Slovenija

Pahor: Francija podpira mediacijo

Pariz, 06. 02. 2009 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francija nima posebnega predloga za reševanje slovensko-hrvaškega spora, temveč podpira mediacijo, je povedal Pahor. Žbogar pa bi se o mediaciji z Rehnom pogovarjal že prihodnji teden.

Premier Borut Pahor se je danes o slovensko-hrvaškem sporu na kratko pogovaril s predsednikom francoske vlade Francoisom Fillonom, a bo več o tem govoril s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Namen je predvsem prositi za razumevanje slovenskih stališč glede Hrvaške. "Slovenija ne nasprotuje širitvi, pričakuje pa, da bodo države v EU razumele naše zadržke in podprle zamisel Evropske komisije o mediaciji, ki se zdi ta hip najprimernejša za reševanje tega problema," je dejal. 

Pahor bo o slovensko-hrvaškem sporu podrobneje govoril s Sarkozyjem.
Pahor bo o slovensko-hrvaškem sporu podrobneje govoril s Sarkozyjem. FOTO: Dare Čekeliš

To skupino za mediacijo, v kateri naj bi bili le trije člani, naj bi na predlog Evropske komisije vodil nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec Martti Ahtisaari. Komisija je potrdila, da je z njim o tem govorila, vendar za nadaljnje korake čaka na to, da se o mediaciji dokončno uradno izrečeta Slovenija in Hrvaška.

Kot drugi morebitni član mediacijske skupine se omenja priznani francoski pravnik Robert Badinter, ki je sedaj francoski senator. Premier Pahor je danes dejal, da srečanja z Badinterjem nima v načrtu obiska v Parizu.

Pahor ni želel podrobneje komentirati tega, da se Badinter omenja kot morebitni člani mediacijske skupine, niti imena tretje morebitne članice, grško-švicarske pravnice Marie Livanos Cattaui. "Mi smo seznanjeni z vsemi imeni, a ni moja naloga, da povem imena ostalih dveh, zato tega ne morem ne potrditi ne zanikati," je dejal.

"Imena, ki smo jih slišali, so ugledna imena, ki bi lahko nepristransko pomagala k politični rešitvi tega vprašanja," je dodal. Pahor tudi ocenjuje, da "lahko z optimizmom gledamo v prihodnost". "Zelo pomembno je, kakšen bo načrt mediacije, znan naj bi bil razmeroma hitro," je povedal.

Fillon (desni na fotografiji) je Pahorju nakazal, da bo Francija podprla mediacijo.
Fillon (desni na fotografiji) je Pahorju nakazal, da bo Francija podprla mediacijo. FOTO: Reuters

Premier je tudi potrdil, da Francija nima posebnega predloga za reševanje tega problema, temveč da podpira mediacijo. "Iz današnjih pogovorov ni bilo slutiti, da bi želela Francija posredovati. Nasprotno, mislim, da smo dobili razumevanje za to, da se podpre zamisel Rehna o mediaciji, vsi skupaj ocenjujemo to kot najrealnejšo in najverjetnejšo možnost za rešitev tega spora," je povedal premier.

Predsednik vlade je tudi opozoril, da bo v ponedeljek sprejeta zelo pomembna odločitev glede ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato. "Če bo ratifikacija pod streho, bi imeli veliko lažje delo pri pojasnjevanju naših stališč in še več razumevanja za naša stališča glede Hrvaške pri njenem vstopanju v EU," je poudaril.  

Žbogar z Rehnom o mediaciji prihodnji teden?

Zunanji minister Samuel Žbogar pa utegne prihodnji teden obiskati evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna v Bruslju, da se natančno seznani z načrti Evropske komisije glede predloga za mediacijo pri vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško ter predstavi slovenske zamisli glede tega načrta, je danes v Parizu napovedal Pahor.

Zunanji minister je tudi že izrazil pripravljenost, da se sestane s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem "ob taki ali drugačni priložnosti, na tak ali drugačen način", je še povedal premier o možnosti, da se pred njegovim srečanjem s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem sestaneta tudi vodji slovenske in hrvaške diplomacije. "Z naše strani takšna politična volja je," je poudaril.

O mediaciji se bo Žbogar z Rehnom pogovarjal morda že prihodnji teden.
O mediaciji se bo Žbogar z Rehnom pogovarjal morda že prihodnji teden. FOTO: Dare Čekeliš


Mediacijo podpira tudi češko predsedstvo EU

Žbogar se je sicer danes mudil v Pragi, kjer je povedal, da češko predsedstvo EU podpira prizadevanja Evropske komisije za mediacijo med Slovenijo in Hrvaško v zvezi z vprašanjem meje. Takšna rešitev bi po njegovih besedah tudi omogočila, da se do konca leta uredi vprašanje meje, Hrvaška pa zaključi pristopna pogajanja z EU.

Glede Hrvaške je Žbogar češke sogovornike obvestil, kakšen je trenuten razvoj dogodkov in kje Slovenija vidi rešitev za zastoj hrvaških pristopnih pogajanj z EU zaradi slovenskih zadržkov. Ponovil je, da je predlog Evropske komisije o mediaciji glede vprašanja meje realna pot, še posebej zato, ker se časovno ujema z zaključkom hrvaških pogajanj z EU.

"To pomeni, da bi vzporedno potekala dva procesa – hrvaška pogajanja z unijo in mediacija. Konec leta bi istočasno prišli do rešitve vprašanja meje in do zaključka pogajanj Hrvaške z EU," je dejal Žbogar in povedal, da češko predsedstvo podpira in stoji za napori Bruslja ter si želi, da bi do dogovora med državama prišlo čim prej.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 02. 2009 10.57
KAJ KRITIZIRATE PAHORJA SEJ ZNA PRAVI ČAS RIT NASTAUT
nogard
07. 02. 2009 19.34
Ma kakšna Francija, lopovi!
Bolivar
07. 02. 2009 15.42
HRVATSKA JE ZAKON!!! Krešimir!!! Krunoslav!
insaner
07. 02. 2009 13.32
janez.jalen 07.02.2009, 13:14, se strinjam s teboj v delu, da sta Janša v navezi z Bavčarjem in vso njuno strukturo, bistvena za osamosvojitev Slo ter kratko vojno brez hujših posledic, kakršne so v nadaljevanju utrpele sosednje republike, danes države. ( to so bile po takratni ustavi že tudi takrat, a mnogi tega niso vedeli, ne vedo še danes ) 2004 je Janša zmagal na volitvah zaradi incidenta ob izletu bratov Podobnik k Jorasu. Teden pred volitvami se je "glasovalni jeziček" nagnil s ponovne Drnovškove, nasledstvene Ropove na Janševo stran. A že teden po volitvah je Slo onemela od ponižujočem spoznanju, kakšna prostitutka je naš "ponovni kralj Matjaž" v odnosu do Sanaderja. JJ in še premnogi janški - streznite se.
insaner
07. 02. 2009 13.08
5001, imaš prav če je bil - skupaj s Türkom, po letih molčanja vseh pretekljih politikov in vlad toliko značajen, da je rekel Hrv : Zdaj je pa dosti, se svoje odločnosti ne bi smel ustrašiti in sedaj fehtati Sarkozija za naklonjenost. Sarkozi je težek samovšečnež, diktator, a značajen. In značajen človek ceni samo značajnega človeka. tudi v primeru mnenjskih razhajanj.
Northwest
07. 02. 2009 12.18
TA PAHOR K BI GA TOK PAHNU HODI SEDAJ PO EVROPI SPRASEVAT KAJ NAJ NAREDI GLEDE SPORA Z KURJIMI TATI.
klinik_domovine
07. 02. 2009 12.06
janez.jalen Kako Slovenija večja od Hrvaške? Ma Hrvaška je "največja" država na svetu, poglej ti njih. Veš koliko je Hrvatov, 4miljone, več kaj je to. Hrvatov se boji cel svet ne vidiš kako jim "vsi" lezejo v rit. Taka je predstava povprečnega Hrvata. LP
klinik_domovine
07. 02. 2009 11.48
kontra-skids Kaj si sam daješ glasove? Vi boste pršli kam naprej? Mogoče naprej v kakšnem rokometu, drgje ste pa obstali, ker vas EU ne mara tako zelo, kot sami mislite, pa še BOSNA vas bo tožila. Bogi revčki. LP
JADE7
07. 02. 2009 11.38
skledameda......pozabljaš, da je še marsikje lepo morje......pa še cenej......itak pa vas živi turizem in brez Slovencev se vam še slabše piše, kot se vam že.....la la la
24kurbic
07. 02. 2009 11.22
Buno vas zmeditirali već za Uskrs,će pridete u svoje hižice na našem primorskem-Ne se mi preveć žurimo. Bute prišli,ziher. VABRIGA KAM TOČNO JE TREBA PRIT????
nemejugat
07. 02. 2009 11.20
@ VABRIGA Mislim, kaki mlečni eksperti tukaj komentirajo, hihihihi meditacija :)))) hahaha tebe meditacija verjetno še od Vincekovog drži.... Kumak, a kaj bume to tak lepe videli kad bome došli? Daj bogec bistrički odi spat!
Buena Vita
07. 02. 2009 10.54
klinik_domovine
07. 02. 2009 10.47
HooplaToopla S teboj se ne morem v celoti strinjati. Rececija že recesija to je problem, ki pride in gre in ni odvisen samo od naše politike (seveda kako se rešuje socialne probleme), temveč tudi Europske pa Svetovne. Seveda je pomembno kako živimo in kako bomo živeli. Mislim, da je delanje primerjave med problemoma meja ter recesija največja neumnost, ki je lahko. Tisti, ki pišete 200 metrov gor ali dol, ste slabi gospodarji svoje zemlje, ker bi jo kar tako pustili sosedu, kaj bi se obremenjeval, to je največja napaka oz neumnost, ki jo lahko nekdo napiše. Ozemlje Države je simbol suverenosti, simbol svobode in ponosa vsakega naroda. Zato je pomembno, da državljani pišemo svoja strinjanja in nestrinjanja, da pokažemo svoje zahteve politikom, kaj se želi in kaj ne. Zato narod mora biti glasen je namreč vest politikov. LP
Buena Vita
07. 02. 2009 10.31
krasno--pohvaljeni se strinjam čisto s vsemi,vsak po svoje poveste ;;;ENO SLOVENIJI SE NIKAMOR NE MUDI,SLOVENIJA JE SVOJE ZADEVE UREDILA,TAKO KOT SE JE OD NJE ZAHTEVALO SEDAJ SO NA VRSTI HRVATI--VSTOPNICO NAJ PLAČAJO ZA VSTOP
vabriga
07. 02. 2009 10.29
Buno vas zmeditirali već za Uskrs,će pridete u svoje hižice na našem primorskem-Ne se mi preveć žurimo. Bute prišli,ziher.
Navihanko
07. 02. 2009 09.55
glih briga jih
JADE7
07. 02. 2009 09.47
vabriga......potem pa meditirajte dalje.......tam dol......v svojem svetu.......do razsvetlitve........ČE bo sploh kdaj prišla :-)
vabriga
07. 02. 2009 08.56
Meditacija između Slovenije i EU je realna opcija. Sa meditacijom kakvu spomina Slovenija,hrvatska nema NIČ.
nemejugat
07. 02. 2009 00.44
KLASIK Podpisujem... Hrvaški premier Ivo Sanader je v Strasburgu navedel 10 hrvaških razlogov, zakaj morata državi reševati vprašanje meje s Slovenijo na mednarodnem sodišču v Haagu, mislil je pa na teh10 osebnih razlogov: - vsesplošna svetovna recesija - Hrvaško gospodarstvo v težavah - slabe napovedi za turistično sezono - vrednost kuni napram € pada - država zapufana do skrajnosti - nezaposlenost narašča - vstop v EU blokirajo Slovenci, pa še drugi sproti grozijo - obljuba volilcem o uspehu in blaginji ob vstopu v EU - že v naprej planirana EU finančna sredstva za kritje - - januarja 2010 na Hrvaškem predsedniške volitve Sanader ima resne težave!
Uporabnik113189
06. 02. 2009 22.14
Aha, poleg vsega sranja, ki ga bodo imeli, se pa še volitve bližajo..To bo prava nočna mora.