Slovenija

V Mežiški dolini in Črni prvi primeri črevesnih bolezni: bruhanje in driska

Ljubljana, 10. 08. 2023 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
24

Po zgodovinskem potopu, ki je prizadel Slovenijo, so se ponekod že pojavile tudi črevesne okužbe. Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so nam potrdili, da so prve primere opazili na območju občin Mežiške doline, nekaj več pa v Črni na Koroškem. Za zdaj beležijo nekaj več kot 10 primerov, a predvidevajo, da je teh še več, saj da vsi pomoči v zdravstvenih ustanovah ne poiščejo. Ob tem Inštitut opozarja, da se lahko okužbe pojavijo tudi drugod, zato je pomembno, da ljudje na prizadetih območjih upoštevajo preventivne ukrepe za varovanje zdravja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po poplavah črevesne bolezni
    01:48
    Iz 24UR: Po poplavah črevesne bolezni
  • Iz 24UR: Nova težava na Koroškem: črevesne bolezni
    03:19
    Iz 24UR: Nova težava na Koroškem: črevesne bolezni
  • Iz SVETA: Za poplavo ostajajo kupi smeti
    02:17
    Iz SVETA: Za poplavo ostajajo kupi smeti
  • Izjava NIJZ o stanju črevesnih okužb po poplavah
    01:30
    Izjava NIJZ o stanju črevesnih okužb po poplavah

 

"Na Koroškem prek zdravstvenega doma beležimo nekaj prek 10 okužb. Predvidevamo pa da je teh okužb še več, saj vsi pomoči ne poiščejo v zdravstvenih ustanovah. Srčno upamo, da bodo naše informacije dosegle ljudi in da ne bo prišlo do večjega širjenja," je povedala predstojnica območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk.

Prvi primeri črevesnih bolezni so se pojavili na območju Mežiške doline in Črne na Koroškem, na NIJZ pa pravijo, da okužbe oz. primere bolezni zaznavajo vse od torka zvečer. Po besedah Hudopiske zaenkrat beležijo primere bruhanja in driske, nekatere pa so v zdravstvenih ustanovah tudi rehidrirali. "Posebej je treba tu paziti na rizične skupine, na starejše in otroke, kjer so lahko težave hujše," je poudarila

"Zaenkrat gre za omejene skupke primerov, v prihodnjih dnevih pa lahko pričakujemo širjenje primerov, zato je pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov za varovanje zdravja v danih oteženih pogojih," so opozorili na NIJZ.

Vzrok za okužbe še ni znan, potencialna tveganja pa so različna: onesnažena pitna voda, onesnažena živila, stik z onesnaženimi naplavinami, slabi pogoji za zagotavljanje higiene. "A v tem trenutku je pomembnejše od vzroka, izvajanje preventivnih ukrepov," so poudarili na NIJZ. Predvsem je tu pomembna higiena rok pred uporabo toaleto pa seveda pred hranjenjem, je opozorila predstojnica območne enote NIJZ Ravne na Koroškem, ki ob tem poudarja tudi pomen uživanja zadostne količine tekočine ter uporabe probiotikov in oglja.

"Ob sanaciji pa lahko pride tudi do določenih poškodb, zato je nujno potrebno, da razmišljamo o preventivi, tudi o cepljenju proti tetanusu," je dodala.

Povzročitelji nalezljivih bolezni so namreč očem nevidni. Do okužb lahko pride ob stiku z na videz čistimi predmeti in zdravimi ljudmi, nekatere bolezni pa se lahko prenesejo tudi z glodavcev na človeka zaradi vdihavanja zraka, ki vsebuje mikroorganizme, ki se nahajajo v iztrebkih glodavcev. Prav tako lahko pride do okužbe zaradi zaužitja onesnažene hrane in vode.

Na Inštitutu svetujejo, da ljudje za uživanje uporabljajo embalirano pitno vodo ali prekuhano vodo. Prav tako svetujejo tuširanje od vratu navzdol in ne v usta, obraz, da si osebe zobe umivajo samo s pitno (prekuhano/embalirano) vodo. Pri pripravi hrane je pomembna poostrena higiena rok (umivanje/razkuževanje), čiste površine, posoda in pribor, prav tako pa naj sadje in zelenjavo operejo le s pitno vodo.

"Na terenu za umivanje rok uporabljamo vodo iz cistern. Pred čistimi opravili, kot so priprava in uživanje hrane, nega dojenčka, bolnika si roke umijemo s pitno vodo in milom, po potrebi pa tudi razkužimo. Spremljate informacije upravljavca vodovoda," sporočajo na NIJZ. Zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni je nujna tudi uporaba rokavic pri delu, kjer lahko osebe pridejo v stik z naplavljenim materialom.

"Na NIJZ Ravne nimamo kapacitet za izvajanje analiz vode, zato smo vzpostavili točko Nacionalnega laboratorija za vodo, hrano in okolje, kjer je omogočeno tudi naročanje analiz vode," so še dodali.

Navodila o prekuhavanju vode za prehrano

 

Pitno vodo razkužujemo s prekuhavanjem – tri minute vretja. Če je voda motna, jo predhodno zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo skozi več plasti čiste, prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Prekuhano vodo shranimo na hladnem v zaprti oz. pokriti posodi, da se naknadno ne onesnaži. Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

 

Nepoplavljena živila

 

Umaknemo vsa živila iz potencialno ogroženih prostorov na varno. Polagamo jih na ustrezne podlage (palete ipd.) v suhih, temnih in zračnih prostorih, ločeno od kemikalij, goriva ... Omogočimo zračenje okrog živil, vrečke zlagamo križem.

 

Ravnanje z živili v času poplav

 

1. Uporabimo: Vsebino iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo; preložimo jo v nove vreče, ki jih skladiščimo ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabimo. Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti in stekleni embalaži, ki so prišla v stik s poplavno vodo; ta živila so najverjetneje varna. Če je le mogoče, zunanjost embalaže pred uporabo očistimo in razkužimo skladno z navodili; pri tem pazimo, da razkužilo ne pride v stik z živilom. Živila, shranjena v hladilnikih in zamrzovalnikih, če le-ti niso bili poplavljeni in ni prišlo do daljšega izpada električne energije.

 

2. Obvezno zavržemo: Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, ki vsebujejo tujke (npr. delce embalaže), plesniva živila, pločevinaste konzerve z živili, ki so kakorkoli poškodovane (npr. so napihnjene, predrte, zarjavele, brez označb), živila v poškodovani, razpokani, polomljeni stekleni embalaži, živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, saj praviloma velja, da kemičnih snovi (npr. naftnih derivatov) ne moremo sprati z živil. Prav tako pometemo in nemudoma odstranimo razlito in razsuto hrano, da ne privablja glodavcev, mrčesa.

 

3. Ravnanje z živili v zamrzovalnikih in hladilnikih: Ob poplavah lahko pride tudi do izpadov električne energije. Kljub številnim skrbem bodimo pozorni tudi na ravnanje z živili v hladilnikih in zamrzovalnikih. Preverimo njihovo ustreznost. Nikoli ne ocenjujemo živil samo po videzu in vonju. Če pa je že videz ali vonj živil sumljiv ali neprimeren, živila raje zavrzimo. Če hladilniki in zamrzovalniki niso bili poplavljeni in do izpada električne energije ni prišlo, lahko v njih shranjena živila uporabimo. Med izpadom električne energije hladilnikov in zamrzovalnikov ne odpiramo, če to ni nujno potrebno.

 

Prostori po poplavah

 

1. Poskrbimo za osebno varnost pred vstopom v prostore: Pred vstopom v prostore vedno najprej zagotovimo, da smo varni pred električnim udarom in zastrupitvijo s plinom. Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so dovzetnejše za okužbe (otroke, starejše osebe, nosečnice, kronične bolnike). Čim manj naj se tudi zadržujejo v teh prostorih. Priporočamo uporabo osebne varovalne opreme (rokavice, zaščitna halja, gumijasti škornji) ter dosledno umivanje in razkuževanje rok.

 

2. Zaščita pred plesnimi: Stoječa voda in odvečna vlaga med poplavami nudita ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Prostore, ki so bili poplavljeni zaprti več dni, obravnavamo, kot da so onesnaženi s plesnimi. Pri delu v takih prostorih uporabljamo še dodatno osebno varovalno opremo (zaščitno obrazno masko FFP3, gumijaste rokavice, zaščitna očala).

 

3. Čiščenje prostorov pred poplavami: Prostore prezračimo in iz njih odstranimo opremo in predmete ter jih očistimo, operemo s čisto vodo in čistili. Z vodno cevjo očistimo tla in stene s čisto vodo. Razkužimo tla, stene in predmete, ki smo jih predhodno odstranili iz prostorov. Uporabljamo ustrezno razkužilo (npr. klorove preparate). Čistila in razkužila pripravimo in uporabimo po navodilih proizvajalca. Očiščene in razkužene prostore prezračimo, ogrejemo in posušimo. Ko so prostori, police, oprema čisti in suhi, lahko živila vrnemo na prvotno mesto.

Letak o poplavah in preprečevanju nalezljivih bgolezni
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
10. 08. 2023 16.27
+5
Vse takšne katastrofe spremljajo tudi virusi,bolezni in delovne nesreče,ki se bdajo z strokovnim delovanjem preprečiti a ne povsem.
medvedJEkriv
10. 08. 2023 16.27
-2
Pošljite ljubljanskemu šerifu.....
St. Gallen
10. 08. 2023 14.49
+1
pri oporecni vodi uporabljajte Steripen, UV-c
wsharky
10. 08. 2023 13.47
+8
že dedek je govoril da je potrebno zjutraj razkužit želodec z domačim žganjem
G. Papež
10. 08. 2023 13.49
+5
Se opravičujem, ampak te moram dopolniti - VSAKO jutro💪
G. Papež
10. 08. 2023 13.51
+1
Ko sem na hitro pogledal naslovno sliko, sem najprej pomislil, da je gor črni kuža z rjavim smrčkom. Seveda, nisem se razkužil pa je že vse narobe🤭
G. Papež
10. 08. 2023 13.46
+2
Po radiu sem zasledil, da izjemoma dovoljen pokop kadavrov. Ni panike, včasih je bilo vse tako-skoraj. Ampak upam, da bodo to naredili kot treba, ker zna drugače biti problem na več področjih.
PomisliNaSonce
10. 08. 2023 12.08
+9
Najprej so črevesne bolezni , potem sledi oslabljenemu imunskemu sistemu proti zimi še gripa. Tako premokremu letu 2016 kot 2018 kot 2020 je sledila še ta žalost.
St. Gallen
10. 08. 2023 11.50
-17
minirali ste referendum, urejanje vodotokov, plesite v dezju
fosil huda ura
10. 08. 2023 11.59
+15
To je bil tisti zakon, da se sme čim več glampingov postavljat čim bližje rekam? Menina in Čatež k vsakemu potoku? Pa saj ni dovolj helikopterjev za vse te glamperje evakuirat. Koliko škode na koruzi bo zavarovalniško neizkupljive, ker je bila posejana v vodovarstvenem pasu? Hm. Slaba demagogija. Ne zdrži.
St. Gallen
10. 08. 2023 12.05
+5
zakon o vodah bi omogocil pozidavo le tocno dolocenih infrastrukturnih, rekreacijskih, sportnih objektov ( npr. jez, elektrarna, colnarna, vodni park), zagotovo ne stanovanjskih, to je bilo zakonsko urejeno ze po poplavah 2012
fosil huda ura
10. 08. 2023 12.14
+7
Saj niti ne govorim o stanovanjskih. Chery-picking je argumentirati prek hidroelektrarne Mokrice. "Žalostno", kot rečete v alt-rightu, da še vedno ne priznate svoje strateške zasanjanosti (Janša) v trmastem zanikanju antropogenosti podnebnega kolapsa. Namesto tega nekaj kar je čista real-politik kalkulacija nekega županskega lobija, prezentirate kot "tisto kar smo zamuduli v pripravah". V pripravah za kaj? Za podnebni kolaps, ki pa po vaši kozmogoniji sploh ni predvidljiv, kaj šele obvladljiv? Morate sprejet da nas 4/5 referendumske mase menimo da je predvidljiv in davno predviden. Prvo to, pol pa detajli.
Malek
10. 08. 2023 13.47
+6
Ce bi bil Janša na oblasti, bi sam popil to vodo in preprečil poplave. Tudi ce bi bilo to res, kar trdis za zakon o vodah, to nebi preprecilo katastrofe, ker nikakrsen ukrep tega nebi preprecil. To niso bile poplave, to ni bila katastrofa, to je bila res Apokalipsa. A Janša se je že dovolj naslikal, da ga ni nikjer več?
fosil huda ura
10. 08. 2023 14.09
+2
Če t'ti Janez v Mežo pade, pol je spije iz navade. Drugo polovico pa si pusti, da trump-šnops-peroksid antikovid, antidriska klistir si naredi.
Daisy78
10. 08. 2023 14.10
+7
Takšnega pretoka vode tudi vaš neumni zakon ne bi ustavil. Je pa res, da bi po tistem zakonu bilo omogočeno elitam, da bi lahko gradile na najlepših lokacijah, ostalim pa bi onemogočala dostop do obale.
fosil huda ura
10. 08. 2023 14.15
+3
Janez bi pokosil brežine. Desno ín levo.
St. Gallen
10. 08. 2023 14.56
+0
Da je taka skoda, so krive nore ideoloske slovenske vlade, ki jih voli noro, ideolosko ljudstvo. Ne krivite narave, iscite krivdo pri sebi, v sistemu
Malek
10. 08. 2023 15.20
+0
Hvala bogu, da je vas norcev samo 10 odstotkov, tebi pa se norisnici ne morejo pomagat. Zal, tudi norci morate zivet. Na žalost.
MojsterSplinter
10. 08. 2023 11.19
+15
V takšnih trenutkih se zavemo, kako zelo smo odvisni od civilizacije. Da odpreš pipo in priteče pitna voda. Da nimaš doma kruha in ga greš kupit v trgovino. Da te zebe in imaš oblačila.
fosil huda ura
10. 08. 2023 11.50
+6
Ja, itak, ampak ta civilizacija je samo vrh, končni podaljšek nekega zelo dolgega evulucijskega procesa, kjer smo se mi in drugi organizmi uglasili s to fino harmonijo, ki ji rečemo biosfera. 200+ let kurimo fosilna goriva in gnojimo z naftnim derivati, maso živine smo prignali do 2,5-kratnika mase ljudi in 10-kratnika mase divjih živali. In smo že ogljikov, metanov, dušikov in fosforjem cikl tako destabilizirali, da se komaj še lahko nemoteno gremo s to infrastrukturo, ki smo si jo (racionalno!) umislili za prejšnje stanje bio(atmo)sfere.
Luka Zeleznik
10. 08. 2023 11.13
+3
Tudi jaz bi dobil drisko in verjetno bi še bruhal.če bi bil tam,ko so prišli tisti modeli reklamirat sebe.
tornadotex
10. 08. 2023 11.05
+23
Ne želite se tega, to je za ponoret, ne moreš ne delati, ne sedeti, ne ležati.. samo WC,.če imaš srečo si v enem tednu kolikor toliko pri sebi...dobesedno te izmozga..
fosil huda ura
10. 08. 2023 10.53
+20
Kaj si nor?! Kolero bomo meli nazaj, če se to nadaljuje. Tifus, ko v partizanih. Pa še antibiotiki vedno slabše primejo, ker jih z veliko žlico dajo "živini" (okej, o tem se glih ne sme pisat zaradi mesarskega lobija v seznamu reklamnih firm, ampak lahko tvegamo, ker je situacija résna. )
BedicaEna
10. 08. 2023 10.47
+12
dobis bolezen ze ce sam vohas ta smrad, bogi folk