Slovenija

'Izkušnje iz leta 2005 so nam pomagale, da smo težave sorazmerno dobro rešili'

Ljubljana/Murska Sobota, 17. 09. 2014 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razmere zaradi poplav v Pomurju se počasi umirjajo. Iz nekaterih vasi še črpajo vodo, na lendavskem koncu se kopiči voda iz potokov in zalednih voda, vendar so razmere pod nadzorom.

Razmere zaradi poplav se v Pomurju še naprej umirjajo, vendar počasi. Po besedah vodja izpostave uprave za zaščito in reševanje Murska Sobota Martina Smodiša še vedno črpajo vodo po vaseh, ki so jih zalile ali meteorne ali zaledne vode in potoki. Ker se je izboljšalo tudi vreme, je to pozitivno, saj se bodo vode lahko začele umikati, vendar pa bo predvidevanjih voda ostala na površini vsaj še 10 do 14 dni. Ob njenem zmanjšanju bodo lahko začeli črpati vodo iz številnih še zalitih kleti. Že zdaj pa praznijo polne zadrževalnike vode, saj je Mura toliko upadla, da to omogoča.

Mura v Hrastju Moti
Mura v Hrastju Moti FOTO: Denis Š.

Kot je povedal podžupan lendavske občine Stanko Gjerkeš, so pri njih razmere pod nadzorom. Vdor zalednih voda pod avtocesto so uspešno ustavili, čeprav se gladini Črnca in Lendave še nista znižali, Mura jih za zdaj ne ogroža več. "Čeprav je bila Mura tokrat višja kot ob poplavah leta 2005, pa so nam prav izkušnje od takrat veliko pomagale, tako gasilcem in civilni zaščiti, kot občanom, da smo težave sorazmerno dobro rešili," pravi Gjerkeš. Ob tem dodaja, da so na njihovem območju še vedno vključene vodne črpalke, saj kleti ostajajo poplavljene, ljudje pa si večinoma pomagajo sami.

Ogromno škode v kmetijstvu

Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Murski Soboti Franca Režonje so poplave v kmetijstvu naredile ogromno škode. Po prvih neuradnih ocenah njihovih strokovnih služb je potencialno poškodovanih okoli 20.000 hektarjev njiv, predvsem so to poljščine, ki so ostale na njivah, krompir, oljna buča, silažna in koruza za zrnje, oljna ogrščica ter drugi strniščni dosevki.

O finančni škodi ne morejo govoriti, ker je ne poznajo, je pa po besedah Režonje ministrstvo za obrambo v torek posredovalo dopis vsem 27 občinam v Pomurju, da začnejo pripravljati bolj podrobno oceno, ker so lokalne skupnosti zadolžene za popise.

Kot še pravi Režonja, je velika težava, ker ljudje ne morejo na njive, ne morejo pospraviti pridelkov, ne sejati, zato se bojijo, da jesenske setve ne bo. Dodatna težava je v tem, da pridelki na njivah gnijejo, vendar pa je za zdaj edina rešitev čakanje, da vode odtečejo. O tem so danes na ljutomerskem območju seznanili tudi ministra za kmetijstvo Dejana Židana.

Posledice pretirane moče in poplav se bodo sicer poznale tudi naslednje leto.

Mura upada, a še poplavlja v spodnjem toku 

Na straneh Agencije RS za okolje (Arso) je zapisano, da reka Krka v Podbočju upada, njen pretok je bil ob 17. uri 235 m3/s. Poplavljene površine ob Krki bodo prisotne predvidoma do konca tedna.

Reka Mura upada, vendar še poplavlja v svojem spodnjem toku. Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja se bodo poplavljene površine zaradi povečane vodnatosti manjših vodotokov in visoke podzemne vode ohranjale tudi v prihodnjih dneh.

Hidrološko opozorilo za današnji dan.
Hidrološko opozorilo za današnji dan. FOTO: ARSO

Pri sanaciji pomagalo okoli 500 vojakov

V odpravljanje posledic poplav je bilo danes vključenih okoli 110 pripadnikov Slovenske vojske (SV). Od sobote do vključno danes se je v delo na prizadetih območjih vključilo okrog 500 vojakinj in vojakov, ki so do torka opravili skupno 3800 delovnih ur, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vojska je pomagala pri čiščenju naplavin s poplavljenih delov naselij, utrjevanju protipoplavnih nasipov, žaganju in odstranjevanju dreves, pranju cestišč, pri čemer so poleg priročnega orodja uporabljali tudi tri delovne stroje ter 40 terenskih in tovornih vozil. V stalni pripravljenosti na Brniku je tudi vojaški helikopter za medicinsko evakuacijo.

Glede na potrebe civilne zaščite so vojaki pomagali na območju občin: Beltinci, Dobrovnik, Kostanjevica ob Krki, Kungota, Lendava, Podvelka in Šentjernej. Na območju Beltincev bodo do nadaljnjega postavili vojaške šotore s terenskimi posteljami in mobilno tuširnico.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da SV terenska dela opravlja skladno z izkazanimi potrebami in dogovorom s pripadniki civilne zaščite.

Slovenski vojaki v Selnici ob Muri.
Slovenski vojaki v Selnici ob Muri. FOTO: Slovenska vojska

Zaprte ceste po državi

Prometnoinformacijski center obvešča, da so zaradi zemeljskih plazov in poplavljenih oz. poškodovanih cestišč zaprte naslednje ceste: v Zasavju: Šklendrovec - Podkum in LC Hrastnik - Radeče. Na Dolenjskem: Zameško - Kostanjevica (Koprivnik - Malence), Zameško-Šentjernej v Mršeči vasi (zaprt most čez Krko), MP Božakovo. V Pomurju in Podravju: na pomurski avtocesti zaprt uvoz in izvoz Lendava proti Madžarski, Renkovci - Črenšovci med AC in Turniščem, Stročja vas - Pavlovci pri Presiki, MP Hotiza ter LC Beltinci - Gornja Bistrica in Cven - Mota. Na Štajerskem in Koroškem: Ruta - Pesek (med Lovrencem na Pohorju in Roglo), Dravograd - Trbonje, Rimske Toplice - Jurklošter in Črnolica - Lesično (med Gorico pri Slivnici in Žegrom).

Več o prometu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jack91
17. 09. 2014 20.35
+2
mene zanima zakaj je tako malo objav na te nesreče v primerjavi z bivšo jugo in pa kje so zdej tisti južnaki, da bi organizirali humanitarno pomoč ?!
odpisan2x
17. 09. 2014 19.51
+1
vsi vpijete vojska spi po kasarnah,samo tole na sliki se mi zdi čist mem.če vojska nima na razpolago tehničnih sredstev.pri kolegu se je pred leti zgodilo nekaj podobnega sanacija z stroji je trajala tri mesece
odpisan2x
17. 09. 2014 19.55
+1
tukaj pa ,če bodo to hotl sanirat z šajtrgami bodo pa lahko tam ostal kar do penzije
kure bedne
17. 09. 2014 17.29
-3
Bolje, da delajo, kot pa, da se igrajo z orožjem in streljajo po policistih.
odpisan2x
17. 09. 2014 14.40
+5
vsaka čast vojski imam pa vprašanje ali je to inžinirska enota,vprašam zato ker sem bil v jla na kaj druzga navajen
odpisan2x
17. 09. 2014 14.54
+2
a niste mogel namesto njih enga pripeljat z rovokopačem in tovornjakom,da se ti reveži ne matrajo,če bajta stoji potem je tudi verjetno dostop z vozili možn
ubogislovenci
17. 09. 2014 16.26
-2
To delajo samo za slikanje... pol pa se umaknejo...
owlic
17. 09. 2014 14.22
+5