Slovenija

Cerar meni, da so bili Vrhničani po požaru v Kemisu slabo informirani

Vrhnika, 07. 06. 2017 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Informacijska pisarna s strokovnjakoma s področja varovanja zdravja in s področja varstva rastlin na Vrhniki že deluje, z delom pa pričenja tudi mobilna ekipa, ki bo zainteresirane prebivalce obiskovala na domu. S predstavniki različnih institucij ter lokalne civilne iniciative se je sicer sestal tudi premier Cerar.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vrhničani s številnimi vprašanji
    02:03
    Iz SVETA: Vrhničani s številnimi vprašanji
  • Iz 24UR: Ali živijo v varnem okolju?
    02:47
    Iz 24UR: Ali živijo v varnem okolju?
  • Iz 24UR: Kam zdaj z nevarnimi odpadki?
    03:10
    Iz 24UR: Kam zdaj z nevarnimi odpadki?
Od 948 ton nevarnih odpadkov, ki jih je Kemis na dan požara skladiščil, jih je zgorelo dobrih 456 ton.
Od 948 ton nevarnih odpadkov, ki jih je Kemis na dan požara skladiščil, jih je zgorelo dobrih 456 ton. FOTO: Miro Majcen

V prostorih vrhniške občine je začela obratovati informacijska pisarna, kjer bosta strokovnjaka s področja varovanja zdravja in s področja varstva rastlin odgovarjala na vprašanja tamkajšnjih prebivalcev glede posledic požara v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis.

Informativna pisarna bo do nadaljnjega odprta ob ponedeljkih od 9. do 13. ure in ob sredah od 13. do 17. ure.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob robu odprtja informacijske pisarne za občane, pa je Vrhniko danes s predstavniki medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih z odpravljanjem posledic požara v Kemisu, obiskal tudi premier Miro Cerar

Še ta teden bosta začeli delovati tudi dve mobilni ekipi, ki jih bodo sestavljali strokovnjak s področja varovanja zdravja in strokovnjak s področja varstva rastlin ter pripadnik civilne zaščite, ki bodo obiskali prebivalce, ki so se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje s pobudo po odvzemu vzorcev vrtnin.

"Odpiramo informacijsko pisarno, na teren pošiljamo tudi prvo mobilno ekipo," je dejal novinarjem. Ta bo z delom pričela jutri ob 9. uri, obiskala pa bo zainteresirane prebivalce in jim posredovala ustrezna pojasnila. Ekipa je sestavljena na enak način kot informacijska pisarna, logistično pa jim bodo pomagali pripadniki Civilne zaščite Vrhnika.

Cerar je ob srečanju še poudaril, da bodo močno intenzivirali informiranje ljudi, ki je bilo po njegovem mnenju v začetku preslabo. "Vsi pristojni predstavniki državnih organov so bili na terenu, vse od začetka se je delalo, saniralo situacijo, koordinacija in informiranje pa sta bila preslaba," je dejal. "Ministrstvo za okolje in prostor te koordinacije ni dobro vzpostavilo," je še priznal Cerar.

Jutri ob 9. uri pa z delom prične tudi prva mobilna ekipa, ki bo obiskala prebivalce, ki so se evidentirali kot zainteresirani in jim bo posredovala ustrezna pojasnila. Ekipa je sestavljena na enak način kot informacijska pisarna: iz strokovnjaka za varovanje zdravja in strokovnjaka za varno hrano, logistično pa jim bodo pomagali pripadniki CZ Vrhnika.

Cerar meni, da se je ministrica pozno odzvala

Cerar je ob tem tudi priznal, da se je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen pozno odzvala in šele po štirih dneh od požara prišla na Vrhniko. "Tudi sam sem bil kritičen do ministrice, nekoliko prepozno po požaru se je pojavila na terenu. Zadevo sem spremljal, nisem pa bil obveščen, da ni koordinacije," je odgovoril na očitek, da je sam Vrhniko obiskal šele 10 dni po požaru. "Takoj, ko sem bil o tem obveščen, sem najprej pozval ministrico, nato pa zahteval jasno poročilo. Ko sem ga dobil, sem vzpostavil nove ukrepe, koordinacijo smo izboljšali, vzpostavili jasno sodelovanje vseh resorjev pod vodstvom poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana in zadeva zdaj dobro deluje," je poudaril.

Zelo onesnažen je bil po požaru tudi potok Tojnica.
Zelo onesnažen je bil po požaru tudi potok Tojnica. FOTO: Miro Majcen

Kot je napovedal tudi Šestan, so danes že skrčili pas okoli Kemisa za katerega veljajo previdnostni ukrepi. Krog s prepovedjo oziroma z omejitvami se je tako iz 1,6 kilometra skrčil na 730-metrski pas. "Ožamo območje previdnostnih ukrepov, na osnovi naslednjih rezultatov analiz bomo v tej smeri tudi nadaljevali," je dejal.

Po napovedih poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana, bo prva mobilna enota, ki gre na teren v četrtek, obiskala številne naslove na območju Vrhnike.

Na podlagi novo pridobljenih rezultatov analiz se spreminjajo tudi navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za prebivalce znotraj zoženega območja. Za prebivalce izven zoženega območja pa ne veljajo več previdnostna priporočila, temveč le še splošna higienska priporočila – še naprej je odsvetovana le uporaba kapnice, je še sporočila medresorska delovna skupina.

Po oceni Cerarja je bil požar v Kemisu "dobra šola" tako za ministrico kot za vse druge. "Vsi se moramo na tem primeru hitro učiti, popraviti vse pomanjkljivosti in iti naprej," je še dodal Cerar.

Do jeseni bi naj imeli odgovorne organe za takšne dogodke

Kot je izpostavil, država od osamosvojitve naprej ni imela sistema kriznega upravljanja, ki bi za take situacije predvideval ustrezne koordinacije. "Tak sistem vzpostavljamo, dokončno bo vzpostavljen jeseni. Ta dogodek nas je nekoliko prehitel, zato s pomočjo izkušenega vodstva Civilne zaščite zdaj to vzpostavljamo," je pojasnil premier in dodal, da bo Slovenija od jeseni naprej imela predvidljive postopke in odgovorne organe za take dogodke.

Vrhničane zanimajo tudi možnosti odškodnine

Cerar se je nato na delovnem sestanku sestal še s člani medresorske delovne skupine in občine. Pred informacijsko pisarno, ki je organizirana v stavbi vrhniške občine, ga je pričakalo več Vrhničanov, ki so prišli po informacije. Ljudi je zanimalo, kje in kdaj bodo opravljena vzorčenja in ali bodo vzorčenja lahko opravljena tudi pri njih doma. Spraševali so tudi o varnosti zelenjave z domačih vrtov ter rezultatih dosedanjih meritev. Nekatere skrbi za njihovo zdravje, drugi so spraševali o možnosti pridobitve odškodnine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ena od prebivalk Vrhnike je opozorila, da so ljudje zmedeni ob tolikih različnih informacijah, tudi neuradnih, o onesnaženosti zemlje na Vrhniki. Na spletu so namreč prebrali, da naj bi nekateri v tujih laboratorijih naročili lastne analize zemlje, ki naj bi pokazale, da je vrhniška zemlja onesnažena.

Znani so tudi rezultati analiz petih vzorcev krme, ki so bili dodatno odvzeti v okolici mesta nesreče kot tudi v smeri potovanja onesnaženega oblaka. Po navedbah Medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posladicami požara v Kemisu, so bili vsi vzorci ocenjeni kot skladni in varni.

Prioriteta je informiranje ljudi

Premier Cerar je kot prioriteto vlade še izpostavil namero, da se zadeve "čim prej normalizirajo". "Za ljudi, za občino, za okolico. Tudi na današnjem sestanku sem znova poudaril pomen tega, da vse meritve, ki še potekajo, čim prej zaključijo in da se ljudem čim prej dajo zelo jasni podatki, tudi posamično, o tem, kako onesnaženi so bili vrtnine, zemlja, zrak, ali so bile morda prizadete živali, kakšne so razmere zdaj in kakšne so bile po dogodku," je še pojasnil Cerar.

Premier Miro Cerar je izpostavil, da so dosedanji podatki spodbudni in kažejo, da nekih akutnih tveganj ni bilo, preverjajo pa še dolgoročna tveganja.

"Pomembno je, da ljudje čim prej dobijo rezultate meritev in da vsi skupaj tem rezultatom zaupamo, da zaupamo našim institucijam, ki so kompetentne, ki imajo ustrezne strokovnjake, ki bodo te informacije podali. Da se ne bo dogajalo, da bi kdor koli skušal z nekimi domnevami izpodbijati te rezultate," je še dodal predsednik vlade.

Kar se tiče rezultatov meritev onesnaženosti zemljin, ki so pokazali na onesnaženost zemlje, ki izhaja še izpred desetletij, je danes Cerar dejal, da je bila Vrhnika okoljsko zelo obremenjena že pred desetletji. "Država tudi ta del raziskuje, primerjamo s tem, kar se je zgodilo zdaj. Z okoljevarstvenimi standardi, ki jih nenehno zvišujemo, si prizadevamo, da bi pomagali tako Vrhniki kot celi Sloveniji. Kjer bo to mogoče, bomo to naredili. Ta hip pa je prioriteta pomagati ljudem, jih informirati, da ne bodo v negotovosti," je poudaril.

Spomnimo

V podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov.
V podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. FOTO: Miro Majcen

V podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od vseh nevarnih odpadkov je dobrih 456 ton zgorelo oz. jih je ogenj oplazil.

Prve dni po požaru je steklo delo številnih inšpekcijskih in nadzornih služb, ki so preverjale morebitno onesnaženje zraka, zemlje ter rastlin na območju, ki ga je zajel požarni oblak z nevarnimi snovmi. Prebivalce Vrhnike in okoliških krajev je pomanjkanje informacij o dejanskem stanju okolja, slabo komuniciranje med inšpekcijskimi službami in nejasnost, kdo je odgovoren za informiranje javnosti, zelo razjezilo.

Da je bilo krizno komuniciranje in usklajevanje delovanja strokovnih služb po požaru in s tem povezano ustrezno obveščanje javnosti glavna pomanjkljivost intervencije v Kemisu, so ocenili tudi na torkovem sestanku predstavnikov služb, ki so sodelovale pri intervenciji. Je pa analiza tudi pokazala na dobro sodelovanje med enotami in službami, ki so sodelovale v intervenciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
08. 06. 2017 18.15
+1
Cerar meni, preučuje, se zavzema.....vse počne, sam tistega ne, kar pravi dec mora narediti!
Transformerji
08. 06. 2017 12.56
Cerar meni.......JAZ pa menim - Vrhničani, ki ste kadilci, takoj prenehajte kaditi, kajti tobak bo kriv za vaše zdravje, če bodo pa zboleli tudi nekadilci, bo pa krivo nezdravo življenje.
kure bedne
08. 06. 2017 12.36
+1
Zakaj Vrhničani ne naredijo eno dobrodelno vegetariansko kosilo za naše politike in odgovorne za ta šlamasl? hahaha verjetno bi vsi rekli, da ne jedo zelenjave.
helter skelter
08. 06. 2017 12.25
+2
Kdaj bo Cmerar rekel bobu bobinac????
Transformerji
08. 06. 2017 12.21
+3
Glede na spodnje komentarje - sedaj bo Cerar pa kradel še v Telekomu - nujno moram zamenjati operaterja, kajti cena storitev se mi bo dvignila....
kure bedne
08. 06. 2017 12.33
-1
johanca123
08. 06. 2017 18.16
+1
V ajznponu so se zlizal SDjevci z SDSsovci in družno pljačkajo kar je od državnih podjetij ostalo!
Transformerji
08. 06. 2017 12.11
Glede na novo afero v zvezi s Cerarjem, njegovo mlado prijateljico Mojco in Telekomom, bi moral biti Cerar čisto tiho - je ravno tako pokvarjen, kot vsi dosedanji predsedniki vlad - razen Pahorja, saj v resnici ni vladal on, saj tudi ni znal..... samo njemu je oproščeno.
jamajaka
08. 06. 2017 11.20
tako odlagališče sodi nekam kjer ni v obsegu vsaj 5 kilometrov nobene hiše cerarju ma mar za to itak ma lepo plačo sam pesk v oči
METKA102
08. 06. 2017 09.35
+2
Čas bi bil, da bi spremenili volilni sistem. Potem ne bi v parlamentu gledali nekaterih, ki sploh niso bili izvoljeni.
mastaflash
07. 06. 2017 22.21
+6
tale kemis je zaradi malomarnosti vodilnih v tem podjetju ogrozil sirsi del slovenstva, s kemijo kontaminiral vrhniko z okolico za vec desetletij, kaj bo z gasilci si niti pomisliti ne upam, oprema se kupi nova, fantje pa brez vednosti kaj gori, resili se vecjo katastrofo..kje so vodilni iz kemisa? kje je njihova odgovornost zdaj? boste pomedli pod preprogo? bodo soncni dnevi zabrisali sled za vsem tem? kako da se ne ve kaj je gorelo? koliko je zamolčanega? boste mirno gledali ali zahtevali na odgovornost iz kemisa? to da javne organizacije ne delajo svojega dela se ve ze dolgo, ne rabis bit PM, da ugotovis..vsi slovenci se zavedamo v kako gnili drzavi zivimo..jutri so dovoljene sanje pa to..in taksne sanje so imeli v mislih, ko so nam prodajali svico..dobrodosli v realnosti, dobro jutro iz globokega spanca
marker1
07. 06. 2017 22.20
+2
To izjavi oseba, ki mu je smisel življenja pisanje zakonov.
pepikrlinca
07. 06. 2017 22.20
+2
ko-pilot 07.06.2017 19:00:54 12 13 1 Zadnje javne ugotovitve Uprave za varno hrano, ki sodi pod pristojnost ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter je neposredno podrejena slovenski vladi, so prikazale, da so vzorci mleka, solate in zemlje po požaru v vrhniškem Kemisu ocenjeni kot varni in da je zemlja primerna za gojenje rastlin in krme. Ti podatki so zavajajoči in ne držijo, saj so državo na laž postavile neodvisne zasebne institucije, ki so jih najeli Vrhničani, ki niso verjeli uradnim podatkom o zastrupljenosti okolja, piše Požareport. Analizo na dveh kosih zemlje od šestih je opravilo slovensko podjetje, ki se ukvarja s strokovno analizo zemlje in sodeluje s priznanimi inštituti iz tujine, rezultati pa so šokirali marsikoga. Šokantni rezultati: strokovnjak bi razmišljal celo o selitvi iz Vrhnike Kot kažejo rezultati analize, je zemlja na Vrhniki močno onesnažena z visokimi presežki svinca, cinka, arzena, kadmija, in sicer nad zakonsko določenimi mejnimi, opozorilnimi ter kritičnimi emisijskimi vrednostmi nevarnih snovi v tleh, s tem je zemlja tudi uradno onesnažena, v vrtninah pa je velika verjetnost sledov kadmija. Ti podatki kažejo povsem drugačno sliko od uradnih ugotovitev, zato lahko mirno rečemo, da je vlada zavajala, uslugo pa so jim delali tudi režimski mediji, ki zgolj nekritično povzemajo njihove podatke.
razocarani
07. 06. 2017 22.08
+18
mirko ,dobro jutro a si do sedaj spal ,,ce do sedaj nisi imal casa ga tudi ni treba imati ,,si se spomnil da rabis glasove za volitve ,,pozabi srecen bodi se te ne bodo tvoji volilci prebutali ko si jih vse nasankal si pa beda clovestva z otroskim obrazckom a ta to faco se skriva zelooooo pokvarjeno in se bolj hinavsko bitje ,,ti si najvecje zlo ki nas je lahko doletelo te ni sram za tvoje pocetje ,,,
mallonge
07. 06. 2017 22.14
+8
butalistan
07. 06. 2017 21.41
+9
In kdo bo odgovarjal. Birokrat nikoli.
CHANEL MADEMOISELLE
07. 06. 2017 21.39
+9
Slabo informirani....mogoče je bil pa to cilj? Svinjarije je potrebno pod preprogo pomesti. Dej nanut povej že, kje je začelo goreti?
razocarani
07. 06. 2017 22.18
+5
Diškor
07. 06. 2017 21.30
+10
Zemlja na Vrhniki je nevarno onesnažena z visokimi presežki svinca, cinka, arzena in kadmija nad zakonsko določenimi mejnimi, opozorilnimi in kritičnimi emisijskimi vrednostmi nevarnih snovi v tleh, je pokazala analiza zasebnih institucij, ki niso pod vplivom države. Strokovnjak, ki je opravljal analizo, je nad podatki zgrožen, če bi stanoval na Vrhniki, bi celo razmišljal o selitvi. Gre za hud incident, ki na laž postavlja državna merjenja onesnaženosti vrhniške zemlje.
DonDonDan
07. 06. 2017 21.18
+13
Normalno, da so bili slabo informirani. V bistvu so bili nalagani s strani režimskih trobil !!! Cmerkotova propaganda pač !!!!!!!!
mikitr
07. 06. 2017 20.53
+9
A se ta heca,
Bowers
07. 06. 2017 21.15
+10
razocarani
07. 06. 2017 22.13
+5
saj ne bo dolgo to so se zadnji trzljaji tega pokvarjenca ,,hinavca in notoricnega laznivca ,,tip je to kar clovek ne bi smel biti
25kur
07. 06. 2017 20.45
+7
ma on je slabo informiran od svojih najožjih sodelacvcev saj mu je popo povedal da ga vsi vrtijo okol prsta
mallonge
07. 06. 2017 20.41
+9
Nesposobni sin nesposobne tožilke, nesposobnega partijskega državnega aparata. Komunisti so pač selekcionirano nesposobni.
BildiTheEmperor
07. 06. 2017 20.40
+9
Še malo pa bo jasno zakaj taka epidemija raka v SLOveniji
Transformerji
08. 06. 2017 12.54
+1
fame01
10. 06. 2017 08.08
+1
Ja kako pa... vsi jamrajo onesnaženje onesnaženje.... a to da kolk jih kadi + kolk jih kadi ko so zravn otroci NE to pa ni problem! Zdele je treba jamrat pa krivit kemis da se bo lahko odškodnino kasiral! Pijavke vrhnške! Vsi bi jamral delal pa noben