Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Izrednih vremenskih pojavov ne bo manj, kvečjemu več'

Ljubljana, 22. 10. 2014 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
77

"Preplavil nas je polarni zrak," pravijo na agenciji za okolje. Padavine, ki so padle v Ljubljani in zahodno od nje, so na nekaterih postajah dosegle rekordno oktobrsko količino. Tokratne večje poplave so že tretje letos.

Po tem, ko je bila večina oktobra topla in mila, nas je ponoči prešla izrazita hladna fronta, nevihte pa so povzročile številne težave.

Meteorolog Brane Gregorčič je povedal, da nas je preplavil polarni zrak. Povedal je, da so padavine, ki so padle na območju Ljubljane in zahodno od nje, dosegle na nekaterih postajah rekordno oktobrsko meritev. Rekorde so padavine "postavile" v borih osmih urah. Tako je za Bežigradom padlo 137 milimetrov padavin, v Borštu pri Gorenji Vasi pa čez 200 milimetrov padavin, kar je več kot običajno pade v enem mesecu, je povedal hidrolog Janez Polajnar.

Pretoki Gradaščice in njenih pritokov upadajo in se vračajo v svoje struge. V zgornjem toku je Gradaščica že upadla pod opozorilno vrednost. Poplavljena območja na jugozahodnem delu Ljubljane se zmanjšujejo. Opozorilne vrednosti trenutno presegajo še reke Dravinja in Ljubljanica, ki upadata, ter Kolpa, ki v spodnjem toku še počasi narašča in se razliva na izpostavljenih mestih ob strugi.

Polajnar pravi, da imamo tri žarišča: dolino Poljanske Sore, porečje Gradaščice ter območje ob Glinščici. V dolini Poljanske Sore se voda postopno umika. To območje je po besedah Polajnarja še nedostopno, zato škode še ne morejo ocenjevati, bo pa zagotovo največja.

V porečju Gradaščice so ponoči izdatno narasli manjši vodotoki, sprožilo se je več plazov, ponoči so imeli na tem območju največje težave. Voda se tudi tu umika v svojem zgornjem toku, a se seli v zahodni del Ljubljane, na širše območje Viča in območje, kjer se stekajo vode iz Polhograjskega hribovja, to je območje Glinščice, pravi Polajnar.

Na območju Glinščice so zjutraj že imeli poplave, podobne tistim iz leta 2010. Zlasti na območju Podutika so poplavljene mnoge ceste in hiše. Mali Graben je začel upadati, kar omogoča tudi umikanje tudi teh voda.

Narasla Gradaščica
Narasla Gradaščica FOTO: 24ur.com

Razlog za tokratne poplave so bile po besedah vodje oddelka za območje zgornje Save pri Arsu Urbana Ilca kratkotrajne izjemno intenzivne padavine na relativno zelo majhnem območju. Vodotoki so po njegovih besedah v eni ali dveh urah narasli za tri oziroma štiri metre. Na vodomerni postaji na Poljanski Sori pred Škofjo Loko so izmerili pretok vode 335 kubičnih metrov na sekundo, kar presega stoletni pretok v višini 320 kubičnih metrov na sekundo.

Kot posebnost je Polajnar navedel, da je bilo ponoči ob slovenski obali visoko valovanje morja. Najvišji valovi so bili visoki tudi do dva metra in pol.

Kot je pojasnil Ilc, so bili vodotoki v Poljanski dolini po letošnjem žledolomu očiščeni, nekateri pred kratkim, tako da to ni vplivalo na poplavljenost. Prav tako po njegovih besedah ne beležijo močno povečane količine plavja kot pri ostalih poplavah.

Že tretje večje poplave v tem letu

Polajnar je dejal, da so bile tokratne poplave že tretje večje poplave v tem letu. Poleti smo imeli poplave v porečju Gradaščice, septembra pa poplave v porečju Krke in vzhodni Sloveniji. "Prihaja pa še november, mesec, ko so se že večkrat pojavljale poplave," je še opomnil Polajnar.

Gregorčič je pritrdil, da se pogostnost "izrednih vremenskih pojavov" v zadnjem času povečuje. "Vtis je tak, da bomo s tem morali živeti, kajti manj jih ne bo, kvečjemu več," je dodal.

Sunki vetra so bili najmočnejši ob obali, kjer je tramontana dosegla v sunkih do 90 kilometrov na uro. Drugod pa so po nižinah sunki vetra dosegali hitrost med 60 in 80 kilometrov na uro. Od četrtka popoldne do petka dopoldne lahko sunki severnega vetra ponekod v severni in vzhodni Sloveniji presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

Kaj nas čaka v naslednjih dneh?

Hidrološke razmere po državi se bodo pričele umirjati v noči na četrtek. Gregorčič pravi, da v prihodnjih dneh ne bo večjih vremenskih posebnosti. "Najbolj burno vremensko dogajanje je mimo," je povedal. Na agenciji za okolje so sicer izdali opozorilo zaradi vetra. "Jutri popoldne se bo spet krepil severni veter in bo jutri popoldne do petka dopoldne predvsem v Severni Sloveniji, pod Karavankami, ob avstrijski meji preko Koroške do Prekmurja in Štajerske v sunkih lahko presegel hitrost 70 kilometrov na uro. Nekaj težav bo povzročal," je dodal Gregorčič.

Konec tedna se bo po napovedih vreme umirilo, vreme bo suho, veter bo šibak, temperature pa primerne letnemu času.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nekdo98
22. 10. 2014 21.13
+3
Samo, da omenim. Vsi objavljate nepotrebne oz. neumne komentarje. Razmišljajte malo bolj na široko. Pred malo več kot pol dneva je bil žled po Sloveniji. Najbolj prizadeti kraji so bili Notranjska, okolica Postojne, ... na tem območju so bilo večina vasi "odrezanih od sveta". Do vasi so 2 TEDNA prinašali hrano z helikopterjem ali s tanki SV. Ko pa v Ljubljani zalije eno cesto pa malo hiš, je pa takoj taka panika. Če je kdo med ujmo zbolel, je moral za v bolnišnico poklicati helikopter slovenske vojske. Sam vem, ker so mi helikopterji tudi pristali zraven hiše. Pa še samo da odgovorim na nek komentar, ki je bil napisan okol pol 8 zjutraj. Med ujmo smo dobili pomoč samo iz Avstrije in nekaj malega iz Italije, Bosna nam ni pomagala prav nič, ko pa so bile poplave v Bosni, je Slovenija na veliko pomagala Bosni. Čeprav je bila voda tam do balkona, so pri bile skoraj cele vasi pod vodo (Planina, Kalce, ...), nekaterih hiš nisi več videl, ker so bile celotne v vodi, pa pravite da to ni nič.
Michel Franco HD
23. 10. 2014 02.10
+1
Težko je pravilno in pravično razsoditi.
Asja Jamar
22. 10. 2014 20.44
+0
SRAMOTA IN RAZOCARANJE NAD LJUBLJANSKE GASILCE .... KLICEM NA POMOC DA MI POMAGAJO DATI OTROKA NA SUHO, POSREDUJEJO EKIPAM NAPACNE NASLOVE IN NAPOTKE, SRAMOTA ZA LJUBLJANO, PONOVNO RESUJEJO AVTOMOBILE ..... POZABLJAJO NA TISTE KI RABIJO POMOC, SRAMOTA, ISTI KAVS KOT PRED STIRIMI LETI ..... OBKOLJENA Z LEDENO VODO IN TOTALNO BREZ POMOCI KO JIH POTREBUJES JIH NI ..... NEBOM VEC RAZLAGALA KER ME ZABOLI KAJ POCNEJO, AVTOMOBILI SO POMEMBEJSI OD OTROK .... GASILSKE SLUZBE IZ LJUBLJANA VIC SRAMMMMMMMMMMMMMMTA ,NIMAM BESED ZA VAS KOT VELIKO RAZOCARANJE
Nekdo98
22. 10. 2014 21.15
+4
Ali si pomislila, da so morali avto premakniti, da so lahko prišli nekam naprej???
Asja Jamar
22. 10. 2014 22.17
S.L.Jackson na kvadrat
22. 10. 2014 15.27
+3
Samo tole pol pa grem.Več poplav in snega v Sloveniji,kaj pa po svetu,spremljate kaj?Tudi poplave,pa še kaj hujšega,največja intenzivnost vulkanov,cunamijev,na splošno katastrof kar se vremena tiče...Kaj mislite,zakaj?Dvanajsti planet se bliža in bo v2015 tu.Pa se ne hecam,malo poguglajte in od znanstvenikov boste izvedeli(nekateri so že mrtvi prav zaradi tega),kaj se nam približuje,NIBIRU,CERES,HEBOCOLUS,RDEČI PLANET,ali kot ga sam imenujem------------------R E D --D R A G O N.
SLObunkeljn
22. 10. 2014 15.10
-1
Še dobro, da imamo lepe mostičke in zgubaške Stožice, a ne? Mislim, kar naprej ga volite, pa naj se trka po prsih koliko je naredil za Ljubljano. Kaj pa je naredil za prebivalce Viča? Ne more reči, da ni vedel, ker se ni zgodilo prvič!
Branka Mari?i?
22. 10. 2014 16.46
-5
Katja Divjak 1
22. 10. 2014 14.20
-4
Mene pa zanima zakoj so policisti zapirali Tržaško cesto v križišču z Aškeršičevo in Tivoljsko?!?! Jaz sem prišla iz centra in sem hotela po otroka na OŠ Vič na Tržaški - cesta je bila do tam čisto suha - ampak zaprta - LOL
TinaOžegovi?
22. 10. 2014 14.33
+4
Katja Divjak, trzaska je bila zaprta in bo zaprta še nekaj časa, ker se pričakuje izliv Gradaščice.
Katja Divjak 1
22. 10. 2014 17.47
+1
Gospodična Tina, prosim poglej na zemljevid kje je zgoraj omenjeno križišče in kje je bila dejanska poplava oz. kje teče gradaščica.
wild.spirit
23. 10. 2014 00.32
+2
zakaj pa nisi poklicala na policijo in zahtevala pojasnitev? si pa tut blond...komot bi tudi policista, ki je cesto zaprl vprašala
26277
22. 10. 2014 13.15
neverjetni ste,hvala za popravek v naslovu videa.
sagesse
22. 10. 2014 12.56
+25
Kakorkoli,vam povem mojo izkušnjo vrlih slovenskih arhitektov.Ko so obnavljali našo cesto na barju,so metrske cevi na obeh straneh ceste za odvodnjavanje,katere smo v preteklosti financirali krajani sami so jih zasuli na obeh straneh in položili na samo eni strani cev fi 40cm.Ko je župan janković prišel na sestanek krajevne skupnosti,smo enoglasno protestirali na tako odločitev,ker je pretočnost enostavno premajhna.Skupaj s svojimi svetovalci nam je odgovarjal,da je to nov ameriški način odvodnjavanja,tako da je na eni strani narejena drenaža in na vsakih 20 m povezana v cev na drugi strani ceste.Res je,da je cesta sedaj na pogled lepša,toda v praksi se je pokazalo da je vsak najmanjši naliv,potencialna nevarnost poplave,ker je vode enostavno preveč.Zakaj se zanemarja znanje zdrave kmečke logike in starih barjanov,ki s to vodo živijo že celo življenje in preko izkušenj iz preteklosti,vedo kaj je prav in kaj narobe.Arhitekt,ki je zagovarjal nov sistem je bil star cc 30 let in se obnašal kot da je pojedel vso znanost tega sveta in večkrat poudaril,da je študiral v zda in da gre tudi pri načrtovanju znanost naprej.No sedaj je v praksi tako,da ko je manjši naliv,so vsa polja v vodi.In sedaj po stari slo navadi ne odgovarja nihče,mi pa moramo biti veseli,da imamo nov ameriški način odvodnjavanja.Pred obnovo ceste,ni kmetijskih površin ob cesti poplavljalo nikoli,pa je lahko padalo 14 dni skupaj.
Justice4all
22. 10. 2014 13.04
+7
Blackie Blex
22. 10. 2014 13.11
+10
v rozni dolini smo z samoprispevki uredili ceste , na katerih nam je postavil parkomate , ko smo ga povabili na sestanek se je pred volitvami strinjal z odpravo parkomatnov, sedaj po volitvah se spreneveda da je kadarkoli kdorkoli podpisal peticijo proti parkomatom , pa nas je bilo 400 proti..ocitno mu ni mar za 400 volivcev
sagesse
22. 10. 2014 13.23
+3
Blex// saj tudi te poplave na viču ne bi bilo,če ne bi zaprl zapornic.Popolnoma isto je bilo leta 2010.zakrat so zaprli zapornice,zalilo je pol viča,suhe pa so ostale fužine,savsko naselje... pač njegovi najbolj zvesti volilci.Briga njega za 400 volilcev,jih ima v naseljih,katere sem omenil vedno dovolj za zmago 50 plus.
26277
22. 10. 2014 12.52
+3
Ne pretiravat,take fronte so pri nas v oktobru običajno na par let.Samo za spomin, Nova Gorica okt.1983,1988... več kot 250 mm padavin v 12 urah,sneg na notranjskem v oktobru vsake par let........Sedaj ,ko je padel rekord v LJ. je pa 1000 LETNI EKSTREM.BLA BLA...
Slava_Rusiji
22. 10. 2014 12.49
+5
Kako zdaj to 24.ur? rekli ste da bo novembra še velika vročina. Aja, vaše novice so kot vreme.
26277
22. 10. 2014 12.42
+4
Na posnetku ni sodra v Postojni ampak sneg .
teresna
22. 10. 2014 12.41
-7
Jst nevem kaj je v tej Postojni v zraku, ampak takšnega nihanja temperatur ni nikjer v Sloveniji, zjutraj je padal sneg, zdaj pa je najbolj toplo v Sloveniji z izjemo obale in vipavskega/goriškega... Pa je povprečna januarska višja od vseh "celinskih" krajev Slovenije, razen samega centra Ljubljane. Zaradi teh podatkov nisem nikoli razumel ljudi, ki so govorili, da je Postojna mrzla, ampak dejansko je v določenih obdobjih, povprečje pa "pokvarijo" zelo topli dnevi.
26277
22. 10. 2014 12.43
+5
teresna
22. 10. 2014 12.56
-7
Ne ti meni o geografiji... Povprečne temperature v obdobju 2001-2010 za januar: Postojna 0,0; Celje -0,2, Murska Sobota -0,9, Lesce -1,5, Brnik -1,6; Šmartno pri Sl. Gradcu -2,1; Rateče -3,8; Novo mesto -0,2; Postojna ima skoraj dvakrat toliko ur sonca kot ljubljana na leto in je skoraj najbolj osončen kraj v sloveniji z izjemo goriškega, obale in nekaterih dinarskih planot.
teresna
22. 10. 2014 13.01
-5
Absolutni maksimumi v obdobju 1991-2006 - Postojna-februar 21,0; Ljubljana 19,7;... itd.
teresna
22. 10. 2014 13.06
-4
Nevem zakaj minusi za gola dejstva :) Sej obstaja arso.
26277
22. 10. 2014 13.07
+5
Postojna je na ostri meji med celinskim in sredozemskim podbnebjem,njena lega je na planoti....zato so taki pojavi na tem območju. Jasno.lp
Nekdo98
22. 10. 2014 21.18
teresna ima prav, Postojna in okolica so zelo izpostavljeni določenim razmeram. (npr. v Postojni in Pivki, so velikokrat močni potresi, najmočnejši v Sloveniji, med ujmo je bila najbolj prizadeta postojna, in še bi lahko našteval.
mulc-slo
22. 10. 2014 12.41
+0
Mene zanima na podlagi česa lahko sklepamo, da bo več "izrednih vremenskih pojavov". Namreč za prazno mlatenje buč lahko pokličem vedeževalca....
no9
22. 10. 2014 13.08
+2
vsak razgledan človek vidi, kaj se dogoaja po svetu. Malce dajo pa še leta in izkušnje zraven...
AnonimniSlo
22. 10. 2014 15.30
-1
jah.. če kontroliraš vreme lahko napoveš karkoli želiš.
andro2009
22. 10. 2014 12.08
+15
Lahko filozofiramo kolikor hočemo, ampak na tem planetu smo le minljiv, nepomemben pojav, ki ga naravne sile lahko v trenutku zbrišejo z obličja zemlje. In ker se v takih trenutkih zavemo, kako nemočni in majhni smo v resnici, zato tudi iščemo razlage v nekih "teorijah zarote"...
Našvasan_zob
22. 10. 2014 12.45
-2
V bistvu smo en virus k v ciklu Zemlje traja šele 1 stotinko... sem prepričan da do 1 sekunde ne bomo prišli...
flexi22
22. 10. 2014 12.03
-4
ne se sekirat saj bodo hitro bosanci pomagali kot smo njim
Amon Raa 1
22. 10. 2014 12.15
+9
Blackie Blex
22. 10. 2014 11.54
+12
Mene pa zanima kaj je bilo z usemi oblubami ki jih je talal naš vrli župan pri prejšnih poplavah 4 leta nazaj, pri katerih je lilo 4 dni in je bilo toliko poplavljeno kot sedaj , da bodo sanirali odtoke , povečal pretočnost ipd ..spet prazna slama ?
Sudoman
22. 10. 2014 12.37
+7
Našvasan_zob
22. 10. 2014 12.42
-1
Baje da Lj kmetje ne dovolijo izgradno razlilnikov al česa že...
PorednaSliva
22. 10. 2014 12.44
ne bodo, oz ups so jih že takoj po poplavah če se spomnite ;) sam kar so naredl je blo bolj pesek v oči, vsak ki pozna te struge je lahko videl da niso naredili nič konkretnega.... kar je logično da bo ponovno poplavil, tist kar so pa razširl so pa upočasnili poplavo mogoče za 30sekund... ah zguba besed...
Blackie Blex
22. 10. 2014 12.53
-1
janezpodre
22. 10. 2014 11.49
+2
Najbolj so pa zadovoln toteki, ker močvirniki spet ratujejo koliščarji. Še unih 6 komadov bodo pozabil.
Našvasan_zob
22. 10. 2014 12.51
-1
Darko32
22. 10. 2014 11.42
+23
To je posledica korupcije na VO-KA v Ljubljani. NAmreč gradijo enocevne sisteme za fekalije in v iste sisteme napeljejo meteorne vode iz cestišč . Potem pa pride do teh primerov, da je cev v trenutku premajhna. Tukaj bi morali zapreti direktorja VO-KA in njihove tehnične direktorje, saj gre za kriminal. ZAto je nemoralno sedaj širiti informacije, da je hidrološki problem. TEga problema nebi bilo, če bi ob izgradnji novih kanalizacij upoštevali in si postavili vprašanje kam bomo z meteornimi vodami iz javnih površin.
mišekmali
22. 10. 2014 11.48
-3
manj je treba jest in posledično manj srat
Našvasan_zob
22. 10. 2014 12.53
wild.spirit
22. 10. 2014 11.40
+5
dokler nam bo nato upravljal vreme ne moremo pričakovati normalnih vremenskih razmer(chemtrailsi in haarp sistem...spuščanje nano delcev v ozračje ki ne samo da vplivajo na vreme, ampak tudi na zdravje ljudi-več alergij, raka, tumorjev in drugih nekoč skoraj nepoznanih bolezni)
wild.spirit
22. 10. 2014 11.40
-2
btw, marsikatera država(tudi nemčija) je že priznal obstoj chemtrailsov...poguglajte
Sudoman
22. 10. 2014 12.39
-3
macek_garfield
22. 10. 2014 10.54
+9
... brata dragic in nesterovic so ze zaceli zbirat vse potrebno za te nesrecne ljudi, ki jih je prizadelo neurje ...
mufic
22. 10. 2014 08.37
-61
Bodo Bosanci zdaj pomagali.
pingvinislo5
22. 10. 2014 08.57
+52
ima kdo v sloveniji vodo do balkona? je komu v sloveniji odneslo hišo? je komu v sloveniji naneslo zemlje, blata in kamenja v hišo do strehe..? na vsa vprašanja je odgovor NE. v bosni in srbiji se je to zgodilo skoraj milijon ljudem.
kleopatra-1
22. 10. 2014 09.12
+14
mufic, verjemi, da bi pomagali, če bi se nam zgodilo samo pol takšne katastrofe, ki se je zgodila njim.
mufic
22. 10. 2014 09.12
-22
veda je,sam ti neveš,ker nočeš vedet.A sami Bosanci minuse talajo?:-)
mulc-slo
22. 10. 2014 09.20
+29
daj ne nabijate, odškodnine za lanskoletne poplave pri nas še kar ni. toliko o prioritetah.
SDS_je_poden
22. 10. 2014 09.31
-7
mufic : Ti si pa eden tistih.. oko za oko... kene?
nightrider2
22. 10. 2014 09.39
+0
Mufic upam, da bos nekega dne potreboval od bosancev pomoc
antiXfashizmXeuXgso
22. 10. 2014 10.22
+7
Mufic, če bi bile v Sloveniji tako obširen poplave kot doli, bi bila cela Slovenija, skupaj s tabo, pod vodo.
Blackie Blex
22. 10. 2014 11.53
-1
pingvin ce dobr pogledas slike , so vode do balkona , pri nas na vicu je poplavilo tudi stanovanja ..tako da imas pritrdilen odgovor
pingvinislo5
22. 10. 2014 17.24
+0
nikjer ne vidim slike, kjer bi bila voda do balkona. terasa pol metra nad tlemi pa NI balkon..! in ja, poplavilo je par stanovanj. ni pa izbrisalo celih vasi, mest, itd, kakor se je pač zgodilo na balkanu. sočustvujem z vsemi, ki so prizadeti ob kakršnikoli ujmi. ampak neke cinične in nestrpne primerjave naši poplav s tistimi na balkanu mi pa res gredo na živce.