Slovenija

V ljubljanskem kliničnem centru presojajo, ali je delo za bolnike in zaposlene varno

Ljubljana, 24. 05. 2016 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
9

V ljubljanskem kliničnem centru so te dni na trnih. V naši največji bolnišnici se namreč mudi komisija, ki preverja, ali naša največja bolnišnica dosega zahtevane standarde. Gre za drugo presojanje skladnosti s standardi v okviru mednarodne akreditacije, ki jo je UKC pridobil pred dvema letoma. Mednarodni certifikat je pomemben, saj za bolnišnico dokazuje, da je tveganje za bolnike in zaposlene čim manjše, varnost pa čim večja.

Mednarodni presojevalci preverjajo celoten klinični center.
Mednarodni presojevalci preverjajo celoten klinični center. FOTO: Arhiv UKC Ljubljana

"Presojevalci bodo presojali sistem vodenja kakovosti in posamezna področja delovanja bolnišnice, ki so pomembna za kakovostno in varno obravnavo pacientov," so pojasnili na UKC Ljubljana. Gre za drugo redno presojo DNV po pridobitvi mednarodne akreditacije DNV za bolnišnice.

Presojanje je del mednarodnega akreditacijskega postopka, ki se je začel že pred štirimi leti. Ljubljanski klinični center je takrat sklenil pogodbo z norveškim podjetjem Det Norske Veritas AS (DNV) za standardizacijo in akreditacijo v zdravstvu. Bolnišnica je za celoten postopek odštela 241.400 evrov.

Pod drobnogled bodo vzeli celoten klinični center – operativno, anesteziološko, ambulantno in urgentno dejavnost, preskrbo in upravljanje s krvjo, transplantacijsko dejavnost, laboratorijsko dejavnost, preprečevanje in obvladovanje okužb, porodništvo, upravljanje z zdravili in druga področja dela.

A pomembno ni le delo, pač pa tudi, kako v UKC Ljubljana ravnajo z medicinsko opremo in infrastrukturo ter nenazadnje bodo ocenjevali tudi samo stavbo, delovno okolje in požarno varnost. "Posebno pozornost posvečajo področju pacientovih pravic, osredotočenosti na paciente in stalnemu izboljševanju kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave," so še pojasnili v UKC Ljubljana.

Zakaj akreditacija?

Med akreditacijskim postopkom bolnišnica preveri, če so na katerem koli področju tveganja za bolnike, pa tudi zaposlene. V primeru negativne ocene jih mora bolnišnica odpraviti, sicer se ji akreditacija odvzame.

Presojevalci so skupina mednarodnih strokovnjakov. Med drugim so to zdravniki in zdravstveno osebje, ki presojajo klinične procese in presojevalci, ki so sicer na vodstvenih mestih bolnišnic in ki presojajo vodenje in upravljanje bolnišnice.

Kako pomembna je akreditacija, pa pove dejstvo, da pri morebitnem zdravljenju tujcev pri nas, njihove zavarovalnice lahko odklonijo plačilo zdravljenja, če bolnišnica nima ustrezne akreditacije. Prav tako pa je tudi naša vlada predpisala vsem slovenskim bolnišnicam, da morajo pridobiti akreditacije, sicer jim odtegnejo denar.

Postopek za pridobitev mednarodne akreditacije v UKC Ljubljana se je začel pred štirimi leti. Takrat je med predpresojo akreditacijska komisija ugotovila neskladja s standardi v 27 od 114 sklopov, ki jih preverjajo. Bolnišnica pa je nato med drugim posodobila navodila za paciente in izdelala nov sistem registracije pri oviranih pacientih. Zaradi tveganj pri obvladovanju bolnišničnih okužb so morali zapreti dve operacijski dvorani v Bolnišnici dr. Petra Držaja in dve na travmatologiji.

Leta 2014 pa je klinični center uspešno zaključil postopek in pridobil mednarodno akreditacijo po standardu DNV-NIAHO. Lani je bilo prvo presojanje po pridobitvi akreditacije, te dni pa izvajajo drugo redno presojanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
25. 05. 2016 10.15
+1
Po 50-ih letih? Ljudje ne se čuditi.
mertseger
25. 05. 2016 09.39
UKC lahko dobi akreditacijo samo v primeru da jim uspe kred komisijo skriti vse nepravilnosti, ki jih imajo kar pa jih ni malo. Stvar skrivanja jim gre dobro od rok upajmo le da bo komisija uspešnejša.
Tone 12345
24. 05. 2016 17.31
+3
Ne vem jaz ko sem bil pri njih urgentno sem bil deležen hitre in učinkovite oskrbe!Sicer pa ljudje ki pljuvate po ukc pojdite na zdravljenje na Kitajsko, zda. indijo, pakistan pa mogoče tudi blizu nas pa boste prosili da vas sprejmejo v UKC!!!PROSILI!!Zatorej ne pljuvajte pa našem zdravstvu-ki vas ne bo postil na cesti umirat ker nimate zdravstvenega zavarovanja kakor recimo v ZDA!!Svetovni obljubljeni deželi!!!
Tone 12345
24. 05. 2016 17.40
+1
sicer pa poglejte samo primer slovenca ki je delal v tesli za sužnja mu je zdravstvo v zda ker podjetje ni zavarovalo človeka izstavilo račun za milijon dolarjev!!!!!!
Ramzess
24. 05. 2016 17.08
+0
Bolniki morajo delati tam, ...? Po naslovu sodeč ...
Tone 12345
24. 05. 2016 15.58
+3
Pa dejte mi ljudje povedat-kaj je na splošno s tem UKC????Kdo v sloveniji hoče in podtika ves ta nered in z kakšnim ciljem???interesom??????
Lakiluk
24. 05. 2016 15.30
+16
Itak gledajo v glavnem, če so formularji izpolnjeni in pravilniki napisani. Skrb za pacienta ni v ospredju!
murinar
24. 05. 2016 15.22
+8
Tu je šele nečednosti .
mita1
24. 05. 2016 14.55
+9
UKC je le čakalnica za Žale.