Slovenija

V Mariboru zagotavljajo, da bo delo kljub odhodu urologov teklo tekoče

Maribor, 16. 01. 2017 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub morebitnemu odhodu štirih zdravnikov z oddelka za urologijo UKC Maribor večjih negativnih posledic za bolnike ni pričakovati, saj so delo uspeli organizirati z razpoložljivimi kadri, je povedala strokovna direktorica Darja Arko. Tako kot predstojnik je presenečena nad odpovedmi, saj s tega oddelka ni bilo nobenih pritožb

Več videovsebin
  • IZ SVETA: Urologija v Mariboru
    02:06
    IZ SVETA: Urologija v Mariboru
  • Iz 24UR: Odhod mariborskih urologov
    02:32
    Iz 24UR: Odhod mariborskih urologov

Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko je na novinarski konferenci dejala, da bolniki ne bodo čutili posledic zaradi morebitnega odhoda štirih urologov. Kot je dejala, s tega oddelka prej ni bilo pritožb, zato je tako kot predstojnik presenečena nad odpovedmi zdravnikov.

Po sobotnem poročanju časnika Večer iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor protestno, domnevno zaradi težavnega odnosa s predstojnikom oddelka Dejanom Bratušo, odhajajo štirje urologi. Konec decembra so podali odpoved delovnega razmerja in 18. februarja se jim izteče odpovedni rok.

Ne vidim objektivnih razlogov za menjavo predstojnika. Darja Arko, strokovna direktorica UKC Maribor

Arkova je na novinarski konferenci to potrdila, a izrazila presenečenje nad takšno potezo zdravnikov. Kot je dejala, je na položaju strokovne direktorice UKC Maribor od leta 2010, do lanskega poletja pa z oddelka za urologijo ni prejela nobene pritožbe ali kakršnega koli drugega namiga na težave. Zatem je zadeve temeljito preučila in ugotovila, da gre predvsem za težave v komunikaciji, je pojasnila.

Za odpravo teh težav je predlagala, da se vpleteni o zadevi pogovorijo, zahteva za zamenjavo predstojnika pa se ji še vedno ne zdi utemeljena. "Za svojimi odločitvami stojim, ker mislim, da je treba upoštevati stališča ene in druge strani, pa tudi objektivna dejstva," je poudarila.

"Ne vidim objektivnih razlogov za menjavo predstojnika," je dejala in opozorila, da sama ni pristojna za imenovanje ali razreševanje predstojnikov oddelkov, ampak je to v rokah direktorja kliničnega centra. Vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre bo to odločitev po njenih besedah sprejel ta teden. Arkova je ob temu spomnila, da se na zadnja dva razpisa za predstojnika urologije ni javil nihče drug.

Obstajala naj bi možnost, da si urologi še premislijo.
Obstajala naj bi možnost, da si urologi še premislijo. FOTO: Thinkstock

Urologi si morda še premislijo ... 

Nad odhodom štirih urologov je presenečen tudi predstojnik Bratuš, ki je na tem položaju že sedem let. Pojasnil je, da je tudi on slišal za nezadovoljstvo šele lani poleti, in da je takrat "iz objektivnih razlogov" podal predlog za svojo razrešitev s predstojniške funkcije. A so nato na pogovorih z vodstvom bolnišnice prišli do zaključka, da se da zadeve rešiti drugače, med drugim s pogovori in načinom dela v obliki predoperativnih strokovnih konzilijev.

Bratuš je ob tem povedal, da jim bo uspelo zapolniti program dela z obstoječimi kadri, kmalu pa pričakujejo tudi okrepitve. "Tudi če nas bodo štirje kolegi zapustili, česar mi je žal, nam je uspelo zapolniti vrste in bo zato program ostal na enaki ravni kot doslej," je dejal.

Odhajajoči zdravniki, ki so imeli danes še en sestanek z v.d. direktorja, so po besedah Arkove odklonili sodelovanje na novinarski konferenci. Naj bi pa obstajala možnost, da ne uresničijo svoje napovedi. Ta teden so namreč načrtovani še nekateri drugi sestanki.

Strokovna direktorica Darja Arko ne namerava odstopiti.
Strokovna direktorica Darja Arko ne namerava odstopiti. FOTO: POP TV

Arkova ne namerava odstopiti

Na oddelku za urologijo je trenutno, če se šteje tudi omenjeno četverico zdravnikov, zaposlenih osem zdravnikov specialistov in trije specializanti. Dodatno enkrat tedensko po pogodbi delata dva upokojena zdravnika, s še enim se dogovarjajo za delo po pogodbi. "Gre za vprašanje verjetno tednov, da podpiše pogodbo, če ostane sedanji predstojnik. Marca pa pričakujemo še (zaposlitev) naslednjega specializanta," je pojasnila strokovna direktorica.

Arkova za morebiten svoj odstop glede na nakopičene težave na različnih oddelkih UKC Maribor ne vidi razlogov in pravi, da še ni bila priča kakšnemu konkretnemu pozivu k temu. Dodala je, da vseh težav, s katerimi se sooča UKC Maribor, ne gre metati v isti koš in da se na zadnja razpisa za strokovnega direktorja ni prijavil nihče drug razen nje. "Želim ostati na tem položaju do konca mandata, da opravim, kar smo začeli, in ne puščam zadev odprtih," je dejala.

Po njenih besedah se s težavami zaradi pomanjkanja zdravnikov soočajo le na kliniki za kirurgijo, kamor sodi tudi urologija, a jih pospešeno rešujejo. Med drugim je izpostavila primer anesteziologije, za onkologijo pa je ponovno poudarila, da niso prekinili zdravljenj z obsevanjem, temveč začasno le ustavili sprejemanje novih bolnikov. "Radioterapija teče dalje. Ni bila nikoli ustavljena," je poudarila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brainkiller
17. 01. 2017 19.34
Točno to se dogaja vseposod po celi UKC MB.....................vedno ko je kdo od zdravnikov ali podobno sporen sadež, se ne zna obnašati, mobira ljudi, nesposobno vodi, takrat ga ga.Arko zagovarja in se ne zgodi nič..............a ni nekaj čudnega tukaj in da nekaj zelo močno smrdi???? V UKC MB imamo nekatere šefe ki so na svoji funkciji po 15let in do 20 let (so kot Tito, nedotakljivi) in se nikoli stvari ne pomikajo na bolje. Le ta primer poglejte......NONSTOP SE DOGAJA V TO, DA KO OD TEH ZDRAVNIKOV - SEVERNIH MEDVEDOV (saj so tako zaščiteni) NEKDO KAJ DELA NAROBE GA VODSTVO ŠČITI (bivši direktor in ga.Arko seveda) IN NIKOLI NI NOBENIH SANKCIJ ALI CELO ODPUŠČANJ ZARADI NAPAK. TAKO V UKC MB VSE STAGNIRA KAR SE TIČE SPREMEMB. Na vseh večjih oddelkih je nek šef, ki se je sam postavil na funkcijo ali kdo od teh ki so v vodstvu že desetletja in so nedotakljivi...........Tukaj imamo primer DR. Bratuš, sam se ne počuti krivega za nič, ščiti ga strokovna direktorica ga.Arko, a zardi njega bodo vsi zelo dobri urologi odšli iz UKC MB in to se pri nas dogaja tudi na drugih oddelkih in to redno ..............S tem ko se je zamenjal direktor, se ni zgodilo nič še kaj opremljivega, se bodo morali še zamenjati čisto vsi vodilni, strokovni direktor, finačni direktor, vodja kirurgije, organizacijski vodja kirurgije itd... takrat bo UKC MB lahko kvalitetnejše deloval in predvsem deloval tako, da bodo vsi dobri kirurgi in zdravniki radi ostali v MBju in ne bežali v druge bolnišnice, kot se to dogaja že zadnjih nekaj let (le preverite koliko dobrih strokovnjakov je v zadnjih 3 letih dobesedno pobegnilo iz UKC MB)...............LP
clemeza
16. 01. 2017 21.38
+3
Zanimive izjave, ki pa ne držijo vode. Če malo pobrskamo po spominu....nekateri zdravniki so že odšli...tudi urologi, onkologi itn. vsi v zadnjem letu dni. Težava z anestezisti in napačno obsevanimi pacienti, pa nedelujoči pospeševalniki in nezadovoljstvo travmatologov...oškodovanje zavoda in podkupnine predstojnikom oddelkov in še lahko naštevamo. In vse to v administraciji zdajšnje strokovne direktorice. Sedaj pa vas vprašam: Zakaj nihče ne zahteva njenega odstopa???
Karantanija
16. 01. 2017 21.13
+3
Če jih toliko manjka, se pa že mora poznati! To pomeni, da jih je bilo preveč, ali pa, da bodo delali podnevi in ponoči! Morda so pa že dobili pomoč od drugod?
wolfterier
17. 01. 2017 15.48
+1
Med migranti je menda polno doktorjev,bodo že našli nekaj urologov,anastezistov je še več,v Kelnu lani so bili pa sami ginekologi,nje...
zajebant2
16. 01. 2017 18.46
+4
to pomeni, da jih je bilo preveč, če bo delo teklo naprej
Multipratik
16. 01. 2017 18.35
+6
"V Mariboru zagotavljajo, da bo delo kljub odhodu urologov teklo tekoče." Aha, ker jih je več sto in tako se štirje res ne bodo poznali. Glede na poznavanje problematike v izolski bolnišnici, bo delo mogoče res potekalo tekoče, bo pa verjetno marsikateri bolnik sanjal kristalčke...
Porocilo
16. 01. 2017 18.23
+4
Kako pa tece drugace kot tekoce. Teklo bo nemoteno, dragi novinar/ka. Kaj je razgledanost na 24 ur res tako nizka. Vsaki dan imate izjavo za bob leta.
kr--en
16. 01. 2017 18.07
+9
Menda naj bi za normalno delo rabili 9 specialistov, zdaj bodo pa trije penzionisti, predstojnik in trije specializanti opravili vse. Nekaj ne gre skupaj.
pogan
16. 01. 2017 18.00
+4
Če razumem izjavo.bo sedaj boljše kot je bilo prej?
I G N O R A N T
16. 01. 2017 17.57
+4
Tekoče bo teklo?
dr.dare
16. 01. 2017 17.55
+2
no če pa zagotavljajo....
AkenBosch
16. 01. 2017 17.28
+6
"Tekoče", haha :D
weber1
16. 01. 2017 17.26
+5
Kdor je gledal Bob leta, je slišal in videl nazorni prikaz Toša o samopregledu prostate v Mariboru....
Kajetan
16. 01. 2017 17.17
+7
Seveda bo delo potekalo nemoteno sedaj jih je 30% škripnilo na čakanju za pregled od zdaj naprej pa jih bo med 60-70% . Ker pa bo delo potekalo tekoče se pa sploh ne bo opazilo. Pred več kot 10 leti je stric imel raka na prostati in je ležal na urologiji - skoraj 3 tedne je bil tam in grem na obisk. Vidim groza človeka ki je iz 85 kg prišel na 50 kil. Grem k zdravniku in ga vprašam kaj mu je pa mi reče tak na pol v slo jeziku da je človek zgubo voljo do življenja drugače mu pa nič ni. Sicer njegova žena se ni znajdla in sem pač malo pritisno na mojo mater da če so nori kako diagnozo so postavli. Naslednj dan so ga po prisikih pregledali in ugotovili da ima raka na prostati in da je prepozno čez par dni je umrl - in to po mnenju je.b.nega doktorja ki je postavil diagnozo depresija izguba volje do življenja. PA KAKE SO TO ZAHTEVE DA BI SE LAHKO SAMI ODLOČALI KOGA BODO OPERIRALI - TO JE ISTO KO MAŠ AVTOMEHANIČNO DELAVNICO PA TI PRIDEJO MEHANIKI DA BODO ŠRAUFALI AVTE SAMO DO 1 LETA STAROSTI Z OSTALIMI KI SO UMAZANI PA SE SAM JE--BI.
emilzapata
16. 01. 2017 17.06
+6
verjetno se bodo tile urulogi kmalu pojavili med zasebniki, saj jih manjka, tudi samoplačniško moraš čakati na pregled 10 dni, cena pa je 150 evrov za 10 minut dela. Ne bo jim hudega.
gangsterist
16. 01. 2017 17.08
-3
zakaj pa ti ne opravljaš pregleda za 30€
Celjan79
16. 01. 2017 16.22
+17
To strokovno direktorico bi morali že zdavnaj zamenjati po vsem kar se dogaja v mb bolnici. Očitno ima politične botre,ki ji držijo štango. Oditi bi morala skupaj s Pivcem.
Bullschevik
16. 01. 2017 16.01
+7
Če bi polovica zdravnikov Delalo, ne bi bilo vrst.
shaft6
16. 01. 2017 16.50
+5
Eh, ne, med migranti je ogromno ginekologov. :)
morituri
16. 01. 2017 16.54
+3