ANIMACIJA: Preverite, kako nas bo v noči na soboto zajelo novo sneženje in kje bo zapadlo največ snega

Prihaja nova snežna pošiljka. V petek se bodo padavine razširile nad vso državo, dež pa bo zvečer in v noči na soboto tudi v nižinah prešel v sneg. Prešla nas bo namreč hladna fronta. V nižinah lahko zapade od 5 do 15 cm snega, na jugovzhodu države in delu Notranjske pa bi lahko zapadlo tudi do 25 cm snega. Snežinke pa bi lahko v soboto zjutraj pričakali tudi na Obali.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) novo snežno odejo napovedujejo v noči na soboto. O tem, koliko snega bo zapadlo, še nimajo podatka. So pa podrobnejšo napoved glede sneženja za Slovenijo in Balkan danes objavili na vremenskem portalu Severe Weather Europe, ki za Slovenijo, Hrvaško in nekatere druge države na Balkanskem polotoku napoveduje večjo količino snega.

"Nova, močnejša pošiljka snega prihaja na območje Alp in Dinaridov," so zapisali v objavi na Twitterju, zraven pa objavili tudi zemljevid količine snežne odeje, ki jo pričakujejo na tem območju v noči na petek in v soboto čez dan.

Tudi na Obali možna kakšna snežinka

Kako bo Slovenijo zajelo sneženje, si lahko pogledate v naši animaciji. Kot pravi naš hišni prognostik Rok Nosan, bo po nižinah zapadlo od 5 do 15 cm. Največ snega bo zapadlo na jugovzhodu države in sicer na Kočevskem ter delu Notranjske, kjer lahko zapade okoli 25 cm snega. Kakšna snežinka pa bi lahko zapadla tudi na Obali, seveda skupaj z dežjem, tako da ne boste preveč presenečeni.

Kaj napoveduje Severe Weather Europe?

Severe Weather Europe napoveduje, da lahko v petek močno sneženje pričakujejo na območju severozahoda Alp, Švice in jugovzhoda Francije, v noči na soboto ter v soboto čez dan pa tudi na območju zahodne Slovenije, severozahoda Hrvaške, pa vse tja do BiH in Črne gore. Večje količine snega napovedujejo v Alpah, in sicer do 50 centimetrov, lokalno pa lahko tudi več.

"Med 20 in 50 centimetri snega bo zapadlo na območju Julijskih Alp in Dinaridov, in sicer vse od zahoda Slovenije do severozahoda Hrvaške. Na tem območju so možne tudi snežne nevihte," še navajajo na vremenskem portalu.

Danes bo ponekod že rosilo

Danes so imeli oblačno in megleno vreme predvsem ponekod na Primorskem in Notranjskem. Ponekod je občasno rosilo. Pretežno oblačno je bilo tudi v delu osrednje Slovenije, drugod pa delno jasno. Zapihal je jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature so bile od 5 do 11, v severni Sloveniji okoli 3 stopinje Celzija.

V petek se bo meja sneženja začela spuščati

V petek bo sprva oblačno, padavine se bodo na zahodu okrepile in razširile nad osrednjo, proti večeru pa na vso Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma med 800 in 1200 m nadmorske višine, zvečer se bo začela spuščati. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 7, ob morju 9, najvišje dnevne v severozahodnih krajih od 1 do 4, drugod od 5 do 9, ob morju do 12 stopinj Celzija.

Kidanje snega - 4

Ponekod bodo v soboto zjutraj morali poprijeti za snežne lopate. (Foto: Damjan Žibert)

V noči na soboto se bo meja sneženja spustila do nižin. V soboto bo oblačno, padavine bodo dopoldne povsod ponehale. V severni in severovzhodni Sloveniji bo zapihal severni veter, na Primorskem že zjutraj zmerna burja, ki bo popoldne ponehala. V nedeljo bo sončno, zjutraj bo mrzlo, popoldne pa se bo na zahodu znova pooblačilo.

Modelsko vremensko napoved Aladin, ki prav tako napoveduje snežne padavine v noči na soboto, a zgolj tja med 10 in 20 centimetri, lahko preverite na naslednji povezavi.

Začetek prihodnjega tedna deževen

V ponedeljek bo območje visokega zračnega tlaka slabelo in nad večjim delom Evrope se bo poglobilo obsežno ciklonsko območje, ki bo krojilo vreme v Evropi večji del prihodnjega tedna. V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo, padavine bodo zajele večji del Slovenije. Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo do petka. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 85
Mirko Tipka 08.12.2017 08:45:54
težko verjamem, da bo čez dobrih 12 ur snežilo, če pa je zunaj 11C
Več komentarjev