Slovenija

V OVS ni kadrovskih viškov

Ljubljana, 30. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med delavci OVS na obrambnem ministrstvu naj ne bi bilo kadrovskih viškov. O tem so govorili na seji pristojne komisije DZ.

Davorin Terčon
Davorin Terčon FOTO: POP TV

Komisija, ki jo vodi Davorin Terčon (LDS), se je za pred javnostjo tesno zaprtimi vrati seznanila s programom dela obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo za letošnje leto ter poročilom o njenem delu za minulo leto.

Terčon je ob tem dejal, da so člane komisije zanimale tudi podrobnosti o morebitnih "kadrovskih viških" v OVS, kjer so prejeli zagotovilo, da teh v tej službi ni.

V zvezi s predstavljenim poročilom o delu OVS, ki je zaupne narave, je predsednik komisije Terčon dejal, da so se dotaknili tudi v javnosti precej odmevne problematike kadrovskih viškov na MORS, s poudarkom na obveščevalno-varnostni službi. Od obrambnega ministra in direktorja OVS so prejeli zagotovila, da služba ne razpolaga s "kadrovskimi viški".

Kraja orožja v postonjski vojašnici še ni pojasnjena. Na sliki: policisti na kraju najdbe dela orožja. (Foto: POP TV)
Kraja orožja v postonjski vojašnici še ni pojasnjena. Na sliki: policisti na kraju najdbe dela orožja. (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Tudi o kraji orožja v Postojni

V okviru predstavitve poročila so se dotaknili tudi odmevnega, še ne povsem pojasnjenega primera kraje orožja iz postojnske vojašnice decembra 1999. Od OVS pa tudi od ostalih služb bodo zahtevali še nekatere dokumente in podatke za celotno osvetlitev primera, da se v prihodnje takšne zadeve ne bi dogajale. Po mnenju Terčona bi lahko bilo varovanje v vojašnici boljše.

Prikritih ukrepov policije lani manj

Prikritih ukrepov policije (med katera sodi tudi prisluškovanje) je bilo lani manj kot predlani.
Prikritih ukrepov policije (med katera sodi tudi prisluškovanje) je bilo lani manj kot predlani. FOTO: POP TV

Zaradi nesklepčnosti je komisija obravnavo zaupnih poročil ministrstva za notranje zadeve o t.i. prikritih preiskovalnih ukrepih policije preložila na eno prihodnjih sej. Notranji minister Dragutin Mate s sodelavci se je tako današnje seje komisije udeležil zaman. V izjavi novinarjem je tako o poročilu dejal le, da je bilo število prikritih ukrepov policije lani nižje kot leto poprej, policija pa je po njih posegala le v skrajnih primerih, ko je bilo to nujno potrebno.

Na podlagi zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb mora vlada komisiji predložiti v obravnavo program dela posamezne obveščevalne službe za tekoče leto ter celovito poročilo o njenem delu in o finančnem poslovanju v preteklem letu s podrobnimi podatki o njeni dejavnosti. Poleg tega morajo službe predložiti tudi podatke o številu oseb, ki so jih operativno obravnavale. Enaka dolžnost poročati o t.i. posebnih preiskovalnih metodah dela velja tudi za policijo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou