Mariborski mestni svet za prekinitev pogodbe za radarje

Mariborski mestni svet je večinsko potrdil predlog o sporazumnem prenehanju pogodbe z družbo Iskra Sistemi, ki je v mestu postavila sporne radarje. Pomisleki opozicije, da se s tem vali odgovornost za spodleteli projekt na mestni svet, so bili preglašeni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Iskri sistemih niso odgovorili na vprašanje, ali bodo pristali na sporazumno prekinitev pogodbe in kakšni so njihovi pogoji za to. Prvi mož Iskre Dušan Šešok pa je povedal, da podpirajo vsak razumen predlog, ki bo sprejemljiv za obe pogodbeni stranki. Za zdaj pa ni bilo še nikakršnih pogajanj glede sporazumne prekinitve pogodbe, je zatrdil.

Kot piše v gradivu za sejo mariborskega mestnega sveta, so predstavniki podjetja Iskra Sistemi Mestni občini Maribor (MOM) sporočili, da bo v primeru nadaljnjega neizpolnjevanja pogodbe zoper njo vložena tožba za znesek 126 milijonov evrov. V nadaljevanju razgovora naj bi predstavniki Iskre izrazili "načelno pripravljenost, da se pogodba sporazumno razveže s tem, da MOM odkupi že postavljeno oziroma obnovljeno semaforsko signalizacijo". Predlog je podprlo 17 članov mestnega sveta, pet jih je bilo proti.

Od podjetja niso prejeli še nobenih konkretnih zahtevkov

Po besedah direktorja občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta od podjetja Iskra Sistemi niso dobili še nobenih konkretnih zahtevkov, so se pa strinjali, da obstajajo tri možnosti. Prva je omenjena sporazumna prekinitev pogodbe, druga neizpolnjevanje pogodbe in čakanje na tožbo, tretja pa izvajanje pogodbe, to pomeni začetek izdajanja plačilnih nalogov prehitrim voznikom. Če se doseže sporazumna prekinitev pogodbe, bodo Iskra Sistemi po besedah Eisenhuta odstranili radarje.

Požgan radar - 4

Mariborski radarji (Foto: Mia Media)

"Za zadevo je odgovoren prejšnji župan, ki ga je mestni svet pooblastil za izvedbo projekta. On je tisti, ki je podpisal pogodbo, o vsebini pogodbe ter načinu postavitve radarjev mi nismo nič vedeli," je dejal predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Po njegovem mnenju je bolje, da o pogodbi presodijo pristojni organi, to je protikorupcijska komisija in računsko sodišče, ali novoizvoljeni župan.

"Saj sploh ne vemo, koliko bo to občino stalo," je dodal mestni svetnik Lipe Rok Peče. Podžupan Milan Mikl, ki je vodil sejo, pa je pojasnil, da bodo številke znane šele po uradnem začetku pogajanj.

Alojz Križman iz Liste za Maribor je prepričan, da se s tem odgovornost vali na mestne svetnike, ki so bili ves čas sklepanja pogodbe izključeni iz pogajanj. "Problem je treba rešiti. A naj ga reši tisti, ki je bil za to pooblaščen," je dejal.

Mestni svetnik SLS in Županove liste Jožef Škof je spomnil na veliko zaznanih prometnih kršitev, ki po njegovem prepričanju jasno kažejo, da je varnost na mariborskih cestah porazna.

Na to temo se je oglasil tudi županski kandidat SD Matevž Frangež. Po njegovem mnenju naj problem radarjev reši novo vodstvo mesta na temelju ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije. "Sporazumna razveza pa je sprejemljiva le, če so pred tem znane vse finančne posledice razveze. Brez tega je lahko ta korak za mesto izjemno škodljiv in zgolj všečna predvolilna poteza županskega kandidata Mikla," je zapisal v sporočilu za javnost.

"Zgrožen sem nad odločitvijo mestnega sveta in nad načinom, s katerim je bil sprejet predlog o sporazumnem prenehanju pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu med MOM in Iskra sistemi," je dejal neodvisni kandidat Andrej Fištravec. "Gre za očiten poskus, da Kanglerjev namestnik Mikl še pred odločitvijo komisije za preprečevanje korupcije o ničnosti pogodbe in še preden nastopi funkcijo novi župan pomete obstoječo pogodbo pod preprogo. Kot kaže, se v ozadju odvijajo osebni interesi, saj želijo zaključiti zadevo, da se je ne bi lotilo novo občinsko vodstvo," je še dodal.

Radarji so bili pika na i

Občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri bo podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni stekal na njegov račun. Prve radarje so postavili sredi oktobra, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja. Plačilnih nalogov zaradi prekoračitev hitrosti še niso začeli izdajati, saj čakajo na mnenje državnih institucij o pogodbi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 101
godhead 01.03.2013 12:42:00
mikl pa ima skoraj take govorne sposobnosti kot jerovšek
Kritik30 01.03.2013 11:26:21
Kje sta Jež in Voy, ko sta tulila da se okoli radarjev ne bo spremenilo nič? Da so bile vstaje v Mariboru zaman sta trdila. Kje sta sedaj heroja?
gruber74 01.03.2013 11:42:17
Saj se ni spremenilo nič.Radarji še vedno stojijo.Spremenilo bo se samo to, da bodo Mariborčani plačali visoko odškodnino.
godhead 01.03.2013 12:40:36
gruber to je samo tvoje predvidevanje ali pa morda tiha želja
 
mufic 01.03.2013 10:59:23
tisti ki so te pogodbe podpisal je treba poiskat in it do njih osebno na dom.Ker drugače bo Maribor bankrotiral.
k-o-s-t 01.03.2013 10:33:36
Občina Maribor je izgubila tudi tožbo proti Veoli (vredno ca 3.2 mio. €) .. Pandorina skrinjica se počasi odpira - iz nje bodo padali prevdsem računi. Če parafriziram premiera v odstopu : " Mariborčani odprite denarnice "
godhead 01.03.2013 12:41:16
te pa ftrgamo konglera na prafaktore
zemljemerec 01.03.2013 07:16:58
Ko člani strank razmetavajo z Občinskim denarjem, račun plača Občan.
mufic 01.03.2013 11:00:02
saj si jih volil
 
-HONDA- 28.02.2013 20:27:33
radarji so nepotrebni....
krtaca15 28.02.2013 19:51:06
Javnozasebno partnerstvo hehehe. Kdo bo zdaj nosil stroske? Sigurno ne Iskra. Iskra bi nosila samo dobicek, stroske pa obcina....
zemljemerec 01.03.2013 07:18:13
Jaz bi raje videl, da plačajo račun prekrškarji in ne vsi občani
Mirč Sla 01.03.2013 08:25:00
saj niso občani naročili teh radarjev, se ve kdo je naročil te škatle, tisti naj plačajo
 
dragicat 28.02.2013 18:18:15
In to piko je narisal prav Kangler, zdaj bomo pa tako skinili te grdobe iz lepega mesta.
kalhant 28.02.2013 17:12:16
vpršašajte prvega moža
Iskre Dušan Šešok,
koliko kredita ima še za odplačat za kredite sd katerim je pokupil Iskro!
in kdo mu je dal to idejo z radarji?
bodite inovativni
Mirč Sla 01.03.2013 08:13:28
če bi bili pametni teh radarjev sploh nebi postavljali...kar tako.
 
truckersaso 28.02.2013 15:29:05
Kr kangler naj placa odskodnino,sej ogromno zasluzi z balami sena!!
simonaas 28.02.2013 16:02:58
po mojem jo boš ker ti
Več komentarjev