Slovenija

V Mariboru operacija kolena po meri bolnika

Maribor, 05. 06. 2011 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mariboru so letos opravili že pet operativnih vstavitev kolenske endoproteze po metodi, ki jo imenujejo po meri bolnika. Mariborski zdravniki so prvi v Sloveniji, ki opravljajo tovrstne operacije, letos pa naj bi jih opravili še 30.

bolečina
bolečina FOTO: iStockphoto

Ortopedi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so prvi v Sloveniji začeli izvajati operacije vstavitve kolenske endoproteze po metodi, imenovani operacija po meri bolnika. Pri tovrstni menjavi kolenskega sklepa si kirurgi pomagajo s posebnimi 3D modeli, ki so individualno prilagojeni vsakemu pacientu posebej.

Doslej so na mariborskem oddelku za ortopedijo uspešno opravili pet tovrstnih operacij, v letošnjem letu pa jih načrtujejo še vsaj 30.

"S pomočjo najsodobnejše metode, ki smo jo kot prvi v Sloveniji pričeli uporabljati v UKC Maribor, se najbolj približujemo idealni postavitvi proteze, zaradi česar bo njihova življenjska doba daljša, rehabilitacija pa zaradi enostavnejšega posega bistveno krajša in lažja za pacienta," je pojasnil specialist ortopedske kirurgije Andrej Moličnik, ki je opravil vseh pet reprezentativnih operacij po meri bolnika.

Vstavitev kolenske endoproteze je ena izmed najpogostejših operacij na kolenu in se v svetu rutinsko izvaja že več kot 40 let. V UKC Maribor letno opravijo okrog 500 primarnih zamenjav kolena, število tovrstnih operacij pa se na račun staranja prebivalstva in pogostnosti degenerativnega obolenja kolenskega sklepa iz leta v leto povečuje.

S tridimenzionalno rekonstrukcijo izdelajo šablono

Najnovejša metoda vključuje predoperativno slikanje z magnetno resonanco ali računalniško tomografijo, na podlagi česar je možno zelo natančno rekonstruirati anatomske značilnosti posameznega kolena. Na podlagi 3D rekonstrukcij se izdela šablone, ki se idealno prilagajajo kolenu posameznega bolnika ter natančno določajo resekcijske površine.

Tako lahko kirurg izvede poseg natančneje in s precej manjšo operativno poškodbo bolnikovih tkiv, saj ni potrebe po vstavljanju vodil v bolnikovo stegnenico in golenico kot pri klasičnem operativnem postopku. Poleg tega kirurg ne potrebuje toliko prostora za postavitev klasičnega inštrumentarija, kar mu omogoči izvedbo posega skozi manjši rez kože in manjšo poškodbo globokih tkiv, posledično se zmanjša tudi izguba krvi, čas operacije je precej krajši, manjša je pooperativna bolečina ter hitrejša rehabilitacija.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 06. 2011 15.48
Sem na radiu Ognjišče slišal eno reklamo, da 2/3 tistih, ki jedo neke pilule in čakajo na endoproteze kolka in kolen, potem ploh ne gredo na operacijo, ker jim čudežno zraste nov hrusdtanec in spet skačejo ter plešejo. pa verjetno obstajao tudi kakšni homeopatski pripravki "po meri"!
Ramzess
05. 06. 2011 13.53
"po meri bolnika" Kajpak, saj nimajo vsi enakih kolen, smešno ...sicer pa morala medicinska doktrina temeljiti na tem pravilu.
Leonardo09
05. 06. 2011 12.38
prepričan sem da so problem anesteziologi,do penzije se bom moral zvijati kot črv da bom premagal razdaljo do stranišča
major1
05. 06. 2011 10.20
Če se kaj zalomi so operaterji oprani odgovornosti.
Inspire
05. 06. 2011 09.21
Mene pa zanima , kako se zmanjša bolečina , če ima oseba obrabo zunaj sklepa na kolenih in na kolkih ? Je za take probleme tudi kakšna rešitev ali samo "trpljenje " ? Razna mazila in protibolečinske tablete imajo kratkoročen učinek !