Slovenija

V Moravčah bodo do rezultatov analize tal ustavili protestne aktivnosti

Ljubljana, 15. 05. 2019 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
5

Okoljski minister Zajc je sprejel predstavnike občine Moravče, ki so mu predstavili problematiko spornega odlaganja odpadkov v občini. Dogovorili so se, da bodo počakali na rezultate analize tal, ki naj bi bili znani junija, do takrat pa bodo ustavili vse dejavnosti protestnega značaja.

Župan občine Moravče Milan Balažic je povedal, da so okoljskemu ministru Simonu Zajcu predstavili razsežnosti ekološke problematike v Moravški dolini. Tam podjetje Termit po njihovih navedbah odlaga nevarne odpadke, na kar opozarjajo že nekaj časa.

"Minister je izkazal veliko stopnjo resnosti v pristopu k tej zadevi in pripravljenost, da se začne ta ekološka katastrofa reševati s pomočjo države," je dejal. Po navedbah ministrstva se je Zajc z Moravčani pogovoril in poudaril, da razume njihove skrbi.

Dogovorili so se, da bodo počakali na rezultate analize tal, ki jo je naročil nekdanji okoljski minister Jure Leben. Vzorci so bili odvzeti v začetku aprila, rezultati pa naj bi bili znani junija. Ko jih bodo prejeli, se bodo znova sešli, da jih pregledajo, do takrat pa bosta tako občina Moravče kot Ljudska iniciativa Moravče "ustavili vse dejavnosti protestnega značaja".

Župan Milan Balažic pravi, da je minister izkazal pripravljenost, da se začne ta ekološka katastrofa reševati s pomočjo države.
Župan Milan Balažic pravi, da je minister izkazal pripravljenost, da se začne ta ekološka katastrofa reševati s pomočjo države. FOTO: Bobo

Po predložitvi rezultatov analize se bodo dogovorili o nadaljnjih ukrepih. Možnosti sta po Balažicevih besedah dve. "Če bo ministrstvo še naprej izkazovalo resen pristop, ki je bil danes zagotovljen, bomo sodelovali z državo v projektu očiščenja Moravške doline. Če te volje ne bo, se začne državljanska nepokorščina," je še povedal Balažic.

Državljansko nepokorščino so Moravčani napovedali že na ponedeljkovi novinarski konferenci v Ljubljani. Takrat je Balažic omenjal zaprtje državne ceste skozi Moravče, blokado delovanja Termita, interpelacijo Zajca v parlamentu in tožbo pred Sodiščem EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
15. 05. 2019 17.40
+1
Malo je že vode odteklo...in še je bo mimo vseh teh zakopanih "smeti"...človek bi pričakoval, da se pogovarja tudi za poplačilo škode za nazaj...če se ta ugotovi. Območje izgublja na vrednosti, lastniki pa so vse manjši lastniki..,ker se bo imetja veliko težje znebitiv primeru dločitve za selitev. Najmanj, kar bi bilo potrebno doseči...da se gurs vrednosti prilagodijo stanju, da bodo davki in takse v primeru odprodaj primerne...vsak desetletje naj iz strani države ne prihaja nič v zvezi z prispevki ali davke na lastništvo...pa zastonj naredit sibvencionirano ogrevanje kraju. Dejte se pogvarjat poleg sanacije tudi v smeri kompenzacije, da bodo ljudje dobili nekaj nazaj plus bolj zdravo okolje že zaradi centralnega toplovodnega sistema. Zdej če je že kraj obkoljen z zemeljskim onesnaženjem, je treba nekje drugje skompenzirat da se zemlja&voda&zrak ne onesnažita še dodatno.
aojz
15. 05. 2019 17.29
+16
Tri mesece rabijo za navadno analizo zemlje. Pa to človek težko razume.
hondica
15. 05. 2019 17.13
-2
Termita bi bilo res škoda, ker je uspešnk podjetje, ki reže dober kruh mnogim domačinom.
Grega311
15. 05. 2019 19.33
+5
Ni problem podjetje Termit in njegova proizvodnja.....problem je to ,kar so vozili od drugje v jamo, ki je nastala po izkopavanju mivke.....
ivan.z Doba
15. 05. 2019 16.52
+11
Se pravi, da izsledki balažicevega "strokovnjaka" niso verodostojni?! Kr neki....