Slovenija

V Loški dolini, Cerknici in na Igu poplave povzročile večmilijonsko škodo

Loška dolina/Cerknica, 25. 11. 2014 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Župani Cerknice, Loške doline in Iga pravijo, da so poplave povzročile največ škode na stanovanjskih in gospodarskih objektih. V Ljubljani, in v občini Dobrepolje višino škode še popisujejo, ocene pa bodo znane kmalu.

Loška dolina pred manj kot dvema tednoma.
Loška dolina pred manj kot dvema tednoma. FOTO: Damjan Žibert

Na Notranjskem so zadnje poplave povzročile za okoli štiri milijone evrov škode. Po ocenah je bilo samo v občini Cerknica povzročene za kar 2,8 milijona evrov škode, v občini Loška dolina za okoli milijon evrov, v občini Ig pa za okoli 400.000 evrov.

Župan Loške doline Janez Komidar je dejal, da je največ škode na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Pojasnil je, da so s pomočjo vojske odstranili vse zaščitne nasipe in protipoplavne vreče ter razkužili poplavljene prostore. Skupaj je bilo prizadetih 25 stanovanjskih in še prav toliko gospodarskih objektov.

V teh objektih je bila škoda ocenjena na 700.000 evrov, na lokalni infrastrukturi pa je bila škoda ocenjena na 250.000 evrov. Grobo sanacijo na cestah in mostovih so že opravili, uničenih pa je 17 propustov, do enega mosta pa še niso uspeli priti. Prvotno stanje na občinski infrastrukturi bodo po besedah Komidarja uspeli vzpostaviti v drugi polovici prihodnjega leta.

Komidar tudi opozarja, da je Loško polje ogromen predpoplavni zadrževalnik in se zato v prihodnje poplavam v prihodnje ne bo mogoče izogniti, pravi pa, da je mogoče vplivati na to, da bi bil čas poplave krajši, a za to je potrebno urediti vodotoke.

Na območju Cerknice ponekod še protipoplavne vreče

Cerkniški župan Marko Rupar prav tako pravi, da so se razmere tam umirile. Po dveh poplavnih valih, ki so nedavno prizadeli občino, so ustanovili občinsko komisijo, ki popisuje škodo na objektih. Odkar se je voda umaknila, še vedno izsušujejo poplavljene objekte, protipoplavne vreče pa so ponekod še pustili, saj se ljudje še vedno bojijo, pravi Rupar.

Škodo v občini Cerknica so ocenili na 2,8 milijona evrov.
Škodo v občini Cerknica so ocenili na 2,8 milijona evrov. FOTO: Bralec Tine

V celotni občini je prizadetih 200 hiš, 30 gospodarskih poslopij, 12 blokovskih naselij, dve tovarni in 15 trgovin. Uničenih je bilo tudi veliko cest, mostov in gozdnih cest. Na cestni infrastrukturi je skupaj približno za pol milijona evrov škode.

Najtežje bodo sanirali gozdne poti, ki jih ponekod ni več. Normalno stanje bodo po njegovi oceni vzpostavili do konca prve polovice prihodnjega leta. Obnovo občinskih cest bodo financirali z denarjem iz rezerv, saj so že tako veliko denarja porabili za odpravljanje posledic žledoloma.

Najnujnejši ukrep je po njegovih besedah čiščenje strug, saj je na določenih mestih več kot meter naplavljenega peska in proda. Tako bi se po njegovem prepričanju izognili večjim katastrofam, več pozornosti pa bodo morali nameniti tudi zadrževalnikom, je še dodal.

Ilirska Bistrica utrjuje nasipe, škoda še ni v celoti popisana

V občini Ilirska Bistrica so do sedaj med drugim opravili dela na območju Zgornje Pivke oziroma na območju vasi Koritnice, Bač in Knežak. Ilirskobistriški župan Emil Rojc je povedal, da so naredili intervencijski prekop v dolžini 900 metrov, sedaj pa nadaljujejo s prekopom v podobni dolžini. Ta bo po Rojčevih besedah zagotavljal odvodnjavanje vode, ki bi lahko vdrla v vas Bač.

Utrdili bodo tudi nasipe okrog prekopa in intervencijsko popravili cesto med Knežakom in Koritnicami, kjer začasni most zaenkrat omogoča osebni promet. Po besedah Rojca bo sanacija končana v enem mesecu, za sanacijo drugega mostu med Bačem in Koritnicami pa bodo potrebovali gradbeno dovoljenje, zato bo popravljen v roku dveh do treh mesecev.

Rojc je pojasnil, da se bodo z agencijo za okolje (Arso) dogovorili o sanaciji zaradi hudourniških vdorov, do junija ali julija prihodnje leto pa bodo na osnovi protipoplavne študije analizirali sanacijske ukrepe za dolgoročno zavarovanje porečja reke Reke. Po njegovih besedah sem spadajo dodatni nasipi in suhi zadrževalnik, ki bi lahko stal med enim in dvema milijonoma evrov.

Pod nadzorom je tudi plaz pri kmetiji Oblak. "Dobili smo geološko poročilo in na osnovi tega se bomo odločili za sanacijo," je še povedal Rojc. V občini sicer trenutno poteka popis škode, vrednost intervencij zaradi poplav pa bo znana v četrtek.

Ljubljana popisuje še škodo oktobrskih poplav

V Ljubljani pa škodo, ki je nastala v oktobrskih poplavah še ocenjujejo, groba ocena pa bo zanana prihodnji teden, pravi vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Takrat je bilo poplavljenih okoli 900 objektov, prijav za popis pa so dobili le 430. Kus pravi, da je ta razlika posledica tega, da nekateri prebivalci niso želeli prijaviti škode, nekateri pa so ocenili, da škoda na njihovih objektih ni bila tako velika. V novembrskih poplavah je poplavilo 99 objektov, popis škode pa bo končan v dveh tednih, je še povedal.

Poplavljeno Ljubljansko barje
Poplavljeno Ljubljansko barje FOTO: Miro Majcen

Na Igu prizadetih med 80 in 100 hiš

Tudi na Igu nadaljujejo s sanacijo po poplavah na začetku meseca. Župan občine Janez Cimperman je povedal, da trenutno razvlažujejo in ogrevajo hiše, ki so bile poplavljene, in sicer s pomočjo 18 razvlaževalcev. "Ni jih čisto dovolj, ampak si jih sosedje med seboj izposojajo," je pojasnil. Po njegovih besedah je bilo v poplavah hudo prizadetih med 80 in sto hiš, od katerih jih je trenutno še pet nevseljivih.

Občina za prizadete v poplavah na posebnem računu še vedno zbira sredstva, v nedeljo pa bodo imeli na Igu tudi dobrodelni koncert. Cimperman je povedal, da je čut ljudi do prizadetih zelo močan. "Država pa je tukaj malce odpovedala, ampak to je druga zgodba," je povedal. Poudaril je, da bodo denar s posebnega računa in sredstva, zbrana na koncertu, namenjena izključno za prizadete v poplavah in ne za popravilo infrastrukture.

Po Cimpermanovih besedah so na Igu "za silo" uredili tudi ceste in popravili vodovod. Vsi prebivalci imajo dostop do hiš z izjemo enega objekta v Iški pred vintgarjem. Tam bo treba postaviti nov most, kar se bo zgodilo v mesecu ali dveh, je povedal župan.

Ocenjevanje škode po poplavah na Igu se sicer počasi končuje. Cimperman predvideva, da je bo za okoli 400.000 evrov, končno oceno pa pričakuje konec decembra ali na začetku januarja.

Kompolje
Kompolje FOTO: Miro Majcen

Dobrepolje napoveduje izboljšanje protipoplavne varnosti

V občini Dobrepolje so komisijo za popis škode po poplavah novembra pravkar oblikovali, zato okvirne ocene škode še ni. V poplavah je zalilo 50 objektov, je povedal župan občine Janez Pavlin in dodal, da je bilo škode na infrastrukturi za okoli 20.000 evrov.

Do sedaj so po njegovih besedah med drugim izvedli kosovni odvoz, praznjenje greznic ter razkuževanje objektov. Občina je priskrbela razvlažilne in ogrevalne naprave, sedaj pa pripravljajo protipoplavne ukrepe in utrjujejo poškodovan nasip v vasi Predstruge. Pavlin je pri tem izrazil upanje, da bodo hitreje dobili soglasja za posege, s katerimi bi izboljšali poplavno varnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ne.Teh.VoIov
25. 11. 2014 18.42
+3
Koncert? Bo?? Konvoji? Bodo??? Auuu, pozabil sem, tu živijo pravi Slovenci.
Jasnovidec Cosmos
25. 11. 2014 20.15
+1
Kot si napisal.Za prave Slovence po vsej Sloveniji koncerti in podobno niso namenjeni za kakršnokoli zbiranje sklada za Slovence,ker je Slovenija po mnenju Pahorja tako ali tako prebogata.Slovenci imajo vsega na pretek tako,da je to njihova stvar,če jih doleti kakšna škoda kot so tudi poplave.Glavno je,da so si Pahor ter vsi ostali lopovi razdelili denar kateri je bil namenjen in dodeljen iz Europskega sklada za ureditev protizaščite v slučaju poplav.Niti struge se niso čistile ne da bi še kaj drugega.Sedaj pa tista nakladanja,da si je folk gradil na poplavjenih območjih.Če je tako je torej vso prebivalstvo gradilo na poplavjenih območjih,ker so poplave prizadele vsa območja v Sloveniji.