Slovenija

Vodstvo novomeškega doma starejših bi stavkajočim ugodilo pri plačilu za praznično delo

Novo mesto, 10. 01. 2018 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svet zavoda novomeškega Doma starejših občanov, ki se je sestal po enoinpolurni stavki zaposlenih, je direktorici Mileni Dular predlagal, naj stavkajočim ugodi pri zahtevi glede plačila dela za praznične dni. Dularjeva je po seji povedala, da bo predlog upoštevala, glede preostalih zahtev pa je napovedala nadaljnja pogajanja.

Po enoinpolurni stavki bodo člani Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, zaposleni v novomeškem Domu starejših občanov (DSO), to v milejši obliki nadaljevali do izpolnitve svojih zahtev.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič, so zahtevam, med katerimi je glavna plačilo dela zaposlenim med prazniki, glede na to, da se direktorica Milena Dular poteguje za tretji direktorski mandat, za katerega potrebuje še potrditev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dodali zahtevo po njenem odstopu ali neimenovanju. Menijo namreč, da Dularjeva, ki vztraja pri mnenju, da omenjeno plačevanje v DSO Novo mesto izvajajo skladno z zakoni, in ne pristaja na zahteve stavkovnega odbora, za novi direktorski mandat ni primerna.

Dularjeva naj bi zavračala tudi zahteve sindikalistov, ki naj bi jih predstavniki omenjenega ministrstva glede na dogovor iz leta 2009 kot utemeljene potrdili na torkovem sestanku s predstavniki stavkovnega odbora, je dodal Vukadinovič.

V DSO Novo mesto, ki zaposluje 230 ljudi, skrbijo za 355 varovancev.
V DSO Novo mesto, ki zaposluje 230 ljudi, skrbijo za 355 varovancev. FOTO: Kanal A

Če bo treba, bodo t. i. belo stavko in delo skladno s predpisi ter s stalnim opozarjanjem na nepravilnosti in pomanjkanje kadra nadaljevali tudi več mesecev, svoje pa dosegli pri pogajanjih z novim vodstvom novomeškega DSO, je napovedal predsednik stavkovnega odbora.

Dularjeva je po stavki novinarjem povedala, da je njena naloga skrb za zakonitost in poslovanje DSO v skladu s kolektivno pogodbo. Če so to razlogi za njen odpoklic, pa naj odločijo drugi, je menila.

Glede stavkovnih zahtev oz. omenjenega navodila glede teh, ki naj bi ga dalo ministrstvo za delo, je opozorila, da kakšnega pisnega navodila niso dobili. Sicer pa ga pričakuje in ga bo, ker to pomeni, da ga bodo vgradili v kolektivno pogodbo, pozdravila. Ko bo to del kolektivne pogodbe, ga bodo tudi upoštevali, je dodala in še povedala, da se bo na izredni seji danes popoldne sestal tudi svet zavoda.

Po Vukadinovičevih besedah sicer vodstvo novomeškega DSO zaposlenim med prazniki namesto, da bi jim to delo plačali, kot določa kolektivna pogodba, zadnji dve leti podeljuje neplačane proste dneve, ki jih morajo ti potem še nadoknaditi.

Zaposleni morajo tako po njegovih besedah na leto ob enaki plači delati vsaj 11 dni več od svojih kolegov drugje po državi, in so zato v neenakopravnem položaju. Glede svojih zahtev so se z vodstvom novomeškega DSO pred stavko večkrat neuspešno pogajali.

Med današnjo stavko je večina zaposlenih poskrbela le za nujne in storitve brez katerih bi bila ogrožena življenja ali pa bi se zdravje oskrbovancev lahko poslabšalo.
Med današnjo stavko je večina zaposlenih poskrbela le za nujne in storitve brez katerih bi bila ogrožena življenja ali pa bi se zdravje oskrbovancev lahko poslabšalo. FOTO: Kanal A

Vodstvo novomeškega doma starejših bi stavkajočim ugodilo pri plačilu za praznično delo

Svet zavoda novomeškega DSO, ki se je po današnji stavki zaposlenih sestal na popoldanski seji, je Dularjevi predlagal, naj stavkajočim ugodi pri zahtevi glede plačila dela za praznične dni.

Kot je pojasnila Dularjeva, so ji predlagali, da glede omenjene zahteve upoštevajo 12. točko socialnega dogovora iz leta 2009 ter jo vgradijo v kolektivno pogodbo in stavkovni sporazum. Povedala je, da bo predlog upoštevala, glede preostalih zahtev pa je napovedala nadaljnja pogajanja.

Med današnjo stavko je večina zaposlenih poskrbela le za nujne in storitve brez katerih bi bila ogrožena življenja ali pa bi se zdravje oskrbovancev lahko poslabšalo. Doplačilnih storitev niso izvajali, varovance DSO pa so skušali čim manj obremeniti, je še povedal Vukadinovič.

V DSO Novo mesto, ki zaposluje 230 ljudi, sicer skrbijo za 355 varovancev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FPVSLO
10. 01. 2018 15.52
-4
Power struggle sindikatov. Le zakaj bi kakšna taka vprašanja začeli ravno ob menjavi mandatov? Kje pa so bili vsa ta pretekla leta? In to od leta 2009? Dej no dej.. Nismo po župi priplavali. Brez veze. Še dobro, da nastradajo ravno upokojenci a ne?
Frane Šajn
10. 01. 2018 15.22
+4
No tako se to dela pol pa na svoje!
rekx
10. 01. 2018 10.07
+18
Tisti,ki imamo,ali smo imeli kogarkoli od svojcev v domu,dobro vemo,kako so delavci v njem preobremenjeni. Povsod jih je bistveno premalo,temu primerno je počutje zaposlenih in posledično kvaliteta storitev. Brezposelnih imamo čez glavo,naj jih zaposlijo tudi v domovih. Ampak seveda...glavno,da je dovolj denarja za vodstvo,važno je da je vodstvo ob vikendih in praznikih prosto, ostalo je pa potem problem,ki naj ga rešuje država. Tudi tu se vidi ,kako vodstvo deluje. Se pa razume,da vse te manipulacije,mobing,izigravanja nad zaposlenimi pa najbolj občutijo oskrbovanci.
?asjeza
10. 01. 2018 13.59
-6
ne bi rad prali tvoje riti..........raje grem javno pravo delat