Slovenija

V Lipici enotni centralni register vseh lipicanskih konj na svetu

Lipica, 08. 10. 2011 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na generalni skupščini Mednarodne lipicanske zveze, ki je potekala v Kobilarni Lipica, so predstavili vzpostavljanje računalniško podprtega mednarodnega registra lipicancev kot enotnega informacijskega sistema za potrebe vseh članic.

Prikaz veščin dresiranega lipicanca
Prikaz veščin dresiranega lipicanca FOTO: Damjan Žibert

Register so na lanski generalni skupščini Mednarodne lipicanske zveze (LIF) sprejeli kot enotni centralni register vseh lipicanskih konj na svetu, kar je pomenilo velik uspeh za slovensko lipicansko stroko, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Goste je ob začetku generalne skupščine pozdravil predsednik LIF Michal Horny, nagovorila pa jih je tudi državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša.

Predstavniki organov Mednarodne lipicanske zveze so uvodoma seznanili generalno skupščino z izpolnitvijo sklepov iz preteklega leta. O novostih so poročale tudi rejske organizacije ter sprejele načrt aktivnosti za leto 2012 in načrte za nadaljnji razvoj mednarodnega registra lipicancev. V Kobilarni Lipica so veseli, da se je generalna skupščina zaključila uspešno, s čimer je Lipica še utrdila svoje mesto v mednarodni lipicanski stroki.

Organizacija generalne skupščine je za slovensko kobilarno izjemnega pomena, saj je LIF ob 25-letnici delovanja za gostiteljico izbral prav Kobilarno Lipica, zibelko lipicanskih konj. V Lipici tokrat skupščino gostijo že tretjič, saj so se predstavniki članic tu zbrali tudi ob ustanovitvi leta 1986 ter ob 10. obletnici.

Mednarodna lipicanska zveza je združenje tako državnih kot tudi zasebnih rejskih organizacij iz 21 držav iz vsega sveta, ki vodijo rodovniške knjige za lipicanske konje.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 10. 2011 02.28
Ja zakaj pa ne omenijo, kdo je ta register pred leti vzpostavil in zakaj ga ni več v Lipici, avtorja namreč!
unja1.m
08. 10. 2011 20.20
ta register bi po moje moral biti v avstriji