Slovenija

Kazalci nazaj, eno uro daljša noč

Ljubljana, 25. 10. 2014 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ponoči bomo znova prestavljali kazalce na urah. Tokrat eno uro nazaj. Uro prestavljamo že 31 let. "Je to res smiselno?" se zdaj sprašujejo tudi Nemci, ki so prestavljanje uvedli prvi.

Premikanje ur
Premikanje ur FOTO: Reuters

V nedeljo bomo spet prešli s poletnega na zimski čas. Kazalce na urah bomo premaknili s 3. na 2. uro zjutraj, kar pomeni, da bomo lahko spali uro dlje. A kaj ko bomo morali v noči na 29. marec, spet spati eno uro manj. Krog, ki mu ni videti konca, se marsikomu zdi nesmiseln in prej moteč kot koristen. Za ukinitev je celo narod, ki je dani "način varčevanja" uvedel.

S prestavljanjem ure začeli Nemci, zdaj bi to radi odpravili

Kot kaže, je na zamisel že v 18. stoletju prišel ameriški veleposlanik Ben Franklin. Med službovanjem v Parizu naj bi spoznal, da bi lahko privarčevali veliko petroleja, le bi uro spomladi premaknili naprej. Dan bi bil daljši in svetlejši, je dejal. Ostalo je pri besedah. Nato je kot prva država prehod na poletni čas uzakonila Nemčija. Razlog je bil varčevanje z zalogami premoga, ki ga je potrebovala v vojaške namene. V času druge svetovne vojne so ji pridno sledile številne ostale države.

Ura
Ura FOTO: Thinkstock

A glej ga zlomka, po več kot 70 letih glede na rezultate javnomnenjskih raziskav kar 71 odstotkov Nemcev trdi, da bi raje za vedno ostali na poletnem času. Pravijo, da je premik ure odveč in bi ga najraje odpravili, le 27 odstotkom pa se še vedno zdi smiseln. Skoraj vsak četrti Nemec je v raziskavi navedel, da čuti posledice premika ure. Številni tožijo, da se po tem težje zberejo, so utrujeni ter imajo težave s spanjem. Dvanajst odstotkov tistih, ki so omenili, da imajo težave, ima celo težave z depresijo.

Tamkajšnja zdravnica Elisabeth Thomas sicer meni, da bi bilo bolje, če bi ostali na zimskem času, saj da je ta bolj zdrav od poletnega. Kot pravi je namreč za tako imenovano notranjo uro svetlo jutro pomembnejše od svetlega večera.

Rusi oznanili, da bodo prešli na zimski čas in tam tudi ostali

Ruski predsednik Vladimir Putin je julija letos oznanil, da bo Rusija 26. oktobra prešla na zimski čas in nato ure ne bo več premikala. S tem se bo končal tudi poskus, ki ga je začel Putinov zaveznik Dmitrij Medvedjev. Leta 2011 je namreč ukazal premik ur naprej – na poletni čas. Sprememba je bila sprva zelo dobrodošla, nato pa je anketa lani pokazala, da si samo slaba tretjina Rusov želi, da bi ura ostala na poletnem času. Slednji naj bi namreč povzročal stres in zdravstvene težave, predvsem za prebivalce severnih delov Rusije, kjer so bila jutra pozimi temna dalj časa kot pred premikom ure. Zdravniška poročila so zabeležila tudi več poškodb zaradi nesreč, ki so se zgodila v jutranjih urah.

Časovni pasovi
Časovni pasovi FOTO: Reuters

Slovenci vztrajamo pri mučnem prestavljanju že dolgih 31 let

V Sloveniji smo poletni čas začeli uporabljati 27. marca leta 1983. Podlaga za to je bil Zakon o računanju časa, sprejet v skupščini Socialistične federativne republike Jugoslavije novembra leta 1982. Po Zakonu o računanju časa smo to počeli vse do leta 1996, ko smo zakon uskladili z ostalimi evropskimi državami. Leta 2006 smo dokončno določili, da vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo uro za eno uro naprej in vsako zadnjo nedeljo v oktobru za eno uro nazaj.

Kot pravijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo danes Slovenci uro prestavljamo, ker nam to narekuje Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o ureditvi poletnega časa. "Evropska komisija vsakih pet let v Uradnem listu Evropskih skupnosti objavlja časovni razpored z datumi začetka in prenehanja poletnega časa. Pri nas področje ureja izvedbena Uredba o določitvi obdobja poletnega časa," se glasi pojasnilo odgovornih.

Kot pravijo, je enotna ureditev na ravni Evropske unije pomembna za pravilno delovanje nekaterih sektorjev, kot so transport, komunikacije in ostali industrijski sektorji. Namen prestavljanja ure je tudi varčevanje z energijo.

Kot pravijo, so morali države članice EU do konca aprila 2007 Evropski komisiji predložiti poročilo o vplivu določb o poletnem času na delovanje določenih sektorjev ter tudi o vplivih na drugih področjih. Slovenija je pri tem ugotovila, da je ureditev poletnega časa glede organizacije dela primerna in da nastajajo prihranki na področju porabe električne energije pri gospodarskih družbah s področja energetike.

"Premik delovnega časa zagotavlja večjo učinkovitost, predvsem v poletnem času in pozitivno vpliva tudi na varnost pri delu, ker se več dela opravi pri dnevni svetlobi. Zaradi prihrankov energije in drugih pozitivnih učinkov uvedbe obdobja poletnega časa je Republika Slovenija predlagala, da ostane zdajšnja ureditev v veljavi," pravijo in dodajajo, da je Evropska komisija sprejela zaključek, da je sedanja ureditev poletnega časa, kot jo uvaja direktiva še vedno primerna.

Pametna ura
Pametna ura FOTO: Reuters

Kakšne so zdravstvene prednosti ali slabosti?

Zaradi prestavljanja ur imamo več dnevne svetlobe, to pa pomeni, da manj časa presedimo za televizorji in računalniki, več časa pa izkoristimo za aktivnosti na prostem, so prepričani strokovnjaki. Spet drugi opozarjajo, da se naše telo, naša notranja ura nikakor ne more navaditi na tisto "dodatno" uro dnevne svetlobe, ki jo dobimo s premikanjem ure.

Znanstvenik na univerzi v Münchnu Till Rönneberg je prepričan, da ta ukrep pri ljudeh povzroča stres in s tem ranljivost našega telesa, prav tako znižuje našo produktivnost. Vse skupaj primerja s počutjem in utrujenostjo našega telesa po daljšem poletu, t.i. jet lag ali izčrpanost zaradi časovne razlike.

Znanstveniki pa so z raziskavo ugotavljali, da se nevarnost za srčni napad poveča v dneh po prehodu na poletni čas, še posebej je bilo to izrazito na Švedskem. "Najverjetnejši razlog je v motnjah spanja in podrtju našega notranjega ritma," pravi vodja raziskave Imre Janszky z Norveške.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Muad'Dib
25. 10. 2014 23.52
-6
Ma ne se norca delat! Jaz zivim po UCT, ker je to neka cona po celem svetu enaka! Ko se pogovarjas z novozelandcem koliko je ura, je jasno da je isto kot pri nas... ce gledas na UCT! Zatorej moram biti v sluzbi ob 6h zjutraj in lahko grem ob 14:30 domov, da oddelam tistih svojih 8 ur. Ce grem pa po lokalnem (poletnem) casu domov ob 16:30, pa mi je vseeno! Casovne cone so najvecja brezveznost! Hkrati pa se zakomplicira se s tem poletnim in zimskim casom, saj imamo z novo zelandijo recimo zamika med 10 in 12 urami (ko smo mi na poletnem casu so oni na zimskem in obratno, vmes je pa 14 dni ko smo razlike 11 ur). Pol pa vedi koliko je kdaj! Ena casovna cona, en cas, delovni cas pa prilagojen na tvoje podrocje (swatch time je zakon).
Audy
25. 10. 2014 21.20
+1
Uro moramo prestaviti nazaj na pravi čas, lol. Ne moremo ostati na fake času.
tali?ni tom
25. 10. 2014 20.07
+4
rusi so lepo tri leta testiral in dali cajt na tisti pravi naravni in notranji po kapitalistično "zimski čas"! in tako bo ostalo pa verjemite , niso naredili samo ene analize! evropejci bi pa dan razpotegnili na 25 ali več ur , celo sonce bi zabremzal oziroma zemljo da bi bilo dneva več , kot je spodaj en napisal za odbojko ,futzbal in podobno! človek pač ima naštelano naravno uro po rotaciji zemlje in ko pride dio tiste točke je to to , ne pa zimski in neki poletni! skratka , do leta se mi zdi 1983 je bilo odlično , potem pa je zmagal kapitalizem in njihovo "šparanje" elektrike in še danes s tem pohabljajo narod , stres,infarkti in še kaj! pa ,saj briga se eliti kaj je s hlapci , oni vsanejo in grejo spat kadar čjo! sem pa za definitivno "zimski "čas! najmanj stresno in največ doprinese k zdravju ljudi! če bi pa radi eni prej delali , enostavno , na šiht lahko greste ob dveh,treh,štirih pa boste pol po šihtu nabijal odbojko če se vam bo dalo! tisti ki resnično delčamo na šihtu , nam je pa precej pomembno kadaj vstanemo in ali gremo spat podnevi ali lepo zvečer ob osmih,devetih ko je že lepo noč! in telo pripravljeno na počitek!
flojdi
25. 10. 2014 18.53
+7
. vi kr prestavlejte cat. jest ga ne bom.( mi ga ob naslednji prestavitvi ne bo treba spet prestavljat.
flojdi
25. 10. 2014 18.54
+0
.pardon, prehitr kliknem : ne cat ampak : CAJT
sandi101
25. 10. 2014 18.26
+8
Velika bedarija, zakaj pa so lahko angleži vzdržali toliko let ob nespreminjanju časa??? To si je en zmislu v tej Evropi in tako mora bit... name zelo vpliva ta sprememba in sem zelo depresiven! V ponedeljek bom šel kr v bolniško...
Muad'Dib
25. 10. 2014 23.41
+1
Anglezi tudi premikajo cajt... iz UCT na BST (British Summer Time) in nazaj ;)
kiboko
25. 10. 2014 18.12
Se tudi vi sprašujete čemu? Ne, saj vemo zakaj.
nezaželjen
25. 10. 2014 18.02
+1
Jaz predlagam drugače. Poleti imejmo eno uro daljši dan pozimo pa eno uro krajšega. Vem, da je za nekatere to velik miselni napor, stvar pa se lahko poenostavi: bodi pokonci ko je svetlo.
pika poka ježek
25. 10. 2014 17.41
+7
Prihranek elektrike zaradi luči pri poletnem času, ko je tema nastopi ob 21:40??? Dajte no, gospodinjstva porabijo le 10% elektrike, za razsvetljavo mogoče 10%... Ker ukrep velja le poleti, je varčevalni rezultat praktično ničen, gre le za maltretiranje ljudi...
Hinkoinvinko
25. 10. 2014 17.26
+12
Jaz bi uvedel pozimi dodaten poletni cajt, torej bi namesto nazaj, prestavil uro še za eno uro naprej in tako podaljšal svetel del dneva v popoldan in proti večeru, da imamo tisti, ki dejansko delamo, vsaj kako svetlo uro dnevno za svoje stvari opravit.. Brezdelnim postopačem pa je itak vseeno... zjutraj pa je irelevantno ali je noč ali dan, itak se gre na delo.
maticill
25. 10. 2014 17.25
-6
Da se ne bo kdo potem čudil zakaj poleti pred četrto sonce sije... Glejte enkrat Tour de France! Ko je pri nas že trda tema, tam še sije sonce...
tayi177
25. 10. 2014 20.25
+8
To je sicer nekako čist logično, ker je Francija bolj zahodno od nas... :)
maticill
25. 10. 2014 21.16
-3
maticill
25. 10. 2014 17.25
-8
Da se ne bo kdo potem čudil zakaj poleti pred četrto sonce sije... Glejte enkrat Tour de France! Ko je pri nas že trda tema, tam še sije sonce...
Hinkoinvinko
25. 10. 2014 17.21
-2
BMK zjutri za dan, itak greš delat. Zvečer pa je pomembna tista urica...
nikhrast
25. 10. 2014 17.14
-7
Zgleda da nekateri greste s kuram spat. Ali ni v redu da lahko junija sediš na plaži ali pa igraš golf do devetih zvečer. Ej, saj nismo več kmetavzarji.
Hinkoinvinko
25. 10. 2014 17.21
-6
piko112
25. 10. 2014 16.12
+13
Ko sem hodil v srednjo šolo je bila pozimi tema ko sem prišel dam je bilo temno. Kdaj naj bi se potem na dnevni svetlobi zunaj gibal?
skismania
25. 10. 2014 15.42
+5
lulčki eni slovenski. reve ovce
tekač
25. 10. 2014 15.10
+46
v kolikor bojo Nemci nehali prestavljati uro, jo bomo tudi mi. V kolikor bojo Nemci legalizirali konopljo,jo bomo tudi mi.....tako to gre.....siromašnost duha Slovenclnov.....
?okolino-mafijc
25. 10. 2014 15.20
+20
mi smo itak taki loleki...kak nam drugi rečejo, tak mormo delat..EU
yokerxdinterfan
25. 10. 2014 21.20
+8
v kolikor bojo nemci zvišali plače....jih bomo mi znižali
Muad'Dib
25. 10. 2014 23.44
+0
a ne... v kolikor jih bodo nemci zvisali, jih bomo tudi mi v avstriji ;)
gangsterist
25. 10. 2014 14.43
+28
men je vseeno, vstanem se kdaj mi paše, delam ko mi paše, spat grem ko mi paše, zato prodam uro najboljšemu ponudniku.
vrtnar01
25. 10. 2014 14.22
-5
slovenci smo najboljši
vrtnar01
25. 10. 2014 14.37
+6
vrtnar01
25. 10. 2014 23.12
gornjo trditev sem napisal zato,ker mi je vsako nasprotje admin izbrisal
Klemen12321
25. 10. 2014 14.22
+14
Ko se bo odločila kakšna Nemčija da ne bodo več prestavljali, ji bodo sledile tudi ostale večje EU države. Za njimi pa bomo tudi mi (hočemo ali nočemo). Prej ali slej bo prišlo do tega, ker tole prestavljanje je itak malo mimo!
lesto18aM
25. 10. 2014 14.00
+36
Uro nazaj na zimski čas in tako naj tudi ostane, kot je bilo pred letom 1983, zakaj bi begali ljudi, pa tudi bogve kakšnih prihrankov energije tudi ni!
Hinkoinvinko
25. 10. 2014 17.22
-2