Slovenija

V Mariboru poletelo prvo štirisedežno letalo na tekoči vodik

Maribor, 07. 09. 2023 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemško podjetje H2Fly je v sodelovanju s partnerskima družbama Pipistrel in Air Liquide na mariborskem letališču kot prvo na svetu izvedlo polet s štirisedežnim letalom, ki ga poganja tekoči vodik, in posadko. Kot je ob tem povedal prvi mož omenjenega podjetja Josef Kallo, so s tem mejnikom postali pionirji na poti k letalstvu brez emisij.

V Mariboru so partnerji projekta Heaven tako danes predstavili rezultate štiriletnega dela, s katerim želijo dokazati, da je mogoče za pogon letalskega električnega motorja uporabiti gorivne celice in shranjevalni sistem tekočega vodika.

Letalo na tekoči vodik
Letalo na tekoči vodik FOTO: Bobo

"Z ugotovitvami tega projekta smo prišli tako daleč, da lahko realno razmišljamo o tovrstnem pogonu 40-sedežnega letala in kakšne stroške lahko pričakujemo. Za to moramo izdelati elektro-gorivno celico moči enega megavata, s tem pa bomo lahko v prihodnje opravljali polete dolge do 2000 kilometrov," je pomembnost današnjega dogodka pojasnil Kallo.

Polet z letalom na vodikov pogon so sicer izvedli že leta 2016, a takrat še brez rezervoarja za tekoči vodik, kar jim je omogočalo zgolj polete do 700 kilometrov. Z novostjo, ki jo je razvil Air Liquide, se zdaj lahko pohvalijo z dosegom 1500 kilometrov, v naslednji stopnji pa bodo zmogljivosti podaljšali še za dodatnih 500 kilometrov.

"V ponedeljek smo tukaj opravili tudi daljši test in dosedanji rekord dveh ur letenja iz leta 2020 podaljšali na tri neprekinjene ure," je dejal prvi mož podjetja, katerega načrte so finančno podprli tako zasebni vlagatelji kot tudi nemška vlada in evropski skladi, pomemben del pa prispeva tudi univerza v Ulmu, kjer je sam vodja Instituta za energetsko preobrazbo.

Kot je še pojasnil, želijo v naslednjih štirih letih razviti že omenjeni nadgrajeni sistem moči več kot enega megavata, nato pa bo potrebnega še nekaj časa za pridobitev vseh certifikatov. Na prvi polet 40-sedežnega letala v komercialne namene bo po njegovih besedah treba počakati vsaj do leta 2029 ali 2030. Priložnost vidi predvsem v kratkih linijah na evropskem trgu.

Ker bi tekoči vodik še vedno lahko imel tudi nekatere okoljske minuse, predvsem ker je za njegovo proizvodnjo treba porabiti več energije, kot je nudi sam, Kallo odgovarja, da v njihovem primeru uporabljajo zeleni vodik. V projekt so doslej vložili med štiri in pet milijonov evrov, zdaj pa za nadaljnji razvoj načrtujejo vsaj petkrat višja sredstva.

Po besedah direktorja inovacij v družbi Air Liquide Pierre Crespi tudi v njihovem podjetju močno verjamejo v potencial vodika na poti v brezogljično prihodnost letalskega sektorja, zato so se z velikimi pričakovanji pridružili projektu.

Pipistrel je v sklopu projekta poskrbel za prilagoditev ogrodja letala integraciji rezervoarja za tekoči vodik in z njim povezanih sistemov, za vodenje postopka pridobitve dovoljenja za izvajanje testnega letenja na poskusnem letalu pri slovenski upravi za civilno letalstvo, ob tem pa poskrbel tudi za organizacijo testnega leta.

Kot je pojasnil vodja testiranj pri Pipistrelu Marco Rizzato, skrbijo še za nadzor in interpretacijo podatkov, pridobljenih na testiranjih, tako na tleh kot na testnem poletu, prav tako bodo analizirali rezultate in jih vključili v študije o možnostih nadgradnje razvitega pogonskega sklopa na osnovi tekočega vodika za uporabo na večjih letalih.

"Dolgo se že ukvarjamo z razvojem letalstva na električni pogon, tekoči vodik kot vir energije pa ima zagotovo velik potencial, zato je za nas zelo pomembno, da smo del tega projekta," je še dejal Rizzato.

Prvi uradni testni polet sta opravila nemški pilot Johannes Anton Garbino in njegov poljski kolega Pawel Adamczuk. Kot sta povedala, je največja razlika z običajnimi letali predvsem v precej bolj tihem letenju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juzles Iters
07. 09. 2023 18.39
+5
Vodik, nekaj strnjenih podatkov: V 1m^3 spraviš samo 15 kg vodika pri 200 atm, če povečaš pritisk in ga utekočiniš, v 1m^3 spraviš samo 70 kg utekočinjenega vodika, po drugi strani v 1m^3 spraviš 800 kg kerozina. Gorivna toplota merjeno na kilogram goriva je sicer za vodik 3x večja od kerozina, a kot vidimo, v tank enake prostornine spravimo utežno 12x več kerozina kot vodika. To pomeni, da za enako (sežigno) količino toplote potrebujemo volumsko 4x večji rezervoar, če uporabimo vodik. Ker je vodik pod pritiskom več kot 200 atm, potrebujemo rezervoar iz specialnih zlitin velike debeline, ki bi zdržale takšne pritiske in da ne bi puščale, saj je vodik tako majhna molekula, da jo pušča večino materialov. Tudi vsa vodila skozi katera se pretaka vodik, morajo biti iz posebnih vzdržljivih materialov. Vsi spoji cevi in hranilnikov, ter tesnilk morajo biti iz posebnih materialov kot tudi ventili. Zaradi ekstremnih eksplozivnih zmesi z zrakom, mora biti celoten sistem pokrit s celo vrsto detektorjev vodika in izdelan ognje(eksplozijsko)varni načrt postopaja v primeru puščanja. Pri pretvorbi energije v tvorbo vodika so velike izgube, do velikih izgub pri pridobivsnju spet pride pri pretvorbi celični oksidaciji vodika spet nazaj v elektriko. Tako pride do 2x nih izgub. Zaenkrat se zelo drage elektrode gorivnih celic hitro trošijo in so za zdaj še na bazi ekstremno drage platine. Razvijajo sicer zlitine, ki bi zmanjšale uporabo platine, a ponavadi tu trpi performance in še hitrejsše trošenje elektrod. Vodik gori na zraku z izjemno vročim brezbarvnim plamenom, ki ga je težko opaziti predno je preoozno. Določene stvari v tehniki bi morale biti zaradi varnosti predimenzionirane in in tehnično zapletene. Samovžigna temp. vodika na zraku je 500°C. Potrebno je ozemljevanhe zaradi statične elektrike. Dodatne izgube nastanejo pri utekočinjanju vodika, saj so tlaki visoki, kompresorji pa trošijo energijo. Vodik in spremljajoča tehnologija je prezahtevna m, da bi v kontakt z njo prihajal ali upravljak laik.
mr.poper
07. 09. 2023 18.35
+0
Prihodnost je danes vzletela- vso srečo mojstri-
rato
07. 09. 2023 17.58
+1
Uporaba elektrike je super stvar, ki poganja današnje življenje. Po drugi strani pretiravanje samo v eno smer razvoja na dolgi rok uvaja suženjstvo - odvisnost od elektro lobijev🤔
Meter
07. 09. 2023 17.57
+3
Dokler beli vodik ne bo v uporabi, bo vseh drugih barv večji strošek proizvodnje kot ostalo. Beli vodik se pridobiva z uplinjanjem odpadne plastike, kar pomeni, da je proizvodnja le tega rentabilna. Pravkar potekajo testiranja pilotnih projektov, kjer lahko zagotovijo proizvodnjo belega vidika v večjih količinah. Matematika proizvodnje je pozitivna, kar je dovolj, da se začne serijska proizvodnja. Eden od teh pilotnih projektov se nahaja tudi v Sloveniji, kar lahko samo pozdravimo.
Mravlja
07. 09. 2023 18.37
+1
Bravo. Take rabimo, da nam kaj novega povejo.
+0
Če povzemem komentarje... tole z vodikom je brez veze...kje so zlati časi stoenk, yugotov, tomosa APN6, premoga...pa encijana...
Bombardirc1
07. 09. 2023 17.27
+8
Energetska bilanca takega letala mora biti porazna, kot osebni avto ki bi žrl 100 litrov na 100 km.
Na pol ovca
07. 09. 2023 17.32
+3
Drži sam naivne ovce gledajo samo konec zgodbe torej vodik v letalu, VSI koraki prej do tega koraka so nevidni za njih
brabusednet
07. 09. 2023 16.59
A Nemci nimajo kje to testirat.Aja v Mariboru pristane majn,kot 100 letal dnevno
štrekeljc
07. 09. 2023 16.52
+5
Hm, vodik je je brezbarven, lahko vnetljiv in nestrupen plin brez vonja in okusa. Kakšen je torej "zeleni" vodik? Kdo nas spet skuša prefarbati na "zeleno"?
Mirko Zlikovski
07. 09. 2023 16.58
-1
"zeleni" imenujejo tistega, ki so ga pridobili brez izpustov toplogrednih plinov... recimo, z elektrolizo vode, za katero so elektriko pridobili s sončno elektrarno....
štrekeljc
07. 09. 2023 17.39
+4
Načeloma drži. Ampak, ali se ti zavedaš, kako majhen je izkoristek pri pretvorbi elektrike v vodik? Nemške izkušnje kažejo, da sončne elektrarne letno v resnici proizvedel med 16 do 18 procentov instalirane moči. Izkoristek pretvorbe je manj kot 30%, celotni izkoristek glede na instalirano moč je torej okoli 5%. Monkey business!
Mirko Zlikovski
07. 09. 2023 20.42
tudi to drži! načeloma.... oziroma, drži dokler se ne spremenijo cenovna razmerja in se bo splačalo ne glede na nizek izkoristek ali pa dokler se ne razvije boljša tehnologija pretvorbe el. energije v vodik in nazaj kot jo imamo/poznamo danes
štrekeljc
08. 09. 2023 10.55
+1
Voda je sestavljena iz dveh atomov vodila in atoma kisika. Energija kovalentne vezi je O-H = 492 kJ/mol. Za razbitje te vezi moraš torej vložiti (vsaj) toliko energije. Pika. Stvar bi bila lahko drugačna le v kakem drugem svetu, narejenem iz drugačnih atomov, tem tem, našem svetu, pa je ni tehnologije, ki bi to resnico lahko spremenila. Ni znanost politika....
provokatorr
07. 09. 2023 16.49
+10
Za pridobivanje vodika se porabi več energije, kot je dobimo iz vodika.
Na pol ovca
07. 09. 2023 17.33
+3
Tone 12345
07. 09. 2023 16.41
+2
Čakam da bo boscarol začel na suho zganjat propagando z motorjem na jedrski pogon kakor vsi njegovi leteči taxiji ki jih ni in jih ne bo!on se je vedno promoviral z pretiravanjem in neresnico!vse kar je imel je bil samo en u.l. ki ga je uspešno prodajal vse drugo je nakladanje!kje je tista njegova 4,sedezna pantera!ma dej!
Bananistanec
07. 09. 2023 16.36
+5
Koliko CO2 je šlo pa za izdelavo letala in koliko za proizvest en tank vodika
kakorkoliže
07. 09. 2023 16.34
+2
V avijone bodo še dolgo točili nafto, ker je bistveno cenejša.
Migovic
07. 09. 2023 16.30
+4
"kot prvo na svetu izvedlo polet s štirisedežnim letalom, ki ga poganja tekoči vodik" če so v Sovjetski zvezi že leta 1988 opravili polet z letalom TU-155 ki ga je poganjal vodik in je šlo za kar veliko letalo dolžine cca. 50 m
Bananistanec
07. 09. 2023 16.34
+1
V tem primeru je pač prvo štiri sedežno
Mirko Zlikovski
07. 09. 2023 16.59
+2
niti to ni, ker je namesto tretjega in četrtega sedeža v drugi kabini letala, tam pač namontirana "flaša" za vodik...
bor99
07. 09. 2023 16.15
+9
ker vodik nastane pa brez emisij. jao jao. iz nič ni nič. brezemisijsko letenje je letalo na tleh.
muceli
07. 09. 2023 16.36
+0
Ena od možnosti pridobivanja vodika je s "pomočjo" enosmernega električnega toka, le - tega pa nam lahko zagotavljajo sončne celice. Po mojem mnenju je tak način "izrabe" sončnih elektrarn bolj smiseln kot pa uporaba baterij. Sicer je potrebno še dodelat hranilnike vodika, ampak se že premika v to smer. Toyota, Honda, BMW, Mercedes in morda še kdo že dalj časa razvijajo avtomobile "na vodik". Sicer pa popolnoma "zelene" energije ni. Vsaj zaenkrat dostopne.
PREDSIGNAL69
07. 09. 2023 16.12
+4
Mimogrede, Univerza v Ulmu(!) . . . Zakaj ni vključena Univerza v LJ, v MB? Zato ker se predavatelji na omenjenih univerzah "štemajo" s pisanjem znanstvenih člankov, ki prinašajo točke za napredovanje.
ZLATKO JAKLIN
07. 09. 2023 16.10
+8
Katera nobel beseda "zeleni vodik". Za njegovo proizvodnjo, pa se verjetno uporablja same "neškodljive" zadeve.
Na pol ovca
07. 09. 2023 16.05
+3
Appolo 1969 je uporabljal vodik, a zna kdo od zelencev razložiti zakaj v 50 letih ni bilo nič iz te zgodbe do danes ko se forsira zelena agenda? Ne ovce tukaj ni NIČ novega!
Žiga Habjan 1
07. 09. 2023 16.15
+1
nick73
07. 09. 2023 16.16
+6
Eno je raketni motor (direktno gorenje vodika), drugo pa gorivna celica (proizvodnja električne energije za elekto motor).
Žiga Habjan 1
07. 09. 2023 16.18
+2
Nick.. v tej pravljici vodika niso uporabljali za direktno gorenje temveč za proizvodnjo elektrike in vode.
Na pol ovca
07. 09. 2023 16.44
žiga tako je enako kot pri tem super ultra modernem letalu
Janko Ig
07. 09. 2023 15.58
-5
Ne vem zakaj vodika ne razvijajo za avte namesto baterijskih jajc...
Na pol ovca
07. 09. 2023 16.12
+3
Fluxx
07. 09. 2023 15.55
+4
Super. MB naj izkoristi priliko. Ce bi postalo testno letalisce bi lahko s sabo privleklo kup visoko teh industrije. Mogoce priloznost?
G. Papež
07. 09. 2023 16.06
V Magni, ker je blizu bi pa lahko vodik mešali, da se lahko tankajo.
Pikapokapolonica
07. 09. 2023 15.50
+2
Tekoča bomba?