Slovenija

FOTO: V Ljubljani 200 črnih točk za kolesarje: številne bi lahko rešili ta hip, tu so konkretni primeri

Ljubljana, 25. 05. 2015 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
238

Veste, kaj so tako imenovane kolesarske ponikalnice? Gre za precej vpijoč primer neprimerno urejenih kolesarskih poti, pojasnjujejo v Ljubljanski kolesarski mreži. Še vedno štejejo približno 200 črnih točk, čeprav bi lahko nekatere odpravili že z minimalnimi posegi. Preverite zanimive predloge arhitektov!

Dejstvo je, da Ljubljančani vse raje sedejo na kolo. Izognejo se gneči, težavam s parkiranjem, hkrati pa poskrbijo za boljše počutje tako na delovnem mestu, kot doma. Mestne oblasti ocenjujejo, da se bo delež kolesarjev v naslednjih petih letih povečal kar za 40 odstotkov. Tako bi kolesarski promet predstavljal tretjino vsega prometa po prestolnici, tretjina bi bila opravljena z avtobusi, prav toliko pa z avtomobili. Seveda drži, da je staro mestno jedro z zaprtjem za motorni promet in preureditvijo postalo privlačnejše in prijaznejše kolesarjem, a če želi Ljubljana postati pravo kolesarsko mesto, bo potrebno rokave zavihati še višje, poudarjajo strokovnjaki.

Ljubljana še ni pravo kolesarsko mesto, pravijo v Ljubljanski kolesarski mreži. Širše središče mesta je sicer bolje urejeno, a če zapeljemo nekoliko ven, se hitro znajdemo na nevarnih prometnih cestah.
Ljubljana še ni pravo kolesarsko mesto, pravijo v Ljubljanski kolesarski mreži. Širše središče mesta je sicer bolje urejeno, a če zapeljemo nekoliko ven, se hitro znajdemo na nevarnih prometnih cestah. FOTO: Miro Majcen

'Bojim se, da bo Ljubljana še kar nekaj časa prometno konfliktno mesto'

Janez Bertoncelj iz Ljubljanske kolesarske mreže nam je ob minuli konferenci z naslovom Preobrazba Ljubljane v kolesarjem prijazno mesto dejal, da imamo trenutno dve Ljubljani. "Imamo Ljubljano v obliki nekega razširjenega historičnega centra, kjer vidimo, da te stvari kar dobro funkcionirajo. Vse novosti in spremembe so opazne v širšem centru, a čim se mi prestavimo nekoliko ven, čim pridemo na periferijo, vidimo, da teh sprememb praktično ni, oziroma so minimalne," pravi.

"Avtomobili so parkirani kjerkoli, povsod je gneča, kolesarjenje pa je precej bolj nevarno. Slednjega se dobro zavedamo, saj redno spremljamo tudi statistiko prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji. Vidimo, da se predvsem nesreče s hujšimi poškodbami ali celo s smrtjo pripetijo nekje na mestnih robovih," pojasnjuje in dodaja, da so to predvsem ceste, ki so sicer regionalne, a promet poteka dokaj hitro. Takšen primer sta na primer Ižanska ni Obvozna cesta (nekdaj Nemška cesta).

Še vedno več kot 200 črnih točk

Ljubljana še vedno premore kar nekaj problematičnih točk za kolesarje. Te so kot nekakšne pasti posejane po mestu, pravijo v društvu Ljubljanska kolesarska mreža. (Vir: Geopedia/Lljubljanska kolesarska mreža)
Ljubljana še vedno premore kar nekaj problematičnih točk za kolesarje. Te so kot nekakšne pasti posejane po mestu, pravijo v društvu Ljubljanska kolesarska mreža. (Vir: Geopedia/Lljubljanska kolesarska mreža) FOTO:

Skrbi ga predvsem to, da je še vedno v Ljubljani več kot 200 črnih točk za kolesarje. "Nekatere se odpravljajo, a nastanejo nove. Mesto je živa stvar, stvari se spreminjajo, stavbni fond se spreminja, kakšne cestne povezave se spremenijo, ponekod se spremeni cestni režim. Vzroki so različni." Precej vpijoč in očiten primer so tako imenovane "kolesarske ponikalnice". "Imate neko stezo, ki je horizontalno ločena od ceste. To pomeni, da je vmes neka zelenica, šele nato steza. Vse lepo in prav, a takšna steza se nekje kar naenkrat konča. Konča se z nekim znakom za konec kolesarske steze, nakar se mora kolesar na hitro vključiti v mešani promet. Tam nato kar naenkrat zanj veljajo enaka pravila, kot za vsa ostala vozila," pojasnjuje in dodaja, da se tam pojavi nevarnost. "V zadnjem času opažamo namreč, da imajo nove generacije preprosto precej slabo znanje prometnih predpisov. Ko je potrebno voziti skupaj z ostalim prometom, se ne znajo obnašati, ne znajo zaviti levo ali pa se na primer v križiščih pravilno postaviti," opozarja. Apelira na pristojne, naj zavihajo rokave, saj da smo sedaj šele nekje na robovih tega, da bi lahko postali pravo kolesarsko mesto.

Primeri enostavnih rešitev za najbolj kritične točke

Reševanja problema kolesarskih poti se je nedavno lotila tudi skupina arhitektov iz Kombinata. V sodelovanju z mrežo CIVINET, društvom Ljubljanska kolesarska mreža in REC Slovenija, so analizirali vzhodni del Ljubljane in pripravili vrsto rešitev. "Ta del mesta se nam je zdel zelo zanimiv, saj gre za območje velike koncentracije prebivalcev. Preverjali smo pretočnost kolesarjev v smeri iz centra mesta proti vzhodnemu delu, v prečni smeri, in samo vmesno povezanost tega dela," je za 24ur.com dejala Ana Grk, ena od predstavnic omenjene skupine arhitektov. Začeli so z analizami, nato prišli do zaključkov, da kolesarska mreža sicer obstaja, a da so številne poti nezvezne, da obstajajo območja, kjer te sploh niso vzpostavljene, ponekod pa te niso dovolj prijetne za kolesarje oziroma so nevarne. Predlog občinskega prostorskega načrta sicer že predvideva izboljšanje, a analiza je pokazala, da bi lahko še marsikaj postorili. "Mi smo ugotavljali predvsem, kako bi izboljšali kolesarsko mrežo. Pripravili smo tri vrste ukrepov različnih finančnih zahtevnosti," je dejala.

Predstavili so 12 enostavnih posegov, 4 manj zahtevne in 6 bolj zahtevnih posegov. Sicer je po njenih besedah nujna izvedba vseh, a že tisti enostavni posegi bi veliko pripomogli k varnosti in pretočnosti kolesarskega prometa.

Šmartinska cesta ob podvozu

Gotovo ste že kdaj zapeljali v podvoz pod železniško progo na začetku Šmartinske ceste. Gre za zelo ozko grlo na eni izmed glavnih mestnih vpadnic, kjer je večino dneva precej gneče. Podvoz je zelo temen, zato lahko kolesarje in pešce vozniki hitro spregledajo. Iztek kolesarske poti na severni strani je neurejen, kolesarske poti pa v podvozu ni, zato morajo kolesarji tam voziti po cesti. Eden od enostavnih predlogov je osvetlitev podhoda, čiščenje in barvanje, prestavitev robnika ter označitev souporabe cestišča s kolesarji. Stroške del so ocenili na okoli 30.000 evrov. Ob tem poudarjajo, da gre za cenejšo in kratkoročno rešitev, celostna trajna ureditev tega dela bi bila seveda bolj obsežna.

Primer si lahko ogledate na spodnji fotografiji.

Primer rešitve zelo kritičnega primera na Šmartinski cesti.
Primer rešitve zelo kritičnega primera na Šmartinski cesti. FOTO: Kombinat

Križišče Petkovškovo nabrežje/Resljeva cesta

Na križišču Petkovškega nabrežja in Resljeve ceste veliko kolesarjev prečka cesto izven prehoda, saj ga tam ni. Z dvigom cestišča, semaforjem in izrisom novih talnih oznak bi jim za skupno okoli 20.000 evrov omogočili varno pot, ocenjujejo.

Predlagana rešitev na Resljevi
Predlagana rešitev na Resljevi FOTO: Kombinat

Poljanska cesta bi lahko postala pomembna kolesarska vpadnica

Še eden od najenostavnejših ukrepov, ki bi Ljubljano popeljal velik korak bližje pravi kolesarski prestolnici, pa je ureditev Poljanske ceste. Kot je znano, je ta na delu, ki je najbližje Krekovemu trgu, zelo ozka. Prostora za kolesarkso stezo ni, zato arhitekti predlagajo, da se tam uveljavi souporaba cestišča po sistemu "sharrow". S tem ukrepom in ureditvijo kolesarskih pasov na vzhodnem delu ceste bi Ljubljana dobila zelo pomembno kolesarsko vpadnico, pravijo.

Predlagana ureditev Poljanske ceste
Predlagana ureditev Poljanske ceste FOTO: Kombinat

Študijo in predloge bodo predstavili mestnim oblastem. "Menimo, da se moramo pogovarjati o teh problemih in kolesarjem zagotoviti varne poti," še dodaja Grkova.

Ljubljana sicer po podatkih Službe za razvojne projekte in investicije MU MOL trenutno premore 224 kilometrov poti za kolesarje. Samopostrežni sistem izposoje Bicike(LJ) danes vključuje 36 postajališč in 320 koles. Na javnih površinah je mogoče na stojala prikleniti približno 9.000 koles, v letošnji poletni sezoni pa nameravajo v kletnem parkirišču kopališča Kolezija zagotoviti tudi poseben prostor za enosledna vozila. Ob tem kolesarjem še obljubljajo, da bodo potrebo po prostorih za kolesa upoštevali tudi pri prihodnjih projektiranjih garažnih prostorov in s tem naredili še en korak k zastavljenim ciljem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolodont
28. 05. 2015 05.26
Kjer so dobre kolesarske steze, je lahko problem le nasproti vozeči kolesar, razbito steklo in pa seveda ne-splužen ali naplužen sneg._____ Kjer je kolesarska steza narisana na pločniku (enak nivo) so problem pešci, ki črto ignorirajo; še posebno tisti, ki bulijo v mobitel. Problem so tudi parkirana vozila na kolesarki. Velik problem so tudi stožci, ki naj bi preprečevali parkiranje (Gosposvetska c.- še posebaj pri prehodu v križišču z Župančičevo, tam pri cerkvi, je potrebno vijugati med čakajočimi pešci na kolesarki in količki) in pa reklamni panoji na postajališčih LPP in drugje (iza teh marsikdaj skoči kak mobitel-zombij). Problem so tudi robniki (uvoz na kolesarko), ko so ponekod visoki tudi do 5cm._____ Kjer pa kolesarske steze ni, pločnik pa je, so velik problem odtočni kanali, ki so ponekod od robnika oddaljeni tudi 20cm, zaradi česar je kolesar prisiljen peljati bolj stran, po cesti...veliko pa je tudi udarnih jam...
LepiBorut
26. 05. 2015 23.36
-2
treba je uvesti kolesarsko cestnino cca 30 € na leto kolesarske steze niso poceni....
LepistaNuda
26. 05. 2015 23.06
+2
Najdražji bicikli na Ižanki se obvezno peljejo po cesti in ne po kolesarski. Kolesarska je za cenejše modele.
Rajko Galun
26. 05. 2015 15.32
+4
Kako je "lepo" brati komentarje:vozniki so nekulturni,kolesarji so nekulturni,pešci so nekulturni.Ob tem je pa neumnost udeležencev v prometu kar lepo porazdeljena,velikokrat gre pa za ene in iste osebke,ki so nekulturni,kar koli pač delajo.Resnici na ljubo jim gredo tudi mestne in državne oblasti,zelo na roko in se vseh stvari lotijo samo na pol.Kdo pa pravi,da mora biti kolesar čisto na vsaki ulici? Naredite kolesarske steze,ki bodo povezovale obrobje vsake občine do centra,pa če tudi spremenite kakšno avtomobilsko cesto v kolesarsko.Tako so Pariz v enem letu,spremenili v kolesarju prijazno mesto.Vzemimo primer:Slovenčevo,Podmilščakovo,Parmovo,spremenite v kolesarsko ulico,vsi stanovalci dobijo dovolilnice za pristop,vendar imajo kolesarji prednost.Na ta preprost način,dobiš enkratno kolesarsko povezavo Bežigrad-Center.
Pantokrator
26. 05. 2015 14.29
+3
Kaj pa mamce, ki zjutraj tovorijo pamže v šolo? V levi roki drži mobitel, z desno mota volan, žmigovc je pa itak eksotika..in ko se ji komaj izogneš na ovinku, da te ne sname te butasto gleda?
marty.party.zan
26. 05. 2015 22.21
-1
antiXfashizmXeuXgso
27. 05. 2015 07.12
+1
Zakaj hudiča je treba stalno met v rokah mobitel?
marty.party.zan
26. 05. 2015 11.57
+0
Svet pač ni idealen... Najprej postimajmo zdravstvo... Hec, saj ga ne zmoremo :))
GeNeRal900
26. 05. 2015 11.31
-2
Tipocno slovencljsko jamranje
santamaura
26. 05. 2015 11.16
+1
Ne vem, če ste opazili, ampak zadnje čase se v Ljubljani zelo pogosto dogaja, da se ti kolesar zaleti v avto. Njihovo najboljšo lovišče so prehodi za pešce. Potem jim moraš plačati škodo po tarifi 70 evrov Če je kolesar pijan, lahko ceno znižaš na 30 evrov. Seveda vsak plača, ker nima časa in potrpljenja čakat policijo in je srečen, da kolesarju ni nič hudega - dobra finta a ne?
NeMiSTakimi
26. 05. 2015 13.34
če je kolesar pijan ga prijaviš, škodo bo plačal on, pa še vozniški izpit bo izgubil.
novak.novak
26. 05. 2015 18.19
+0
da me slučajno nabaše, pa zahteva kaki evro, ga nokautiram in iztresem iz njega še tisto žepnino, ki mu jo je dala babica ko je hodil v prvi razred oš.....
4krat
26. 05. 2015 22.38
+2
Čez prehod za peščce se kolesar ne sme voziti, ampak mora peš kolo potiskati ob sebi. Škodo mora plačati kolesar, zato mirno v takem primeru pokličite policijo.
lesomakar
26. 05. 2015 09.36
-2
Konkretno pri podvozu na koncu Šmartinske trenutno rešeno s kolesarsko stezo preko Vilharjeve in se tako tam kolesarska steza ne kar tako konča.
lesomakar
26. 05. 2015 09.39
+3
drugače pa je vožnjo s kolesom skozi podvoz res precej nevarna zadeva.
bgko
26. 05. 2015 08.15
-20
Cestnine za kolesarje! Zaradi njih se ne da normalno sprehajati po centru, voziti se pa ob lepem vremenu tako ali tako ne da. Največji majstri so pa wannabe dirkači s specialkami, ki se vozijo po cesti, poleg pa kolesarska steza.
nemski_ovcar
26. 05. 2015 08.20
+19
A potem bo pa kaj manj kolesarjev in se boš lahko sprehajal??? A zaradi kolesarjev se ne moreš voziti? Bogi revček. Kdo ti je dal izpit?? Da se lahko voziš potem rabiš prazno cesto. Bog ne daj da se na cesti znajde traktor. Se za njim voziš od LJ do MB.
jzkzfzmz
26. 05. 2015 10.59
+3
askralj
26. 05. 2015 07.15
+13
Glede na porazno stanje cest in železniških prog je presedlanje na kolo dokaj logično. Treba bo vse sile preusmerit na kolesarske poti le tu se bi lahko še kosali z eu. Predlagam takojšnjo postavitev proge mb-lj-kp
piko112
26. 05. 2015 00.56
+1
Voznik osebnega vozila ko pride do zapore oziroma do konca ceste(slepe ulice in pod.) mu preostaneta dve stvari da parkira in gre peš ali obrne in gre po drugi poti. Sedaj kolesarji vidite kako je z avtom po LJ če je ne poznaš
antiXfashizmXeuXgso
26. 05. 2015 07.29
+1
SDS_je_poden
26. 05. 2015 08.08
+7
Piko, cilj Ljubljane je, da avto pustiš nekje na obrobju in uporabljaš LPP. Delaš manj gužve pa še glave si ne beliš, kje boš parkiral.
marty.party.zan
25. 05. 2015 22.43
-18
Pa se nekaj! Zakaj kolesarji za sneg ne potrebujejo zimskih gum? No, za led bi bile celo verige potrebne... Za avto soferja je kazen, ce nimas zimskih gum. Biciklistom pa itak drsi, gledajo le naravnost, ker so zadekani... No, stroka, lahko kaj napredujemo?
Diškor
25. 05. 2015 23.38
+30
E10
26. 05. 2015 00.11
+6
marty.party.zan
26. 05. 2015 07.26
-1
Kamikaze ne rabijo brisalcev... Vse ima svoj namen, kajne?!
nemski_ovcar
26. 05. 2015 08.03
+13
Zakaj pešči po mestih nimajo pozimi obveznih derez? Koliko stroškov ima država s polomljenimi v zimskem času??
MUNGATUMBA
26. 05. 2015 09.39
+2
Bk ne gre v sneg kolesart..kolesarji pa JA... saj so kar urejene kolesarske steze pozimi v Lj..še peščci jih koristijo..
krucyfix
26. 05. 2015 10.05
+4
No, pozimi se težko kolesari predvsem zato, ker kolesarske komunala uporablja za odlaganje snega. Greš pa lohk na Finsko po ježevke za bicikl ;)
WhoLetTheDogsOut
25. 05. 2015 21.59
-11
Strogi center so zaprli za promet, tam se kolesarji zdaj lahko vozijo kolikor hočejo, medtem ko notranjega mestnega obroča še niso uredili.Prav zaradi tega zdaj prihaja do prometnih zamaškov na Tivolski in pri začetku Šmartinske kjer bi sedaj kolesarji ponovno radi svoje dodatne steze.Nič osebnega biciklisti,tud jaz grem občasno na bicikl,ampak to je pa višek,človek vam da prst,vi bi mel celo roko
marty.party.zan
25. 05. 2015 22.47
-2
Ja res, kot da so nadljudje in prcakujejo "sezame otvori se". Na tivolski je tudi problem neolikanih avtobusarjev, prednjači antipatični AVRiGO , ki se stalno urivajo po desni. Uf, zakaj redarji ne delajo reda? Prometniki urejajo promet... Tale Avrigo pa - treba jih bo prijavit. Every morning isto sranje!!! Izziv za polcaje, zasluzeka zagotovljen!
marty.party.zan
25. 05. 2015 22.52
+2
No, po levem pasu se AVRIGO zrine na desni pas... Skratka nizko. In potem deset Avtov caka na nov zeleni semafor.
Rajko Galun
26. 05. 2015 15.21
+2
marty.party.zan - verjamem,da je to res problem,ne verjamem pa da je večji kot običajni slovenski šofer,ki začne šele 15 sekund po prižigu zelene iskati: kje hudiča ima moj avto prvo prestavo?
Hugh_Mungus
26. 05. 2015 16.00
Sem mislu da imajo avtobusi prednost pri vključevanju v promet. No, razen če naletijo nate, ki si itak prioriteta.
marty.party.zan
26. 05. 2015 22.26
-1
Ne gre za vlljucevanje, po tem, ko ima postajo... Na podel način prehiti celo kolono na pasu za naravnost tako, da se pelje po levem, kot da namerava levo (ta je hitrejsi pas, ker sta dva...) in potem tik pred semaforjem smukne desno in via skoz krizisce. No, pocasi se ucim od "mocnejsih". Joj mi grejo na zivce - tale AVRIGO. Ko bom pri volji, jih povprasam kako in kaj.
marty.party.zan
26. 05. 2015 22.29
Ja res smo v povprečju slabi šoferji. Ce je pa že dober, si pa po nosu vrta... Zmeraj je nakaj :)).
kokicas
25. 05. 2015 21.49
+23
Edina pametna rešitev je da je kolesarska steza v nivoju ceste, ločena z polno črto in ob pločnikih kanali za odtekanje vode. Pločnik pa bi bil namenjen samo pešcem. Avtomobilisti bi imeli boljši pregled nad kolesarji in obratno, nebi bilo več toliko voženj v napačno stran in podobno. Tako kot pa pri nas gradijo kolesarske steze in pločnike je pa po obnovi katastrofalno stanje. Kaj ti bo nova kolesarska steza, če je nefunkcionalna ??? Vseskozi skačeš gor in dol ob uvozih, spreminjaš hitrost, ..... Greš z kolesom od Trzina do Vrhnike, se ti strga, če voziš vseskozi po predpisih po kolesarski, če si iz cestnim kolesom, lahko zmenjaš ene tri zračnice na tej relaciji. In to kar so zgradili, na relaciji Brezovica-Vrhnika, pa v Logatcu bi moral nekdo odgovarjati, kdo da taki stezam uporabno dovoljenje ???
Sulc1970
25. 05. 2015 23.47
-6
Preprosto to so kolesarske steze ne velodromi in nič drugega, nekultura določenih kolesarjev pa.....no koment , potem pa se še bunijo. Se vsedem na kolo pa me dostikrat mine it na cesto, zaradi kolesarske nekulture avtomobiliste še nekako prenašam ker mi je jasno da je kar nekaj kvalitetnih egoistov ..
Našvasan_zob
26. 05. 2015 00.27
-2
Jz bi tut šu s Formulo 1 na cesto.. pa mi bo v prvem kilometru karbon krilc odletu... Tolk za primerjavo...
antiXfashizmXeuXgso
26. 05. 2015 07.33
+2
kokicas, točno tako. Po kolesarski je enostavno ne mogoče vozit s specialko. Non stop gor dol, uvozi na dvorišča, parkirani avtomobili, ...ni šans da razviješ hitrost ki je primerna za specialko tam 30-40km/h
nemski_ovcar
26. 05. 2015 08.05
+3
Pa dobro, saj nihče ne pričakuje, da boš na kolesarski vozil 30-40km/h. Saj so tam še drugi kolesarji, tako da tam dirkati res ne moreš in tega tudi ne moreš pričakovati. Lepo bi bilo že, če bi se lahko normalno odpeljal iz mesta na podeželje in obratno iz podeželja v mesto.
kokicas
26. 05. 2015 08.32
+2
Jaz osebno zaradi svoje varnosti in varnosti drugih po večini ne grem na kolesarsko stezo, ker je prenevarno. Ni se mi treba ravno vozit po Ljubljani, ampak v ostali mestih, kjer je kolesarska, se spravim ob rob vozišča, da me še vseeno lahko prehitijo, če vidiš izven naselja ali v naselju, da za tabo vozi tovornjak, se bom pa spravil gor ali pa tudi na pločnik če vem da me bo težko prehitel, ker tudi z njihove perspektive vem, da ni lahko prehiteti kolesarja z šleparjem. Drugače, pa tudi če že grem na kolesarsko, se bo čez 200m končala, in bom nenadoma zapeljal na cesto in spet ogrožam vse, tko da bolje, da vozim vseskozi po cesti, žal tko je.Če greš čez mejo v Italijo vidiš, da smo mi res zelo nerazvita država v cestni infrastrukturi, od kolesarskih, do avtocest, do vsega
nemski_ovcar
26. 05. 2015 08.57
kokicas, res smo bananastan. Pa vse bolj postajamo. Ni denarja za nič. Ko pa bi kaj delali, pa se postopki vlečejo v nedogled (primer začasni montažni most v Mednem, pa predor Markovec, Škofjeloška obvoznica.........)
Draža
25. 05. 2015 21.33
+13
Vojkova cesta ob stadionu stožice,kolesarska steza vedno zaparkirana z avtomobil,da o požarnih poteh sploh ne govorimo,policija in redarji gremo v akcijo.
odkimasin
25. 05. 2015 20.34
-14
Ma teli kolesarji mi gredo že močno na moški spolni organ!
nemski_ovcar
25. 05. 2015 20.58
+15
Men pa vsi drek šoferji. Pa neglede kako prevozno sredstvo imajo.
marty.party.zan
25. 05. 2015 21.10
+12
Ce kolesarijo v mejah, ki so predvidene za bicikl, gre. Ampak vse prevec je agresivnih kolesarjev - ogromna brzina, pospesek cez prehod... Res se nimajo radi. Kaj ni normalno, da postaneš in pogledas, ce imas prosto pot? Tako je v kriziscu. Sicer so posledice nepopravljive, strte glave in srca. M
Našvasan_zob
26. 05. 2015 00.29
+2
Prvo moraš sebe imeti rad... Če nimaš sam sebe rad potem ne boš dolgo živ... Za voznike enoslednih prevoznih sredstev to še posebej velja...
Amethist
25. 05. 2015 20.26
+20
Res ne vem za koji k je treba vozit v napacno smer... kot kolesarka sem imela ze kr neki skoraj trkov z ljudmi ki vozijo kontra. Poleg tega pa tud sprasujem cestne "dirkace" ...t.j. kolesarje v popolni bojni opremi.... a za vas kolesarska pot ni vredu, da morate ovirat promet na glavni cesti?!
nemski_ovcar
25. 05. 2015 20.38
+5
Je v redu, če je kvalitetna. Teh pa po lj ni dosti. Cestna kolesa imajo tanke gume, bolj občutljive obroče….. Tako da za po jamah in visokih robnikih ravno niso. In če polomiš obroč je cena za kpl takoj minimalno 250 eur. In to ta nizka cena. In cene gredo potem tudi v tisoče eur
nemski_ovcar
25. 05. 2015 20.55
+3
Ko vidim kolesarsko stezo v istem nivoju kot je pločnik, me prime nekam. A je še kje tako v zahodni evropi?
Morana7
25. 05. 2015 21.04
+6
Ja to že drži, kolesarske poti niso urejene, vseeno pa to ne daje kolesarjem pravico vozit po tistih regionalkah, kjer je to z znakom prepovedano. Morda bi morala policija tam začet malo kasirat, da si še eno matematiko skup potegnete? Da ne omenjam, da je to zaradi vse te nestrpnosti na cesti precej nevarno početje in te lahko stane precej več kot par 100€.
Sulc1970
25. 05. 2015 23.50
-2
Amethist
26. 05. 2015 01.04
+4
Nemski ovcar... kolesarte in dirkajte potem tam kjer ne ovirate prometa ce ze po kolesarski stezi ne morete! Ko bi se vsaj peljali pr robu... ne! On bo sou po sredi voznega pasu in to tolk hitro da ga v vsej tisti guzvi se tezko prehitis. Ja bi bil cajt da zacnejo malo kasirat. Tud jaz sem dost na kolesu ampak.mi nekateri prepotentnezi v svojih kombinezonih ki se obnasajo kot da upravljajo jumbo jeta, grejo fajn na zivce!
antiXfashizmXeuXgso
26. 05. 2015 07.36
+0
Amethist, to niso prepotentneži ampak so športniki za razliko od enih lenob......
nemski_ovcar
26. 05. 2015 07.53
+2
sulc1970, ma ne nabijaj z velodromom. Pojdi v Avstrijo pogledat kaj je kolesarska steza . Ne rabimo nobenega velodroma, samo normalno stezo.
nemski_ovcar
26. 05. 2015 07.55
amethist, jas se vozim čim bolj ob desnem robu. Samo na žalost so naše ceste tam najbolj "zjebane". Tako da včasih je treba tudi skoraj na sredino. Ampak to delam samo ko preverim, če je cesta prosta.
Diškor
25. 05. 2015 19.50
+15
ČE BO ŠLO TKO Z DAVKI NAPREJ, BOMO KMALU VSI NA KOLESU.
ONniON
25. 05. 2015 19.41
+10
na nizozemskem je več koles kot prebivalcev !
a6t352
25. 05. 2015 20.01
+8
nemski_ovcar
25. 05. 2015 20.42
+12