ne morejo. Mi smo v vojski imeli alarme po parkrat na noč in si moral v bojni opremi pripravljen stati v vrsti prej kot v 3 minutah. Če ni po zakonu, naj se pa zakon tako napiše.
matija888
14. 09. 2014 12.01
+5
Morda ne bi bilo slabo Kostanjevico obdati s 1500m protiplavnega obzidja, oz. nasipa.
Žužica
14. 09. 2014 12.54
+4
Irena Holc
14. 09. 2014 11.30
+5
Sočustvujem z vsemi, me je pa malo zmotilo da Pomurja in Prekmurja ni omenjenega v članku niti enkrat, pa imamo iste probleme,..
Slabnick
14. 09. 2014 11.10
+12
Župan občine ivan molan upam, da ne kandidiraš na volitvah, ker si dobro vedel, da je problem in smo te opozarjali, da se poglobijo struge sedaj smo bili pa poplaljeni. Važno, da je denar za tvoje znance in jim urejaš vasi in mesto. Tudi mi smo davkoplačevalci in plačujemo davek za take namene. Drug problem je pa pitna voda, ki je drugi dan že ni in tudi za ta problem si bil ničkolikorat opozorjen. V BREŽIŠKI OBČINI JE ENA SAMA KORUPCIJA Z IVANOM MOLANOM NA ČELU.
Solatko
14. 09. 2014 13.26
-1
on je kriv za smrt 17 letnice in 30 letnika....v DOB z njim!!!!
emilzapata
14. 09. 2014 10.44
+5
Tudi sam sem žrtev poplav, in kaj lahko storim, samo čakam da neha deževati in voda odteče. Se mi pa ob vseh teh dogotkih zadnjega časa poraja misel, da je konec življenja, kot smo ga bili navajeni do sedaj. Najprej se bo to pokazalo pri malem človeku, kmalu pa tudi pri tako zvani eliti. lLetos je moča naredila na kmetijskih pridelkih takšno škodo, da bo sigurno začela ljudi ogrožati lakota in drugo pomanjkanje, če se bo to ponavljalo tudi naslednja leta, dve leti nepojemljiva suša, potem pa zopet moča stoletja.